МГКЄ: Старі виклики і нове керівництво

Чи вдасться новому очільникові привнести новий дух у життя Мукачівської греко-католицької єпархії, яке останнім часом застигло в протиборстві та невизначеності, покаже час. Але в будь-якому разі українофобії не місце на теренах України

Новий єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії владика Теодор Фото:mgce.uz.ua
Новий єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії владика Теодор Фото:mgce.uz.ua

Місяць тому, 16 липня 2024 року, Мукачівська греко-католицька єпархія отримала нового єпископа-ординарія, який відтепер буде нею повноцінно управляти. Особливість цієї єпархії, яка охоплює греко-католиків Закарпатської області, у тому, що вона не входить до складу Української греко-католицької церкви. Закарпаття наче лишається невеликим острівцем, що має до 300 тисяч греко-католиків (усього в Україні їх кілька мільйонів), які напряму підпорядковуються Ватикану.

Висвячення нового єпарха Мукачівської греко-католицької єпархії – владики Теодора в Ужгородському кафедральному соборі

В останні роки авторитет Мукачівської греко-католицької єпархії, очолюваної чотири роки апостольським адміністратором Нілом Лущаком, підупав, що пов’язують з кількома публічними скандалами. Найгостріший із них виник через переведення єпархії на григоріанський календар (включно з рухомими святами) та тиск на тих священників та громади, які хотіли триматися календарної єдності з більшістю України і відзначати Великдень із Православною церквою України (ПЦУ) та Українською греко-католицькою церквою (УГКЦ).

Попри публічно задеклароване право вибору календаря самими парафіями, згори на них чинився відчутний тиск.

Все це створило непривабливе інформаційне тло довкола Мукачівської греко-католицької єпархії, яка на Закарпатті є в меншості за кількістю вірян.

Початок відкритого листа інтелігенції до керівництва єпархії

Перед новим керівником єпархії відтак стоїть завдання зменшити протистояння в самій єпархії, де завжди існували різні політичні орієнтації. За єпископа Івана Семедія керівництво єпархії тримало лінію на відособлення від решти греко-католиків України та декларувало своє «неукраїнство». Словак Мілан Шашік, який став його наступником, за 17 років свого правління зумів пригасити внутрішній конфлікт між «українофілами» та «українофобами», і, керуючи владною рукою, назовні демонстрував кількісну розбудову єпархії.

Після його несподіваної смерті у 2020 році до керма постав його помічний єпископ Ніл, який, вочевидь, не справився з покладеними на нього обов’язками керівника єпархії, і відтак Папською буллою новим єпархом було йменовано Теодора Мацапулу. Тепер вже йому доведеться показати громадськості, що Мукачівська єпархія не заражена сепаратистським духом, про що пишуть ЗМІ, а свідомі українські священники та віряни в ній не упосліджені.


Взаємовплив церкви і політики

У Мукачівській єпархії здавна точилася боротьба між двома протилежними політичними напрямами. Одні трималися промадярського курсу, за що були прозвані мадяронами. Як правило, це були кола, наближені до керівництва єпархії. Натомість інші виступали за оборону національних прав русинів-українців, і відповідно йменувалися народовцями. З 1920-х років цей напрям сформувався в українське крило на чолі з Августином Волошином. Зокрема, гостро виступали проти мадярського напряму відомі священники-будителі ХІХ століття – Олександр Духнович, Іван Сільвай, Анатолій Кралицький, Євген Фенцик та інші.

Нещодавно у книжці Олександра Пагирі «Карпатська Україна в документах другої Чехо-Словацької республіки» був опублікований цікавий документ про єпископа Олександра Стойку, який очолював Мукачівську греко-католицьку єпархію в 1932–1943 роках.

Двотомна книжка Олександра Пагірі «Карпатська Україна в документах другої Чехо-Словацької Республіки»

Це доповідна записка віцегубернатора Підкарпатської Русі Ярослава Мезніка до празької влади від 16 листопада 1938 року – напередодні угорської окупації.

«Єпископ Олександр Стойка за своєю суттю – рішучий мадяр русинського роду та мови, прямий вихованець єпископа Паппа (етнічного угорця, який керував єпархією в 1912–1924 роках – ред.). Він постійно підтримує добрі контакти з Угорщиною, набагато відвертіші й тісніші, ніж із Чехословаччиною…У греко-католицькій капітулі в Ужгороді постійно підтримувався і підсилювався угорський настрій… Русинських духівників відверто національного характеру і чехословацької орієнтації він відсував у тінь. Можу назвати архідиякона Фленька, монсеньйора Волошина, професора Желтвая, професора Гаджегу і каноніка Хіру (майбутнього єпископа в підпіллі – ред.). Більшість цих духівників підтримує український напрям, який суперечить гунгаризму…

Серед своїх довірених осіб єпископ Олександр Стойка не приховував, що в жовтні цього року молився за приєднання Підкарпатської Русі до Угорщини. Після Віденського рішення 2 листопада ц.р. він наказав своїй капітулі на таємному засіданні, на яке не запросив членів національно-русинського спрямування, проголосити, що ні він, ні капітула після угорської окупації не виїдуть з Ужгорода, хоча тільки менша частина його вірян відійшла до Угорщини, а більшість залишилася в ЧСР».

Єпископ Олександр Стойка (1890–1943)

У доповідній записці чеського віцегубернатора чітко зауважено про дві політичні орієнтації, що існують в Мукачівській єпархії. Збереглися вони і після легалізації греко-католиків в 1990-х роках й уособлювалися правлячим єпископом Іваном Семедієм та єпископом-синкелом для українців Закарпаття Іваном Маргітичем. Зрештою, це протистояння Ватикан вирішив, призначивши керувати єпархією етнічного словака Мілана Шашіка, громадянина сусідньої Словаччини.

Новий єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії владика Теодор

Новий єпарх Теодор Мацапула – уродженець Івано-Франківщини, має 43 роки, з яких шість – студіював у Римі, чернець Згромадження Воплоченого Слова, вільно володіє кількома європейськими мовами.

Чи вдасться йому привнести новий дух у життя Мукачівської греко-католицької єпархії, яке останнім часом застигло в протиборстві та невизначеності, покаже час. Але в будь-якому разі українофобії не місце на теренах України.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
21 серпня 2024р.

Теги: єпископ, Теодор, Мацапула, МГКЄ, греко-католики, мадярони, українофоби

Коментарі

Для чікі 2024-09-19 / 00:35:21
Ой, не все так просто.... агентури кремля ще не заспокоїлась, тому будьте уважні....

Три краповому 2024-09-19 / 00:32:40
Ти агенте кремля думаєш так як сам живеш? Перестань клеїти ярлики іншим!!! Про тебе все відомо, просто чекай гостей!!!

Чікі 2024-09-19 / 00:32:14
Я не розумію, нащо це все тут? Є владика новий, скоро буде порядок. а за якийсь час єпархія увійде в єдину структуру УГКЦ. Це питання вже вирішено у Ватикані. Не паліть бензин пусто, дорогі отці, а займіться своїми прямими обов'язками. Слава Богу за все!

До нижнього 2024-09-18 / 23:49:09
Згадали тут фотографа алкаша Франциска Ониська.... він свою роль виконав, передав від неугодних лист проти правлячого єпископа Теодора куди треба. Ясно, що він буде клястистись, що того не робив, але є інформація з правдивих джерел!!! Доречі він запиває нормально і сам, не завжди потребує компанії, або п'є із коханками, які не дуже хочуть його п'яного задовольняти і він страшно на це ображений!!! Правдивих монахів він позбавився поочернюючи, а жополизи полишались які готові і гівно їсити лишень би залишитись при владі, а це Дербаль, Буняк, Погоріляк, Гавей і інші....

Спостерігач 2024-09-18 / 23:37:24
Бачу тут трохи почалась активність! Це добре:;) бо життя,єде в перед!!! Згадали за родину о.Данилаша, то хочу сказати для не свідомих. Його дочка живе в Словаччині бо є заміжня за словака і це нормально, що жінка живе в чоловіка! Що до о.Михайлця, то це свідомий інтелігентний священник, як може так дбає за свою сім'ю, а ви сепери не заздрість,бо ви привикли жити на помобіє Москви яке вам дає орбан! Кінець близький!!!

Цензор 2024-09-18 / 23:19:48
До ранку, вже буде 231 коментар, 7 видалять).

... 2024-09-18 / 23:10:05


Хамство і відсутність будь-якого конструктивного змісту. Коментар видалено. Адмін


Аа... 2024-09-18 / 23:02:42
Я, як працівник трибуналу заявляю, що владика Ніл змусив шити діло на невинуватого отця Михайла. Владика Теодор справу закриє. Це моє припущення, ще руки не дійшли. Але пани Соляник і інші деякі друзі ненавидять все українське. Най Бог простить, що мушу це писати

До Адміна 2024-09-18 / 22:44:25


Раз "знаєте", що видалимо і пишете про це в кожному коментарі, то видалимо. Хоча і не збиралися. Ваші кроментарі - завжди флуд, бо не стосуються теми коментування. Ви пишете, про що вам прийде в голову і про кожного, хто вам не любиться. А тут йдеться про керування і керівництво МГКЄ.Тому коментуйте по суті і буде вам щастя. Коментар видалено. Адмін


До Михайлеця 2024-09-18 / 22:17:13
Чоловіче, зайди в Логос, церковний магазин МГКЄ і купи собі посібник по катехизму,видані УГКЦ, або требник і т.п.
Бо брешеш тут, як лиш можеш і Бога не боїшся. Як брати мадярські гроші від Верешів, та тоді Тебе не пекло. Як бігати в Почаїв до мпешників і Палоша, то було все ок, а тут бац і "совість " прокинулася, бо гроші на ремонт ванни не дали. Ще за дитинумв УКУ треба платити, а власну квартиру здаю, тому з фари йти не хочу. Що Мішку кажеш...)))
Унгавар, це велике село

До "Розумного катехета" 2024-09-18 / 22:09:47
Дурню, не палися))). Так ніхто ще не знав, а тепер взяв і спалив себе Михайлець))).

... до Ніка 2024-09-18 / 22:05:55


Раз "знаєте", що видалимо і пишете про це в кожному коментарі, то видалимо. Хоча і не збиралися. Ваші кроментарі - завжди флуд, бо не стосуються теми коментування. Ви пишете, про що вам прийде в голову і про кожного, хто вам не любиться. А тут йдеться про керування і керівництво МГКЄ.Тому коментуйте по суті і буде вам щастя. Коментар видалено. Адмін


Розумному катехиту 2024-09-18 / 21:59:55
Як книги УГКЦ? Ковтик конфіскував устав у УГКЦ у В.Лазах.

...до Ніка 2024-09-18 / 21:54:34
Помиляєшся, не тільки діти Данилаша закордоном "люблять" Україну, є ще інші кадри))...

... 2024-09-18 / 21:48:20
Не треба нам ніякі угекацешні книги. русинам не по дорозі з галичанами. Най собі забирають свого монаха Мацапулу. В нас є владика Ніл

Нік 2024-09-18 / 21:36:48
Очевидно, тут камінь в город отця Данилаша, бо його донька вже тридцяцть років живе і має сім'ю в Словаччині. у всіх інших діти в Україні. Про яку літературу пане отче чи може єпископе Ніле тут пишете, коли навіть людські нормальні цстави УГКЦ забороняєте в єпархії використовувати? Звичайно, якщо би всі так безумно робили, як ви, то велику фігу була би робота якась, бо в нашій єпархії нетрібні молитовника жодного видати. І не потрібно цього робити, просто не треба видавати тупих заборон. Я так розумію, що тут просто хотіли згадати цих отців. Вся суть коментаря. Пане Юрію -Ніле, ви ліпше скажіть, чому не слухаєтеся свого правлячого архиєрея і не служите з ним за одним престолом? Можете не відповідати і так все ясно

... 2024-09-18 / 21:09:34
Гарно "любити" Україну, у той час, коли власні діти за кордоном. Почують, зрозуміють.
Інші кричать про єдність з УГКЦ, у той час жодної діяльності адекватної на парафії зі своїми вірниками, мовчу про катехизацію...
Питання, до священиків, Михайлець, Бичі, Данилаш ну і т.п. Скажіть чесно, коли в останнє, та і взагалі, ви користувалися катехитичними посібниками УГКЦ для дітей на своїх парафії. Бо, кричати, ви гей))), а робити згідно свою священичу діяльності, то нажаль, імпотентність. Як тоді хочете навчити любити Україну, як не вчите любити Бога. Так вчить посібник УГКЦ, але його ви не читали.

До нижнього 2024-09-18 / 19:18:56
Ага з яким результатом повернувся фотограф, шось якийсь сумний на фотографіях. Та на жодній фотографії нема поруч з ним його собутильників- делегатів від провінції ...

Коментатор 2024-09-18 / 15:48:28
Щось тут тихо, до Адміністратора, потрібно нову статтю

Закарпатець 2024-09-18 / 11:03:18
Тим більше, чи правильніше сказати тим менше...
Це лише підтверджує нижче написане мною, що всю допомогу мадярів, словак, поляків треба брати, а робити як вигідно українцям, бо Нілоші, береші, тидори, ковтики, ігнатишини, семйони, і т.д., роблять навпаки


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 5Як Падяк із Духновича "націоналіста" робить
/ 5Син Івана Сили: чемпіон з боксу та український патріот
/ 2Закарпатець, який міг знати Шевченка
/ 4Незрівнянний Стефан Мострянський
/ 6Джон Лавра – американський пілот із закарпатським корінням
/ 4Брати Рамачі і сербські руснаки
/ 1Загадковий Іриней
/ 3Що показав перепис у Румунії?
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
» Всі записи