Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів

Минулого року я вже писав про закритість нашої опозиції (з владою, за винятком закону про доступ до публічної інформації, і так все зрозуміло). На жаль, попри згортання свобод в країні, наша т.зв. опозиція практично нічого не робить задля зміцнення демократії.

Не робить з різних причин. У першу чергу, переконаний, українській опозиції бракує відповідальності. Прикрившись терновим вінком опозиційності, сховавшись за брендами київських політиків, десятки тисяч депутатів місцевих рад від опозиційних партій роблять що їм заманеться, а часто-густо просто нічого не роблять. І бренд опозиційності допомагає їм в очах звичайного непоінформованого українця виглядати білими і пухнастими. Як дружина Цезаря, так і депутати Юлі, Віталія тощо поза підозрою.

Насправді, «Батьківщина», «Фронт змін», «Свобода», «Удар» і т.п. також у керма, особливо в центральній й західній Україні: приймають бюджет, ділять землю, входять у склад виконкомів, керують комунальними підприємствами, проводять тендери.

Я би хотів, щоб опозиціонери інформували людей про свою діяльність – не через хаотичні хвалебні прес-релізи про черговий акт благодійності (що не має ніякого стосунку до депутатської роботи), а про власне депутатську роботу та свою діяльність у виконавчих структурах. Цим вони би відрізнялись від влади. Чи до снаги «демократичній опозиції» відкритість та підзвітність у добу Інтернету, Фейсбуку та Твітера? Схоже, наразі ні.

Минув рік з часу мого допису на цю тему, а закарпатські опозиційні депутати і далі у глибокому підпіллі і ховаються від народу. Блогів нема, партійні сайти надалі заповнені хвалебними одами собі любим, на Фейсбуці наші опозиціонери у владних структурах зазвичай або перепощують фотожаби, або ретранслюють інтерв’ю своїх київських вождів. Чи у цьому полягає опозиційність? Якби хоча б один депутат регулярно вивішував усі проекти рішень та результати голосувань своїх колег по цеху, рівень корупції бодай в одні радій зменшився би – і всі ці балачки про боротьбу з корупцією мали би якесь підґрунтя. І виборець наступного разу голосував би трохи головою, бо знав би, хто, для прикладу, віддав пл. Хмельницького під забудову, дозволив вішати білборди на кожному кроці, виділив міську землю самим чесним суддям в світі, а почесні відзнаки – ужгородцям із сумнівною репутацією. Поінформований виборець – підвалина демократії. Шкода, що нашим опозиціонерам не потрібні ні поінформовані громадяни, ні демократія. У каламутній воді, як відомо, добре рибку ловити. Наші опозиціонери навіть власні рішення щодо оприлюднення своїх же річних звітів не виконують – у т.ч. й тому, що народ не звик, і тому не очікуєте, і тим паче не вимагає, щоб його обранці перед ним звітувались і регулярно й повно інформували.

Зараз від опозиції йде ціла лава у народні депутати. Але, шановні пани Сербайло, Чучка, Кинів, Буланов, що ви як депутати зробили? Як голосували ви і ваші карточки? Чому нема звітів про вашу щорічну роботу депутатами, як того вимагає закон і демократичний принцип відповідальності? Чим Ви відрізняєтесь від пп. Смоланки, Ратушняка чи ще якогось пропрезидентського кандидата? Це ж несерйозно, якщо основною причиною голосування за депутата зі стажем є голосування за принципом  «класний дядько» та «хоч не відкритий чи латентний регіонал». Тому, будь ласка, розкуйтеся й інформуйте нас, звичайних виборців.

Також хотілось би, щоб у опозиціонерів була власна позиції. Мене гнітить безликість наших місцевих політиків. Як з тим гоголевським птахом над Дніпром, так само нечасто почуєш від наших опозиціонерів їхню власну думку з актуальних проблем, а тим паче місцевих: від забудови стадіону «Авангард» і встановлення в місті пам'ятника працівникам прокуратури, до поборів у дитсадках, до стану транспортного мосту. Ба більше, вони бояться публічної дискусії. Декілька разів просив наших опозиціонерів прокоментувати свою діяльність чи певні актуальні події – такі прохання вони або ігнорують (гідна альтернатива владі) , або просять не виносити сміття з хати, коли країна в небезпеці. Є серед опозиціонерів і такі, для яких власна думка – істина в останній інстанції, а хто не згідний, той – і тут ллється потік лайки. І такі совки й хами ведуть нас у Європу...

І останнє. Я би хотів, щоб опозиціонери працювали чи бодай дослухались до громадськості. Мої дописи, у т.ч. з конкретними пропозиціями, опозицією ігноруються. Але це таке, на кожного ужгородця звертати увагу – справді часу не вистачить, бо треба ж ще боротися з антинародним режимом. Але чому, для прикладу, у час, коли місто втрачає своє обличчя, опозиція не вводить у склад виконкому п. Олашина чи іншого активіста по збереженню архітектурної спадщина міста, натомість обирає туди пп. Волосянського і Киніва? За які заслуги? Для чого?

Навряд чи опозиціонери прочитають цей допис, тим більше висловлять свою позицію. І все ж, іншої опозиції у нас наразі нема. Тому прохання бодай до окремих представників місцевих опозиційних партій припинити бути сурогатом і стати альтернативою сьогоднішній владі.

31 серпня 2012р.

Теги: опозиція, відкритість, корупція, відповідальність

Коментарі

szymkovics 2012-09-03 / 10:59:17

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Андрей 2012-09-03 / 10:40:30
2 Антон: як завжди, влучно й аргументовано.
2 Яна: ну я читаю закарпатські ЗМІ і де протиріччя з словами Антона. Наведіть приклад видання, що б не передруки пресрелізів, рекламний "гон" (про що, власне, Антон і казав). Почати может зі свого "любого" "РІО".

Антон 2012-09-02 / 08:37:27
Яно, якщо Ви не проти, я до Вас на «Ви». Що ж, можу лише позаздрити Вашій поінформованості. До речі, якщо не проти, поділіться тоді вже і з нами, хто з депутатів проголосував за забудову пл. Б. Хмельницького, стадіону «Авангард», віддав басейн «Спартак». Хто з членів виконкому дав дозвіл на спорудження в Ужгороді пам’ятника працівникам прокуратури, на захаращення міста білбордами? Хто затвердив надання почесних відзнак і звань Полюжену й Семберу? Яке ставлення місцевих політиків до увічнення в бронзі самовідданої праці наших славетних працівників прокуратури? Це лише ті питання, що згадані у цьому дописі.

Нейтральний, виказування власної думки в посттоталітарному суспільстві очікувано веде до подібної реакції, як от «слов’янська» чи інших тролів. Тому я завжди з дощовиком:) У нас з перших років життя привчають людей до того, що є єдиноправильна думка (батьків та старших, евклідової геометрії, слів колядки саме в нашому селі тощо) – решта зухвальство або єресь. І тому така, часто неусвідомлена, ворожнечість до чогось відмінного. «Єдиномислія подай», так би мовити. Наша освіта не має культури дебатів і аргументації власної думки. Тому люди при розбіжності поглядів нечасто спроможні вести дискусію і радше переходять на образи або уникають як дискусію, так і носіїв альтернативних поглядів. Мислення, аналіз і аргументація у наших широтах у багатьох замінено вірою (напр., у власну думку й переконання). І це корінь нетерпимості, і, звісно, зашореності.

До речі, не всі наші можновладці поборники суворого відмовчування. Вчора у коментарях до цього допису у мене на Фейсбуці одна з членів виконкому пообіцяла інформувати громадськість про свої голосування на засіданнях того органу. Побачимо, на скільки слово буде дотримано, і на скільки повною буде інформація. Справа у тім, що наші бургомістри час від часу закидують в інформпростір певні новини, у т.ч. про своє та інших можновладців голосування, але лише ті, які гарантовано їм принесуть популярність, уникаючи великий масив тих своїх рішень, які важко пояснити звичайним ужгородцям.

Адмін 2012-09-02 / 01:30:48
Слов’янине, посилання на здобуту Антоном освіту є у візитівці його блогу. Однак, якщо ви погано орієнтуєтеся в комп'ютері і на сайті, про всяк випадок даю посилання – http://www.law.cam.ac.uk/people/research-students/anton-symkovych/3632

Принагідно роз'ясню вам, що те, чим ви зараз займаєтеся по відношенню до Антона Симковича (і інших осіб на сайті) називається флудом і тролінгом. Тобто, ви не обговорюєте матеріал, а нетактовно переходите на особу автора. У нас уже були проблемні ситуації з цього приводу.

Відповідно,попереджаю вас про можливість бану.

Слов'янин 2012-09-02 / 01:15:55
Цікаво, яку він здобув освіту, неофіційну?

цімбора 2012-09-01 / 23:45:29

А чому "здалеку"? Антон живе і працює в Україні. Рідко хто так, як він,здобувши освіту за кордоном, повертається на Батьківщину. І є таким патріотом, як він.

Щось ти, Слов"янин, тупиш.

Слов'янин 2012-09-01 / 23:34:02
Легко любити Батьківщину здалеку. Якщо вона йому Батьківщина...

Нейтральний 2012-09-01 / 20:24:58
Антоне, готуйте дощовик, зараз вас тут слиною забризкають. Опозиція, то сятоє, її не можна кивати. Що, дорогенькі, зараз дасте "емігранту" та "оригіналу" прикурити, розкладете йому біографію по полицям? ;)

Слов'янин 2012-09-01 / 19:56:57
Бавлення - чи то в "провладність", чи то в "опозиційність" - вже давно не актуальне. Сімковичу вже час знайти щось оригінальніше, якщо він претендує на оригінальність.

Яна 2012-09-01 / 17:22:54
Абсолютно беспочвенные и далёкие от реальности обвинения. Автор - читай побольше закарпатских СМИ и найдёшь много информации, которую ты считаешь скрытой.

Антон 2012-09-01 / 12:01:44
Так, пане Орос, квазіопозиція грається в ерзац-політику з псевдопрофeсіоналами. Сумно, але c’est la vie.

P.S. Пане тролю («Антону»), Ви би хоч на особистості перейшли – а так на власні марення. Сподіваюсь, Вам хоч полегшало, і жовч не так сильно тисне.

ярослав орос 2012-09-01 / 10:54:09
"наша т.зв. опозиція практично нічого не робить"

пане антоне, то ж бо й воно... у нас од ковбаси, культури, літератури, щирої віри в Бога й аж до самої опозиції -- геть усе т.зв.

бодя 2012-09-01 / 08:59:24
Кинів давно в Україні десь тусується на своїх ГЕСах :)))

уйко 2012-08-31 / 22:18:55
наскільки я знаю Київ ще не закордон, а Антон не емігрант... А апазіціонери ви хренові, бо барикади ваші гнилі.

Антону 2012-08-31 / 22:13:51
Як може емігрант, який працює на чужу державу критикувати достойніших за нього у своїй державі? Ти - продажний чужак і не маєш на це права. Чому сам не працюєш за копійки в Україні та не станеш на барикади разом з опозиціонерами?! Тявкати із ситої країни кожен зміг би.

Уйко 2012-08-31 / 21:31:55
В одному з районів Закарпаття виборчі штаби Удару, ЄЦу, мажоритарних кандидатів очолили пенсіонери - номенклатурники, колишні чиновники.. по тій простій причині що мабуть ці всьо знають. Як жуки з нор повилізали штатні "активісти" - які і в рухові були, і литвина прославяли ЗаЄду, і НУ-сівці... і СДпУо... Цих людей не було видно як на останніх виборах - а тепер вони знову "будують" щасливе майбутнє.


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 7«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи