З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років

Храм Святої Трійці в Мукачеві побудували на виїзді з міста. Невеличкий, дерев’яний, зведений усього кілька років тому, він став об'єктом зухвалої крадіжки. Одного з перших днів Великого посту в когось піднялася рука винести з Божого дому хрести й мощі святих.

З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років

Настоятель храму о. Ярослав розповідає: «Проникли до церкви не з центрального входу, а з заднього. Ймовірно, підібрали ключі, бо помічник священика, котрий першим зайшов до церкви зранку, видимих ознак чужого «ґаздування» не помітив. Потім зауважив, що перекинута скринька для пожертв, й одразу зателефонував мені. Вже я побачив, що злодії «орудували» в приміщенні за олтарем: зникли 6 хрестів та 5 невеличких скриньок, у яких зберігалися мощі святих. Зокрема, винесли мощі пророка Іоанна Предтечі, святого Миколи Чудотворця та великомученика Георгія Побідоносця».

Священик упевнений, що обікрали церкву люди необізнані, можливо, роми, котрі люблять усе блискуче. Так, злодії пройшли мимо старовинних ікон, які становлять справжню цінність, зате взяли великі натільні хрести, які о. Ярослав дістав у нагороду. Хрести ці не коштовні й навіть не вкриті позолотою – проте виглядали дуже гарно, бо оздоблені яскравими камінцями. Коробочки для мощів теж не з цінного металу, однак так само виглядали «дорого».

«Найбільше мене непокоїть доля мощів. Це дуже маленькі фрагменти нетлінних тіл святих і мучеників, яким по 2 тисячі років. Якщо злодії справді необізнані, вони могли їх просто викинути, бо головну цінність для них, найімовірніше, становили коробочки, а не їхній уміст. Я так думаю, бо в одній із тих скриньок покоїлося ще кілька мощів, загорнутих в окремі пакунки: їх просто порозкидували», – каже о. Ярослав.

І додає: речі злодії взяли, певно, аби не йти з порожніми руками, бо видно, що найбільше їх цікавила скринька для пожертв, а вона того дня була пустою. «Я вже казав міліції і вам скажу: якщо цей злодій прийде до мене й поверне мощі, я його висповідаю і відпущу. Заяву з міліції теж заберу – тільки б він покаявся. Бо я не маю права судити – це може робити лише Бог».

Вірників церкви це пограбування неабияк обурило. Тим більше, що вони знають: золота чи іншого багатства у скромному храмі немає – тільки духовне. Нещодавно настоятель о. Ярослав навіть ініціював безкоштовні поховання для бідних. Церква закупила два невеличкі автобуси, а також готова допомогти в придбанні гробу, хреста, інших потрібних для обряду речей. Відспівування священик теж провадить безкоштовно. На моє запитання, як же він перевіряє, хто бідний, а хто – ні, о. Ярослав, усміхаючись, відповів, що декларацію про доходи в людей, звісно, не питає. «Часто родини померлих бувають виснажені фінансово, особливо якщо довго боролися з хворобою рідної людини. Вважаю, таким моя допомога вкрай потрібна. А хто збреше, той потім буде перед Господом відповідати. У всякому разі – готовий підставити плече кожному».

15 березня 2014р.

Теги: мощі, святі

Коментарі

Вірні 2022-02-19 / 10:13:26
Не тобі Андрію судити Господнє вчення,бо ти такий самий горошок зліпленний з глини як усі сьогодні ти є а завтра немає. Бог.хай святиться Ім'я Його дає засоби своїм вірним для спасіння і підтримки як в цьому світі так І в майбутньому.не гоже куску глини обзивати мироточиве тіло святих "трупами". сам відповіси перед Господом. на

Андрій 2022-02-04 / 03:54:10
Вчення Христа заперечує поклоніння так званим "мощам", тобто залишкам трупів будь яких померлих людей.

)))))) 2014-03-16 / 20:56:44
мощі святих не люблять лише цигани,їх дуже любив пшонка з януковичем

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
«Із труни виліз мрець…»
» Всі записи