Колектив Карпатського біосферного заповідника урочисто відзначив свої ювілеї (ФОТО)

26 листопада ц.р. виповнилось 20-років із часу прийняття Указу Президента України «Про біосферні заповідники в Україні», яким затверджено Перелік біосферних заповідників в Україні, що включені Бюро Міжнародної координаційної ради з програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» до міжнародної мережі біосферних заповідників, створеної з метою збереження природи і проведення наукових досліджень у найцінніших екосистемах Землі.

Колектив Карпатського біосферного заповідника урочисто відзначив свої ювілеї (ФОТО)

До цього надзвичайно престижного Переліку, ввійшли за станом на листопад 1993 року, всього три українських об’єкти, а саме – Карпатський біосферний заповідник, біосферні заповідники «Асканія нова» та «Чорноморський».

А ще раніше,12 листопада 1968 року Рада Міністрів Української РСР прийняла теж історичну, з природоохоронної точки зору, Постанову «Про організацію нових державних заповідників в Українській РСР». Серед чотирьох із них першим рядком значится Карпатський державний заповідник.

Таким чином, в цьому році виповнилось 45 років з часу створення Карпатського заповідника та 20 річчя затвердження на його базі Карпатського біосферного заповідника.

Звичайно, ці події є важливими не тільки для трудового колективу заповідника, відзначалось у доповідях директора Карпатського біосферного заповідника Василя Теличука та автора цих рядків, на урочистих зборах трудового колективу  біосферного заповідника, які  відбулись 26 листопада цього року у місті Рахові, але і для багатьох науковців, природоохоронців та любителів природи. Сьогодні це,  флагман природно-заповідної справи в Україні, і  який, як зазначив у вітальному листі до колективу заповідника з цієї нагоди, Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков, «сьогодні є гордістю не лише Закарпаття чи України, але й усього світу».З великою вдячністністю говорилось про людей які найбільше зробили для створення та розвитку цієї установи, зокрема про  чеського природослідника Алоїса Златніка, українського академіка Івана Підоплічка, професорів Степана Стойка, Василя Комендаря,  першого виконуючого обов’язки директора, доцента Івана Вайнагія та багаторічних  директорів професора Федора Гамора та Дмитра Саїка та інших.

Виступаючі, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Володимир Закурений, керівники Рахівського та Тячівського районів Дмитро Андріюк, Микола Беркела, Василь Буга та інші,  щиро вітали колектив заповідника та особливо його ветеранів. Висловлено багато добрих слів та побажань  трудовому колективу у справі збереження унікальних природних цінностей Карпат. Великій групі працівників установи вручено Почесні грамоти Міністерства екології та природних ресурсів України, Закарпатської обласної державної адміністрації та ради, Рахівської та Тячівської районних державних адміністрацій та рад, цінні подарунки та премії. А дошкільнята та юні екологи Рахівських  шкіл   вітали природоохоронців театралізованим концертом та спеціальним відіокліпом.

Нагадаємо, що до цих дат нещодавно проведено також спеціальну фотовиставку в приміщенні уряду України та велику міжнародну конференцію «Букові праліси та давні букові ліси Європи: проблеми збереження та сталого використання».

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, для Закарпаття онлайн

28 листопада 2013р.

Теги: заповідник

Коментарі

Олексій Писар 2013-12-01 / 21:21:34
Нещодавно у заповіднику виявлено незаконні рубки в Угольському ПНД відділенні. В цьому відділенні роками велися такі рубки і посадові особи цього відділення непогано жили з продажу цінної деревини. Як у такому разі отримали грамоти і подяки працівники служби охорони??? Як отримав грамоту міністерства Проць М.Д., начальник цієї служби, хоч мав отримати догану за незадовільну роботу служби. Якщо добре пошукати, то незаконні рубки можна знайти у всіх відділеннях заповідника.

випадковий 2013-11-29 / 12:23:31
мабуть немає різниці чи ти із свободи чи із регіонів коли тобі лиють хімію на голову а те ,що рударня на декілька метрів вище території заповідника невиправдає мовчання заповідника під час деребану рударні.Для мене пр.Гамор хороша і шанована людина

Ривізор з ЮНЕСКА 2013-11-29 / 10:40:29
згоден із ...
Проф. Гамір - назвичайно скромна людина - у статі дав лем 4 фотки свого виступу з трибуни... а муг би дати і 40 !
А чом фотки директора на трибуни ни є ?

,,, 2013-11-28 / 19:15:38
А помоєму Рахівчанин з "Свободи". А Рударня не знаходиться на території ПЗФ, а Ви і надалі будьте проти розширення заповідника і невдовзі будете мати, ще хоч 5 "Рударень" 15 ГЕСІВ і прииватних мисливських господарств. Тоді точно по гриби в ліс і ногу не покладете.Шкода, що крім професора Гамора на ювілеї було багато хороших людей, а на фото тільки його величність професор, який цурається своєї посади заступника директора КБЗ і постійно підписується то радником Міністра то пофесором.

випадковий 2013-11-28 / 17:23:37
по моєму рахівчанин правий щодо рударні

настя 2013-11-28 / 13:47:52
Ви, шановний,здається, помішані на політиці

рахівчанин 2013-11-28 / 10:59:29
Добре, шо коли Марморош бурив на Рударні над заповідником, і це загрожувало екологічній катастрофі типу Мужієва, то вони труси того не бачили і не знали! ГАНЬБА!!!

Добре шо тепер згадали про шо вони в Юнеско, це не заповідник, а ригіАнальна підстилка!

ГАНЬБА! ГАНЬБА! ГАНЬБА!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини