Шанс порятунку під час землетрусу - не стій в дверях

Мій колега на порталі Проза.ру Володимир Заславський нещодавно опублікував інструкцію виживання під час землетрусу.

Позаяк Закарпаття також є сейсмічно небезпечною територією, вважаю за потрібне познайомити з нею краян. Дасть Бог, руйнівного землетрусу в нас найближчим часом не станеться.

Та переконана: коли людина знає, як діяти в екстремальних умовах, аби зберегти життя своїм близьким та власне, вона не панікуватиме, а одразу пригадає колись прочитане й вчинить так, щоб залишитися живою та допомогти тим, хто буде поруч.

Стаття публікується з дозволу Володимира Заславського.

Днями мені потрапила на очі стаття командира міжнародної рятувальної бригади. Ця команда займається проникненням у приміщення, що постраждали від землетрусів, з метою надання допомоги  людям, які залишилися живими. На мене вона справила незабутнє враження. Вважаю, що цей навчальний посібник має бути доведене до відома кожної людини, що живе в сейсмічній зоні.

"Мене звуть Дуг Коп. Я командир американської міжнародної рятувальної бригади Rescue Chief and Disaster Manager of the American Rescue Team International (ARTI). Я проникав усередину 875 зруйнованих землетрусом будівель, працював у рятувальних командах в 60 країнах, організовував і є членом таких бригад в багатьох країнах.

Упродовж двох років я був експертом ООН з вивчення наслідків катастроф, і з 1985 року жодна із серйозних катастроф не залишилася поза моєю увагою.
 
Перша будівля, куди мені випало дістатися, - школа в Мехіко під час землетрусу 1985 року. Всі діти були під партами. Всі вони були розплющені на товщину власних кісток. Вони могли бути врятовані, якщо б лежали поруч з партами в проходах. Немислимо, з моєї точки зору, але дітям було запропоновано під час землетрусу ховатися під столи і парти. Я був здивований, та в мексиканських школах до цих пір діє така інструкція "Duck and Cover": зігнутися, накрити голову руками і сховатися під столом.

Це дуже просто зрозуміти. Коли будинок руйнується, важка стеля падає на об'єкт або меблі, руйнуючи їх, то поруч утворюється порожнина або вільний простір. Я називаю його "трикутник життя". Чим більший і міцніший об'єкт, тим більшою буде порожнина, де людина може уникнути поранення і врятуватися. Це можна спостерігати по ТБ, коли ми бачимо роботу рятувальних команд.

10 правил того, як урятуватися під час землетрусу

1) Кожен, хто пригнувся і сховався у напівзруйнованому приміщенні чи в машині, буде знищений і загине.

2) Кішки, собаки і немовлята часто приймають природну утробний позу. Це те, що потрібно зробити при землетрусі. Це інстинкт. Це положення допомагає поміститися в маленькій порожнині. Присуньтеся ближче до великого, громіздкого об'єкту, який, будучи роздавленим, сплющеним, усе ж таки залишить деякий простір для виживання.

3) Дерев'яні будинки найбезпечніші під час землетрусів. Дерево добре працює на вигин і крутіння під дією сейсмічної хвилі. Якщо дерев'яні споруди все ж руйнуються, вони утворюють великі порожнини порятунку і не завдають значних поранень. Цегляні будівлі розпадаються на окремі цеглини. Цеглини заподіюють серйозні поранення, але все ж таки менше, ніж бетонні. Бетонні панельні будівлі найнебезпечніші під час землетрусів.

4) Якщо землетрус застав вас уночі в ліжку, просто скотіться з ліжка. Найбезпечніше місце буде впритул до ліжка. У готелях багато життів можуть бути врятовані, якщо на дверях кожного номера буде висіти інструкція з порадою для постояльців лягти на підлогу поруч з днищем ліжка під час землетрусу.

5) Якщо землетрус стався і ви не можете вибігти ні через двері, ні через вікно, ляжте на підлогу в позі утробного немовляти поруч з ліжком або масивним кріслом.

6) Майже кожен, хто стояв у дверному отворі в падаючій будівлі, загинув. Як? Якщо стояти під дверною перемичкою, то коли обрушиться одвірок, ви будете знищені разом з ним.

7) Ніколи не стійте під час землетрусу на сходах. Сходи мають окремий напрям (точку) крутіння, відмінний від каркаса будівлі. Щаблі й інші уламки будівлі, постійно стикаючись, просто перемелюють людину, що знаходиться усередині цієї бійні. Навіть якщо будівля не колапсує (не виявляє ознак руйнування – І.М.), не залишайтеся на сходах. Навіть якщо сходи цілі, вони можуть бути зруйновані під напливом великої кількості людей і повинні бути спочатку перевірені.

8) Якщо це можливо, краще перебувати біля зовнішніх стін усередині або зовні будівлі. Краще зовні, ніж усередині. Чим далі від зовнішньої стіни ви перебуватимете всередині будівлі, тим менше у вас шансів вискочити назовні.

9) Люди всередині транспортних засобів гинуть, якщо на них обрушуються дороги верхнього рівня. Майже всі жертви землетрусу в Сан-Франциско, перебували всередині транспортних засобів. Якщо б вони сиділи або лежали поряд з транспортними засобами, вони були б урятовані. Кожна зруйнована машина має поруч із собою порожнину безпеки 3 фути заввишки, за винятком випадку, коли безпосередньо на автомобіль впала колона.

10) З мого досвіду проникнення в газетний офіс, стоси паперу утворюють найбільші порожнини безпеки.

У 1996 році ми зняли фільм, який переконує, що ця методологія виживання правильна. Федеральний уряд Туреччини, Університет Стамбула й ARTI об'єднали зусилля для проведення наукового тесту. Ми зруйнували будинок-школу з 20 манекенами усередині. 10 манекенів були зігнуті з руками на голові і 10 манекенів поміщені в "трикутники життя". Після симуляції землетрусу ми проникли в зруйновану будівлю, задокументували побачене і зняли фільм. Цей фільм був показаний по ТБ в Туреччині та інших країнах Європи, США, Канади і Латинської Америки.

Основний висновок цього дослідження, що немає ніяких шансів вижити під час сильного землетрусу у тих, хто ховається під столом.

Володимир Заславський, США

Постійна адреса статті -

www.proza.ru/2010/02/28/267
 

Ірина Мадрига (Андрійчук), Закарпаття онлайн.Блоги
24 червня 2010р.

Теги:

Коментарі

2010-06-26 / 11:48:00
Справді. цікаві факти. і корисні, звісно. :)

Дещо про місцеву літературну критику
/ 8И снова об уникальности русинского языка
/ 4Звіт про пригоди Кота Босоніж
/ 4Розмова з Миколою Боярчуком. Про головне
/ 2До нас їде Боярчук...
/ 4Художник Іштван Гичко. Дотик до власної сутності
/ 4Вибори. Відеоспостереження в натурі
/ 4Олександр Кеменяш. Свій не з чужими
/ 4Під напругою
/ 4Як Божа Кульбабка день Сваляви відзначила, або Надувні кульки замість ремонту
/ 4Експонати «Лужанської долини» поєднує культура спілкування
/ 4Віктор Тереля: «Таємниця світу захована в самій людині»
/ 12Свалява. Знову наруга над пам’ятником Гуці-Венеліну
/ 19Про спраглого свалявського мера та ціну на воду
/ 4Талант художника – це хист мати терпіння
/ 10Новоселиця як ментальність
/ 4Дизайн по-свалявськи
/ 3Художниця з Тули - про Україну
Не все гаразд із "силою життя". Бракне мінеральної води?
Запрошую на сайт
Фольклорний колектив «Верховинка» відзначив ювілей виданням книжки
Дві книжки, про які варто знати
/ 3Про розмарію Петра Скунця
/ 3Микола Холодний і Тереза з Голубиного
Як стати солдатом Чонків
» Всі записи