Підозрюваних у браконьєрстві працівників КБЗ заново прийняли на роботу

Підозрюваних у браконьєрстві працівників Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) заново прийняли на роботу до природоохоронної установи

Підозрюваних у браконьєрстві працівників КБЗ заново прийняли на роботу

У заповіднику це пояснюють недостатньою кількістю працівників державної охорони ПЗФ, в той же час слідство по факту здійснення працівниками КБЗ браконьєрських дій ще не завершене.

«До нас не надходило ніякої інформації з правоохоронних органів про їхнє притягнення до відповідальності, тому ми не мали правових підстав їм відмовити. А людей нема - тому ми їх прийняли», - каже директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак.

3 листопада 2017 року спільноті «Небайдужа Рахівщина» в соціальній мережі фейсбук громадський активіст Микола Кокіш-Мельник повідомив про ймовірний факт здійснення браконьєрських дій працівниками державної охорони Мармороського природоохоронного науково-дослідного відділення Карпатського біосферного заповідника. За його словами, здобиччю Миколи Шемоти та Василя Сухана стали червонокнижний бурий ведмідь та самка оленя.

В підтвердження своїх слів чоловік опублікував криваві світлини рештків тварин.

Тоді про майже детективну історію з випадковими свідками-туристами, схованою у машині з дровами тушою ведмедя, засідкою на КПП лісівників та втікачами-браконьєрами розповіли навіть на центральних каналах.

Серед лісівників Устєріцького лісництва Рахівського ДЛГ, які вказували на працівників охорони ПЗФ як на браконьєрів, був і Володимир Кабаль, якого через два тижні син Миколи Шемоти Василь звинуватив в полюванні на червонокнижних тварин. Сьогодні звільнений з держлісгоспу чоловік судиться за відновлення на посаді.

За фактом незаконного полювання було відкрито кримінальне провадження яке розслідувала прокуратура Закарпатської області. Проте більш як за рік досудове розслідування цієї справи завершено не було.

4 грудня цього року згідно ЄРДР справу для подальшого розслідування передали Рахівському відділенню Тячівського відділу Нацполіції області.

В свою чергу в КБЗ провели службове розслідування ймовірного порушення природоохоронного законодавства працівниками держохорони заповідника. В результаті якого доказів безпосередньої причетності до браконьєрства не знайшли, проте через встановлення фактів неналежного виконання посадових обов’язків працівників звільнили зі займаних посад за пунктом 3 статті 40 КУЗпП. Останні ж під час свого звільнення знаходились на лікарняному.

Пізніше Микола Шемота та Василь Сухан, які приходяться родичами директору КБЗ Миколі Рибаку, написали заяви на звільнення за власним бажанням, що дало їм змогу знову влаштуватись на роботу.

Сьогодні вони продовжують роботу держохоронців у природоохоронних науково-дослідних відділеннях Карпатського біосферного заповідника.

Директор КБЗ Микола Рибак повторний прийом на роботу підозрюваних в незаконному полюванні пояснює нестачею працівників держохорони заповідника.

За його словами людей, які б підходили на посади інспекторів не вистачає через вимоги до освіти та кваліфікації і малі зарплати, ставка по категоріях яких може бути нижчою за мінімальну. Окрім того працівники держохорони повинні пройти через військомат і до них також застосовується антикорупційне законодаство, яке забороняє їм працювати по сумісництву.

«Ми будемо апелювати до Міністерства щоб зняти ці високі кваліфікаційні вимоги, бо вважаємо це зависокою планкою для таких зарплат», - підсумовує Микола Рибак.

На даний час посадовий оклад інспектора ПЗФ 2713 грн, зі статусом «гірських» - 3391. Мінімальна зарплата в Україні - 3723 грн.

 

13 грудня 2018р.

Теги: браконьєр, заповідник, КБЗ

Коментарі

Степан Крук 2018-12-13 / 08:54:45
У мене запитання до правоохоронних органів. До якого часу цей покидьок буде перебувати в статусі підозрюваного? Чому йому не предявлено звинувачення? Схоже, що ви вже продалися за шкіру вбитої рисі!

НОВИНИ: Соціо

16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
» Всі новини