Марія Бадида: «Роз’яснення нового Податкового кодексу є актуальним, адже податки сплачують усі»

Нинішнього вівторка на прямому телефонному зв’язку з ужгородцями була начальник ДПІ в м. Нинішнього вівторка на прямому телефонному зв’язку з ужгородцями була начальник ДПІ в м. Ужгороді Марія Бадида. Таку форму спілкування Марія Петрівна вважає взаємно корисною як для податківців, так і для городян — адже таким чином перші мають можливість «дійти» до пересічних платників податків, ті ж, у свою чергу, — з’ясувати питання, що їх цікавлять, не звертаючись до податкової установи. А привід для обговорення цього разу був більш ніж важливий — роз’яснення норм нового Податкового кодексу, що набув чинності 1 січня поточного року.

Марія Бадида: «Роз’яснення нового Податкового кодексу є актуальним, адже податки сплачують усі»

"З новоріччям ми вступили в рік реформ. По-новому сформовані як Державний, так і місцеві  бюджети на базі нового Податкового кодексу, який вніс багато змін  у взаєморозрахунки суб'єктів підприємництва, зокрема, щодо відображення їхніх доходів, ведення витрат і відповідно адміністрування всіх видів податків та зборів, які передбачені кодексом, — розповідає Марія Бадида. — Цей документ є чинним із 1 січня 2011 року, проте ряд розділів і статей, наприклад, податок на прибуток, набудуть сили закону з 1 квітня, ще кілька — з 1 вересня чи в інші періоди. Водночас хочу зазначити, що згадуваний кодекс — це законодавчий акт, а наразі Кабмін приймає відповідні постанови уряду, Мінфін та ДПС України — відповідні накази міністерств і відомств, які проходять затвердження в Мін'юсті, щодо введення і правильності застосування тієї чи іншої дії статті ПК. Роз'яснення ж кодексу є вкрай актуальним, адже податки сплачують усі, а  його вивчення — справа не одного місяця. І передбачаючи, що на початкових етапах роботи за "новими правилами" платники податків неодмінно припускатимуться помилок,   уряд пішов на те, аби в таких випадках перші півроку застосовувати штрафні санкції в розмірі 1 гривні".

* За якою ставкою оподатковуватимуться доходи, отримані у вигляді заробітної плати  у2011 році? — з таким запитанням звернулося кілька ужгородців, тому подаємо спільну для всіх відповідь.

— Відповідно до Податкового кодексу, запроваджено прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб із застосуванням двох ставок: основної — 15% та підвищеної — 17%. Доходи у вигляді заробітної плати або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, підлягають оподаткуванню за ставкою 15%.  Утім якщо загальна сума, отримана платником податку у звітному податковому місяці, перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17% суми перевищення.

Наразі в Україні, відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2011 рік", розмір мінімальної заробітної плати становить 941 гривню. Тобто доходи понад 9410 грн. на місяць оподатковуватимуться за ставкою 17%. Водночас зауважте, що ця сума змінюватиметься протягом року разом зі зміною мінімального розміру заробітної плати, яка

з 1 квітня зросте до 960 гривень, з 1 жовтня — до  985 гривень, із 1 грудня — до 1004 гривні.

* Який порядок проведення камеральних перевірок згідно з Податковим кодексом? Ігор, підприємець

— Зазначене питання регулюється ст. 76 Податкового кодексу України.

Так, камеральна перевірка проводиться посадовими особами органу державної податкової служби без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу або направлення на її проведення.   Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. При цьому згода платника податків на перевірку та його присутність під час її проведення не обов'язкова.

* За якими ставками здійснюватиметься оподаткування податком на прибуток? Ольга, бухгалтер

— Нові правила оподаткування податком на прибуток набирають чинності з 1 квітня поточного року. При цьому кодексом передбачено поступове зниження ставки податку на прибуток до 16 відсотків. Так, з 1 квітня 2011 року застосовуватиметься ставка 23%, із 1 січня 2012 р. — 21%, з 1 січня 2013-го — 19%, з 1 січня 2014-го — 16%. А доти (тобто до 1.04.2011 р., — ред.)  чинним є Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств", тож прибуток за підсумками діяльності в І кварталі поточного року оподатковуватиметься за ставкою 25%. Крім того, вся звітність з податку на прибуток за 2010 рік та перший квартал 2011-го подаватиметься за попередніми формами.

* Батько мого чоловіка хоче подарувати мені у 2011 році будинок. За якою ставкою оподатковуватиметься цей дохід ? Ірина, ужгородка

— Згідно з Податковим кодексом України, дохід, який ви отримаєте у 2011 році від батька вашого чоловіка у вигляді подарованого будинку, оподатковуватиметься  за ставкою 5%.

* Термін дії патенту, за яким я здійснюю підприємницьку діяльність, ще не скінчився. Чи передбачено прийнятим Податковим кодексом України його використання у 2011 році? Михайло, приватний підприємець

— Перехідними положеннями Податкового кодексу України  передбачено, що торгові патенти, видані згідно з вимогами Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", строк дії яких не закінчився на момент набрання чинності цим кодексом, підлягають поверненню до органів державної податкової служби за місцем їх придбання у 3-місячний строк (але не пізніше закінчення терміну їх дії). Оскільки бланків нових патентів ще немає, ми поки зробимо відповідну відмітку на тому, який є у вас. Крім того, вам буде проведено перерахування плати за торговий патент, відповідно до ставок, затверджених на останній сесії міської ради згідно з вимогами нового Податкового кодексу.

* Чи матиме якісь відмінності від попередніх цьогорічна кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2010 році? Олег, ужгородець

Цьогорічна деклараційна кампанія, що стартувала 1 січня, провадитиметься відповідно до норм  Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб" та не матиме значних відмінностей від минулорічної. Суттєвим — на що слід звернути увагу — є те, що Податковим кодексом України, починаючи з 2011 року,  продовжено термін декларування доходів фізичних осіб до 1 травня. Водночас нагадаю, що обов'язковому декларуванню підлягають: доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався (інвестиційний прибуток від операцій з цінними паперами або корпоративними правами, доходи від надання  в оренду майна, доходи у вигляді отриманих об'єктів спадщини, подарунків); іноземні  доходи  (отримані з-за кордону або за кордоном); доходи, отримані від осіб, котрі не мають статусу податкових агентів, та інші доходи, декларування  яких  передбачено  законом.

* А як щодо права подання декларації для реалізації права на податковий кредит?

— Його мають громадяни, які протягом 2010 року сплачували за навчання, страхування життя себе або членів сім'ї першого ступеня споріднення, відсотки за іпотечним кредитом на придбання житла, внески у недержавні пенсійні фонди, вартість штучного запліднення, перераховували кошти у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, оплачували державні послуги, пов'язані з усиновленням дітей. Вони  можуть реалізувати право на податковий кредит із метою повернення частини сплаченого протягом 2010 року до  бюджету податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати.

До речі,  на період проведення деклараційної компанії продовжено робочий день працівників інспекції, які приймають податкові декларації, до 19.00 з обідньою перервою з 13.00 до 13.45; організована й робота у вихідні — з 10.00  до 14.00 без перерви в роботі.

* В яких випадках громадянин звільняється від обов'язкового подання річної податкової декларації? Денис, ужгородець

— Громадянин звільняється від обов'язку подання декларації у таких випадках: якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, зобов'язаних подавати звітність із цього податку в установленому порядку;

незалежно від видів та сум отриманих доходів платниками податку, які:

є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб та/або держави станом на кінець звітного податкового року; перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації; перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року; в інших випадках, визначених Законом про ПДФО.

* Який порядок обчислення та сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу? Ласло, ужгородець

— Платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до Податкового кодексу є об'єктами оподаткування. Сума збору за першу реєстрацію транспортного засобу обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта, зазначеного в ПКУ. Збір за першу реєстрацію транспортного засобу сплачується фізичними та юридичними особами перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів. Платники збору за першу реєстрацію транспортного засобу зобов'язані при першій реєстрації в Україні пред'являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення, а платники, звільнені від сплати збору, — відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами. У разі відсутності документів про сплату збору за першу реєстрацію транспортного засобу або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться.

* Чи потрібно фізичній особі — підприємцю на загальній системі оподаткування подавати річну податкову декларацію про доходи, якщо протягом звітного року діяльність не проводилась? Микола, підприємець

— Відповідно до Податкового кодексу України, фізичні особи — підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року в строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду. В декларації також зазначаються авансові платежі з податку на доходи. Таким чином, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про доходи, незалежно від того,  проводилася протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні.

* Чи правда, що з 1 січня 2011 року штрафні санкції за порушення податкового законодавства  застосовуються в розмірі не більше 1 гривні? Ілона, бухгалтер приватного підприємства

— Так. Згідно з ПКУ, штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення.

* А яка норма щодо своєчасного відшкодування ПДВ суб'єктам підприємництва?

— Це питання завжди було проблемним. Відповідно до Податкового кодексу, ПДВ відшкодовується в автоматичному режимі, під який підпадають ті суб'єкти підприємництва, які займаються виробництвом, в яких, наприклад, є наймана робоча сила,  немає заборгованості по платежах до бюджету,   середньомісячна заробітна плата не нижча за середню по галузі. За наслідками перевірки декларацій, котрі наразі суб'єкти підприємництва  подають за січень, у березні вони можуть автоматично потрапити до реєстру тих сумлінних платників, яким автоматично відшкодовуватиметься ПДВ. Ми провели аналіз по Ужгороду. І якщо на сьогодні  маємо на обліку близько 50—60 суб'єктів, котрі заявляють нам про відшкодування ПДВ, то згаданим критеріям відповідають лише 5 суб'єктів.

Пряму лінію слухала Олена Макара

31 січня 2011р.

Теги:


Ужгород
Публікації:
/ 1Справа професора Івана Запісочного живе. До 95-річчя від дня народження вченого
Від 29 травня в Ужгороді діятимуть пришкільні літні табори та мовні школи
Еволюція української освіти: від комсомольських організацій до демократії
Одяг із "других рук" цієї зими буде зігрівати багатьох ужгородів. Чому зростає популярність "секонд-хендів"
"Я тут знайшов себе", – казав про свою участь в АТО почесний громадянин Ужгорода посмертно Василь Варга
/ 1Лев Луцкер: "У моєму серці Ужгород завжди залишається казковим"
/ 6Для повноцінної реконструкції всієї системи водопостачання Ужгорода потрібно 360 млн євро
/ 2"Дорогі" школярі: сезон розпочато
Ужгород за рівнем забруднення атмосфери перебуває у другій десятці українських міст
Понад 16,5 млн грн субвенції з держбюджету в Ужгороді спрямують на ремонти доріг і фасадів та реконструкцію водогону
Ужгородці боргують за обслуговування ліфтів 3,5 млн грн
Мінеральну воду на території дитячої лікарні в Ужгороді знайшли випадково, коли бурили свердловину
Ужгород із німецьким Дармштадтом обмінюватимуться учнями й учителями
У липні рівень забруднення повітря в Ужгороді традиційно сягне найвищого піку
60 років спільного життя: подружжя ужгородців відсвяткувало діамантове весілля
/ 1Випускний за ціною відпустки за кордоном чи міні-весілля: скільки коштує шкільне свято в Ужгороді?
Безпритульні тварини – результат безвідповідального ставлення до них
Німецьку мову в Ужгороді вивчають понад 4 тисячі учнів
У трьох школах та угорській гімназії Ужгорода планують добудувати ще два поверхи
/ 3Керівництво Ужгорода налаштоване системно протидіяти стихійній торгівлі
До 35-річчя "Електродвигуна". Нині левову частку своєї продукції підприємство постачає до держав Євросоюзу
Триває підготовка до зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок Ужгорода
Ужгород на 90% готовий до зими
/ 1В Ужгороді дітям дали імена Золушка і Наці
Притулок для тварин в Ужгороді відкриють на початку серпня
» Всі записи