Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро

Про таке, зокрема, в інтерв'ю газеті "Ужгород" розповів директор підприємства Станіслав Карташов.

Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро

На сьогодні на КП нас працює 467 осіб, в експлуатації перебуває близько 300 км каналізаційних мереж, 260 км водопровідних мереж різних діаметрів. Водоканал обслуговує місто зі 115-тисячним населенням, з якого абонентами підприємства є 36 тисяч фізичних осіб, 40 тисяч загальних зареєстрованих абонентів з особовими рахунками; споживачами є 2,5 тисячі юридичних осіб і близько 20 бюджетних організацій (державний, обласний, міський і районний бюджети).

Водоканалу підпорядковані два водозабори: поверхневий з річки Ужа, що забезпечує водою, в основному, правобережну частину міста – з насосною фільтрувальною станцією в районі вулиць Насипної – Панькевича, і підземний – Минайський водозабір, який постачає воду лівобережній частині міста. Підприємство експлуатує очисні споруди загальною потужністю 50 тис. куб. м, які завантажені на 100%. 

Обслуговує також Водоканал 12 каналізаційних насосних станцій, що діють постійно, і 9 водопровідних підвищувальних насосних станцій. У цілому за місяць КП споживає близько 1,6 млн. кВт-год електричної енергії. Нині заборгованості за спожиту електроенергію на підприємстві практично немає – порівняно з попередніми роками. Вона тепер балансує на рівні 1 млн. грн., з яких близько 600 тисяч – це непогашені нарахування по пільгах і субсидіях.

Обсяг проплати ужгородцями за надані послуги з водопостачання, розповів Станіслав Карташов, залишився приблизно на такому самому рівні, що й був, – близько 80-85 відсотків. Така тенденція вже спостерігається роками. 

Разом з тим, запуск цілодобового водопостачання зменшив загальне споживання води населенням – через те, що люди перестали робити собі запаси. 

Загальна заборгованість населення перед комунальним підприємством станом на 1 серпня цього року становить 21 млн. 296 тис. гривень, з урахуванням заборгованості Коритнянської сільської ради – 12 млн. 132 тисячі гривень, що повністю підтверджено судовими інстанціями.

Щод цілодобового забезпечення водою міста й у подальшому, то, за словами директора підприємства, все залежитиме від рівня проплати абонентів та підтримки міської влади, оскільки дотації на погашення різниці в тарифах із Державного бюджету 2016 року не передбачено. 

Посилаючись на оцінку закордонних спеціалістів, які проводили в Ужгороді аналіз та дослідження упродовж півтора року, Станіслав Карташов назвав також суму, необхідну на оновлення міської системи водопостачання й водовідведення. За висновком фахівців, для якісної та повноцінної реконструкції системи водопостачання і водовідведення потрібно 360 млн. євро.

"Це колосальні гроші, які для міста є непосильними. Навіть якщо ми візьмемо кредит під усю цю суму, виконувати зобов’язання з повернення буде неможливо. Тому наразі з міською радою ми погодили певні кошти для проведення необхідних першочергових заходів, а це – будівництво нових очисних споруд у межах наявної земельної ділянки на вул. Загорській, потужністю близько 50 тис. куб. м. Другим етапом стане реконструкція наявних каналізаційних очисних споруд на 25 тис. куб. м. Таким чином ми потрохи почнемо рухатися в напрямку розвитку", - розповів Станіслав Карташов.

Вищезгаданий проект передбачає й оновлення основних водопровідних і каналізаційних мереж Ужгорода з частковою реконструкцією Минайського водозабору. Мова йде про 25 млн. євро, які нам, можливо, надасть Європейський інвестиційний банк терміном на 30 років із мінімальною відсотковою ставкою та відтермінуванням початку погашення, так званими кредитними канікулами, на 6-8 років.

"Ми завершили перший етап – розробили банківське інвестиційне техніко-економічне обґрунтування, яке вже пройшло комісію Мінрегіонбуду, і подали перший пакет документів для оцінки фінансового стану нашого підприємства. Далі, якщо виникнуть якісь зауваження з боку Мінфіну, будемо їх доопрацьовувати, аби до кінця цього року вже мати на руках пакет документів, що дозволить підписати угоду з банком", - зазначив дирктор підприємства.

Ольга Палош

06 вересня 2016р.

Теги: водопостачання, система, реконструкція

Коментарі

Ключик 2022-07-27 / 01:46:09
За 360 млн.є. перевернули би Ужгород з ніг на голову,
фахівці.

точно 2016-09-06 / 23:58:00
Кажіть уже - мільярд! Не мєлочіцця!

іван 2016-09-06 / 12:12:39
Так як працює це підприємство за роки незалежності, ніяких мільйонів не вистачить. На одне невелике витікання приїздить по три- чотири одиниці техніки і понад десяток робітників. А після себе залишають ще роботу шляховикам.

гость 2016-09-06 / 11:39:19
Для начала надо найти ключи от Мерса, которые малый Погорелов утопил в Уже. А насчет 20 миллионов, посмотрите дом и машину сына старшего Погорелова,где живет младший сын, сколько квартир висит на родне Погорелова, как его старший сын получил квартиру в МЖК и т.д.

Степан Крук - Богдану 2016-09-06 / 11:34:46
Ви пропонуєте провести обшук в будинку Погорєлова?

Богдан 2016-09-06 / 11:22:51
Спочатку треба знайти ті 20 мільйонів які виділялися на реконструкцію очисних при першому пришесті Погорєлова...


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
ФОТОФАКТ. Водограй в альпінарії в Ужгопроді готують до запуску
» Всі записи