Виставки для сліпих

Виставки для сліпих

НАЙКРАЩИЙ МУЗЕЙ ДЛЯ НЕЗРЯЧИХ В ПРАЗІ

Найбільший  художній музей Чехії - Національна галерея (Národní galerie) в Празі  - під час ХІ щорічної церемонії нагородження премією Національної ради інвалідів Чехії «MOSTY  2013»  отримав головний приз в категорії державних установ за 30-річну  систематичну  тактильну презентацію  художніх колекцій для відвідувачів з вадами зору.  

Відома  в Центральній Європі галерея мистецтв,  починаючи з  80-х років ХХ століття, проводить тактильні виставки та освітні програми для малозрячих та незрячих, тим самим опікуючись відвідувачами з вадами зору.  На даний час для таких людей діють три постійні експозиції: у монастирі св. Агнешки  Чеської, Шварценбергському палаці та  палаці Кінських. Перед кожним експонатом  такої виставки з лівого боку знаходиться табличка з інформацією на мові Брайля, також існують  путівники по виставках рельєфно-крапковим шрифтом.



Монастир св. Агнешки  пропонує тактильну виставку скульптур чеського середньовічного мистецтва ХІІ-ХV століття. Експозиція  складається зі зліпків  12 скульптур з фондів Національної галереї.  На виставці «Дотики бароко»  в підвалі Шварценбергсько палацу представлені  14 зліпків скульптур, які демонструють основні етапи барокового мистецтва ХVІІ- ХVІІІ  ст. в Чехії.

З  17 квітня сліпих і слабозрячих відвідувачів  запрошує палац Кінських, який пропонує збірку копій  скульптур визначних японських умільців, що входять до  національного скарбу Піднебесної, і які не представлені в жодній іншій колекції в Чехії. Також тут представлені основні течії мистецтва кераміки на Корейському півострові  з ІІ до ХV ст.

Сама Національна галерея в Празі створена в 1949 на основі художніх збірок  Спілки  патріотичних прихильників  мистецтва (заснована в 1796), Галереї сучасного мистецтва королівства Богемія (заснована в 1901), а також графічних колекцій Національного музею і Університетської бібліотеки. Розміщена в 8 будівлях. Володіє першокласними колекціями  чеського і західноєвропейського живопису, графіки і скульптури ХІV-ХХ ст.,  а також колекцією далекосхідного мистецтва.

16 квітня 2014р.

Теги: Прага


Оксана Чужа
Публікації:
Україна-Росія: бої тривають
Дерев’яні церкви Закарпаття уже майже століття утримують цікавість чехів
Дев’ять квадратних метрів України
/ 1Чехи розвінчують криваві міфи про бандерівців
/ 1Як отримати гранти мігрантам у Чехії
У Празі відкрили пам'ятну дошку Героям Небесної Сотні
/ 1Росія програє війну з Україною
/ 9Світлина з Mайдану стала фотографією року в Чехії
/ 1Слідами Альфонса Мухи
/ 5Чеський геній, якого повинні були забути
Креативний кінозал як альтернатива кінотеатрам
ЄДИНИЙ У СВІТІ КРИМСЬКОТАТАРСЬКИЙ ТЕАТР
Українська експериментальна бандура: США-Чехія
«Сонячність» поета Василя Вовчка
/ 2Піонер німецької барокової графіки
/ 7Шевченкова Катерина на чеський манір
/ 2Пам'яті владики Івана Маргітича
/ 4Спогади, що сповнюють гордістю
/ 4Відірватись від землі
/ 4МЕТАМОРФОЗИ
/ 4Кілька слів про сучасний архів
/ 7Європейська столиця квітів – Кейкенхоф
/ 1Така різна любов
/ 1Легенда про поліську отаманку Марусю
/ 4«Розмір – не головне», – вважають мешканці німецького Амбергу
» Всі записи