Річка 30 мостів

Може бути, раніше ви не звертали ніякої уваги на мости. Проте наступного разу, коли ви будете проходити по знайомому мосту, запитайте себе: «Що я знаю про цей міст? Коли він був побудований?» Придивіться до нього. Чому була обрана саме ця конструкція? Потім, проходячи по ньому, подивіться вниз і запитайте себе: «Як би я обходився без нього?»

Імстичівський міст
Імстичівський міст

Цікавими виявилися результати пошукової роботи гуртківців Іршавської станції юних техніків з дослідження інженерних споруд – мостів  річки Боржави та найбільших її приток.  З результатів дослідження заслуговують на увагу такі факти:  при загальній довжині річки в 106 км, на сьогоднішній день правий та лівий берег з’єднують 30 мостів довжиною від 10 метрів до 220 метрів. Стосовно найстаршого мосту, то ним є міст поблизу села Імстичова, споруджений майже 100 років тому і за переказами місцевих старожилів найбільш ймовірно його будівництво стало наслідком «Верховинської акції» Едмунда Егана – за часів Австро-Угорської імперії. Конструкція мосту, довжиною 50 метрів є нерозрізною ( балка виготовлена суцільною з залізобетону і має чотири опори - дві проміжні -«бики» та дві берегові - «засади». Під час експедиції з обстеження мосту  було виявлено бетонний фрагмент огорожі з датою 1913 рік. Цю дату можна вважати датою народження мосту.

Імстичівський міст

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Є на річці Боржаві не тільки найстарший міст, але і один з  найкращих в архітектурному плані на Закарпатті. Знаходиться він на правій притоці річки Боржава – на річці Іршавка в центрі міста Іршава. Конструктивно він має тільки дві опори – на берегах і має довжину 50 метрів. Збудований у вигляді арки, яка окрім естетичного виду виконує важливу практичну роль – навантаження, що передаються з прогонових конструкцій опорі, мають не тільки вертикальну, а й горизонтальну складову. Збудований він був у 1924 році за часів першої Чехословацької Республіки в рамка програми розвитку транспортної інфраструктури Підкарпатської Русі.  

 

  

 

 

 

 

 

Схема Іршавського мосту

Третім особливим в архітектурному та історичному плані мостом через річку Боржава можна назвати залізничний міст Боржавської вузькоколійної залізниці поблизу станції Хмільник – це сталевий арочний міст, збудований в місті Вітковіце в 1896 році. Але ймовірно що на річку Боржава він  був привезений  та зібраний в 1914-1916 році замість дерев’яного.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати науково-пошукової роботи, присвяченої дослідженню мостів річки Боржава, незабаром будуть представлені на захист у конкурсі першого етапу Малої Академії Наук при Іршавській станції юних техніків і, сподіваємося, стане ще одним містком, що єднає історію і сьогодення.

17 січня 2012р.

Теги: мости, Боржава, річка, Іршава, Імстичево

Коментарі

Пан Баклажан 2012-02-16 / 16:50:03
Тема мостів рулить!
Шкода, що у нас на Закарпатті не так і багато дійсно цікавих мостів. № 1, звісно, найстаріший в краї горбатий міст у Берегсасі (він десь у 10-ці найстаріших в Україні, а може, і в ТОП-5). Інші цікаві хіба як пам"ятки технічної культури, наприклад, як найстаріший бетонний міст.
Кого цікавить тема мостів, велком сюди:

http://bridges-foto.livejournal.com/

Чужа Оксана 2012-01-19 / 11:18:46
Юні техніки, так тримати!


Денис Добра
Публікації:
/ 14Як нам облаштувати Боржавську вузькоколійку
/ 4Боржавська паска, або яка паска буде цього року?
/ 4Футбол без кордонів
На Боржавську вузькоколійку висадився швейцарський десант
Британський стандарт Закарпаття
/ 7«Костиль відродження» Боржавської вузькоколійки.
/ 1Кесареві – кесареве!
/ 4Господарка фестивалю Гамора – 2011
/ 4ФОРЗА підтримала звернення "Боржавської ініціативи" до голови Закарпатської ОДА
/ 15ВІДКРИТИЙ ЛИСТ голові Закарпатської ОДА з приводу демонтажу Боржавської вузькоколійки
ДОКУМЕНТАМИ по продажі вузькоколійки
/ 27 «Шагренева кожа» Боржавської вузькоколійки
/ 8Чин Святого Василія Великого в часи Карпатської України.
/ 1Вівці, мої вівці...
/ 2Поки крутиться колесо старого млина...
/ 2Сторіччя шляху до «Американської мрії».
/ 3Їхав трамвай, 13 номер…
/ 9Гранти Президента України як вища школа корупції.
/ 6Ура! Маємо вибір.!.?
/ 4«Зачистки» в стилі КГБ.
Сам врядую, сам прокуратурою, культурою і т.д. керую…
/ 3Старт виборів на селі ...
Закарпатці взяли участь у міжнародному «залізничному» таборі в Угорщині
/ 1На Закарпатті ентузіасти відзначили День Боржавської вузькоколійки
/ 7Вузькоколійна дорога Боржавської долини.Частина І. Історія
» Всі записи