Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі

Попри наявність торгових точок на ужгородських ринках, люди й далі торгують у заборонених місцях.

Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі

Як повідомяло Закарпаття онлайн, минулого тижня працівники відділу муніципальної поліції та правопорядку Ужгородської міської ради спільно з патрульними поліцейськими проводили роз’яснювально-попереджувальну роботу серед продавців, які облюбували собі місце для торгівлі навпроти входу до «зеленого базару» – ринку на площі Корятовича. Зокрема, наголошували, що торгівлю ці люди здійснюють у невстановленому місці, захаращують тротуар, торгують продуктами з землі, тоді як буквально за 20 метрів – ринок, де є вільні торгові місця. І просили прибрати товар із вулиці.

Якщо ж продавці після усного попередження й далі не дотримуватимуться вимог, то на них складатимуть адмінпротоколи, відтак штрафуватимуть. І так буде до тих пір, поки вони не усвідомлять, що торгувати потрібно на законних підставах. Після розмови з правоохоронцями продавці неохоче, та все ж розійшлися.

А те, що місця для торгівлі на ринку є, начальнику відділу муніципальної поліції та правопорядку Сергієві Просянику підтвердили в адміністрації ринку. Дирекція ринку неодноразово пропонувала людям перейти у приміщення. Тим більше, що плата за одне торгове місце, можна сказати, символічна – від 10 до 21 гривні на день. Однак торговці відмовлялися і відкрито казали, що на вулиці їм торгувати вигідніше: потік людей більший, відповідно – виторг кращий, ніж у підприємців, що працюють безпосередньо у приміщенні ринку.

Варто зазначити, що такою позицією «колег» обурюються і підприємці, які торгують усередині ринку. Це й зрозуміло, адже вони, на відміну від продавців на вулицях, сумлінно сплачують усі податки та платежі, їхній товар проходить лабораторну перевірку. До того ж сумлінні продавці, природно, втрачають частину клієнтів.

«Площа Корятовича є історичною частиною міста, тому вуличний «шанхай» псує естетичний імідж і дивує туристів та приїжджих. У той час, коли люди торгують на вулиці без дозволів, ринок завантажений на 50-60%, ми маємо порожні торгові місця. Не розумію, для чого стояти цілий день під дощем, снігом, у холоді, а не сплатити тих 10 грн. і працювати в нормальних умовах! У приміщенні ринку є спеціально облаштовані молочні, м’ясні ряди, з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних вимог. У нас не було випадків, аби ми комусь відмовили в наданні місця для торгівлі», – підкреслює директор «зеленого» ринку Василь Грісь.

А його заступник Микола Цап пояснив, що керівництво ринку не має ні правового, ні адміністративного ресурсу, аби впливати на осіб, котрі ведуть стихійну торгівлю:

«Ми не маємо персоналу, людей, які би цим опікувалися, – хіба що охоронець просить людей перебратися торгувати в інше місце. Це максимум, що ми можемо зробити. До речі, міська влада у правовому полі може накласти на нашу адміністрацію штрафні санкції через стихійну торгівлю перед самою будівлею. Взагалі ж територія перед ринком належить місту, тож гадаю, що з цим свавіллям мало б боротися якраз міське керівництво спільно з муніципальною поліцією».

У свою чергу, міська влада акцентує, що протидія незаконній торгівлі, стихійним ринкам буде системною і рейди відбуватимуться не тільки в центрі, а й по всьому місту. В. о. міського голови Ужгорода, перший заступник міського голови Іштван Цап вважає, що в проблемних питаннях, зокрема і в цьому, пріоритетом має бути закон.

«Якщо ми в кожному окремому випадку будемо з якихось суб’єктивних міркувань відхилятися від законодавства, матимемо хаос. Як-не-як, Ужгород – обласний центр, історичне європейське місто, тому несанкціонована торгівля в центрі міста є неприпустимою. Та ще й, як показує досвід наших системних перевірок, здебільшого на вулиці торгують не пересічні громадяни з навколишніх сіл, які заробляють копійчину з продажу грибів, ягід чи фруктів, а системні перекупники. Ми вже відійшли від 90-их років, тож необхідно запроваджувати цивілізовані, альтернативні механізми торгівлі для тих людей, які намагаються таким способом заробити певні гроші. Спільними зусиллями нам потрібно наводити порядок, але позиція міської влади буде надалі принциповою, ми не будемо миритися з цим ганебним явищем. Перевірки будуть проводитися системно і постійно», – резюмував Іштван Цап.

• • •

Профілактична робота з вуличними торгівцями в Ужгороді тривала упродовж усього тижня. У четвер працівники відділу муніципальної поліції та правопорядку Ужгородської міської ради спільно з працівниками міського відділу поліції провели чергові рейди ринками обласного центру. Відзначили: після вчорашньої перевірки «зеленого ринку» вранці жоден вуличний продавець не з’явився. Звісно, це не означає, що проблема розв’язана, бо, як показує досвід, такі торгівці все одно намагаються повернутися на облюбоване на вулицях і тротуарах місце. Однак факт залишається фактом – площа перед «зеленим базаром» уранці 14 січня була чиста. Тому учасники рейду разом із працівниками засобів масової інформації поїхали на ринок на вулиці Бєлінського (базар «Білочка»).

Там стихійна торгівля велася повним ходом. Звісно, не так масштабно, як у весняно-літній період, але кілька точок із продукцією працювали. Після розмови з керівником відділу муніципальної поліції міськради Сергієм Просяником одна жінка-підприємець визнала, що працює з порушенням правил, і попросила півгодини, аби зібрати продукцію. Інший підприємець, натомість, переконував, що має всі документи для торгівлі. Звичайно, він лукавив – торгувати має право тільки магазин, біля якого розклав лотки з продукцією цей підприємець, а не він безпосередньо. Та ніхто б і не дав дозволу на незаконну торгівлю на вулиці. Врешті, і цей продавець згорнув свій крам.

За інформацією Юрія Даніша, адміністратора ринку на вулиці Бєлінського, завантаженість ринку «Білочка» – 30%. Вартість торгівлі на ринку становить орієнтовно 300 гривень на місяць (тобто близько 10 гривень на день) – для перепродажу продукції. Для продавців власної продукції ціна взагалі символічна – 2 гривні за місце.

Влада Ужгорода налаштована рішуче боротися зі стихійною торгівлею. Адже це не тільки порушення правил благоустрою, а й реальна загроза здоров’ю людей, які купують продукти сумнівної якості у невстановлених місцях. Тому роботу в цьому напрямку обіцяють проводити до тих пір, поки не буде наведено лад.

• • •

Тротуар перед “зеленим базаром” на площі Корятовича в Ужгороді у п’ятницю вранці був порожнім – відчуваються результати кількаденної боротьби працівників відділу муніципальної поліції та правопорядку міськради з порушеннями правил благоустрою і торгівлі на ринках обласного центру.

На іншому базарі, біля “Білочки” на Бєлінського, окремі затяті торговці не хочуть прибирати лотки з тротуарів. Зокрема, 15 січня, коли прийшли “муніципали”, накрили товар і припинили роботу, сподіваючись, що учасники рейду підуть геть і продаж продовжиться. Очевидно, складання протоколів про адміністративну відповідальність і, як наслідок, штрафи в майже півтори тисячі гривень – не аргумент і потрібно, щоб до справи активніше підключалися працівники Національної поліції.

• • •

Прикро, що ситуацію так і не прокоментували в новоствореній поліції, незважаючи на те, що на тижні журналісти газети “Ужгород” щодня з цього приводу зв’язувалися з речником патрульної поліції Ернестом Завадським.

18 січня 2016р.

Теги:

Коментарі

111111111111 2016-07-26 / 13:58:02
Машини палять, людей на вулицы граблять, насилують, бомблять квартири і дома, а вони бабок на базарі з пучком морковки ганяти будуть

до нико три 2016-01-18 / 22:34:59
Повний брєд написав! Не думаю шо дуже треба їм ті базарчики.єрунда

нико три 2016-01-18 / 14:58:43
як можна боротись коли нач ґ"поліції" Стефанишин ай зам трофіл кришувуть тоті базари беруть гроші з торгашу ай валютчику!!позерайте як всюди мінявуть гроші щей на табуретках сидять а поліцейський хустський "ригоанал" май нові машини купує


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
ФОТОФАКТ. Водограй в альпінарії в Ужгопроді готують до запуску
» Всі записи