РАХУЮТЬ

У Виноградові ніяк вибори не закінчаться. Залишилася найцікавіша складова цієї веселої української забави – рахувальна. Петро Данилович Шолудько – голова районної територіальної виборчої комісії, якого після закінчення виборів без сумніву оберуть персональним пенсіонером Виноградівщини, а на дім шановного завадять меморіальну дошку (як Гаснюку ) «Почесний підрахуй Виноградівщини», - геть з ніг збився.

РАХУЮТЬ

- Володю, нарешті все. Ось даємо у "Новини Виноградівщини" результати, а заодно і оголосимо сесію Виноградівської районної ради нового скликання.
 
 - Ура! І коли сесія відбудеться?

 - Думаю, на наступний четвер.
 
Через годину Петро Данилович телефонує:
 
 - Володю, відміняється. Там ще не все закінчилося.

 - То коли ж сесія?

 - По Закону маємо ще 20 днів.

"..ще не все закінчилося" - це Вилок. Саме на трьох виборчих дільницях цього прекрасного селища міського типу, за рішенням суду, проводився перерахунок голосів виборців. Саме цей населений пункт став останнім епізодом великого протистояння між ЄЦ і Регіонами, яким позначилася  виборча кампанія до органів місцевого самоврядування – 2010. Два претенденти: від ЄЦ – п. Гафинець, від Регіонів – п. Болаж набрали приблизно однакову кількість голосів. За попереднім підрахунком лідирував кандидат від ЄЦ.
 
Перерахунок відбувався в абсолютно дивовижний спосіб. Районна виборча комісія, члени трьох виборчих комісій із Вилка - всі чомусь перемістилися на третій поверх Будинку побуту у Виноградові, в невеличке (приблизно 2X3) приміщення Виноградівського районного архіву. Народу прийшло стільки, що ми було подумали, що перераховуватимуть не бюлетені, а душі тих, хто голосував. І за результатами всі підуть у рай - Єцівський або Регіоніський. Сюди ж прийшли районні лідери протидіючих сторін з групами підтримки: пан Любімов та пан Резеш.
 
Можна було б описати то рахування, бо ми від початку до кінця там в натовпі на одній нозі простояли, тільняшку Корчинського нюхали,... якби не нове звернення в суд (тепер від ЄЦ), вже апеляційний. Суд може  визнати рішення про перерахунок голосів не законним.

Такі паузи у виборчому процесі не корисні. Громаді дах зносить від чуток та емоцій. Містом та селами району ширяться найфантастичніші чутки. Буквально кілька епізодів... Не як інформацію, а як приклад бурління страстей, що виливається в найнеймовірніші інформаційні форми, коли спочатку: та ні, не може бути !, а згодом: а що зараз не може бути?
 
Народний поголос чомусь елегантне від наших політиків: "ведуться переговори з приводу довгострокової співпраці",  перевів у суто матеріально-грошове: ЄЦ "тушки" скуповує за стільки-то, Регіонали "тушки" скуповують за  стільки-то. Про мільйони, зрозуміло не йдеться, але десятитисячні суми в доларовім еквіваленті називають. При цьому джерело з ЄЦ повідомило, що їм все-рівно, коли почнеться сесія (хоч 31 грудня), бо 36 багнетів є і обрання головою Любімова – питання часу. У Регіоналів все набагато цікавіше. Тут на голову, ніби висувають Тетяну Дмитрівну Граб – теперішню очільницю податкової інспекції. На її ж місце ніби переміщається штабний Регіональний стратег Сергій Рішко. Але все ще знаходиться у стадії непевності, позаяк більшість ніби є, а ніби й немає.
 
До Нового року не так багато часу і залишилося. Дід Мороз, Снігуронька, Сніговик, олені, зайці – все це вигідно доповнить нашу політичну Лапландію. І чия Баба Яга  перша Снігуроньку вкраде, будемо бачити.

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
18 листопада 2010р.

Теги: вибори, Виноградів