Омріяні мандри. Країна, що подарує веселку вражень

Поглянувши на карту світу, можна одразу побачити, що в самому серці Європи|, поруч з Україною, знаходиться невелика країна, яка славиться рекордною кількістю термальних вод різного складу. Йдеться про республіку, котра вабить до себе туристів не лише багатством історичної та культурної спадщини, а й морем цілющих озер та купалень.

Пережитки минулого для угорців — екзотика
Пережитки минулого для угорців — екзотика

Так, саме Угорщина належить до п'яти найбагатших на термальні води країн. Вона може похизуватися своїм надзвичайним скарбом, адже нині тут налічується близько 1300 термальних джерел. І вже з 1 травня всі вони чекають на свого туриста. Консул Генерального консульства Угорської Республіки в місті Ужгороді Ендре Сліпскі під час зустрічі керівників крайових турагентств та найпопулярніших термальних курортів Угорщини розповів про те, що кожного дня чимало людей подають документи на отримання шенгенських віз і дозволів на малий прикордонний рух. "І ми бачимо, що багато з них роблять це саме для того, аби відвідати лікувальні курорти чи то скористатися медичними послугами наших спеціалістів. Приємно, що закарпатці чимало знають про туристичний потенціал Угорщини і протягом цілого року відвідують рекреаційні комплекси. Та це в основному лише наближені до кордону міста. Тому, гадаю, нині, у переддень відкриття туристичного сезону інформація про все, чим може зацікавити наша країна, буде актуальною".

Угорщина — джерело здоров'я

Жителі та гості цієї країни можуть відвідати численні купальні Хевіза, Дебрецена, Хайдусобосло, Будапешта, Егера тощо, які допомагають здолати захворювання опорно-рухового апарату, гінекологічні й дерматологічні недуги, реабілітуватися після травм та операцій. Крім традиційного курортного лікування, Угорщина славиться й наданням високопрофесійних медичних послуг стоматологів, пластичних хірургів, кардіологів, онкологів, урологів та ін. Голова українського інформаційного бюро "Угорщина-Туризм" Світлана Кабиш розповідає, що мета таких подорожей, насамперед полягає в тому, щоб  якісно, вчасно та за помірні кошти отримати допомогу кваліфікованих фахівців. І нині спеціалісти у сфері туризму різних країн, у тому числі й компаній України, одностайно відзначають збільшення запитів на медичний туризм.

Та все ж варто зауважити: термальні лікувальні купелі призначені лише для людей старших 12 років. Одразу ж виникає питання, що ж пропонує Угорщина для юного туриста. На більшості курортів збудовані аквапарки, які працюють протягом цілого року. Лише в Дюлі, Хайдусобосло, Шарварі, Модьороді комплекси відкриті з 1 травня до 30 вересня. Майже всі вони мають, окрім термальних, і звичайні басейни з безліччю різноманітних гірок. Це забезпечує чудовий сімейний відпочинок. Тому в час, коли батьки на власній шкірі відчувають дію цілющих вод, для діток тут є чимало розваг.

Хоча більшість угорських лікувальних вод придатна лише для зовнішнього застосування, на деяких курортах (у Дебрецені, Ніредьхазі, Хайдусобосло, Шарварі) її можна навіть пити. Що ж стосується столиці, то тут така вода є в купальнях Сечені, Рідаш, Лукач.

Єдина в Європі столиця-курорт

Більше ста термальних джерел країни знаходяться саме в Будапешті. Майже кожна тутешня купальн може пишатися й цікавою історією. Зокрема й "Сечені", яка входить до числа найбільших термальних комплексів Європи. Сюди вабить гостей не тільки дієва вода джерел, а й різні розваги просто неба. Розташована в міському саду, поруч із зоопарком, в якому в  басейн із бегемотами вода подається саме з купалень. Місцеві жителі жартують, що найкращим доказом цілющої сили цієї води є те, що тут регулярно народжуються маленькі бегемотики!

Теперішня будівля купальні була споруджена в 1913 році. Скульптури та вітражі, які прикрашають її, є творіннями найвідоміших в Угорщині майстрів. Має 15 басейнів із середньою температурою 38 градусів. 3 із них відкриті. "Візиткою" купальні стали шахісти, котрі тут грають просто неба. У приміщенні також є лікувальні басейни та комплекс саун. А поруч знаходиться бювет із мінеральною лікувальною водою.

Додому — з валізою вражень

Угорщина цікава не лише лікувальними, а й туристичними об'єктами. Кожне місто може пишатися певними атракціями, різноманіттям культурно-історичної спадщини. Зокрема Будапешт, який вважається єдиним в Європі містом-курортом, славиться й багатством історичних пам'яток та витворів мистецтва сучасних митців тощо. Тому тут можна поринути як у бурхливе культурне життя мегаполіса, так і відвідати музеї, театральні вистави, концерти. Вабить Угорщина і безліччю фестивалів, тематичних свят, що мають кілька родзинок. До прикладу, автобус-амфібія, який починає екскурсію містом по суходолу, а потім деякий час курсує Дунаєм. Серед туристів ця атракція є найбільш затребуваною.

І насамкінець, аби відчути справжній дух вечірньої столиці, із власного досвіду рекомендую відвідати кафе із мережі Szimpla. Популярність цих закладів серед місцевого населення та іноземців невипадкова, адже всі вони відповідають доволі простій формулі: незвичний інтер'єр, смачне пиво й невимушена музика. Щоправда, ціни трішки кусаються. Кафе знаходяться на подвір'ї старих, занедбаних будівель у центрі міста. Тут не знайдеш на стінах роботи визначних художників, підвісних стель чи то розкішних гардин. Усе доволі просто: власники цієї мережі залишили будівлю в тому стані, якому вона була, себто руїни, назбирали різні столи й стільці (пережитки 80-х років) та як декор використали старі побутові речі. І все це створює незабутню атмосферу.

Анастасія Лесів

04 травня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи