Свобода брехні у металі Гамори (доповнено фоторепортажем з ГАМОРИ 2007)

Нещодавно у своєму блозі журналістка Алла Хаятова з розчаруванням писала про невдалий фестиваль ягід в селі Дюла, і на закінчення з пристрастю та райдужними надіями розмірковувала про компенсацію побачених недоліків на ковальському фесті в селі Лисичево. Хочеться запитати тебе, Аллочко: твої сподівання справдилися?

Цього року на фестивалі ковальського мистецтва "Гамора - 2010" ковалів замінила оця рекламна собача будка
Цього року на фестивалі ковальського мистецтва "Гамора - 2010" ковалів замінила оця рекламна собача будка
Розчарування заанонсованим організаторами  на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі традиційним фестивалем етнічної музики та ковальського мистецтва "Гамора - 2010", який мав проходити у Лисичеві Іршавського району Закарпаття 26-27 червня, мабуть не вміщається ні на віртуальних сторінках, ані за столом з напоями як алкогольними, так і безалкогольними (маю на увазі настійку валеріани). Але про все по порядку..
 
Спершу було слово… - слово анонсу: "Оргкомітет "Гамори" подав заявку на отримання статусувсеукраїнського фестуНа фестиваль ковальського мистецтва "Гамора" на Закарпаття з'їдуться п'ять десятків ковалів На фестивалі "Гамора - 2010" ковалі втілять у металі свободу…,а також те, що на фестиваль завітають ковалі з Угорщини, Росії, Білорусі… Анонсували незабутні враження від фестивалю відповідальні особи від влади Іршавщини – відомий начальник культури та туризму РДА Кузан В.В. та заступник голови Іршавської районної ради Менчук М.С.
 
Мені, який брав участь у організації фестивалю майже 8 років, стало цікаво, і я зателефонував своєму товаришеві - творчій людині ( в малюванні, роботі з металом, в організації різних імпрез) з Ужгорода - Сергію Тяску. Зокрема, я запитав його про його участь у фестивалі, а також поставив інші питання, наведені вище, адже в анонсі заявлено - "Відомі ковалі України" займають головне місце і до цього часу були головню родзинкою свята. З’ясувалося що пан Тяско - не є "відомим" ковалем !!! і брати участі у фестивалі, мабуть, не буде, хоча саме завдяки його зусиллям за останні три роки життя на території Гамори та села Лисичево протягом двох тижнів кипіло і насправді завдяки його ентузіазму одночасно могли творити до 20 ковалів. Причиною, що привела до його відмови, стало те, що оргкомітет із чиновники за підготовку до проведення фестивалю взялися за два тижні (!!!) до оголошеного початку фестивалю  (видно, часу в них обмаль – вибори, посади, земля - часу не дають). Для чиновників коваль має виконувати вказівки – марш на фестиваль, і годі! Цивілізована практика країн, досвід яких так люблять вивчати чиновники, свідчить – культурні акції органи влади делегують проводити громадським об’єднанням, які можуть та хочуть їх проводити. В даному випадку Спілка ковалів Закарпаття вже протягом трьох років опікується формою та змістом фестивалю – за якість проведення говорять преса та учасники. Це коштувало багатьох зусиль для нас – тих, хто не отримував жодної винагороди, крім моральної. Іршавська влада могла спокійно делегувати ці повноваження спілці, але залежність громадянина від чиновника в нас – традиція!
 
Справді, слава – то дуже бажана мета в житті. Це зрозуміли насамперед чиновники Іршавщини, які за будь-яку ціну забажали взяти фестиваль під свою "опіку" – на сцену під час відкриття ковальського фестивалю за ці три роки виходило майже все начальство району (до 6 осіб) та й області (ну і… один коваль), говорили про збереження та підтримку традицій… і забували про це наступні 364 дні… До оргкомітету входило до 20 осіб, де відповідальними було максимум троє, і то не від влади… Цього року чиновники вирішили самі все організувати… Показовим стало  дійство, яке можна було побачити 26-27 червня: кузня-гамора знаходиться в жахливому стані, єдиною втіхою є стенд виробів ковалів за попередні три роки та                                                                                  
 карта-схема села для полегшення орієнтації туристам. Дивно було бачити в анонсі 26 червня – цього дня в Лисичеві жодна особа не могла сказати, де відбувається фестиваль. У неділю 27 червня на місці наковалень виставили… рекламну буду для собак. Максимум, що вдалося побачити - у приміщенні музею-кузні працювали двоє ковалів, які в будні виготовляють залізні мотики, отримуючи 3 гривні за штуку, які потім господар перепродає за 35 грн. Шана ковальському ремеслу!
 
На території Лисичанського лісництва, де протікає річка, і де задумом було реалізовано наметове містечко – місцеве сміттєзвалище. Незважаючи на те, що територія кузні і сама кузня є історичною пам’яткою, в останній час вона перетворилася на забігайлівку з дешевим пійлом. Максимальний зиск від фестивалю  отримує орендатор музею кузні-гамори: його палатки з пивом заполонили всю територію навколо, хоча нормально похарчуватись було майже неможливо. Жодного покращення території та будівель за цей час не зроблено, хоча місцеве начальство рекламує гамору як найвидатнішу пам’ятку району . Хоча ні, ще одна сенсація від пана Менчука М.С.: він особисто запросив працівників "Укреставрації" на фестиваль для розробки проекту відновлення музею-кузні. Цікаво, а чому такі питання не можна вирішити мовчки і в робочий час?
 
Але повернемось до анонсів відповідальних осіб: мені як платнику податків кортить знати, з якого дива і за чий рахунок чиновники рекламували ( скоріше, брехали) на всю Україну те, чого так і не було, і яка в цьому їхня відповідальність? У попередні роки про виділені кошти з місцевого бюджету на проведення фестивалю начальник культури та туризму Іршавської РДА жодного разу не прозвітувався. Дивним чином влада збирає оргкомітети кожен раз, коли виділяє кошти з бюджету: мабуть, вона чітко знає, як їх дерибанити, і треба, щоб у оргкомітеті не було взагалі сторонніх осіб. Випадково довідався, що одним з головних завдань на фестивалі чиновників є забезпечення… "гостини", на яку і витрачаються бюджетні кошти. Також подив викликає діяльність чиновників-членів оргкомітету – виникає враження, що протягом двох тижнів для цих людей не існує інших проблем, ніж як "опікуватися" фестивалем в Лисичово. Цікаво підрахувати, скільки коштує така "опіка" і чи не краще виділити ці кошти тим, хто вміє це роботи професійно?
 
Чому це чиновників тягне на "всеукраїнський рівень" в той час, коли реально вони нічого не роблять, щоб фестиваль та пам’ятки Лисичева стали в нагоді місцевим жителям для покращення їх економічного стану? В кінці кінців, хто відповідає за санітарний стан на території села та кузні? З досвіду сусідньої Угорщини: там чомусь не роблять всеугорських фестивалів, там якісно роблять місцеві фестивалі з повним спектром збережених та відтворених традицій для себе, в першу чергу – для своїх!!!
 
Хто ці 50 (п’ятдесят!!!) ковалів, які мали працювати на фестивалі? І ще один перл. В одному з анонсів зазначено про нововведення: оргкомітет змінив умови фестивалю – тепер оргкомітет задав тему ковалям, а саме – втілити "Свободу в металі"! ( Говорячи по простому - це чиновник ставить завдання робітнику). В попередні роки над темою працювали цілий рік – прикладом є ковальське дерево при вході на територію кузні, і тема народжувалася завдяки ковалям- учасникам. Основну частину металу для цієї роботи було виготовлено спершу в Ужгороді, і встановлено напередодні фестивалю 2007 року - а потім ковалі з всієї України доповнювали її своїми творами. Після фесту –  2010 я хочу запитати панів Кузана та Менчука: Яку "Свободу в металі" було втілено і де вона знаходиться? 
 
На завершення хочеться повернутися до назви фестивалю "етнічної музики та ковальського мистецтва "Гамора - 2010". Бо з ковалями все ясно, а от з етнічною музикою – щось не в’яжеться. Начальник культури весь час сипле сенсаціями – назвами рок-гуртів з різних міст України, але все це виявилося блефом. Хоча поряд з цим чомусь так мало уваги приділяється 30-ти творчим колективам Іршавського району. Хоча є і добра новина – зобов’язали популярних на весіллях троїстих музик з села Довге прибути на фестиваль – і пообіцяли заплатити. До честі місцевих творчих колективів, вони виступили достойно і певним чином компенсували відсутність ковалів.
 
 
Звичайно, після публікації згадані особи будуть говорити про мої незадоволені амбіції, і про інші неприємні речі, але дозволю на це сказати наступне: фестиваль "Гамора" протягом останніх 8 років був важливим для мене, моєї родини та друзів. Три роки тому ми були сповнені надії на те, що Лисичево стане центром ковальської майстерності не тільки підчас фестивалю, а й протягом року. Ми не просили грошей від влади – ми самі оплачували більшість витрат. Ми сподівалися на порозуміння з сільською та районною владою, але вони дбають тільки про дешеву рекламу, і то – за рахунок інших.  На пропозиції чіткого плану співпраці з розвитку музею-кузні Гамора з боку Спілки ковалів Закарпаття влада не зробила жодного кроку назустріч. Прикро для мене особисто, що відповідальність (скоріше, безвідповідальність) лежить на людях, яких я колись підтримував у прагненні змінити на краще життя в районі –  тому маю право  критикувати їхні дії. Брехня на Гаморі засвідчує – жителі Лисичева і надалі можуть спокійно іти по світах в пошуках кращої долі – історична перлина Боржавської долини служить тільки як пивниця однієї сільської родини та неправдивої слави місцевих чиновників.
 
P.S. Ось такі анонси…
21.06.2010
В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів традиційного фестивалю етнічної музики та ковальського мистецтва "Гамора - 2010", який проходитиме у с. Лисичево Іршавського району Закарпаття 26-27 червня.

  19:45 На фестивалі "Гамора - 2010" ковалі втілять у металі свободу
21.06.2010  15:11 Оргкомітет "Гамори" подав заявку на отримання статусу всеукраїнського фесту
Оргкомітет щорічного фестивалю "Гамора", який проходить у Лисичеві на Іршавщині, подав заявку на отримання статусу всеукраїнського фесту.

18.06.2010  19:16 В Ужгороді відбудеться прес-конференція організаторів фестивалю "Гамора - 2010"
У понеділок, 21 червня, о 12.00 в Ужгородському прес-клубі відбудеться прес-конференція організаторів традиційного фестивалю етнічної музики та ковальського мистецтва "Гамора - 2010", який проходитиме у с. Лисичево Іршавського району Закарпаття 26-27 червня.

10.06.2010  16:07 Унікальна закарпатська кузня "Гамора" запрошує на щорічний фестиваль ковальського мистецтва
Без перебільшення, кузня "Гамора" стала візитною карткою не лише села Лисичева, а й всієї Іршавщини. Бракує тільки озерця чи фонтанчика для кидання монет на загадування бажань. Тим більше, що туристів, особливо в літній період, сюди приїжджає чимало, навіть, з далекої Америки.

10.06.2010  02:49 На фестиваль ковальського мистецтва "Гамора" на Закарпаття з'їдуться п'ять десятків ковалів
Прадавня водяна кузня не має аналогів в  
 
 
   Так проходила ГАМОРА 2007.....Вдивіться в обличчя ....
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 червня 2010р.

Теги: фестиваль, Гамора, коваль, етнічна музика

Коментарі

АНЯ 2013-05-31 / 21:50:28
ЦЕ ЖАХ ВИД ЛЮДЕЙ ЗАБИРАЕ ДОРОГУ БИЛЯ ЛИСНИЦТВА А ВОНИ ГУЛЯЮТЬ ЗА ГРОШИ

бомж 2010-07-06 / 19:57:00
Шановний Д.! Нецікаво стало... Може тому, що Ви перейшли на "ти"? Я, до речі, собі цього не дозволяв. Ставите діагнози, і знову - оцінки, оцінки, оцінки... Стоп-стоп, я забув, Ви ж викладач! Зрозуміло... А в тім, на жаль, суті моїх сентенцій Ви так і не збагнули. Як завжди, про все - і ні про що, аби лише не про справу. Не стану заважати Вашому польоту в небесах. Адью.

Денис Добра 2010-07-06 / 14:31:00
бомжу ... таикий нік "повна свобода"! ...так я адепт свідомсті -української, угорської, європейської, русинської....про свободу - з якого часу бомжі владу захищають - невже це правда?

.... про "Трамвай" - я займався і продовжую займатися цим проектом - як і багато інших людей в Румунії, Україні, Словаччині та Польщі. Вам просто уяви не вистачає - видно це і пече а також те що не плачу бомжам від влади "мзду". Адже такі як ти звикли , що за память про власну історію та культуру , про її розвиток може говорити тільки чиновник - простому смертному зась без дозволу,.. любити свій край може тільки бомж-чиновник з високої сцени - а коли того бомжа копнуть під зад - він забуде все на світі.

А стосовно дітей - ці діти є і будуть нормальними громадянами які люблять свій край краще ніж БоМжІ! ... і мені цікаво чому бомжі так сприймають цей факт негативно?!? ..відчувають що з молоді не вийдуть малі бомженята?

... і ще - якщо маєш якісь обмеження та фобії - звернись до лікаря. Можливо це просто хвороба - до того-ж виліковна.

А ще -якщо більше хочеш знати історію - перейди до наступного розділу моєго блогу про історію малої залізниці. В наступній частині буде матеріал про її сучасне життя. Можливо тобі це допоможе - будь-ласка. Там можеш додати всі свої коментарі про мої недоопрацювання, амбіції, шкідництво ... і т.д. Адже тут дискусія про Гамору - а ми перейшли вже на залізницю.

І ще може корисною буде інформація на сайті www.borzhava.ucoz.ua - поінформована людина - вільна людина! ..можливо так позбавишся свого ніка і станеш нормальним Петром чи Васильом чи Іваном...

бомж 2010-07-05 / 22:42:00
Шановний Д.! На жаль, як завжди, Ви за формою не побачили змісту перекладеної абревіатури (до речі, не зрозуміло чому - російською, Ви ж адепт нацсвідомості).Хай так, але головне, що і у Вашому перекладі - БОМЖ - відрізняється єдиним - свободою, якої Ви позбавлені через надамбіції та інш. Про жовч - промовчу, адже у Вас її теж достатньо. Не заговорюйте проблему "Трамвая", себто Іршавської залізниці.Ще раз звертаюсь: завершить справу, потім - давайте оцінку іншим.

P.S.Цікаво, після табору у Будапешті куди підуть працювати учні: на Гамору ковалями чи на залізницю проводниками? Питяннячко...

P.P.S.бомж: безліч обмежень - менше життя. Ось так.

Денис Добра 2010-07-05 / 10:47:00
бомжу ..як корабель назвеш, так він і попливе. Попри бомжачу жовч з коментаря випливає і існування проблеми малої залізниці. З запитання про англійців - так англійці і зараз є, до речі за їх сприяння троє унів іршавського району цього року поїдуть на канікули до м.Будапешт і візьмуть участь у волонтерському таборі. так, я теж працював у владі - організував три рази форум "Карпатський трамвай" і влада в цьому питанні допомагала а не мішала.Стосовно моєї самотності - моя публікація в неті якраз і свідчить про мою неодинокість... А тепер іршавська влада не помічає варварський демонтаж залізниці між Ільницею та Іршавою, тому що теперішня влада ( з числа її колишніх ) вони якраз і представляють людей Без Определённого Места Жительства ....

читач 2010-07-04 / 09:20:00
Фотки - супер.

бомж 2010-07-04 / 07:16:00
Шановний Д.! А може згадаєте приїзд англійців на оглядини залізниці в Іршаву з перспективою.... ААААХХХХ які перспективи Ви розмальовували!!! Ви ж тоді були при владі? Або у владі? І де результати? Адже зараз керівництво вузкоколійки намагається позбутися її.. А зараз влада Вам заважає? Тож залиште її (владу) в спокої, працюйте самотньо-альтернативно-ефективно, докажіть всім, шо Ви не понтами славні, а справою.

читач 2010-07-01 / 12:41:00
Кажуть, Кузана уже добре прочухали за провал фестивалю.

Денис Добра 2010-06-29 / 16:26:00
.з Олегом ..цілком з вами згоден. Я хоч і знайомий з нашим обласним начальником упр.туризму - але жодного разу на території Іршавського району його не зустрічав за увесь цей час. Про начальника обласної культури ( мого давнього опонента) можу сказати теж саме - ситуація з провалом на Гаморі для деяких з них як елей на душу. Зараз можуть злорадствувати досхочу - хоча інституційної, методичної і т.д. допомоги вони нашим памяткам навряд чи нададуть. Для чиновників ми тільки інструмент щоб доказувати свою ефективність (або нефективність опонентів) - вся субота і неділя під час фесту пройшла в звинуваченнях ковалів і мене особисто в усіх гріхах. Ну і нацьому дякую - будемо організовувати профспілку для захисту прав ковалів та їм сприяючим :))))))))

Денис Добра 2010-06-29 / 16:17:00
Миколові - я не звинувачую владу абстрактно - повинні нести вдповідальність конкретні люди, які спочатку бубнили про фест на всю Україну. Треба просто по пунктам розібратися що і як виконано - якщо добре - дати їм медалі, якщо ні - дати під зад! Адже дослівно в пана Менчука було все "на мазі" ! Якщо це вазелін - то він би йому знадобився-б якщо була-б принциповість його керівника Петра Станка та й усьої Іршавської районної ради.

До речі - буду звертатися до оргкомітету з поясненнями про провал. Буду Вас нформувати яка реакція.

Олег 2010-06-29 / 13:17:00
Пан Деніс діло говорить: в нас дуже звикли жалітися на слабість державного фінансування, але чи таке вже воно слабе?

Ми з ним якось говорили, про ситуацію в освіті - коли вчитель отримує, із усіма доплатами, зовсім і не мало, плюс пенсію, і сидить на своєму місці до останнього, особливо не напружуючись. Чи багато працюють із дітьми такі вчителі по селах, чи реально функціонують гуртки при різних районо-гороно тощо?

Ну, а про діяльність районних відділів туризму чи культури я взагалі мовчу. Але ж і туди капають кошти, і вони не такі малі, як в нас звикли бідкатися, тим більше, враховуючи їхній ККД, який куди менше, ніж був у загубленої Кушницької Анці

Микола Староста (Жалива) 2010-06-29 / 12:02:00
Денис, все правильно, так воно було, тут просто треба признати, що нового заступника голови Іршавської РДА, який відповідає за гуманітарні питання, призначили тільки більше тижня тому.

Будемо надіятися, що нова влада зробить висновки, і дійсно заставить працювати, ту так звану "культуру".. що вони дійсно "просиджують" робочий час, то правда.

Денис Добра 2010-06-29 / 11:43:00
....і ще Миколі - чомусь в час кризи знаходяться 20 000 грн. ,якими оперують тіж чиновники. Одна рука дає - інша використовує. Ви вірете що все справедливо і чесно? Я -ні!

Бюджетних ресурсів використовується неефетивно багато, і це тільки один штрих. В Іршавському районі за рік не проведено жодного маштабного заходу для популяризації традиції, і в кінці-кінців для розвитку туризму. Був фестиваль ім.Машкіна - і той загубили.

І якщо обмаль коштів - то чиновники навпаки повинні шукати спосіб співпраці з іншими організаціями. Але в нас окрім бюджетних коштів - чиновники викликають підпрємців і "просять" стати спонсорами. З огляду на правову оцінку цього явища - збір і отримання коштів чиновниками без належно оформлених платіжних документів має назву - КОРУПЦІЯ.

Денис Добра 2010-06-29 / 11:32:00
Миколі - думаю що ті що отриують заробітну плату повннні її відпрацювати. Тому-що зав.клуба що зявляється на роботі вряди-годи зарплату отримує регулярно, і начальники теж. На селах у нас від 2 до 3 ставок культпрацівників - але чи в багатьох з

них ці люди розкажуть Вам історію села або про його особливості?

Микола Староста (Жалива) 2010-06-29 / 11:05:00
Треба зрозуміти... в період кризи влада не "потягне" всі 120 фестивалів, треба то розуміти, для них зараз головне дати людям заробітну плату.

Денис Добра 2010-06-29 / 11:00:00
Дякую за підтримку небайдужим читачам.

І ще хочу добавити - складається враження що при наявності такого потужного апарату з "управління" культурою для наших чиновників взагалі відстунє розуміння необхідності якісних фестивалів. Все зводиться до банального пянства - збереження традицій та їх відновлення є поза сферою їхнього осягнення. З одного боку держава певним чином виконує свої зобовязання перед громадянами - мінімум оплачує платню зав.клубів, бібліотекарів, методистів, і т.д. - але яка з цього віддача громадам? Можу стверджувати про велике багатство історичне будь-якої закарпатської громади - але воно існує в паралельному до офіційної сиситеми світі і живе собі саме по собі. Чи потрібна нам така система?

Головна сторінка 2010-06-29 / 00:47:00
про кількість і якість - у нас тут не получиться, бо кождий добрый ґазда лиш спить і думає, як би його великудня кошарка була більша чим у сусіда, а тут така профітна мутка, яка "фестиваль доброго меду/жиліза/сиру/вина/гуна" та й ЛИШ ДВА НА РАЙОН? Ви откудова, Микола?)

Микола Староста (Жалива) 2010-06-29 / 00:23:00
На Закарпатті десь близько 120 фестивалів... треба просто переходити від кількості, до якості.

Думаю влада зробить з цього висновки, і не буде займатися "показухою", реальніше зробити десь по два фестивалі на один район.... та зробити їх на високому рівні. Сама влада нічого не зробить.. треба таких активних людей, як Денис, які не чекають державного фінансування... тут просто хлопці показали, хто дійсний організатор.

Віктору 2010-06-28 / 23:33:00
Звідки такі дані про Гурницьку? :) на сайті "РІО" її фото є на фоторепортажі з "Гамори". А щодо фестивалів, то вони в Закарпатті всі нулячі :)

Контра 2010-06-28 / 21:51:00
Знаєш, Денис, чудово й сам, що твій колишній соратник по партії задарма ніц не зробить. От якби заангажували його як тамаду... А так ні самі не зуміли, ні другим не дали. Шкода лише, що через рік вже і ті 6 ковалів не будуть мати куди приткнутися...


Денис Добра
Публікації:
/ 14Як нам облаштувати Боржавську вузькоколійку
/ 4Боржавська паска, або яка паска буде цього року?
/ 2Річка 30 мостів
/ 4Футбол без кордонів
На Боржавську вузькоколійку висадився швейцарський десант
Британський стандарт Закарпаття
/ 7«Костиль відродження» Боржавської вузькоколійки.
/ 1Кесареві – кесареве!
/ 4Господарка фестивалю Гамора – 2011
/ 4ФОРЗА підтримала звернення "Боржавської ініціативи" до голови Закарпатської ОДА
/ 15ВІДКРИТИЙ ЛИСТ голові Закарпатської ОДА з приводу демонтажу Боржавської вузькоколійки
ДОКУМЕНТАМИ по продажі вузькоколійки
/ 27 «Шагренева кожа» Боржавської вузькоколійки
/ 8Чин Святого Василія Великого в часи Карпатської України.
/ 1Вівці, мої вівці...
/ 2Поки крутиться колесо старого млина...
/ 2Сторіччя шляху до «Американської мрії».
/ 3Їхав трамвай, 13 номер…
/ 9Гранти Президента України як вища школа корупції.
/ 6Ура! Маємо вибір.!.?
/ 4«Зачистки» в стилі КГБ.
Сам врядую, сам прокуратурою, культурою і т.д. керую…
/ 3Старт виборів на селі ...
Закарпатці взяли участь у міжнародному «залізничному» таборі в Угорщині
/ 1На Закарпатті ентузіасти відзначили День Боржавської вузькоколійки
» Всі записи