Кесареві – кесареве!

Розпочну з чергового повідомлення в ЗМІ : - «Релігійне свято Петра і Павла в Нижньому Селищі на Хустщині вже всьоме відзначають пісенним фестивалем. "Селиська співанка" цього року стала фестом вуличної музики».

Не маю нічого проти фестивалю і не маю наміру взагалі давати оцінку іншим культурним заходам. Я тільки питаю себе та читачів: "Чи не ріже слух та свідомість акцентування на релігійному святі ніби мимохідь? Що первинне – свято релігійне чи, в той же день, свято світське? 

Інший приклад (цитую іршавську районку): "12 липня білківчани традиційно відзначають День села – свято Петра і Павла. Цього року подія була особливо пишною, адже у Білках відбувся святковий концерт, на якому виступав Степан Гіга".

До цих повідомлень я маю цікаву картинку спогадів з дитинства, коли я з мамою ішов на храмовий празник святих Петра і Павла за радянських часів недалеких 80-х. Греко-католицький храм Петра і Павла в с. Білки був закритий і в ньому був влаштований музей атеїзму – але попри все біля православного храму Петра і Павла збиралася сила-силенна народу на святкову літургію... І в час найбільш відповідальної частини літургії, повз храм, розтинаючи  юрбу вірників ніби ножем, з червоними прапорами та комуністичними лозунгами починала рухатися колона колгоспної техніки – демонструючи досягнення соціалізму в окремо взятому селі. Незважаючи на все, тисячі вірників сповідалися та причащалися, з радістю йшли мируватися...

Пройшло майже 30 років – і що змінилося? Замість радянської пропаганди прийшла шароварна попса, але всеодно спокійно до храму дійти проблема... Центр села зранку розривають динаміки, шашлики димлять та паленку розливають без огляду... Все робиться для того, щоб Слово Боже та церковний спів стали  друго, - третьорядними. Життя апостолів Петра і Павла виводиться з контексту сьогодення... Тепер це має назву фестивалів, Днів села – хоча чи може бути ще більшим інше свято поза церковним храмом в краї, який так гордиться своїми традиціями?

P.S. В Австрії в неділю в містах всі торгові заклади закриваються – з огляду на високий рівень релігійних традицій вести торгівлю в вихідний день коштує дуже дорого через дорогу ліцензію, в Польщі, Угорщині та Словаччині  всі світські заходи проходять в суботні дні, і тільки в нас, як продовження совкової традиції, всі світські гуляння відбуваються, особливо бурливо, в неділю, і тоді, коли це пов'язано з храмовими святами ...

То чи "Кесарю – кесареве!" у нас?

17 липня 2011р.

Теги: релігія, фестивалі

Коментарі

сорри 2011-07-19 / 19:59:00
Навіть не знаю...

Мабуть таки автор правий: світське і церковне мало би бути розмежоване. Бо шашлики під церквою щось мені не любляться.

Інша справа, що раніше я про це не задумувався...


Денис Добра
Публікації:
/ 14Як нам облаштувати Боржавську вузькоколійку
/ 4Боржавська паска, або яка паска буде цього року?
/ 2Річка 30 мостів
/ 4Футбол без кордонів
На Боржавську вузькоколійку висадився швейцарський десант
Британський стандарт Закарпаття
/ 7«Костиль відродження» Боржавської вузькоколійки.
/ 4Господарка фестивалю Гамора – 2011
/ 4ФОРЗА підтримала звернення "Боржавської ініціативи" до голови Закарпатської ОДА
/ 15ВІДКРИТИЙ ЛИСТ голові Закарпатської ОДА з приводу демонтажу Боржавської вузькоколійки
ДОКУМЕНТАМИ по продажі вузькоколійки
/ 27 «Шагренева кожа» Боржавської вузькоколійки
/ 8Чин Святого Василія Великого в часи Карпатської України.
/ 1Вівці, мої вівці...
/ 2Поки крутиться колесо старого млина...
/ 2Сторіччя шляху до «Американської мрії».
/ 3Їхав трамвай, 13 номер…
/ 9Гранти Президента України як вища школа корупції.
/ 6Ура! Маємо вибір.!.?
/ 4«Зачистки» в стилі КГБ.
Сам врядую, сам прокуратурою, культурою і т.д. керую…
/ 3Старт виборів на селі ...
Закарпатці взяли участь у міжнародному «залізничному» таборі в Угорщині
/ 1На Закарпатті ентузіасти відзначили День Боржавської вузькоколійки
/ 7Вузькоколійна дорога Боржавської долини.Частина І. Історія
» Всі записи