Гранти Президента України як вища школа корупції.

24 квітня 2000 року Президентом України Л.Кучмою був підписаний Указ Президента України N612 "Про додаткові заходи щодо державної підтримки обдарованої молоді". Цей указ був підписаний з метою збереження і розвитку творчого потенціалу нації, формування в суспільстві сприятливих умов для становлення особистості та підтримки обдарованої молоді.

Гранти Президента України  як вища школа корупції.

Одним з пунктів зазначеного Указу було запровадження грантів Президента України для обдарованої молоді. 2 серпня 2000 року був підписаний наступний Указ Президента України N945 "Про гранти Президента України для обдарованої молоді" - відповідно вищеназваних указів Президента України щороку Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту щороку проводиться конкурс серед творчої молоді на отримання грантів Президента України для реалізації значущих творчих проектів у соціальній та гуманітарних сферах.
      Так було і в 2009 році.

      Відповідно до Положення про гранти Президента України для обдарованої молоді, молоді люди подали свої соціально значущі творчі проекти у соціальній та гуманітарній сфері, наслідком чого стало Розпорядження Президента України (- на той час Ющенко В.А.)  від 16.12.2009 за N263 "Про призначення грантів Президента України для обдарованої молоді на 2010 рік", визначено 44 гранти та загальний обсяг витрат на їх виплату в сумі  2 961,2 тис. грн.

        Видатки на отримання грантів Президента України для реалізації значущих творчих проектів у соціальній та гуманітарній сферах передбачені Міністерству України у справах сім'ї, молоді та спорту за бюджетною програмою 3401070 "Здійснення заходів державної політики з питань молоді, жінок та сім'ї за кодом економічної класифікації видатків та кредитування 1343 "Інші поточні трансферти населенню". За зазначеними кодами на січень-травень передбачені асигнування в сумі 2 962,0 тис. грн., які Державне казначейство  відкрило у повному обсязі.

    26 квітня 2010 року на сайті Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту було розміщено інформацію для володарів грантів Президента України для обдарованої молоді, затверджених Розпорядженням Президента України від 16.12.2009 N263, реалізація яких буде проведена у 2010 році.

     За текстом розпорядження Президента Віктора Ющенка закарпатці теж удостоєні грантових коштів за проекти  "Молодіжний табір "Україна – Європа" та "Розвиток молодіжного сільського зеленого туризму в Закарпатській області". Можна звичайно порадіти за земляків, славних нащадків комсомольців – вони отримали таке визнання! Хоча посмію поставити запитання – чи багато з читачів знають та успішно подавалися на такі гранти?  Чи знайомі кому-небудь особи, які виграли грант Президента України?

    Дивним чином на сайті Міністерства сім'ї,молоді та спорту за 2009 рік один з володарів гранту Президента України фігурує як розробник проекту фестивалю "Гуцульська ріпа" з об’ємом фінансування 207402,0 грн.!!!, а також проекту - Міжнародна науково-практична   конференція "Молодіжна політика: європейський досвід та українські перспективи" (Україна-Австрія) з об’ємом фінансування 154300,0 грн.!!! під егідою всеукраїнської молодіжної громадської організації "Нові ініціативи молоді", яка входить до Національної ради молодіжних організацій України.  За 2008 рік в переліку програм "Гуцульська ріпа" фігурувала 175820,0 грн.!!!Чи багато з відомих Вам громадських організацій  змагалося за такі суми з державної скарбниці – разом майже на 400 000,00 грн.!!!? Чи відома своєю діяльністю така громадська організація для закарпатців? Чи може талант та обдарованість вимірюється доступом до чиновника певного міністерства ?

    Кількість громадських організацій в Закарпатській області, а особливо середовище людей, які активно займаються громадською діяльністю сформувалися протягом останніх 10-15 років. Багато з цих організацій подаються і успішно виграють гранти міжнародних організацій, але я більш ніж впевнений, що доступ для національних фінансових джерел вони навряд чи мають. Підтримка діяльності таких організацій з боку держави могла-б суттєво сприяти розвитку громадянського суспільства, про яке так полюбляють говорити політики. Але національні реалії навряд чи дають можливість регіональним неурядовим організаціям доступу до цих джерел. Можна заглянути на сайт Міністерства сім'ї, молоді та спорту де є перелік організацій отримувачів коштів. Всі ці організації мають київську прописку – як правило такі організації створені під певних чиновників або депутатів парламенту. Також суми фінансування цих організацій свідчать,  що у них повинен бути певний постійний штат працівників – проведене мною розслідування виявило, що всі вони контактну інформацію подають на приватні помешкання.  Про підтримку та розвиток якого громадянського суспільства може іти мова – корумпованого напевно!  

      Щодо грантів Президента України стосовно обдарованої молоді та бюджетного фінансування неурядових організацій  на території Закарпаття – можу запропонувати провести громадську експертизу проектів та їх розробників, результатів їх реалізації.  Повна інформація про них може сприяти більшій поінформованості суспільства – може хоч трошки інтегруємось до Європи.  

14 жовтня 2010р.

Теги:

Коментарі

мишка 2010-10-15 / 11:03:00
Чимало в світі "маразма"
хочаб подивитись наукові статті економістів
Особливо на тему "Виведення укріїни з економічної кризи"
напишуть два абзаца "маразма" і друкують в науковому журналі
а потім за цей "маразм" отримують гранти та наукові звання

Наталія 2010-10-15 / 10:49:00
На системі грантів сидять пвені сімї та чиновники. Їх фінансують угорціЄ, словаки через кошти Європи.
Нажаль, якщо їх обговорювати чи називати - то перейде дискусія в інше русло.
Є таке явище, як грантоїд, це організації паразити. Колись у Києві один центр вів базу, реєстр таких організацій.
але по Закарпаттю нема.
цим мали б займатись силові органи

Андрей 2010-10-15 / 09:33:00
Ще один дуже негативний момент в таких справах - такі "попІли" дискредитують саму ідею грантування чогось державою. І вже людям, які реально хочуть і можуть зробити щось хороше буде дуже важко після таких "організаторів міжгалактичних конференцій з молодіжної політики"- чиновники "прикормлені" і на рефлекторному рівні чекають відкатів. Вже легше отримати, щось під реальні справи "на Заході". Гарний приклад (не реклама, хто знає підтвердить) - Карпатський біосферний заповідник на Березнянщині, але, на жаль, щось я не чув щоб держава їм мільйони надавала на "ріпу"- не вміють "правильно ділитися", очевидно.

ярослав орос 2010-10-15 / 08:23:00
пане денисе, на таких, як ви, і тримається край... обов’язково опублікуйте прізвища тих засранців... най нарешті тії професійні патріоти "засвітяться"... майте ся фест...

Микола Староста (Жалива) 2010-10-14 / 21:23:00
Питання грантів, дійсно дуже актуальне, гранти для багатьох, як рибалка, туди закинув, сюди...а якщо, вмієш "ділитися" і хороших друзів, щоб "відкат" дати, тоді все в ажурі. Гроші,в твоїх руках.

Денис 2010-10-14 / 21:02:00
я ніколи-б цю тему не знав. Але коли бєш головою за останню вузькоколійку перед чиновникми та патріотами біля корита, починаєш розуміти - ця країна приречена, як би я її не любив. Такої школи корупції треба пошукати - ми з Вами можемо любити своою малу Батьківщину, організовувати акції та популяризувати спадщину. Але цим самим нас "имеют" по повній - я готовий поіменно назвати цих людей, які за останні пять років нас дурять. Але навряд чи це щось змінить.

шоу-мен 2010-10-14 / 20:50:00
"Гуцульська ріпа" за 207 штук?!

За 207 штук можна 27 таких "ріп" відгуляти -) Їй Богу на дебілів розраховано. Чи там у тому міністерстві такі й сидять?

тібор 2010-10-14 / 18:09:00
цікаву тему затронув Денис. Гранти, це бездонна бочка, де зникають гроші.
Денис, не лізь туди, бо де такі гроші там не місце патріотизму, відповідальності

Павло 2010-10-14 / 14:16:00
Для нас журналістів фестиваль "Гуцульська ріпа" у 2209 році образив. Небуло ж ріпи, взагалі фестиваль не був організований. А тут читаєш, що з об'єм фінансування 207402,0 грн.!!!
То ж розрадання державних грошей.!!!
Невже Богдан Пранничук як організатор це не розуміє, на додаток він же і Турєвроцентр Закарпаття 2010 з владою провалив, як писав у статті Доктор Олександр.
Скільки можна нас дурити?


Денис Добра
Публікації:
/ 14Як нам облаштувати Боржавську вузькоколійку
/ 4Боржавська паска, або яка паска буде цього року?
/ 2Річка 30 мостів
/ 4Футбол без кордонів
На Боржавську вузькоколійку висадився швейцарський десант
Британський стандарт Закарпаття
/ 7«Костиль відродження» Боржавської вузькоколійки.
/ 1Кесареві – кесареве!
/ 4Господарка фестивалю Гамора – 2011
/ 4ФОРЗА підтримала звернення "Боржавської ініціативи" до голови Закарпатської ОДА
/ 15ВІДКРИТИЙ ЛИСТ голові Закарпатської ОДА з приводу демонтажу Боржавської вузькоколійки
ДОКУМЕНТАМИ по продажі вузькоколійки
/ 27 «Шагренева кожа» Боржавської вузькоколійки
/ 8Чин Святого Василія Великого в часи Карпатської України.
/ 1Вівці, мої вівці...
/ 2Поки крутиться колесо старого млина...
/ 2Сторіччя шляху до «Американської мрії».
/ 3Їхав трамвай, 13 номер…
/ 6Ура! Маємо вибір.!.?
/ 4«Зачистки» в стилі КГБ.
Сам врядую, сам прокуратурою, культурою і т.д. керую…
/ 3Старт виборів на селі ...
Закарпатці взяли участь у міжнародному «залізничному» таборі в Угорщині
/ 1На Закарпатті ентузіасти відзначили День Боржавської вузькоколійки
/ 7Вузькоколійна дорога Боржавської долини.Частина І. Історія
» Всі записи