По тонкому льоду

По тонкому льоду

Зима. Землю скував холод, навкруги все засипано байдужим снігом. Візерунки на склі у стилі фентезі заважають бачити небо і весь час якийсь ґвалт  надворі: веселі люди, то в сніжки грають, то снігову бабу ліплять. А сніжні гори окупували лижники і саночники: хтось спускається з гори, хтось, весь червоний від напруження, активно піднімається на гору. За вікнами поступово виростає льодове містечко із примар. Його витісують із льодяних брил величезними сокирами  люди в чорному і міліцейських шоломах. Брили на будівельний майданчик привозять здоровенні КрАЗи, закурюючи чорними вихлопами місцевість, наповнюючи довкілля ревом моторів. Мають свої гірки і національні меншини. Їм, правда, санки і лижі не видали, тому вони пробують санкатися на ногах.

Все міняється, коли виходиш на вулицю. Температура виявляється серпнева, сніг не справжній і люди не весело перегукуються, а по-російськи матюкаються. І снігу хоч і багато, але де-не-де проглядає чорна земля. Вона  і вносить дисонанс у навколишню, старанно змайстровану картину. Те, що вона чорна і бруднюща невлад – півбіди, але ж вона, фашистка, запахи незимові розповсюджує і взагалі всю картину псує. І, головне, замість того, щоб активно виявляти ті чорні плями і засипати їх снігом, деякі несвідомі громадяни до тої землі  припадають, як до мами,  і з незрозумілим блаженством на обличчі жадібно запахи вдихають.  Чим це все скінчиться, важко сказати, бо після цієї аромоагресії вони стають мов навіжені: очима горять, руками жестикулюють, а словами говорять не про зиму, а про якусь незрозумілу весну та літо… Одним словом, хворіють і потребують ізоляції, серйозного медикаментозного лікування, а дехто і хірургічного втручання. І ще одна неприємність: під льодом і снігом  стали утворюватися болота та трясовини і часто зодчі химерного містечка туди стали провалюватися. Декого навіть не вдається врятувати – трясовина засмоктує, а кого вдається висмикнути, страшенно брудні і вонючі, ніяк відмитися не можуть. Що то за болота, звідки вони взялися - вчені поки що не з’ясували. Однак ясно одне: лід потрібно завозити зі Сходу, бо там він якісніший і товщий.

І на закінчення два важливих застереження!

Шановні громадяни! Перестаньте відшукувати недоліки у нашій роботі, тобто чорні фашистські плями. Дійсність все одно буде покращено, підбілено і стерилізовано. І взагалі краще у таку погоду вдома сидіти, нічого по вулиці вештатися, окремо облаштовані  хатинки залишати.  А ще обережно ступайте по льоду, щоб не посковзнутися, а головне - не провалитися, бо лід може виявитися тоншим, ніж ви собі думали.

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
01 серпня 2013р.

Теги:

Коментарі

О.Д. 2013-08-03 / 20:06:27
Ті, кого ще не перетворили на бидломасу, здатну лише жерти, срати і розмножуватися, зрозуміють. Читати треба не очима, а серцем. "Добре бачить тільки серце. Найголовнішого очам не видно", - казав Лис із "Маленького принца" Екзюпері.

Віктор Пащенко 2013-08-02 / 20:07:26
Дякую, Володя, що залишаєшся небайдужим! Бо справді, говорити про нежиттєвість тупого, холодного страху та прояв, хай і недосконалої, але природності та справжності в банальній логіці тепер не випадає. Та молоді люди не розуміють цієї іншомовності. Звідси іронія коментарів, яка також захищає їх від безглуздя реальності.

марк 2013-08-02 / 15:25:31
Так розумно, що ніхто й читати не хоче. Блаблабла

васман 2013-08-01 / 22:52:23
?????????????????

Генек 2013-08-01 / 19:56:53
Треба упити дашо і так прочитати, бо шось не розумію мети автора..