Сенсація від Анатолія Кралицького

Найвідоміша п’єса Духновича є переробкою з німецької?

Сенсація від Анатолія Кралицького

Закарпатський будитель Олександр Духнович, 220-річчя з дня народження якого відзначається цьогоріч, увійшов в історію літератури історичного Закарпаття як перший драматург. Із двох п’єс, що дійшли до нашого часу, найбільше визнання отримала драма, яка була надрукована в Перемишлі у 1850 році окремою книжкою під такою назвою: «Добродѣтель перевысшаетъ богатство. Игра в трехъ дѣйствіях по простонародному изреченію въ ползу народа Карпато-Русского отъ Александра Духновича. Въ Перемышли 1850.»

Цей твір літературознавці заслужено вважають найвдалішим у художній спадщині греко-католицького священика, до того ж він написаний пряшівським діалектом, а не російським язичієм, латиною чи угорською мовою, якими найбільше користувався Олександр Духнович.

Досі вважалося, що ця п’єса є вершиною художнього мислення будителя, хоча й вона страждає на слабу сценічність та дидактичність у стилі вже віджилого на той час сентименталізму. (Була вперше показана на професійній сцені Закарпатським муздрамтеатром у постановці Василя Шершуна під назвою «Покаяння». Він же створив і свій сценічний варіант драми).

Однак погляд на відому п’єсу Духновича може різко змінити нова інформація, яка оприлюднена в книжці «Ми діти преславної України (вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького)», що побачила світ цього року у видавництві Українського католицького університету.

Ігумен мукачівського монастиря Анатолій Кралицький був добре знайомий з Олександром Духновичем і вважав себе його учнем, тож чимало відав із уст свого навчителя.

У дописі «Зі спогадів угро-руса 1850-х років» Анатолій Кралицький пише: «Щоби дати щось у руки не тільки дітям, а й дорослим, Духнович видрукував, крім календарів (на 1850-1854 рр.), два альманахи під заголовком «Поздравленіе русиновъ» і п’єсу «Добродѣтель превишаетъ богатство» (з німецької)…»

Ще ширше роз’яснення про згадану п’єсу Духновича  Анатолій Кралицькій дає в пізнішому спомині «Із села. 10.VII.», опублікованому в «Листку» у 1888 році: «Кожного року з’являлася одна чи дві книжечки: «Краткій землеписъ…»  (geographia), два альманахи «Поздравленіе русиновъ» на 1951 і 1852 рр., мелодрама «Добродѣтель превишаетъ богатство» (перероблена з німецької і пристосована до нашого життя)…»

Отже,  маємо дві прямі згадки Анатолія Кралицького, який тісно спілкувався з Духновичем, що «Добродѣтель превишаетъ богатство» є не оригінальною п’єсою, а переробкою з німецької.

Слід зауважити, що в той час переробки були поширеним явищем. Сам Анатолій Кралицький переробляв прозові твори, зокрема швейцарського автора Генріха Цшокке. Робили ці й інші автори.

Залишається тільки знайти німецькомовний оригінал п’єси і порівняти його з тим, який залишив нам Олександр Духнович.

P.S. Презентація згаданого тому статей Анатолія Кралицького, які вперше видані українською літературною мовою, відбудеться в Закарпатській обласній науковій універсальній бібліотеці імені Ф.Потушняка, у вівторок, 17 жовтня, о 17.00 за участі упорядника Володимира Мороза.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
10 жовтня 2023р.

Теги: Кралицький, Духнович, п'єса

Коментарі

Ужгород 2023-10-13 / 08:10:12
Книжка суперова! Чекаю на наступні! Треба видати публіцистику всіх будителів сучасною українською мовою! Бо читати їх російським язичієм просто жесть.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 2Що показав перепис у Румунії?
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 42Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи