Фольклорний колектив «Верховинка» відзначив ювілей виданням книжки

А посприяв святу Михайло Волощук

Фольклорний колектив «Верховинка» відзначив ювілей виданням книжки
Книжечка Софії Губаш, про яку писала кілька місяців тому, - "Воловеччина моя – духовності скарбниця", вийшла півтисячним тиражем в Ужгороді. Увесь наклад збірника сценаріїв старовинних свят, традицій та обрядів Воловеччини був надрукований коштом екс-губернатора Закарпаття Михайла Юрійовича Волощука, особисто ним привезений у районний центр і переданий авторці.

 

М.Ю.ВолощукТож книжка, яка спочатку побачила світ у принтерному виконанні, нині знайшла масовішого читача, стала доступнішою завдяки земляку-меценату, уважному до духовних устремлінь краян.

 

До другого видання додано передмову автора, а також коротку біографічну довідку М.Ю Волощука, який чотири роки - з 1966-го по 1970-й рік очолював Воловеччину. Цьогоріч Михайлові Юрієвичу виповниться красних 77. Хочеться, аби ця майже магічна дата продовжила особисті гаразди шанованої особи, аби наснажила доброго чоловіка жити в здоров'ї та силі ще багато-багато літ.

 

В зачині книжки Софія Губаш пише про народний фольклорний колектив "Верховинка", художнім керівником якого їй випало бути з 1991 року й донині. Двадцятирічний ювілей оригінального гурту спонукав її назвати імена всіх учасників ансамблю. Відрадно, що чимало з них минулі два десятиліття сповна присвятили шляхетній справі збирання, відтворення на сцені та примноження духовної спадщини пращурів. Серед "довгожителів" колективу, зокрема, й Марія Канайло, сестри Марія та Гафія Мадяр (в дівоцтві Курах), Катерина Гафинець. Вчителі, бібліотечні працівники, талановиті музиканти, а відтак і численні юні послідовники ентузіастів-волівчан з любов'ю бережуть і творять добру славу народного слова. "В своєму творчому колективі "Верховинка" об'єднала різних за характером, віком і родом занять людей, але з непереборним прагненням донести до нинішнього і майбутніх поколінь неповторну красу віками надбаного верховинського фольклору", - пише Софія Губаш.

Безумовно, мети досягнуто. Закономірним підсумком багаторічної наполегливої роботи самодіяльних фольклористів і стала ця невеличка за обсягом, однак значна за наповненням книжка.  Варто додати, що "Верховинка" обїздила з тематичними постановками всі села Воловеччини, була учасником обласних колядницьких турнірів та вертепів, фестивалю "Народні джерела", виступала перед Всесвітнім конгресом русинів, розважала власною творчістю закарпатську діаспору в Будапешті. Етнографічний колектив неодноразово виступав на обласному телебаченні, перед гостями із зарубіжжжя, брав участь в Урочистій Академії, присвяченій 80-річчю заснування товариства "Бойківщина". 

Ірина Мадрига (Андрійчук), Закарпаття онлайн.Блоги
01 липня 2011р.

Теги: Воловеччина, фольклор, Софія, Губаш, Волощук

Дещо про місцеву літературну критику
/ 8И снова об уникальности русинского языка
/ 4Звіт про пригоди Кота Босоніж
/ 4Розмова з Миколою Боярчуком. Про головне
/ 2До нас їде Боярчук...
/ 4Художник Іштван Гичко. Дотик до власної сутності
/ 4Вибори. Відеоспостереження в натурі
/ 4Олександр Кеменяш. Свій не з чужими
/ 4Під напругою
/ 4Як Божа Кульбабка день Сваляви відзначила, або Надувні кульки замість ремонту
/ 4Експонати «Лужанської долини» поєднує культура спілкування
/ 4Віктор Тереля: «Таємниця світу захована в самій людині»
/ 12Свалява. Знову наруга над пам’ятником Гуці-Венеліну
/ 19Про спраглого свалявського мера та ціну на воду
/ 4Талант художника – це хист мати терпіння
/ 10Новоселиця як ментальність
/ 4Дизайн по-свалявськи
/ 3Художниця з Тули - про Україну
Не все гаразд із "силою життя". Бракне мінеральної води?
Запрошую на сайт
Дві книжки, про які варто знати
/ 3Про розмарію Петра Скунця
/ 3Микола Холодний і Тереза з Голубиного
Як стати солдатом Чонків
/ 10Шафранна галявина. Ретроспектива в дитинство
» Всі записи