Ґестині «ідуть». На Закарпатті достигають їстівні каштани

Уже незабаром у закарпатських лісах зі своїх шкаралуп-їжаків «повилуплюються» їстівні каштани. І хоч в області з цими плодами не так густо, як у Франції, Італії, Австрії чи Іспанії, утім відшукати їх на наших ринках нескладно. До того ж, «каштанові» традиції бережуть етнічні угорці, які проживають у Закарпатті. З ґестині (угорською – «каштани») вони готують солодке пюре, яким обов’язково пригощають гурманів-туристів.

Ґестині «ідуть». На Закарпатті достигають їстівні каштани

«Для Закарпаття їстівні каштани – не рідкість, – пояснює доцент кафедри лісівництва біологічного факультету УжНУ Андрій Мигаль. – Чим далі від нас на північ, тим гірше в Україні ці дерева ростуть. Порода є екзотом, любить багато сонячного тепла й вологи, а тому переважно її можна зустріти на західних землях, де  умови більш сприятливі, клімат м’якший. Ростуть каштани розсіяно в дубових і дубово-букових лісах, окремі насадження трапляються в парках. Живуть як до ста, так і до тисячі років. Найбільше їх на території сіл Андріївка, Копинівці, Медведівці, Кальник. Вважається, що їстівні каштани з Малої Азії до Греції завезли римляни-легіонери. Пізніше ці дерева з’явилися в усій Європі і в XVI столітті потрапили до України».
У мікрорайоні «Шахта» в Ужгороді, на території колишнього стрільбища, їстівних  каштанів небагато – ще зелені. Плодоносити дерева починають із середини жовтня або початку листопада. Не варто плутати звичайний кінський каштан і їстівний, як зауважує Андрій Мигаль, – вони зовсім не родичі. Їстівний – «братчик» бука, відрізняється від кінського і квітами, і запахом, і деревиною, не є декоративною рослиною, вважається добрим медоносом. Плід каштана – це горіх, що містить чимало білків, клітковини, глюкози й корисних мікроелементів. Рясні врожаї дає кожні 3-5 років, з гектара можна до п’яти тонн ласощів зібрати. Бджоли ж із такого гектара «акумулюють» 200-300 кілограмів меду. 

І якщо у давнину в Європі їстівні каштани таврували «їжею злидарів», то нині плоди-горішки – делікатес, який культивують мало не на кожній грядці, навіть цілі кулінарні книги їм присвячують. Восени за кордоном продають смажені каштани, на Закарпатті їх зазвичай варять. Купити можна на базарах, не більше 10 гривень за кілограм. З каштанових плодів люди печуть хліб, тістечка, круасани, виготовляють макарони, додають до м’яса, готують суп, смажать у сирній скоринці, навіть каву з каштанів роблять. А у Франції є цікава традиція: перед весіллям сім’я нареченої подає на стіл 22 різні страви з їстівних каштанів та їх борошна.

Застосовують культуру і в медицині – лікують коклюш, шлунково-кишковий тракт, шкірні хвороби. До того ж, деревина їстівного каштану багата на дубильні речовини, крім того, ще й дуже цінний будівельний матеріал. За кордоном кубометр каштанового кругляка беруть за 600 євро. Культивували би каштани на Закарпатті так, як наші сусіди, – мали би і краяни добрий бізнес.

Надія Вишневська

25 жовтня 2012р.

Теги: каштани, їстівний, їжа

Коментарі

723 2012-10-25 / 16:26:49
"Пізніше ці дерева з’явилися в усій Європі і в XVI столітті потрапили до України"
До України можливо і в 16 стролітті, а от сюди - за часів римського імператора Траяна, легіони якого встановили кордони Римської імперії по Тисі і регулярно здійснювали рейди не лише по-під Карпати, а навіть і за Карпати, переслідуючи кельтів (галлів), фракійців (даків) та інші не дуже покірні народи. Їстівні каштани, волоські (грецькі) горіхи були в раціоні легіонерів (як сухий пайок).

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи