В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській

Всупереч прямій нормі закону та нівелюючи значення чинного генплану міста Ужгород, суддя Закарпатського адмінсуду Наталія Маєцька ухвалила рішення на користь місцевої влади та забудовників. Відтепер під загрозою існування і решта незабудованих територій, зокрема зелених зон та дворів в місті.

В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській

Йдеться про територію понад 1 гектар із зеленими насадженнями в обласному центрі Закарпаття по вулиці Кримській, 24, поряд із ботанічним садом УжНУ. Дану територію обласна влада за сприяння депутатів Ужгородської міської ради, всупереч генплану, віддала приватним київським забудовникам під комплекс багатокартирних будинків площею понад 14 000 кв. м.

24 квітня суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Наталія Маєцька відмовила представникам ініціативної групи мешканців в позові до Ужгородської міської ради про визнання протиправним рішення від 30.03.2023 р. за №1229 «Про затвердження детального плану території, обмеженої вулицями Солов'їною, Красною, територією НПО Реабілітація та межею міста».

По суті справи мешканці мікрорайону доводять, що затверджений міськрадою детальний план території є незаконним. Оскільки він дозволяє забудову із 5-ти багатоквартирних будинків загальною площею 14 600 кв.м на території, яка відповідно до чинного генплану віднесена до садибної житлової і непередбачає там жодної багатоквартирної забудови.

Окрім того, на більшій частині території знаходятся багаторічні зелені насадження, 350 дерев з яких минулого року варварським шляхом було зрізано "невідомими" особами, що досі невстановлені правоохоронними органами.

Фактично суд знівелював значення та роль генерального плану як головного містобудівного документу, який визначає основний режим забудови та регулює розвиток міста на десятиріччя.

Натомість судом необгрунтовано було надано перевагу "точковому" документу – Детальному плану території, який "поспіхом" був затверджений місцевою владою на замовлення забудовників для реалізації їх комерційних інтересів, зокрема з порушенням процедури громадського обговорення, оприлюднення та розгляду звіту з СЕО. 

Про рівень та якість зазначеного документу достатньо красномовно свідчить наступне. Згідно з текстом пояснювальної записки до Детального плану території він розроблявся щодо зовсім іншої частини міста – обмеженої вулицями Швабською, Мукачівською, Одеською, Тіхого, Конопляною, а "Звіт про стратегічну екологічну оцінку" щодо впливу на навколишнє середовище даного плану – стосується взагалі села Вовчого Свалявського району.

І саме цим документом було незаконно змінено функціональне призначення території (режим забудови) – з садибної із зеленими насадженнями на багатоквартирну із черговими "бетонними монстрами". Таким чином завдяки закарпатській Феміді відтепер під загрозою існування і решта незабудованих територій, зокрема зелених зон та дворів в місті.

Більше того, як стверджує представник мешканців кварталу садибної забудови, адвокат Н.Майстренко, представники забудовника та міської ради протягом судового розгляду плутались в кінцевому призначенні даного житла. Так, спершу вони вказували, що це земля начебто для розміщення тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а потім для військовослужбовців. Однак підтверджуючих документів так і не надали.

За словами правників, суддя Н.Маєцька "узаконила" детальний план території, яким було не деталізовано, а всупереч закону змінено функціональне призначення території, визначене генпланом Ужгорода. Таким чином, всупереч головному містобудівному документу, приватним забудовником на земельній ділянці державної форми власності планується забудова п’яти п’ятиповерхових будинків із дворівневими квартирами

Як зазначає Н.Майстренко, передусім суд знехтував прямою нормою ч.1 ст. 19 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якою чітко визначено, шо детальний план території ДЕТАЛІЗУЄ положення генерального плану населеного пункту та визначає планувальну організацію і розвиток частини території населеного пункту БЕЗ ЗМІНИ функціонального призначення цієї території. Також судом необґрунтовано було відхилено висновок судової експертизи, якою експерт підтвердив аргументи мешканців про невідповідність оскаржуваного детального плану чинному генеральному плану м. Ужгорода. 

З огляду на повну незгоду із рішенням суду першої інстанції мешканці готуються оскаржувати його в апеляційному порядку. Паралельно триває також судова боротьба і в інших споріднених справах.

Як раніше повідомляла редакція Закарпаття онлайн, у травні 2023 року в районі вулиці Кримської в Ужгороді на земельній ділянці, де заплановане скандальна забудова багатоповерхівок, почалися незаконні підготовчі роботи, внаслідок яких було зрізано 350 дерев. Цей факт було зафіксовано працівниками Державної екологічній інспекції у Закарпатській області.

У подальшому стало відомо, що на даній землі з кадастровим номером 2110100000:41:001:0600 площею 1,125 га, посеред кварталу садибної забудови із приватними будинками та зеленими насадженнями, забудовники, наближені до місцевої влади, планують забудову із 5-ти багатоквартирних будинків загальною площею 14 600 кв.м. 

Вказана земельна ділянка була реалізована за 510 тис. грн, коли її реальна ринкова вартість сягає 1 млн. доларів. Тому представники мешканців запропонували владі не маніпулювати – реалізувати цю земельну ділянку на відкритому аукціоні за ринковими цінами, а виручені кошти спрямувати на придбання житла для військових.

Відповідно до проєкту висотність п'яти будівель повинна бути не вище 15 м, а щільність забудови – 450 чол./га. Тобто, чисельність мікрорайону зросте з урахуванням площі забудови на понад 500 осіб, що не узгоджується із існуючим станом інженерних мереж і комунікацій, які прокладались виключно власним коштом мешканців цього мікрорайону. Тому місцеві мешканці відкрито виступили проти даного будівництва комплексу багатоповерхівок, зокрема в судовому порядку.

Кінцевим бенефіціаром фірми-забудовника ТОВ «ДОМІНУС СТАРК» донедавна була юристка партії «Слуга народу» з Рівного Наталія Гуль, яка отримала право на забудову через Державне підприємство «ДОБРОБУД» Закарпатської ОДА. Дане підприємство має ознаки «прокладки» і неоднорозово фігурувало в сумнівних схемах по виведенню земель із державної власності у приватну під комерційні проекти.

08 травня 2024р.

Теги: Кримська, Добробуд, дерибан, Маєцька, Генплан

Коментарі

Ужгородець 2024-05-10 / 12:34:31
З цього приводу вже вийшла стаття на Укрнеті. чиновники відмежувалися від інформаційного простору не давши з цього приводу коментарі. Далі ще буде цікавіше….

Ужгородець 2024-05-09 / 08:41:36
На даний час судова реформа в Україні провалена та не працює зовсім. Чесно кажучи громадяни в судах якщо даже Закон на їх стороні справедливого судочинства не дочекаються. Правоохоронна система працює лише на замовлення та зведення рахунків з тими особами які прагнуть змін в країні на краще.

Месник 2024-05-09 / 08:33:08
Багато зловживань та розкрадань з боку керівництва краю та області, начебто живуть одним днем, однак прийде час за ці речі потрібно буде відповісти в рамках Закону. Забудували кожний вкрадений ними клаптик землі у громади, але не думає влада як побудувати для нащадків школи, садочки та медичні заклади.

Віктор Ужгород 2024-05-09 / 07:37:30
влада Люмпенів і Охлократів

Наталка Майстренко 2024-05-08 / 19:54:17
До гуцула: тоді давайте біля кожного з об'єктішв незаконної забудови з 2000-них ліпити ще гидкіші проєкти і знущатися над Ужгородом, простором, в якому живемо і ми. Так, влупити перед микитиними хатами, маєтками його посіпак та партнерів-корупціонерів, того ж Сергія Гаврилка, який закрив очі на недолугий містобудівний документ приходька-боршовського, що його ці гади назвали єзуїтськи - детальний план території, та містобудівні умови, видані на костях цієї території біля земель ПЗФ і освятив бабський договорняк фазикош-кожух-натуркач. Йому під вікна, Сергію Джузі і Олені Голяні, які мовчки спостерігали і падали під "пропозицію" старших колег-суддів. Тій же Наталі Маєцькій. А ще не забути шалених і тупих ужгородських забудовників, починаючи з братів-ненажерів. Їм всім під маєтки - по очмсним спорудам, куди скидається лайно, що за обсягами перевищує їх потужність.
Амінь!

гуцул 2024-05-08 / 19:25:43
Двоякі відчуття. З одного боку , анархія і по безпределу з яким працює зараз банда андреєва-микити , нагадує даунецких при януковичу . З іншого я знаю, яка корупціонерна ,шобла , гитода забудувала "кримську" своїми триповерховими маєтками...там тоже колись був ліс . Висновок , нехай зараз ловлять з п'ятих поверхів те ,чим вони займалися ще недавно.

НОВИНИ: Соціо

22:44
На війні з росією поліг Іван Чупак з Великого Бичкова
17:11
Першу на Закарпатті печерну стоянку людей кам'яного віку взяли під охорону
22:29
/ 7
Львів вніс до держреєстру 1862 пам'ятки, Ужгород – 0
18:28
На Закарпаття в нове приміщення переїхав Луганський обласний будинок дитини №2
23:23
/ 3
ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці
19:23
/ 26
Про покликання, курси екзорцистів, Джублик і інше – перше інтерв'ю єпископа-номінанта МГКЄ владики Теодора
15:35
У прикордонних з Україною горах Румунії виявили тіла двох українців
11:46
На майже 33,3 млн грн фінансових порушень, які призвели до втрат, виявили у січні-квітні закарпатські аудитори
05:33
На війні з росією проліг Юрій Станч з села Черна Королівської громади
03:21
Названо дату єпископської хіротонії єпископа-ординарія МГКЄ Теодора і особи трьох святителів
22:01
/ 1
Реабілітаційний центр для військових на Закарпатті відремонтують по завищених у 1,5-2 рази цінах – "Наші гроші"
21:30
В Ужгороді попрощалися з полеглими Героями Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
21:18
У Тибаві Свалявської громади провели в останню дорогу полеглого Героя Василя Ливча
19:53
/ 1
Священнику монастиря УПЦ МП із Закарпаття заборонили служіння після появи у мережі його "аморального" відео (ДОКУМЕНТ)
17:53
Закарпатціі присудили штраф в 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
15:18
/ 7
Голові Закарпатського апеляційного суду Ганні Фазикош подарували землю в Ужгороді
11:36
/ 14
На Закарпатті священник монастиря УПЦ Московського патріархату фільмував свій статевий орган та відправляв знайомим
13:20
/ 2
На Закарпатті скасовані контрольовані аварійні відключення
10:48
/ 3
В Ужгороді у четвер прощатимуться з двома полеглими Героями – Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
22:07
/ 3
У Перечині провели в останню дорогу полеглого Героя Володимира Пасера
19:40
Клопи, холод, заміна місць – пасажири скаржаться на неналежний сервіс у потягах RegioJet українського напрямку
22:08
На війні поліг Юрій Гончарук із Бистриці Чинадіївської громади
16:02
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Віктором Ілларом
13:26
В Ужгороді в понеділок попрощаються з полеглим Героєм Віктором Ілларом
20:13
Північне сяйво спостерігали на Закарпатті
» Всі новини