На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ

Лист Міністерства культури, адресований Предстоятелю Української греко-католицької церкви Святославу Шевчуку, в якому чиновники погрожують через суд припинити діяльність цієї релігійної організації, викликав у країні хвилю обурення.

На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ

«Покликання церкви – бути з народом»

Мукачівська греко-католицька єпархія дуже болісно сприйняла таку новину. Свого часу наші священики пережили страшні репресії й понад 40 років змушені були служити у підпіллі, тому не на словах знають, до чого у підсумку можуть призвести такі заяви влади.

Приводом до написання листа з погрозами для чиновників Мінкульту став звичайний намет-капличка на Євромайдані. Те, що в ньому моляться вірники й правляться богослужіння, було розцінене владою як порушення вимог законодавства України про свободу совісті й релігійні організації. Представники церкви буцімто не мають права без спеціального дозволу чинити відправу за межами культових споруд і прилеглих до них територій (виняток становлять місця паломництва, приватні помешкання громадян і кладовища). Тобто намет, поставлений на Євромайдані, є незаконним і «має негативний вплив на загальну правову культуру громадян».

 Цікаво, чи так само прискіпливо чиновники цікавляться дозволом на різного роду церковні обряди, коли запрошують священиків освятити свої кабінети чи на публічний молебень у певні дні жалоби? Певно, що ні, адже всім зрозуміло: бюрократія в таких питаннях є зайвою.

Речник Мукачівської греко-католицької єпархії о. Владислав (Ігнатишин) прокоментував скандальну подію так: «Покликання церкви – бути з народом. Ми вважаємо, що заява Міністерства культури України була поспішною і сформованою на емотивних хвилях. Мабуть, чиновники не до кінця усвідомили, до яких наслідків можуть призвести такі погрози. Однак влада забула, що наша церква була переслідувана понад 40 років, та своїх традицій не зреклася. Функція священиків на Євромайдані є винятково миротворчою: їхня присутність зм’якшує радикальні настрої. Тому, гадаю, слід було подякувати, а не погрожувати».

Також отець Владислав зауважив, що за роки незалежності України до греко-католицьких священиків жодного разу не висували претензій стосовно того, що вони відправляють службу Божу за межами культових споруд без спеціальних дозволів.

«Батько відсидів у Мордовії, брат – у Караганді»

До слова, на Закарпатті досі служать греко-католицькі священики, родини котрих пережили репресії, були вислані до таборів лише за те, що не погоджувалися перейти у православ’я. Одним із таких є отець Павло Сабов. Реагуючи на нинішні події, священик у п’ятому поколінні зауважує: не вірить, що репресії здатні повернутися знову – часи вже не ті. Якщо влада наважиться заборонити УГКЦ, – вважає він, – це стане величезним скандалом, причому міжнародним.

Родина о. Павла під час сталінських репресій зазнала від влади величезного тиску. У 1950-му були заарештовані голова родини о. Андрій Сабов та старший син о. Йосип, котрий на той час теж служив церкві. «Батька забрали до табору в Мордовії. Був уже людиною літньою, тому на важку роботу його не відправляли. Однак здоров’я в тюрмі він все ж підірвав: повернувшись додому 1955-го, прожив лише трохи більше року. Брат Йосип свій термін відбував у Караганді, працював на будівництві. Повернувшись через 5 років, жив у Берегові, продовжував таємно правити служби. Помер досить молодим – не мав ще й 50 років.

Мене ж єпископ Хіра висвятив у підпіллі 1974 року. Однак аж до пенсійного віку я тримав це в таємниці від усіх, крім родини. До цього працював учителем, потім  – у лісовому господарстві, торговій організації й навіть заступником директора маргаринового заводу. Першу публічну службу відправив у Ярку лише 1989-го. 

Ще один брат Костянтин теж був священиком. Його в підпіллі висвятили на єпископа, хоча для людей залишався рядовим працівником автоуправління. Освячення відбувалося таємно, про нього знало всього кілька осіб, але «безпекаші» все одно щось підозрювали, постійно викликали брата на «розмови». Після них єпископ переніс два інфаркти, третій його зламав. Так і не дочекався виходу церкви з підпілля…»

Тетяна Літераті

17 січня 2014р.

Теги: УГКЦ, греко-католицький, Святослав, Євромайдан

Коментарі

Андрій 2022-02-04 / 04:18:43
Цитата зі статті: "Функція священиків на Євромайдані є винятково миротворчою: їхня присутність зм’якшує радикальні настрої.". Не погоджусь з такою думкою. Вважаю навпаки. Кров загиблих на різних майданах лежить на совісті тих, хто підтримував та провокував насильство.

ххх 2014-01-30 / 22:25:03
Боже, Боже дай їм розуму, або відбери й той, що вони собі гадають ніби його мають. За міністра наш земляк. Бог чекає не виправдання, а покаяння пане зам.

Нік 2014-01-30 / 11:23:02
УГКЦ - це церква з народу і з народом, нехай Вам і всім християнам Бог дасть віри, кріпости духа, здоровя казати правду, не дивлячись на посади. Моліться за нас грішних!

закарпатець 2014-01-27 / 20:09:24
Православний-католик 2014-01-18 / 23:48:32
Закликаю батюшків і добрих християн ставати вірними Хрещенню св.Володимира Великого та Кирила і Методія тоді будемо в єдності і всім не заборонять молитися. Св.Володимир нам залишив первородство у вірі.
***
хм... ты же первый смениш свое мнение... первой запретят УГКЦ потом ГК и на конец УПЦ. останется московский патриархат, как за красножопых...

закарпатець 2014-01-27 / 19:50:52
вот не пойму. сам не верующий и в политике не участвую, но никак не пойму,церква то чем достала власть? тем, что хотела народ поддержать??? єто наверно последнее что они могут сделать...

ГУЦУЛ 2014-01-27 / 14:45:25
ТА ПРИЧЁМ ТУТ ЛИСТ ОТ МИНКУЛЬТУРЫ???ОЧЕРЕДНАЯ ПРОВОКАЦИЯ!!! СВЯЩЕННИКИ ВСЕХ КОНФЕССИЙ---СЛУЖИТЕ БОГУ!!!НЕ ВМЕШИВАЙТЕСЬ В ПОЛИТИКУ И МИРСКУЮ СУЕТУ--ОСВЯЩАЙТЕ И ОТПЕВАЙТЕ...А ВОЙНА ЧТО ИДЁТ МЕЖДУ ВАМИ -СВЯЩЕННИКАМИ--ТОЛЬКО МЕШАЕТ ВАШИМ МИРЯНАМ--НЕ СЕЙТЕ ВРАЖДУ--ЧТО МНОГО КРАТ ДОКАЗАНО--ГОСПОДЬ ОДИН--А СВЯЩЕННИКОВ--УЖ ОЧЕНЬ МНОГО!!!А ЛУЧШЕ ПОЙТИ В ПОЛЕ И ПОМОЛИТЬСЯ--ТУТ НЕТ НИ ПРОДАЖНЫХ И АЛЧНЫХ ПОПОВ-НИ ПОЛИТИКИ-НИ РАЗНОГЛАСИЙ...БОГ ВАС УСЛЫШИТ..

До Миколая 2014-01-23 / 23:12:48
Молодець болізнь брак єдності.

Ніколай 2014-01-22 / 13:44:14
Тому не треба розколювати церкву, а обєднатися вже з УГКЦ, а не педалювати руснакську тему1

ГОрянка 2014-01-20 / 01:37:38
Це то болісно а хто па парейному мовчки і ніби нічого не відбулося. Тьху огидно половина громади- ця ригівська нечисть

Православний-католик 2014-01-18 / 23:48:32
Закликаю батюшків і добрих християн ставати вірними Хрещенню св.Володимира Великого та Кирила і Методія тоді будемо в єдності і всім не заборонять молитися. Св.Володимир нам залишив первородство у вірі.

АНАФЕМУ на риггів 2014-01-18 / 20:05:53
Анафемі придати цю бандо-риггональну срань, що піднімає руку на церкву! Денно і нощно молитися, щоб згинула навіки ця напасть з НАШОЇ ЗЕМЛІ!!!

Русин 2014-01-18 / 18:52:05
Януковмч по всякому до Сталіна не дотігат. Треба би чиновникам, які є вірними ГКЦ подумати, поспілкувитися з своєю совістю і визначитися. Бо служити двом богам не мош. І так само кождому вірнику чи правильно він голосував,і поправитися в 2015 годі. Я вірю, що з цих погроз нич не буде бо вни не встигнут,най ся журят самі йби щи й не сиділи за свої діла.

Дід Щукарь 2014-01-18 / 18:20:50
Була вже одна держава на мапі світу, яка заборонила греко-католицьку церкву. Зараз де вона?

Громадянин 2014-01-18 / 10:22:07
На Закарпатті і по всій Україні є багато сіл і міст, де замість повалених пам`ятників антихристу Леніну стоять каплиці, хрести памятники Христу і Богородиці. Тепер що, священників, які ці пам`ятники освятили треба судити? Виходить, що християни з партії регоінів, які ці закони прийняли і їх підписали вважають нелюда Леніна ціннішим ніж рідну християнську віру і церкву Христову? Значить треба їх відлучити від церкви,незалежно від християнської конфесії.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
«Із труни виліз мрець…»
» Всі записи