ФК «Ужгород» на футбольній карті Закарпаття

Після довгих десятиліть «простою» в місцевому футболі ужгородський уболівальник знову сповна може насолодитися грою рідної команди в чемпіонаті області. 19 квітня 2011 року на футбольній карті краю з’явився ФК«Ужгород», сформований в основному з футболістів 1990–1993 років народження – випускників СДЮШОР. Ці гравці вже досить знані, але з різних причин не змогли з першого разу досягти поставленої мети.

ФК «Ужгород» на футбольній карті Закарпаття

 Перед відомим тренером Михайлом Іваницею, який взяв на себе обов'язки сформувати склад команди й розпочати тренування, постало завдання підготувати з молодих гравців команду для участі в чемпіонаті області серед команд І ліги (Західна зона). На жаль, через недопрацювання федерацій футболу Ужгородського, Мукачівського, Берегівського, Свалявського районів Західну групу створити не вдалося. Тож керівництво клубу прийняло рішення заявити ФК "Ужгород" до вищої ліги чемпіонату області, розуміючи, що потрібен час для набуття досвіду та фізичних кондицій. Матч із незаперечним лідером обласного футболу трьох останніх років "Берегвідейком" підтвердив, що клуб вибрав правильний курс. "Берегвідейк" був сильнішим у більшості футбольних компонентів, але у фізичній готовності та морально-вольових якостях молоді футболісти їм не поступилися.

Керівництво клубу поставило перед тренерським штабом завдання – за два роки підготувати молодих гравців до рівня професійної команди, щоб у сезоні 2013–2014 заявити команду в чемпіонаті України II ліги. Це не буде дубль ФК "Закарпаття". Це створюється нова команда, яка стовідсотково складатиметься з вихованців закарпатського футболу. Якщо слідкувати за роботою клубу ФК "Ужгород", то видно, що амбіційність гравців і керівників відповідає вимогам сучасного футболу, а намагання створити професійну команду з відповідною інфраструктурою – це справа часу. Будемо вірити, що і на цей раз слова не розійдуться зі справами.

Про подальші перспективи команди ми дізнавалися від голови федерації футболу Ужгорода, президента ФК "Ужгород" Віктора Качура.

Вікторе Миколайовичу, спроба створити ФК "Ужгород була у 1995 році, але тоді, на жаль, підтримки від міської влади команда не отримала, і вже наступного року припинила свої виступи на обласному рівні. Чи врахували Ви помилки попередників?

– Тоді були трішки інші часи. Микола Сидор міг розраховувати тільки на свої сили. Місто ніякої допомоги не надавало. Сьогодні все по-іншому. Зміна влади в Ужгороді позитивно вплинула на розвиток футболу. Велику допомогу надає Віктор Погорєлов, з яким після фінального поєдинку Кубка міста відбулася конструктивна розмова. Було обговорено ряд важливих питань щодо життєдіяльності міської федерації та футбольного клубу "Ужгород". Окремо було проведено розмову про роль і використання стадіону "Автомобіліст". Одним словом, з міською владою у нас повне порозуміння, хоча, будемо відвертими, довірою керівників міста не зловживаємо, намагаємося з дрібницями до мерії не бігати.

– Чи задоволені Ви на сьогодні результатом гри команди?

– На даний час ФК "Ужгород" ще не має достатнього досвіду, щоб виступати на рівні з такими командами, як "Берегвідейк", "Поляна", "Мукачево", "Середнє", "Метеор", "Вишково", "Севлюш", але ми і не ставили конкретні завдання, зокрема, посісти друге, четверте чи восьме місця. Наша мета – набратися необхідного досвіду, змужніти, напрацювати морально-вольові якості, вміння долати психологічний бар'єр, досягти якостей, які необхідні переможцю, бо поки молодим гравцям ще не вистачає стабільності.

– Які матчі вважаєте успішними за підсумками першого кола?

– Незважаючи на результат, вважаю, що команда вдало зіграла з "Мукачевом", "Метеором" на виїзді та в домашньому поєдинку з "Берегвідейком". Саме у матчах із грандами області формуються кращі гравці.

– Кого вважаєте провідними футболістами команди?

– Лідером команди після 7 турів стали 18- і 19-річні Василь Пиняшко, Роберт Молнар, Дмитро Газа, Юрій Каганець, Роберт Смокоровський, Анатолій Гаврилешко, Олександр Дзямко.

– Чи плануєте підсилити команду до другого кола?

– Очікуємо приїзд Юрія Каганця, 1993 р. н., вихованця футбольної академії донецького "Шахтаря", гравця юнацької збірної України; Сергія Курти – гравця команди ірняк-Спорт" (II ліга), вихованця ужгородського футболу, теж 1993 р. н. Розглядаємо можливість появи кількох гравців 1994 р. н. Плануємо, що з другого кола нам зможуть допомогти досвідчений Василь Терпак, Богдан Степанов, які вже тренуються в нас. Думаємо, що в команді буде 25-26 гравців. Робимо ставку на молодість. Ми віримо в молодих гравців. Дивіться, як розкрився Роберт Молнар. Сьогодні це готовий гравець для ФК "Закарпаття". Нам буде шкода його відпускати.

– Яка ситуація з головним тренером команди?

– Михайло Іваниця цю команду зібрав. Гравці йому вірять. Якби Михайло Михайлович залишився в команді, це був би для нас ідеальний варіант. Півтора місяця з командою пропрацював Матвій Бобаль, але з незрозумілих причин він команду залишив. Тепер обговорюємо можливі кандидатури. Скажемо так: коло претендентів звузилося до кількох осіб. Ну, а що стосується Михайла Іваниці, то, якщо випадково у нього не складеться в професійній команді, ми завжди будемо раді його бачити у нас.

– Як арбітри ставляться до Вашої молодої команди?

– Ми налаштовуємо гравців на гру. До арбітрів вчимо гравців ставитися ввічливо. Правда, деякі з них зловживають нашою доброзичливістю. Ввічливість дехто вважає вседозволеністю, тож були спроби спекулювати на цьому. Але в цілому до арбітрів ми претензій майже не маємо. Будемо сподіватися, що це взаємно.

– Чи все заплановане вдалося втілити в життя?

– Команда працює з натхненням. Гравці на тренуваннях віддаються повністю. Дива не чекаємо, результати хочемо бачити у квітнітравні 2013 року. Саме до цього часу плануємо міцно стати на ноги, набратися сил.

– Яку оцінку чемпіонату області Ви дали б сьогодні?

– Чемпіонат області проходить на дуже високому рівні. Половина матчів відповідає рівню професійних команд. Значно покращилася інфраструктура. Стадіони Мукачева, Берегова, Середнього, Вишкова, Іршави, Виноградова, Пістрялова, Сваляви відповідають усім вимогам: мають зручні пластикові сидіння, на кількох із них змонтовано установки для штучного поливання поля, є просторі роздягальні. Матчі відвідує велика кількість (від тисячі до двох) уболівальників. Це вже рівень. Голова федерації футболу Закарпаття Михайло Ланьо знайшов спільну мову з президентами клубів, завдяки яким ми досягли значних висот. Іштван Гайдош, Ігор Свищо – у Берегові, Іван Дрогобецький – у Поляні, Андрій Андріїв – у Середньому, Іван Бушко – у Виноградові, Іван Горват – у Пістрялові, Карло Сойко – у Вишкові, Василь Ковбаско, Мирослав Щербей – у Волівці, Валерій Куцин – у В. Бичкові, Вадим Мердєєв – у Н. Давидкові – це авторитетні керівники підприємств, держустанов, господарники. Саме завдяки їм чемпіонат області став прекрасним видовищем.

– Які відносини у команди склалися з керівництвом ужгородського стадіону "Авангард", де ФК "Ужгород" проводить домашні матчі, а також тренувальний процес?

– У нас із керівництвом стадіону нормальні робочі стосунки. Директор КП "Ужгородський стадіон "Авангард" Омелян Аділов іде нам назустріч, адже оренда для нас – непосильний тягар. Спасибі йому за розуміння. Незважаючи на доволі складну ситуацію, Омелян Миколайович підтримав команду в період становлення. Правда, ми самі готуємо поля до тренувань і гри, але ми з цим справляємося.

– База команди. Яка вона сьогодні?

– За два наступні роки ми повинні створити необхідні умови для переходу на професійні рейки. Я вірю і знаю, що у нас це буде.

– Як команда готуватиметься до другого кола?

18-го липня збираємось після відпустки, після чого почнеться тренувальний збір, який триватиме три тижні.

– Яке місце команда посяде в цьому чемпіонаті?

– Завдання щодо якогось місця в турнірній таблиці ми перед командою не ставили. У нас одне завдання набратися досвіду. Можу з упевненістю сказати, що в другому колі ми наберемо більше очок, ніж у першому.

Розмовляв Ярослав Лобода

18 липня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи