МЕТАМОРФОЗИ

МЕТАМОРФОЗИ

ВІД ГИДКОЇ ГУСЕНИЦІ ДО ПРЕКРАСНОГО МЕТЕЛИКА


Такі дивовижні перетворення можна побачити в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. 1 вересня тут відкрилася виставка живих тропічних метеликів. Протягом місяця можна буде побачити 30 видів лускокрилих із заморських країн Індонезії, Філіппін, Південної та Північної Америки. 10 видів барвистих комах з Філіппін та Коста-Ріки  вже обжилися в Ужгороді, ще десяток – у вигляді лялечок тільки-но прибули і чекають свого народження, інші – ще у дорозі.
 
Метелики, напевно, єдині комахи, які викликають захоплення як у малечі, так і в дорослих. Більшість спогадів з дитинства  пов’язані саме з крилатими красенями, за якими бігали по галявині, та й в дорослому віці «полювання» на метеликів асоціюється, як правило,  із радісними подіями в житті. Тож і недивно, що виставка з перших днів користується популярністю, бо кожен хоче отримати кілька хвилин безтурботної радості від тріпотіння барвистих крил та подарувати миті щастя своїм дітям. 


 
«Мета виставки - показати людям, що в житті головне не матеріальне, а духовне, - розповідає  співорганізатор екзотичної виставки ужгородець Євген Ажипа, аспірант біологічного факультету УжНУ.  – Навчити  цінувати природу через контакт з  метеликами, цими ніжними створіннями, і навчити цього наших нащадків».  Євген захоплюється метеликами вже більше 8 років. Займається вивченням проблем зникнення метеликів та відновленням їх червонокнижних видів  на Закарпатті. На даний час в краї, розповідає хлопець,  є 40 зникаючих видів лускокрилих, в Україні – 60. Із денних метеликів, наприклад, Аполлон Карпатський (Parnassius apollo) не спостерігається в області з 60-х років минулого століття, із нічних – Сатурнія спіні (Saturnia spini), яку бачили востаннє в 40-х роках ХХ ст. А от у сусідніх країнах, таких як Росія, Словаччина, Чехія, Болгарія, ці метелики й далі живуть. Щоб відновити популяцію, потрібно створити ферми по їх розведенню, а на це потрібні кошти. Можливо серед відвідувачів знайдуться небайдужі люди, які б долучилися до такої благородної та вкрай потрібної справи. Тоді наші діти зможуть милуватися метеликами не лише на виставках, але й у природному середовищі.   Допоміг організувати Євгену виставку колега з Києва Ярослав Романкевич.  


 
«На даний час в Україні проводиться всього 4 виставки такого типу,» - зауважує працівниця виставки Анастасія. Дівчина мешкає в Ужгороді і захоплюється метеликами. Хоча спеціальної освіти не має, але може довго і з запалом розповідати про ці тендітні створіння.  Каже, інформацію, що її цікавить, шукає самотужки.  На даний час на виставці проживає більше ста метеликів, що поділяються на денних і  нічних.

Найвражаючим представником останніх є Аттакус Атлас (Attacus Altas) з Філіппін – найбільший метелик у світі. Його розмах крил сягає 26 сантиметрів. Свою видову назву метелик отримав на честь Атласа, одного з титанів у давньогрецькій міфології. Природних ворогів у гіганта практично нема. Незвичайне забарвлення крил комахи в закритому стані копіює голову змії, тому птахи не насмілюються нападати на цих метеликів. Активність він проявляє в сутінках і  нічний час доби, а вдень  спить, тому відвідувачі його літаючим не побачать.  Вусики  самців дуже чутливі і здатні відчути феромони самок за кілька кілометрів. Це єдиний лускокрилий на виставці, який не має рота і живе за рахунок накопичених запасів гусінню на попередній стадії розвитку. На жаль, вік його коротенький – пару днів. На виставці Аттакус Атлас представлений парочкою, самець якої вилупився з лялечки вже під час виставки. 


Загалом, всіх метеликів привозять на виставку  в спеціальних контейнерах на певній стадії життєвого циклу, а саме в лялечці, так легше транспортувати і зводиться до мінімуму ризик пошкодження комахи. Уже в залі лялечки поміщаються в інсектарій (т.з. пологовий будинок), де кокони прикріплюються до перекладин і метелики чекають свого народження.  Вирощують метеликів закордоном на спеціальних фермах, здебільшого для продажу. При теперішніх технологіях кожен бажаючий може купити собі такого красеня через Інтернет. Вартість залежить від виду метелика і коливається від 10 до 15 000 євро. 


Життєвий цикл лускокрилих проходить з повним перетворенням через чотири стадії: яйце, личинка (гусениця) , лялечка, імаго (доросла комаха).  «Яйця метелики відкладають на цитрусових рослинах», -  продовжує Анастасія і показує жовті маківки на листях лимону у горщику. З яєць вилупляються личинки – гусениці, які певний час активно харчуються (приблизно до 1 місяця залежно від виду) і в’ють кокон, у якому заляльковуються (переходять до наступного життєвого циклу). У лялечці гусениця розкладається на клітинному рівні і заново формуються органи і стать майбутнього метелика. Гусінь статі не має. Час дозрівання лялечки також різний в залежності від виду і природних умов. Різний і короткий вік метеликів - від 3 днів до двох тижнів, який компенсується неймовірної краси забарвленням крил. 

У деяких комах лусочки розміщені таким чином, що в залежності під яким кутом на них дивитися, вони міняють своє забарвлення,  і показує мені чорного красеня з синіми смужками, які  перетворюються на зелені з нахилом моєї голови. Тендітні створіння можна брати до рук, але тільки не за крила, бо можна пошкодити ніжні лусочки.  Харчуються комахи пом’якшеними і гнилими бананами, грейпфрутами та цукровою (медовою) водою. Улюбленим метеликом дівчини є  Каліго. 


Кожен тиждень відвідувачам виставки показуватимуть 10 нових видів, тож кожен зможе обрати собі улюбленця і  зробити фото на пам’ять. 


 

14 вересня 2013р.

Теги: метелик, лялечка, лускокрилі

Коментарі


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи