Дев’ять квадратних метрів України

Вперше за 21 рік незалежності Україна взяла участь у Міжнародній книжковій виставці- ярмарці та літературному фестивалі "Світ книги Прага" (Book World Prague), які пройшли 14-17 травня в столиці Чеської Республіки. Національну експозицію під назвою "Український дім" на щорічній і найбільшій книжковій акції Чехії представили 7 українських видавництв та 11 авторів, які зуміли вміститися із своїм величезним доробком на невеличкій площі в 9 кв.м.

Дев’ять квадратних метрів України

Достойно представити українську книгу в центрі Європи виявилося складним завданням, оскільки держава не надала жодної підтримки і весь тягар організації ліг на плечі добровольців (чеських українців та україністів), які самотужки зробили чудове 4-денне свято з цікавими презентаціями, зустрічами, екскурсіями  та дискусіями. 

Центральне місце в українському павільйоні зайняло Закарпаття, яке було представлене Всеукраїнським  державним багатопрофільним видавництвом "Карпати", поліграфічним підприємством "Патент",  Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Ф. Потушняка,  письменниками Мирославом Дочинцем,  Вікторією  Андрусів та  Юлією Драгун, які мали свої презентації, читання та зустрічі. 

Як розповів директор «Карпат» Віктор Браславець, видавництво, якому цього року виповнюється 70 років, привезло до Праги 130 найменувань  видань широкої тематики: від історичних, краєзнавчих до художньої (проза та поезія) та дитячої літератури. Намагалися найширше презентувати рідний край та акцентувати увагу на закарпатських авторах. Тож на стенді можна було знайти книжки про невідомі сторінки історії краю, писанкарство, храми та іконостаси, Червону книжку Українських Карпат тощо. В основному книжками цікавилася українська діаспора та чеські науковці. Наприклад, інтерес викликав  історичний путівник-довідник "Підкарпатська Русь" Ярослава Достала, виданий у  1936 року Клубом чехословацьких туристів у Празі і перекладений із чеської минулого року кандидатом медичних наук, доцентом УжНУ Юрієм Фатулою. Була і конкретна орієнтація на чеського читача. Наприклад,  дитяча письменниця Юлія Драгун презентувала у Празі збірку віршів та оповідань «Кошик повен доброти» у перекладі Терези Хланової на чеську мову.

 

Українсько-чеські паралелі наводили й інші учасники ярмарки. Так, наприклад музей Тараса Шевченка Львівського палацу мистецтв привіз до Праги «Кобзар і Україна», ювілейне видання до 200-ліття Тараса Шевченка, в основу якого покладено празьке видання «Кобзаря». У співпраці з Слов'янською бібліотекою Національної бібліотеки Чеської Республіки завдяки дослідженням наукового співробітника музею Зеновії Філіпчук світ побачили книжки наших земляків-мігрантів міжвоєнного періоду: «Гете й Шевченко» Петра і Пилипа Терпил та "Українське небо повниться" Софії Будко.

Разом із видавництвами "Лілея НВ" та «Кальварія» закарпатці взяли участь у відкритій дискусії про  нюанси книговидавничої  діяльності в Україні, яке було проведено у  співпраці з Чеською асоціацією україністів, яка у рамках виставки представила  книжкові переклади з української, які вийшли у Чехії від 1989 року, з деякими із них можна було ознайомитися на стенді української експозиції.   


Модератор дискусії україністка Ріта Кіндлерова
 

На ярмарку відбулося також підписання  Меморандуму про співпрацю між Закарпатською обласною бібліотекою та міською бібліотекою чеського міста Млада Болеслав. Тож закарпатські читачі вже найближчим часом можуть ознайомитися із чеською літературою.

 
Перекладач Олексій Севрук презентує чеський літературний часопис "Плав"

У підсумку українські видавництва і автори не тільки гідно представили Україну на ХХІ Міжнародній книжковій виставці у Празі, але і зав'язали нові партнерські контакти, які обіцяють виллються у нові цікаві  книжкові проекти та сприятимуть подальшому діалогу між чеською та української культурою.

27 травня 2015р.

Теги: видавництво, книжка, Прага, Чеська Республіка


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
Виставки для сліпих
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи