«Почём нынче гласность для народа?» Поради меру Ужгорода

Оскільки міський голова м. Ужгорода позиціонує себе поборником європейських практик і стандартів (маємо вже велодоріжку), можливо мої поради не будуть сприйняті у багнети.

Законом передбачено, що проекти рішень органів влади повинні оприлюднюватись на офіційних веб-сайтах цих органів. Ужгородська влада цим не переймається, вочевидь, вважаючи, що треба справами займатися, а не у гласність, відкритість чи народовладдя гратись.

Так ось про справи нашої влади. Мене зацікавили проекти рішень, які понаприймала наша рада минулого четверга (включно з проектами рішень про почесних громадян і відзнаки, земельні рішення тощо). На сайті ці проекти не висіли ні два тижні до засідання, – як мало бути за законом, – ні у день засідання, ні після. На самому засіданні мені їх теж не дали, натомість чемно попросили звернутись із офіційним запитом.

Що ж, я чемно звернувся. Оскільки я звик працювати з електронними документами, та й про довкілля іноді думаю, то в інформаційному запиті зазначив, що був би вдячним, якби згадані документи мені було надіслано імейлом (в електронному форматі). (І це не я такий сучасний – ЗУ "Про доступ до публічної інформації" передбачає, що інформацію громадяни можуть одержувати хоч імейлом, хоч телефоном, хоч усно, – на власний вибір.)

Сьогодні прийшла письмова відповідь. Отже, за проекти рішень, які міська рада повинна була опублікувати на своєму веб-сайті, мені пропонується заплатити 63 грн. Ось так: міські обранці порушують закон, а Симкович – плати.

Якби це була оплата інтелектуальної праці депутатів, які ці рішення готували, розробляли, ночі не спали, я би ще подумав. Але мені пропонується сплатити 63 грн. за те, щоб я міг ознайомитись з документами, які наша мерія зобов'язана була зробити загальнодоступними три тижні тому. Аналогія: Вас зупиняє даїшник, просить посвідчення водія, а Ви йому: "Оригінал посвідчення надати не маю технічних можливостей, бо гаманець наразі в ремонті (як і сайт міської ради)", – і пропонуєте даїшнику заплатити Вам 50 коп. за ксеропію Вашого посвідчення водія.

Секретар міської ради пояснив, що імейлом, виявляється, проекти рішень міськрада не може вислати, оскільки ведення електронної бази рішень в Ужгородській міській раді не передбачено. І правильно – нема документів, нема проблем. З цього приводу можливі такі теорії:

(1) щось у тих проектах і рішенях є таке, чого депутати чи виконком соромляться;

(2) в мерії нема комп'ютерів, тому проекти рішень пишуться від руки або на друкарській машині, і оскільки сканера, як я розумію, поготів нема, тому переслати імейлом документ нема технічної можливості. А може документи пишуть молоком для конспірації, як у казках З. Воскресенської про Леніна, і лише втаємничені можуть їх прочитати?

Що ж можна порадити пану Погорєлову?

По-перше, започаткувати зберігання й облік усіх проектів і рішень, які розробляє і приймає міська влада. Для цього, можливо, знадобиться купити для міських чиновників і депутатів декілька комп'ютерів, якщо наявних мало, і навіть жорсткий диск на декілька ґіґабайт. Можливо, міських чиновників потрібно навчити користовуватись комп''ютером та імейлом. Але я вірю у їхні здібності – на свої очі бачив, як окремі депутати і працівники виконкому користувались ноутбуками й айпедами. Тому діло за малим: чуйним керівництвом та спонуканням від міського голови. 

По-друге, міській владі почати виконувати закони України (про це я мера та депутатів прошу, до речі, все літо). І для цього непотрібен якийсь крутий веб-сайт. Достатньо щоденно оновлювати існуючий. Повірте, завантажити проекти чи самі рішення займає декілька хвилин і під силу як старшокласнику, так і пенсіонеру – певен, і працівнику міськвиконкому. 

23 вересня 2011р.

Теги:

Коментарі

Антон 2011-09-26 / 21:11:00

Не посада красить людину, а людина – посаду, даруйте вже мій консерватизм. А ровесників теж можна зрозуміти: "жити спішити треба", і кожен заклик В. Симоненка розуміє по-своєму.

2011-09-26 / 17:15:00
Яйце жбурляв ще в мера Лазар Любомир. Яка його доля?
Не сподобався?

2011-09-26 / 12:39:00
А колись Щадея називали Че Геварою. Але один постріл яйцем в ще одного Віктора, і все... Нема більше Че Гевари. Є успішний секретар міськвиконкому Щадей, який шле відписки. Поки ти, Антон, вчився за кордонами, всі твої ровесники стали поважними бюргерами.

Антон 2011-09-24 / 07:45:00

Бити нікого не треба – не треба таких обирати. А головне, владу потрібно контролювати. Сама себе вона ніколи не реформує, а з такою опозицією – й поготів. Якби Погорелов з депутатами хотіли відкритості, вся інформація висіла би в інтернеті. Тоді ніхто би не писав і не ходив би до тих бюрократів – і їм спокійніше б жилося. І дерев би на Землі більше було, бо не марнувалось б стільки паперу. Я вже не кажу про економію коштів: не за власні ж грошики бюрократи відсилають тисячі відписок по всій країні. Тому, пане мер, подумайте про екологію і фінанси, та про душевний спокій громадян і своїх підлеглих – виходьте в інтернет.

Іван 2011-09-24 / 06:23:00
майже вже час їх йти бити в туту мерію

Адік 2011-09-23 / 16:48:00
там працюють усі хами, злі. справді просять гроші за послуги, що за бізнес діяльність.
а подивіться на держєрестратора.... то ще одні су.и, совісті не мають. злі, можливо не дрим...ні. Режим роботи який?
фіфи ходять задом крутят а на тебе сруть.

зробіть електронну модель, я готовий сплачувати за дозволи по інтеренту, позбавте мене цієї нудної неприємної роботи спілкувтись з вами.
за гроші ви все робите, правда після 14.00

Андрей 2011-09-23 / 16:29:00
Приднуюся до Антона в очікуванні відповіді однієї начальниці відділу інформаційних технологій міськради (можливо для неї це буде новина, але це її безпосередня сфера докладення зусиль, а не лише дутий "піар") - вона ж уже вийшла з відпустки, сяк-так могла би цікавитися службовими справами.


Антон Симкович
Публікації:
/ 4Велопатруль - міліція з народом? Видимість реформ і реформа видимості
/ 5Всі вводять санції проти РФ -- може і нам на часі?
Чому ми регулярно "майданимо"
/ 2«Та неоднаково мені...»
/ 8Моя хата скраю – але автівка в центрі
/ 16Вибіркова гласність: прохання до місцевих опозиціонерів
/ 6Народжений плазувати так і сконає в гадюшнику?
/ 5Рівні серед рівних, або хто захистить Людмилу Янукович?
/ 58Що таке українська міліція?
/ 3Прокурорам – пам’ятник, суддям – земельку, громадянам – мораторій?
/ 12Прохання до депутатів
/ 1"Туманний Альбіон"
/ 12Кембридж обрав ректора
/ 31«Спасибо жителям Ужгорода за мэра-билбордизатора»
/ 25Данина моді чи реальна потреба? Міркування про велодоріжки
/ 20Гомо советікус – 2
/ 16Стосовно хабарництва у наших вишах
/ 9До питання плагіату в Україні
/ 52Тимошенко і «повстання»
/ 45Відгук на сьогоднішні події
/ 22Гомо советікус
/ 4Чи беззаконня де-факто перетвориться на беззаконня де-юре?
/ 17Хто винен і що робити з забудовою пл. Богдана Хмельницького? Або «активістам на замітку»
/ 8Два слова про Луценка
/ 34Як державі надалі контролювати народ: чи не у цьому «проблема» подвійного громадянства?
» Всі записи