Що таке українська міліція?

По суті, українська міліція -- це правопорушний орган, який є прикладом зневаги до Закону, до людської гідності і до життя людини з боку держави. Під час спілкування з міліцією у 2010 р. померло 40 звичайних громадян. Зауважу: не у перестрілці, не у відповідь на сумнозвісне «невиконання законних вимог», а у міліцейських дільницях – беззбройні й беззахисні громадяни проти знахабнілих і всесильних служителів закону і держави. Це давно не питання окремих міліціонерів – це система. Система, яку вибудовували і плекали всі уряди України.

 

Випадок із п’яним міліціонером в Ужгороді і спроба одного з місцевих блогерів притягнути дискурс про права людини є просто показовими. Для початку, проінформую захисників прав на приватне життя: працівник міліції (як і прокуратори) зобов’язаний «із гідністю і честю поводитися в  позаслужбовий час, бути прикладом у дотриманні громадського порядку, припиняти протиправні дії осіб, які їх учиняють» (ст. 7 Дисциплінарного статуту). Можливо для когось стане новиною, але перебування у нетверезому стані в громадському місті є правопорушенням. І вулиця є громадським місцем, не залежно від того, чи ви в приватному чи орендованому авті, в розбитому власними руками наметі чи на  лавиці в міському парку накрились ковдрою, яка є вашою приватною власністю.

З сумом визнаю, що перебування в стані сп'яніння в громадському місті стало звичною справою. Але звичка не є ще нормою. Ось міліція й інші беруть хабарі на кожному кроці -- але це ж, окремі погодяться, не нормально. Так, закон ігнорується всіма: і Президентом, і міліцією, і школярами. Але це ще не означає, що закон поганий, устарів чи нереальний (таких, звісно, вистачає). Моральна деградація і правовий нігілізм незабаром перетворять українців на мавп. Вже мало хто знає, що перебування в громадському місті у нетверезому стані чи брудна лайка є правопорушенням (ст.ст. 173, 178 КУпАП) і виявом поганого тону. Це вже не ображає людську гідність і громадську мораль сучасного українця (ки). П'яні на лавицях і в машинах, брудна лайка в маршрутках і барах -- це нормально тепер. І все тому, що релятивізм став об'єднавчою національною ідеєю українців. Ми стали нацією обирачів "меншого з двох зол": що там п'яний майор -- депутати, дивись, на людей полюють, країна в кризі і т.д. Чого причепились до даїшника, який мирно сидів напівпритомно п’яний і мило посміхався, -- він же не їхав! Ну і що, якби навіть би їхав – а може би й не збив нікого? Або збив, але не на смерть? Або на смерть, але не вас чи ваших родичів? Що там якийсь п'яний, коли Янукович країну веде в прірву? І т.д., і т.п. І такий релятивістський підхід до всього – до політиків, до хамства, до закону, до моралі. Що не кажіть, але моральний і правововий релятивізм – річ корисна, особливо там, де проблеми з мораллю є фундаментальними. І не Янукович веде країну в прірву, а ми самі туди йдемо, а Янукович є лише одним із транспорантів, які ми гордо несемо на цьому шляху (до нього несли інших).

Гаразд, звільнили того героя. Але звільняти потрібно всю міліцію. Шкода, що до такого розуміння не дозріла жодна з партій чи політиків. Літали і Ющенко, і Тимошенко в Грузію – але не той рівень цих політиків, щоб думати про державу чи суспільство і переймати позитивний досвід. І це зрозуміло, оскільки, як показує досвід, вони борються і чіпляються за владу зовсім не заради проведення в країні реформ. Не секрет, що міліція за будь-якої влади регулярно передає «наверх» оброк для керманичів країни.

Вважаю, що нормальна людина не піде служити в українську міліцію (прокуратуру, СБУ тощо), як нормальний журналіст не піде в програму "Время" чи нормальний лікар не влаштовувався би на роботу в СС. Можливо, якийсь ідеаліст (-ка), що мріє стати детективом, і влаштується в міліцію, але після декількох днів чи тижнів роботи в наших внутрішніх органах будь-який ідеаліст стане перед вибором: (1) звільнитися і не зізнаватися нікому про такий необачний молодечий крок чи (2) ставати ментом.

Хто йде працювати в міліцію? В основному це ті, хто шукає легкої роботи й не обтяжений мораллю: робота не пильна, хабарі – регулярні. Тому, кажуть люди, у міліцію без блату і не влаштуєшся. Міфи про небезпечну роботу міліціонера ширяться самою міліцією як квола потуга виправдатися (легітимізуватись) перед суспільством. Скільки загинуло за останній рік міліціонерів? Не через пияцтво, а властиво при виконанні прямих службових обов’язків? Певен, не більше, ніж людей, які загинули під колесами п’яних стражів порядку, чи жертв дізнань «з пристрастю». На тих же шахтах більше гине працівників, ніж міліціонерів в усій країні. Згадайте останні резонансні вбивства міліціонерів. В Одесі – через непрофесійність міліцейського керівництва. На Київщині – через знахабнілість самого стража порядку. До речі, дружині й дітям того місцевого царька в погонах ми ще й платитимемо чималі гроші у зв'язку з втратою годувальника. Також, ми платитимемо компенсацію родичам жертв катувань у міліції, які знайшли через багато років правду в Європейському суді, у той час як самі катувальники та їхні покривачі (начальство, прокурори, судді) йдуть на підвищення, з часом отримують достойну вихідну допомогу й пенсію у 80-100% грошового забезпечення -- знову ж таки, з наших податків.

Чи багато ви взагалі бачите міліціонерів, які охороняли би громадський порядок і безпеку громадян (не мітинги опозиції чи перших осіб, а власне банальне патрулювання вулиць)? А варто знати:  кількість особового складу і фінансування МВС щороку зростають. Де вони? В засідках? Розслідують важкі злочини? Ні, більшість займається бюрократичною роботою – в різних ДАІ-АТІ, ОВІРах й інших підрозділах МВС. Але всі міліціонери захищаються державою так, мовби вони щодня стоять між життям і смертю. Справді стоять одиниці – але вони зазвичай ходять у погонах молодшого начальницького складу. А різні капітани, майори і полковники проїдають чималі бюджетні кошти і висмоктують хабарі з народу (який, у свою чергу, може й нерадо, але привчено їх дає). А потім вони за вислугу років йдуть у тридцять-сорок років на пенсію. Я вже не кажу про те, що тисячі міліціонерів за наш рахунок здобувають вищу освіту (і в цей час ми курсантів ще й годуємо-вбираємо, а потім час в університеті враховується їм у спеціальний стаж, з яким вони молоденькі йдуть на заслужений відпочинок).

Антон Симкович

, Закарпаття онлайн.Блоги
24 грудня 2011р.

Теги: міліція

Коментарі

Антону 2011-12-30 / 09:40:43
Твій блог я не читаю. До чого тут міліція з її присягою? Наша переписка Off topic.
Я дію в межах:"...Против подлеца - оружие подлеца. Это не уронит твоего достоинства".("Бусидо")

Антон 2011-12-30 / 08:37:26
Пане аноніме з мінливими ніками, я не пишу для мас, і це вже зазначав раніше (здається, у коментарах до попереднього допису). Не подобається, не читайте. Якщо у Вас тривалість уваги хвилина-дві, якщо мій текст заскладний для Вас – читайте написи на парканах, а не мій блог. Я хотів був пояснити Вам раціонально, з наведенням аргументів, те, що працівники міліції повинні складати присягу. А Ви, як кулішова Тьотя Мотя: «етого нє может бить, т.к. етого нє может бить нікада». Якщо працівники міліції не складають присягу, як Ви наполягаєте, це лише підтверджує зайвий раз, що міліція систематично порушує закон, оскільки законом присяга передбачена. Але радше це вчергове доводить Вашу неадекватність (на скільки мені відомо, підписаний текст присяги знаходиться в особовій справі кожного працівника). У своєму попередньому коментарі я надав посилання на статтю про те, як закарпатські міліціонери урочисто склали присягу цієї весни – до речі, інформація надана прес-службою міліції. Чи то вони так брешуть – але Ви їх, як завжди, майстерно розкусили: Ви же детектив і конспіролог ще той. Сміх і годі.

Вибачте, але Вашу маячню й образи я надалі не коментуватиму.

2до зіроньки 2011-12-29 / 17:16:52
:) а ще є "щас"., доктор Пі. Ніяких думок з цього приводу не з*явилось?

"Мне скучно,бес..."

до зіроньки 2011-12-29 / 17:09:08
Не молодеж,а молодежЬ, проффесор-контрактник,рибка ти наша золота.
Ну що поробиш,коли є і клініка, і діагноз.
Здоров"я та щастя в Новому році. Не напивайся,думай про свою кар"єру.


Евеліні 2011-12-29 / 16:30:47
Не з рибою паніко. Сумно, коли людина найпростішу приказку не може відтворити. Робить помилки в елементарних речах.

Взрослеет молодёж, но как-то неуверенно..
может и будет толк, но позже... щас овощ, овощью...

Стосовно:
"в двох паралельних блогах зійшлися два світоглядb на пияцтво, на вседозволеність силових структур. Ну а кожного своє виховання, свій стиль життя. "
Ну ви загнули. З чого ж такі "мудрі" висновки?

Детский сад и попытка развода на "слабо".

Евеліна 2011-12-29 / 16:21:28
Дивуюсь з чоловіка, який пише під різними ніками. Чим йому так насолив Симкович? То причепився до нього з рибою, потім взявся з секундоміром досліджувати коментарі / професійна звичка, тоді все зрозуміло /. Якщо коментарій виважений, написаний з розумом - все, це міг написати лише Симкович.
А взагалі, в двох паралельних блогах зійшлися два світоглядb на пияцтво, на вседозволеність силових структур. Ну а кожного своє виховання, свій стиль життя.

Сlаus 2011-12-29 / 15:54:33
Скучно, девушки!-сказал Остап.

Антону 2011-12-29 / 14:47:09
Містер Папірчик, поцікавтесь у діючих працівників міліції, зробіть офіційні запити стосовно присяги.
Пишіть поменше: "Краткость - сестра таланта". А якщо серйозно, то більшість інтернет-читачів надають перевагу лаконічним і конкретним текстам. Пустослівство - не цікаве.Одиниці вашу писанину дочитають хоча б до середини коментаря. Якщо взагалі стануть читати. Занадто ви зашорені. Гнучкості мислення не вистачає.

Антон 2011-12-29 / 13:56:10
Ваше твердження про те, що міліціонери не складають присягу, дивне. Особи, на які покладено виконання фунцій держави (держслужбовці, міліція, Президент, нардепи, працівники тюрем тощо), складають присягу. Про складання присяги працівниками міліції недвозначно говориться у ст. 17 ЗУ «Про міліцію», ст.ст. 1, 7, 8 Дисциплінарного статуту ОВС України. Це перше.

По-друге, відсутність зброї, навіть факт того, що працівник не був на чергуванні, у даному випадку ролі не грають. Держава довірила зброю, надала широкі права (пред’являти громадянам вимоги, проводити огляд громадян і їхніх речей, застосовувати силу й спецзасоби, використовувати транспорт громадян, виходити на пенсію раніше і т.д.) і відповідно обмежила працівників міліції у певних правах (право на страйк, іноді – право на відпочинок, та й окремі інші норми трудового права на воєнізовані структури не розповсюджуються), а також висунула до міліціонерів додаткові вимоги, які не висуває до інших громадян (про це говориться в одному з рішень Конституційного Суду). Для прикладу, держава вимагає від міліціонера:
з гідністю і честю поводитися в позаслужбовий час, бути прикладом у дотриманні громадського порядку, припиняти протиправні дії осіб, які їх учиняють;
стійко переносити всі труднощі та обмеження, пов'язані зі службою;
постійно підвищувати свій професійний та культурний рівень;
дотримуватися норм професійної та службової етики (ст. 7 Дисциплінарного статуту).

Ось як приблизно виглядає присяга міліціонера:
Я присягаю з високою відповідальністю виконувати свій службовий обов'язок, вимоги статутів і наказів, постійно вдосконалювати професійну майстерність та підвищувати рівень культури, всіляко сприяти зміцненню авторитету органів внутрішніх справ.
Клянуся мужньо і рішуче, не шкодуючи своїх сил і життя, боротися із злочинністю, захищати від протиправних посягань життя, здоров'я, права й свободи громадян, державний устрій і громадський порядок.
Якщо ж я порушу цю Присягу, то хай мене покарають за всією суворістю закону.
http://zakarpattya.net.ua/News/81295-Na-Zakarpatti-30-militsioneriv-sklaly-prysiahu-pratsivnyka-orhaniv-vnutrishnikh-sprav

Антону 2011-12-29 / 12:34:59
З чого ви взяли, що країнські міліціонери складають присягу. Це відмінено з часів розвалу СРСР.

Хіба у міліціонера, героя відео, була при собі зброя? Чому тоді це не зафіксував херой-оператор? При виконанні, чи ні – регламентуєтся не наявністю форми, а записом в журналі та здачею табельної зброї.

Чому волошин не виставив відео у себе на сайті, а тільки у фейсбуці з посиланням на ютуб? Тому, що знає про незаконність зйомки. А так, усі знають, хто зняв ролик, але не має ніякого реального підтверження (для суду). В цьому і полягає чмошність вчинку волошина.

Антон 2011-12-29 / 11:40:36
Слов’янине, це я опускаю міліціонерів? Мені здається, з цим у них самих непогано виходить. А щодо Папи Римського – то з нього і не питається, ми ж його не утримуємо. А на МВС ми щороку виділяємо мільярди. Ефективності не бачу, як на такі гроші. Даруйте, але коли на прокуратуру, МВС, Адміністрацію Президента виділяється, здається, 18 мільярдів (це на 2012р.), що вдвічі більше, ніж фінансування освіти й медицини, то й, як на мене, вимоги до них вищі. Тому я й не сприймаю виправдання того, що "всі у нас п'яні, то чому ми причипились до міліціонера-пішака". Міліціонеру дали права і зброю, але до цього ще й обов'язки й обмеження певних прав і свобод. Вони повинні показувати приклад, як це не гірко-смішно звучить. Я не виправдовую п'яних на вулиці (чи в приватних автомобілях), але присягу вони не давали, до них не застосовуються вимоги дисциплінарного статуту.

неАндрей 2011-12-29 / 09:43:00
Дайте спокій Антону. Все значно простіше:
1)хлопець змалечку шукає слави;

2)не поталанило стати справжнім практикуючим юристом (ні адвокатом, ні прокурором, ні судею, навіть в міліцію не взяли). Хотілось би бути "хірургом", а став "паталогоанатомом":(

3)вузька спеціалізація отриманої освіти, постійно створює перешкоди і різні казуси. Чуть в сторону і плаває хлопець в елементарних питанях (рівня 10-и класника) з літератури, народної творчості, етнографії, історії, не кажучи вже про точні науки.

Словянин 2011-12-29 / 01:10:21
Може досить опускати міліціонерів. Кінець кінцем, серед них є нормальні порядні люди. Коли у кожного з Вас виникають певні проблеми - Ви звертаєтесь до міліції, а не до Папи Римського.
Антон, з цікавим прізвищем, Симкович - просто провокатор, який розводить українське суспільство за закордонні гроші. Дай йому волю, він почне нам розповідати байки про утиски в українському суспільстві сексменшин...

ми 2011-12-28 / 21:05:19

Коментар видалено. Адмін

Андрею(Антону) 2011-12-27 / 17:28:22
Вот и ладненько.
Стивен Шиффман:"Каков вопрос, таков ответ". Чтобы совсем понятненько- обобщение.

Андрей 2011-12-27 / 16:12:29
2 Причини-мотиви 2011-12-27 / 15:40:20:
"...отримуєте задоволення?":

"Мужчина поймал машину. Едут, водитель слушает юмористическую радиостанцию, где передают разные шутки. Водитель слушает с каменным лицом и не смеется вообще. Мужчина улыбается, ему смешно. А водитель делает погромче, но не смеется. Едут, едут, водитель увеличивает звук, но не смеется. Не смеется, не смеется, лицо как из бетона, но слушает. Едут так долго. Мужчина не выдерживает и спрашивает: «Послушайте, если вы не смеетесь, то зачем тогда слушаете эту станцию?»
Ответ: «А вдруг»."

Причини-мотиви 2011-12-27 / 15:40:20
2Юрій Лівак: Тема міліції уже не актуальна, тому і інтерес до її обговорення спав.

Особа Андрея, який раптом виявився Антоном викликала подив і інтерес. Який теж тичасовий (Соломон: "Все пройде. І це теж пройде").

2Андрей(Антон), а чому ви раптом почали шукати причини-мотиви? Вам щось не подобається? Коли самі частенько практикуєте тролінг і флуд в інших блогах - отримуєте задоволення?

Юрій Лівак 2011-12-27 / 15:17:48
Андрей, причини зрозумілі. Мотиви - незрозумілі.

2Без фанатизму (?): 2011-12-27 / 15:17:22

У Антона (Андрея) не було іграшок. Він, сегінь, розмовляв з конгресменом. У 18 років уже балатувався в мери. Тепер він такий великий - біографію свою бажає увіковічити на папері. Моя ж ти лапочка.

Андрей 2011-12-27 / 15:07:05
2 Юрій Лівак 2011-12-27 / 12:28:41
Юрію, думаю причини подібного для вас очевидні - відсутність раціональних аргументів contra (а їх і не може бути) змушує анонімуса продукувати марення про риб, вираховування відстані від камери до авто, конспірологія (куди ж без цього) і т.п.
Іт камз віз зе, як не джоб, то інтернет, точно :)


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи