ПРАГА: НА ПЕРЕХРЕСТТІ ДОРІГ, СТОЛІТЬ І КОХАННЯ

"Як я хочу до Праги! - писала Марина Цветаєва. - В житті не хотіла повернутися до жодного міста, а до Праги хочу!". Ті, хто відвідав одне з найкрасивіших і романтичніших міст у світі, з легкістю погодяться з російською поетесою.

ПРАГА: НА ПЕРЕХРЕСТТІ ДОРІГ, СТОЛІТЬ  І КОХАННЯ

Золотце Прага,  що підкорило Моцарта, Бетховена, Чайковського та Ейнштейна, зачаровує  казковою музикою століть. Місто притягує до себе туристів з усього світу у будь-яку пору року, а особливо - під Новий рік! Навколо зимових свят в чеській столиці панує справжній ажіотаж: місто чекає значно більше гостей, ніж зазвичай.

"Місто сотні шпилів", так ще називають Прагу, почало свою історію в Х столітті.  За легендою більше тисячі років тому засновниця королівського роду Пржемисловичів  князівна Лібуше, вийшовши на Вишеградську скелю, напророчила існування великого міста, слава якого торкнеться зірок. Так  із невеличкого поселення  із базарною площею та двома замками виросло місто Прага, яке стало в подальшому "перехрестям" Європи та  резиденцією чеських королів і президентів.

Сучасна   Прага об'єднує декілька міст, кожне з яких має свою неповторну історію. Історичне  ядро міста-мільйонника, що розкинулося  на обох берегах річки Влтави, складають декілька районів: Градчани (Hradcany), де знаходиться резиденція чеських королів, а нині голови держави Празький Град, Мала Страна (Mala Strana), Старе Місто (Stare Mesto), Єврейське Місто (Jozefov) і Нове Місто (Nove Mesto), які у  1784 р.  були об'єднані. Невеличке   містечко Вишеград (Vysehrad), де  відбулася перша церемонія коронації чеських королів, було приєднане до Праги в 1884 році. Звідси  бере початок  Королівська дорога в Празький Град. У 1962 році цей район з власним ринком, маленькою площею і ратушею  отримав статус національного культурного пам'ятника. Сьогоднішня велика Прага виникла тільки в 1922 р. в результаті приєднання численних передмість.

Внаслідок таких адміністративних реформ у місті переплелися різноманітні архітектурні стилі - від раннього середньовіччя аж до теперішнього часу. Дивовижні пам'ятники архітектури і прекрасне місцерозташування над річкою Влтавою наклали на Прагу відбиток неповторної чарівності і атмосфери свята, якими так захоплюються всі її відвідувачі.

Розпочинати знайомство з загадковим мегаполісом краще з Старого Міста на правому березі Влтави, яке вважається Серцем Праги.  Воно є одним з найпопулярніших і цікавіших місць для екскурсій і відвідин. Тут  розташовані найвидатніші архітектурні, культурні і інші пам'ятники історії. Центром Старого Міста є Староміськая площа, одна з красивіших в Європі. Як стверджують екскурсоводи, саме тут  можна відчути дух справжньої Старої Праги. Колись на Староміській площі розташовувався головний міський ринок, а в ХІ-ХІІ ст. це було велике перехрестя торгових шляхів, що з'єднували  Схід і Захід. Колишня  Базарна площа була місцем основних подій країни: коронацій, страт, змін влади. Тут проходить меридіан, на який падала тінь від давно зруйнованої колони Пресвятої Богородиці. Довгий період  по ньому відраховували час у Празі. Поки не з'явився в кінці ХV ст. незвичайний  Астрономічний Годинник на  будівлі Староміської ратуші.

Кожну годину під звуки дзвонів тут відбувається своєрідна лялькова вистава, що  збирає сотні  туристів. У  спеціальних вікнах  над циферблатом і по боках годинника з'являються фігури 12 апостолів та  символів середньовічної громади Праги. Під циферблатом знаходиться календар, а сама сфера  годинника показує більшість важливих астрономічних подій: рух сонця, фази місяця, рівнодення, сезони, дні і Зодіаки. Складність і точність механізму курантів  вражає навіть  сучасних годинникових майстрів. Унікальність його ще й в тому, що це єдиний годинник в світі, бо майстра, що його створив,  осліпили, щоб він не міг сконструювати подібний шедевр для іншого міста.

Щозими  за кілька днів до католицького Різдва площа знову стає перехрестям – торговим і  туристичним. Поряд з пам'ятником середньовічному реформаторові ХІV ст., народному героєві Яну Гусу в центрі площі з'являється  Новорічна ялика, а від неї рядами розходяться торгівельні та сувенірні намети – таке собі  міні-містечко. Завітавши на площу за декілька годин до Нового року, потрапляєш у справжній вир подій. Тисячі людей різних національностей, незважаючи на холод, снують площею, торгуються, купують сувеніри, куштують чеські національні страви, діляться своїми враженнями, радіють життю і вірять, що прийдешній рік принесе здійснення мрій, старанно загаданих під бій старовинних празьких курантів.

Від відчуття свята, радісних посмішок, мерехкотіння гірлянд та гарячого глінтвейну паморочиться голова і потрохи починаєш розуміти іноземні мови, вірити у привидів і середньовічні легенди, почуті напередодні. Від сильного морозу фотокамера фіксує  перехожих напівпрозорими, що зміцнює віру у потойбічний світ та реінкарнацію душ.  Нічні вулички, чудернацькі ліхтарі, фігури янголів з гірлянд, старовинні будинки, відлуння бруківки, феєрверки, ряджені, жива музика і ти непомітно  опиняєшся  на Карловому мості, без якого картина Праги була б неповною.

Масивний готичний міст ХV ст. довжиною 516 метрів і шириною 10 метрів,  спираючись на 16 арок,  розбурхує  фантазію ще більше. Колись він  називався Кам'яним або Празьким Мостом і служив для прийому гостей на середньовічні турніри і був головним зв'язком для торгівлі між берегами Влтави. У ХVІІІ ст. міст був  прикрашений 30 статуями і скульптурами святих і святих  заступників, яким поклонялися в минулі часи пражани. Говорять, що дотики до деяких з них  допомагають збуватися бажанням.  Куди торкатися ви одразу побачите по відполірованим до  блиску  частинам фігур. Не знаю чи збувається все загадане,  але моя літня мрія повернутися до Праги здійснилася. І ще одна традиція Карлового мосту – неодмінний поцілунок закоханих. З мосту   відкривається чудовий вигляд на чеську столицю. Під   завивання хурделиці, вдивляюся у вогні прекрасного Празького Граду та крижані темні води Влтави, що їх віддзеркалюють. І здається, що середньовічні таємниці  ось-ось привідкриються  і дами у розкішних сукнях з кавалерами під ручку пройдуть повз мене...

Повертає до реальності шумна Вацлавська площа з торгівельними наметами, гарячими ковбасками,  виробами з тіста з усілякими начинками та веселими перехожими  у  костюмах білих зайців – символів теперішнього року.

Один  із найвідоміших і найбільших міських майданів у світі є головним центром Нового Міста в Празі.  Колись тут проводились кінські ярмарки і широкий  бульвар завдовжки 750 м називався Кінським торгом. Лише  у 1848 році площа була перейменована на Вацлавську  на честь Святого Вацлава, князя Чеського, небесного заступника країни. Майдан, на якому  розташовано близько семи десятків будівель, зазвичай порівнюють з паризькими Єлисейськими полями.

У зимову пору найбільш цікавим видовищем площі, крім вітрин численних магазинів із написами 50-70-відсоткових знижок,   напевно, є східний масажний салон. Зануривши ноги у акваріум з рибками, ви убиваєте двох зайців одночасно -  отримуєте повну релаксацію для тіла і водночас спостерігаєте за перехожими, сидячи у вітрині салону. А вечором є шанс ще й поніжитися у спалахах фотокамер допитливих туристів, які з цікавістю розглядатимуть вас у освітленій вітрині.
Час летить непомітно і тільки холод нагадує, що пора прощатися  з прекрасною нічною Прагою, щоб завтра з новими силами віддатися полону празьких чар.

У денному світлі місто відкривається по-новому.  У вранішньому промінні сонця Вацлавська площа грає зовсім іншими барвами. Незмінними залишаються  групи галасливих туристів з картами та фотоапаратами, що роздивляються кінну статую св. Вацлава  та  величну неоренесансну будівлю Національного музею.

У східному напрямку від площі відходить вулиця Індріжшська, на якій  поряд з церквою Святого Генріха знаходиться найвища дзвіниця в Празі. Побудована  в готичному стилі в 1472-1475 роках  Індржішська вежа має висоту 65,7 м.   З її верхівки можна насолоджуватися панорамним виглядом центру міста, пороздумовувати над історією кохання Святої Кунігунди, пам'ятник якій знаходиться поблизу,  і на собі відчути силу трьох дзвонів, що знаходяться усередині. Найстаріший (1518 р.) називається Марія  і важить 500 кг.

Рухаючись у напрямку Староміської площі тихими вуличками, через пару сотень метрів потрапляю у потік туристичних груп на площі Республіки біля Порохової Вежі та  Громадського Дому, який  оформлений алегоричними фресками відомого чеського живописця Альфонса Мухи. Будинок побудований на місці старого королівського палацу, що служив резиденцією чеських королів в XIV—XV ст. 28 жовтня 1918 року тут проголошено незалежність Чехословаччини, а тепер проводяться концерти, є кафе, винний ресторан та виставкові зали. Для українців будівля цікава й тим, що була майстерно  відреставрована нашими земляками. 

На місці пізньоготичної Порохової Вежі  ХV ст., від якої важко відірвати захоплений погляд,  раніше стояли міські ворота. Від них у бік Празького Граду тягнеться вулиця  Целетна, якою проходили богемські королі під час своєї коронації.  Коронаційна  хода починалася у Вишеграді  і проходила  по Новому Місту, Старому Місту і Малій Страні. В наші дні ця вулиця віддана цілком під піші прогулянки. Кожен будинок має свою назву. Це пов'язане з тим, що вони  були побудовані ще до того, як будівлям стали присвоювати номера. Тут можна знайти масу крамничок з сувенірами (вироби зі знаменитих  чеського скла та гранату, ганчіркові ляльки, дерев'яні іграшки, різноманітні дрібнички із зображенням Праги),  ресторанчики з кухнею на будь-який смак, музей привидів та музей шоколаду. Відомі чеські кнедлики можуть не всім припасти до смаку. Не розчаровуйтесь. Солодощі немислимих форм додадуть радісного блиску вашим  широко відкритим від цікавості очам. Раджу не відмовляти собі у  задоволенні їх скуштувати. 

Чим ближче підходиш до центру, тим частіше лунає російська мова. І це не збіг обставин. Найбільшою популярністю Прага користується серед росіян. На зимові свята наші сусіди буквально заполоняють  місто. Тому не дивуйтеся коли, зайшовши до крамниці у центрі столиці, продавець звернеться до вас російською.  Росіяни обирають Прагу не тільки із-за архітектури та привабливих цін, а й м'якого клімату. Зими тут набагато тепліші від російських і теплих чобіт ви не знайдете у жодному магазині.

"Щоб Прагою насолодитися, в Празі треба заблудитись", – писав один закоханий у місто поет. І він був на 100 відсотків правий. Склавши карту міста в наплічник, звертаю у найближчу вузеньку вуличку і віддаляюсь від традиційних екскурсійних маршрутів. Ось тут-то і починається справжнє полювання за враженнями. Зізнаюся їх було достатньо. Але  одне дивне відчуття не покидало мене всю дорогу. Весь час здавалося, що, завернувши за ріг, я потраплю в середньовіччя. Старій Празі таки характерна якась містика.  А от нові райони прокидають потяг до заняття спортом. Росіянка, яка вже другий рік  проживає в місті і з якою  я познайомилася на ковзанці, з подивом розповідала, що  чехи – дуже спортивна нація. Велосипеди, ролики, ковзани та лижі – невід'ємний атрибут чеської сім'ї. А щоденні пробіжки  - звичайний пункт у розкладі середньостатистичного пражанина. На підтвердження своїх слів навела цікавий факт. Її сусідка, яка місяць тому народила донечку, щоденно "гасає" на роликах разом з коляскою.

Новорічні свята закінчились, але столиця і далі перебуває у центрі подій. Прага - місто з небувалою концентрацією театрів, концертних і виставкових залів, музеїв і галерей. Тому тут кожен може знайти щось цікаве для себе.

Прославлені  празькі куранти надихнули поціновувачів на організацію першої всесвітної виставки годинників. З 5 лютого в Староміській ратуші представлені кращі взірці годинникового ремесла минулих століть і теперішнього часу.

На любителів шумних розваг чекає традиційний зимовий карнавал (з 25 лютого по 8 березня) з яскравими маскарадними ходами та балами в старовинних палацах. Відвідувачі  перенесуться на кілька століть назад і відчують казкову атмосферу історичних балів. Для гурманів празькі ресторани підготують на час карнавалу спеціальні страви.

Закохані напередодні Дня св. Валентина можуть відправитися на Весільну ярмарку, яка пропонує широкий вибір весільних нарядів, ювелірних прикрас, послуги кращих стилістів, а також перукарське шоу і показ мод. Протягом трьох днів проходять різні конкурси та лотереї, учасники яких можуть виграти весільні кільця, проживання в найкращих готелях або, наприклад, безкоштовний весільний обряд на одному з найкрасивіших островів світу Маврикій. Закохані пари на ярмарку можуть також прорепетирувати своє весілля, а наречені, завдяки cooking show, навчитися подавати своїм обраницям сніданок у ліжко.

Чарівна Прага зобов'язує чоловіків бути галантними кавалерами, а жінок не забувати у чому їх сила. Хочете у цьому переконатися ?..

24 лютого 2011р.

Теги:

Коментарі

О.Д. 2011-02-26 / 01:51:00
Дружина з старшим сином торік побували у Празі. Приїхали переповнені захвату. Я також хочу, але навряд чи там буду))


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
» Всі записи