Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті

Остаточно визнано незаконним та скасовано дозвіл Держархбудінспекції, який надавав право на будівництво вітряків на перлині Українських Карпат – полонині Боржава

Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті

Представники Всеукраїнського громадського руху Save Borzhava щойно отримали нарочно рішення у резонансній справі №260/1058/19, яким остаточно скасовано дозвіл на будівельні роботи щодо спроби варварського знищення полонини Боржава.

Відповідне позитивне для захисників Боржави рішення ухвалено 24 квітня в Києві Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду Стародуб О.П., Єзеров А.А., Кравчук В.М.

Про це редакцію повідомили представники ГО «Міжнародний інститут людини і глобалістики «Ноосфера», які і звернулися до суду з метою захисту Боржави, – Олег Лукша, Наталія Майстренко та Віталій Грегор

Як зазначив один із активних учасників команди захисників найдовшої в Українських Карпатах полонини Іштван Цап, "постанова набирає законної сили з дати її прийняття є остаточною і не оскаржується".

Такий результат можливий, коли, попри тиск, дискредитацію і спроби підкупу, роками з команди ніхто не гнеться, не здається і не продається. Все буде Боржава!»

Так чином, остаточно залишено в силі рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду (м. Львів) прийнятого на користь збереження полонини Боржава, а саме:

1) Визнано протиправним та скасовано дозвіл на виконання будівельних робіт від 18.09.2019 № ІУ 112192611915, наданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією України на обєкт «Нове будівництво вітрової електростанції 120 МВт за межами населеного пункту на території Воловецької селищної ради Воловецького району та за межами сіл Березники, Дусино, Неліпино та Тибава Свалявського району Закарпатської області (І черга будівництва)».

2) Визнано протиправними дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо незупинення розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Атлас Воловець Енерджи» про надання дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва вітрової електростанції 120 МВт на території Воловецької селищної ради Воловецького району та на території Березняківської, Дусинської, Неліпинської та Тибавської сільських рад Свалявського району Закарпатської області (за межами населених пунктів) до вирішення судових справ щодо обєкта такого будівництва.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, турецький забудовник ТОВ «Атлас Воловець Енерджи» отримав дозвіл на будівництво 34 вітроенергетичних установок висотою до 180 м на вершинах та відрогах Боржавських Полонин. Вся територія планованого будівництва віднесена Радою Європи до «Смарагдової Мережі» - тобто ця зона є особливо цінною з точки зору збереження біорізноманіття у Європі, а будівництво тут є порушенням міжнародних зобов’язань України зі збереження таких територій. Масштабні будівельні роботи на нестійких ґрунтах полонини призведуть до ряду катастрофічних наслідків для чутливої гірської екосистеми, а також для господарства прилеглих районів. Техногенне втручання в унікальні ландшафти матиме наслідком втрату туристично-рекреаційного потенціалу цього регіону.

На захист цієї особливо цінної території міжнародного значення «Полонина Боржава» («Polonyna Borzhava», реєстровий номер UA0000263) стали спільно тисячі представників громадськості зі всієї України, зокрема екологи, науковці, природоохоронці, правники, спортсмени, туристи, жителі гірських громад Закарпаття


ДО ТЕМИ:

Українці масово підписують звернення до Президента щодо припинення "вбивчих" будівельних робіт на полонині Боржава

Пастка для журавля. Як вітряки на полонині Боржава загрожують природі й людині 

Хто і чому може знищити Полонину Боржава – одне з наймальовничіших місць Українських Карпат

Кейс Боржави як прецедент у правовому полі України

"Червоні лінії" для Боржави

Постійний комітет Бернської конвенції закликає український уряд не допускати жодних робіт із будівництва ВЕС на Боржаві на Закарпатті

04 травня 2024р.

Теги: Боржава, вітряки, заборона, полонина

Коментарі

верховинець 2024-05-09 / 09:08:51
Тому що міжгірські полонини давно викупив Каськів, а на боржавьських полонинах Коломойський планував побудувати закарпатський крушовель. Ти краще подивитися що робиться зараз в горах з дорогами, там живого місця немає, все розбите квадроциклами і джипами. Ти відповіч де ти був коли ліси безбожно вирізалися і тепер гори повністю лисі? Ти хоч бачив зсуви в горах? Де ти був коли по горах тягли із Уренгою газопровід до Німеччини? Де ти був коли через гори тягли 750 тисячаватну лінію електроперередач, і тепер на Воловеччині зашкалюють захворювання на рак?
Ви би краще пішли воювати із ордою на схід, ніж воювати за тисячу кілометрів із вітряками, Дон Кіхоти х...і.
А тарифи на електроенергію тобі скоро підвищить Ахметов із Фірташем і тут ви активісти писки закриєте мов глухонімі, навіть не пискнете.

верховинцьови 2024-05-08 / 13:33:11
Ану, розкажи нам, темним, в деталях, до чого тут Коломойський, чому буде дякувати Каськів і що мали мати волівчани з зеленої енергетикки, крім підвищення тарифів.
Чекаємо ) Детально. По пунктах. З фактами

верховинець 2024-05-08 / 13:12:36
Коломойський і Каськів оголосять подяку активістам. А волівчани отримають дулю, а не зелену енергетику. Отака вона проза життя.

Природа 2024-05-06 / 16:38:04
От напишуть вже... як сьогодні заведено... : "варварського знищення"...

Волівчанину 2024-05-05 / 17:29:03
Ні, висновок з оцінки впливу на довкілля вже не чинний, бо вже закінчився 5-річний строк дії. Читайте уважно документи. Так що забудовники "хай нап'ються води" ))))

Волівчанин Михайло 2024-05-04 / 23:23:57
Почитайте рішення суду. Дозвіл скасували зовсім не через Смарагдову мережу. Висновок з оцінки впливу на довкілля чинний, то ж товариство може отримати інший дозвіл на будівництво.

цікаво 2024-05-04 / 19:36:09
Пане Ігор, розкажіть нам, які це "підстанції через які існують міждержавні зʼєднання буде пошкоджено ворогом" і як в цьому випадку могли б врятувати неіснуючі вітряки, якими планували знищити Боржаву...

матИматЕк 2024-05-04 / 19:28:08
Атлас *уйло, ла-ла-ла-ла-ла-лалала!.. :)))))

Віктор Ужгород 2024-05-04 / 19:07:26
Боржава-Переможець

злий 2024-05-04 / 18:09:57
Пан Ігор вміє рахувати тільки гроші, які не потраплять у його кишеню попри лобіювання ним цієї авантюри

Віталій 2024-05-04 / 17:51:16
Пане Ігор,
Ви хоч розумієтесь в цифрах, плюси і мінуси для всіх сфер, наслідки, вивчали детальну дану тему?

По-перше, альтернативні джерела виробляють дуже малу кількість електроенергії, особливо ВЕС, яку не порівняти за об'ємами з ТЕС та іншими, тобто не вирішать проблему дефіциту. Більше того всі ми разом з вами платимо за неї в рази дорожче, а держава боргує приватним компаніям за вироблену енергію вже десятки мільйонів. Ну і значна частина, якщо не вся, йде на експорт, тобто продаж закордон, а не українцям, збагаючи відтак лише "зеленотарифних" олігархів, ну і їх лобістів.

По-друге, і головне, навіщо отримувати одне шляхом знищення іншого? Ніхто ж не проти вітряків, але кладуть їх на урбанізованих територіях, зіпсованих з екологічної боку землях, як в Самборі, полях чи вздовж доріг. Ніхто ж не заважає. Але лізти на вершинах гір. З таким успіхом давайте може зверху і на Говерлі хай побудують?

По-третє, зсуви та ерозія грунтів, збільшення паводків не важливо? Адже про це є офіційні висновки наукових та державних органів. Бо водоносні горизонти, залягають якраз таки на верхівці Боржавського хребта, які потім утворюють потічки та ріки внизу, а трав'яний покрив як губка значно стримує та регулює воду після дощів. Про катастрофічний вплив на тварин та рослин взагалі годі говорити.

І останнє, даному сайту навпаки дяка за свідому позицію та постійну інформаційну підтрику. І не тільки його редактори, а й всі притомні та професійні, зокрема всеукраїнських видань (УП, Укрінформ та інші) підтримують збереження наших гір, і відповідно процеси по їх захисту від варварського знищення. Це ж яким несвідомим треба бути щоб так не любити природу,яку створили не ми і вочевидь не нам її нищити.

Ігор 2024-05-04 / 17:24:56
Мда. Немає слів, і чого ці активісти добились ? На жаль багато хто не розуміє важливості цього проєкту для нашої області та енергосистеми в цілому, натомість, їм важливо ходити і милуватись «незайманими» горами. Побачимо, що всі ці активісти та особливо редактори «Закарпаття онлайн» які вже аж дуже підтримають всіх цих активістів скажуть, коли ще більше генерації буде знищено або пошкоджено. А підстанції через які існують міждержавні зʼєднання буде пошкоджено ворогом, і тоді система знову почне сипатись на окремі сегменти. Сподіваюсь здоровий глузд переможе, і забудовник отримає нові будівельні документи та зможе завершити проект.

??? 2024-05-04 / 16:38:05
Яка зараз буде відповідальність всіх причетних до незаконної забудови?

злий 2024-05-04 / 16:31:09
Нєжданчик) Бомба!
Вітаю всіх причетних, все закарпаття, всю Україну

НОВИНИ: Соціо

23:23
/ 2
ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці
19:23
/ 21
Про покликання, курси екзорцистів, Джублик і інше – перше інтерв'ю єпископа-номінанта МГКЄ владики Теодора
15:35
У прикордонних з Україною горах Румунії виявили тіла двох українців
11:46
На майже 33,3 млн грн фінансових порушень, які призвели до втрат, виявили у січні-квітні закарпатські аудитори
05:33
На війні з росією проліг Юрій Станч з села Черна Королівської громади
03:21
Названо дату єпископської хіротонії єпископа-ординарія МГКЄ Теодора і особи трьох святителів
22:01
/ 1
Реабілітаційний центр для військових на Закарпатті відремонтують по завищених у 1,5-2 рази цінах – "Наші гроші"
21:30
В Ужгороді попрощалися з полеглими Героями Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
21:18
У Тибаві Свалявської громади провели в останню дорогу полеглого Героя Василя Ливча
19:53
/ 1
Священнику монастиря УПЦ МП із Закарпаття заборонили служіння після появи у мережі його "аморального" відео (ДОКУМЕНТ)
17:53
Закарпатціі присудили штраф в 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
15:18
/ 7
Голові Закарпатського апеляційного суду Ганні Фазикош подарували землю в Ужгороді
11:36
/ 14
На Закарпатті священник монастиря УПЦ Московського патріархату фільмував свій статевий орган та відправляв знайомим
13:20
/ 2
На Закарпатті скасовані контрольовані аварійні відключення
10:48
/ 3
В Ужгороді у четвер прощатимуться з двома полеглими Героями – Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
22:07
/ 3
У Перечині провели в останню дорогу полеглого Героя Володимира Пасера
19:40
Клопи, холод, заміна місць – пасажири скаржаться на неналежний сервіс у потягах RegioJet українського напрямку
22:08
На війні поліг Юрій Гончарук із Бистриці Чинадіївської громади
16:02
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Віктором Ілларом
13:26
В Ужгороді в понеділок попрощаються з полеглим Героєм Віктором Ілларом
20:13
Північне сяйво спостерігали на Закарпатті
11:30
/ 1
Ужгородському ліцею хочуть присвоїти ім’я Івана Чендея
16:20
/ 41
Звільнений екс"воєнком" Музиченко стане заступником голови Закарпатської ОДА
12:20
У Чопі провели в останню дорогу полеглого на Донеччині Валерія Баса
12:05
/ 2
На Запоріжжі поліг Володимир Пасер з Перечина
» Всі новини