У пошуках надійного банку...

У пошуках   надійного   банку...
  • Банк обов’язково повинен бути учасником Фонду гарантування внесків фізичних осіб  на  ПОСТІЙНІЙ  основі. Фонд компенсує кожному вкладникові банків грошові кошти по внесках, включаючи відсотки, у розмірі загальної суми внесків, але не більше 150 000 грн.
Учасником Фонду є банк, який виконує встановлені НБУ економічні нормативи щодо достатності капіталу і платоспроможності та в стані виконувати свої зобов’язання перед вкладниками.  Банки, які не виконують економічних нормативів та / або дія їх ліцензії зупинена, переводяться до категорії тимчасових учасників Фонду.   
 
ФГВ не відшкодовує гарантовану суму за вкладами фізичних осіб, які залучаються цим банком після оголошення останнього тимчасових учасником.
 
Також, варто не забувати, що Фонд не здійснює "покриття" за  металічними вкладами (золото, срібло), та вкладами юридичних осіб. Проте: марка, франк, ліра, долар – все це назви для певної кількості золота.
  • Фінансові показники роботи банку не повинні бути приховані, ця інформація має бути публічною. (Асоціація Українських Банків - http://aub.org.ua/).
  •  Наявність прибутку, зростання активів і збільшення власного капіталу  є позитивним аргументом "за".
Проте,  від’ємний фінансовий результат в період кризи може виявитись лише списаними на  збитки резервами під "погані" кредити.
 
А незначний "позитивний" результат, може свідчити про недоформовані резерви.
 
Тому потрібно оцінювати динаміку в цілому, у розрізі кожного показника, а також у співвідношеннях (наприклад :структура пасивів, без явних "перекосів")
  • Різниця між розміром капіталу і розміром депозитного портфелю повинна бути не сильно великою. Це свідчить про те, що банк, фактично, спроможний відповідати по своїм зобов’язанням капіталом.
  •  Депозитні відсотки не повинні бути вище або дуже близькими до кредитних ставок в тій же валюті у банків-конкурентів.
Взагалі, занадто високі відсотки (обіцянки), зазвичай мають у своєму підґрунті високий ризик.
  • При дилемі, який обрати банк, великий (1 група за розміром капіталу) чи малий (3-4 група за розміром капіталу) слід не забувати, що в критичній ситуації для великого банку, щоб Фонд гарантування вкладів зміг робити компенсацію коштів населенню, потрібна обов’язково  "віза-дозвіл" уряду . По невеликим банкам  виплати одразу перекидаються на ФГВ фізичних осіб.
Можна розраховувати на більшу стійкість великих банків. Але все досить відносно. Такі банки нерідко мають   крупних юридичних клієнтів. Якщо в якийсь момент такий клієнт-  позичальник відмовиться сплачувати кредит, то банк одразу із надійного може перетворитися на "банк з проблемами".
В невеликих банках формування кредитного портфелю зазвичай контролюють власники, в крупних банках цим займаються наймані працівники, що відповідним чином позначається на якості кредитних портфелів.
  •  Дуже добре, якщо банк має міжнародні рейтинги.
За участь в рейтингу банк платить чималі гроші (отже має чим) , і для їх отримання розкриває перед рейтинговим агентством всю інформацію.
  • Важливо знати, які фінансові групи стоять за банками і наскільки   акціонери готові фінансово підтримувати установу. Йдеться про збільшення статутних  капіталів, або надання банкам кредитів його основними акціонерами.
Особливо це стосується іноземних акціонерів. Існує допустима межа до якої іноземні банки готові підтримувати свої "українські" дочки.  Надіятись на те, що відомий на увесь світ банк не стане ризикувати своєю репутацією і у збиток собі буде рятувати український підрозділ не слід.  Яскравим підтвердженням цього є такий монстр-гігант, як Bank  of  America, який кинув напризволяще свою аргентинську дочку і її клієнтів-вкладників.
  • Інформація про затримку  виплати заробітньої  плати  працівникам банку, масове скорочення персоналу, закриття банківських відділень повинна насторожити потенційного вкладника. Ці явища мають носити масштабний характер, так як поодиночні випадки, можуть виявитись звичайною оптимізацією виробничих процесів.
В будь якому випадку перш ніж  покласти депозит або узяти кредит у банку, максимально ознайомтесь з діяльністю фінансової установи . І  обов'язково читайте договори, перш ніж їх підписати.
28 травня 2010р.

Теги: Надійний банк, депозит, накопичувати, заощадження, довіра

Коментарі

Кришеник 2010-06-02 / 10:41:00
Здавалось би дрібниця.

Днів зо два тому переводжу через банкомат незначну суму на рахунок свого телефону-мобілки.

Отримую квитанцію. Жду. Грошей не переводять. Зайшов у відділення банку, що на Корзо, 9.

Чемна працівниця (звати Наталія Володимирівна) підтверджує збій-помилку їхнього автомата. Усе виправимо. Тільки треба від вас кредитну карточку нашого банку. Карточки нема. То станьте клієнтом цієї установи. Як оформимо, то все виправимо.

Мати дальшу справу з "Приватбанком" чомусь уже не кортіло.

Андрей 2010-06-02 / 09:15:00
2 пробанки:

з "офіційним" насмішили.

пробанки 2010-06-01 / 22:45:00
За посиланням перейдете на подібний матеріал, але вже на офіційному сайті Деньги.юа.

Ми стикаємося з банками щодня, однак їх оцінити, адекватно, не знаємо. А варто б побільше такої інформації, хоч у блозі, хоч на сайті чи газеті. Однак, для широкого загалу цієї інформації майже немає. І-нетом користуються не більше 10% українців. А вкладниками чи клієнтами банків є понад 70%. Відчуваємо різницю. Отож бо. А скільки людей можуть не задумуючись пояснити залежність відсоткової ставки від рівня інфляції у країні, приміром... От тут то і воно, не більше 0,001%, у кращому випадку.



http://dengi.ua/news/62882.html

МК 2010-06-01 / 22:05:00
Та ні, не флуд! Це "краткий курс ВКП(б)". Правда "б" в цьому випадку не більшовики а банки! )))

Учітеся, читайте, і чужому научайтесь і свого не цурайтесь!

михайло с 2010-06-01 / 14:20:00
ваш блоґ пані чистої води флуд...

спочатку почитайте довідкову літературу, що ж таке блоґ.

ваше писання -- це претензія на публіцистику, чи статтю

Андрей 2010-05-31 / 09:11:00
Читачу: Так, так, краще в стопіццотдвадцятий раз прочитати тут "поток сознанія" про о. Сидора чи генетичний код "русинів", причому в коментарях до будь-якої теми.

"запрєтітє ім!"

от же ж "барцуни" з "джінсой" недороблені...

Ігор 2010-05-31 / 09:03:00
Ну і відводьте душу. Оспорте хоч один аргумент.



Пересічній людині нереально без допомоги спеціаліста оцінити надійність банку.



Дякую за матеріал.



читач 2010-05-30 / 23:11:00
так, так - впевнена, це реклама, а блоги читаємо задля відведення душі, а не, втрапити на чергову рекламу!!! зніміть її блог!

Интервью Вадима Пушкарева (председатель ВТБ банка) журналу "Деньги" № 10 от 27.05.2010г 2010-05-29 / 22:50:00
".....Означает ли это, что украинский банковский сектор уплотнится? 170 банков - это много для такой страны, как Украина?



Кому-то постоянно кажется, что в Украине слишком много банков. Но из своего опыта работы, как регулятором (Вадим Пушкарев в 2003-2005 годах возглавлял департамент банковского надзора в НБУ. - Ред.), так и банкиром, могу сказать, что для страны с населением в 44 млн 168-170 действующих банков - это немного. К примеру, в России с ее 140 млн населения работает около тысячи банков. В той же Германии тысячи банков. Я бы не говорил, что 170 банков - это много.





При этом хочу заметить, что во время кризиса не обанкротился ни один маленький банк. Банкротились, прежде всего, банки из первой двадцатки, они сыпались как грибы. Маленькие, которые идут в самом конце списка, наоборот, за время кризиса обросли клиентами. Потому что в маленьком банке отношение к клиентам индивидуальное. В крупном банке невозможно добиться такого качества обслуживания, как в маленьком, приватном, локальном банке. Потому что там с клиентом работает непосредственно председатель и топ-менеджмент. Он ближе к клиенту, он видит потребности клиента. Маленькие банки имеют целый ряд преимуществ для клиента.

Да, сейчас идет волна, что нужно поднять объем капитала, завинтить гайки, уменьшить количество банков. Но мое мнение - это должен регулировать рынок. У нас и так достаточно жесткие требования к банкам - по капиталу, по нормативам. Но если эти финучреждения выполняют свои функции, платят налоги в бюджет, то почему не дать им шанс? Как по мне, то пусть бы банков было еще больше.



Что Вы можете сказать о ходе оздоровления банков, насколько результативен процесс?



Поглощение «проблемных» банков государством - это популистская, притянутая за уши мера, которая вогнала бюджет в долги. И создала порочную практику. Сейчас мы имеем три новых государственных банка. Они глубоко больны, состояние их сейчас еще хуже, чем до покупки. На них были потрачены колоссальные деньги. При этом там осталось огромное число вкладчиков, на которые надо будет потратить еще такие же колоссальные суммы."

2010-05-29 / 22:01:00
до Адміна

Блог пані Інни - чиста реклама певного банку (назву банку і рекламні заклики неважко подивитися в коментарі до першого повідомлення). То може перейменувати розділ з "Блоги" на "Реклама"?


Інна Конар
Публікації:
/ 5Лумшорська містерія на Івана Купала
/ 5У пошуках «землі обітованої»
/ 22Полювання на «щастя»
/ 9Теорія змови, або безперспективні бої з вітряками
/ 19Чи знімуть фільм про українського Джеймса Бонда?
/ 52Експерти радять не поспішати з покупкою нерухомості
/ 4Інна Конар: «Тільки той, хто чогось прагне у цьому житті, ладен перетворити сірі будні на яскраві свята»
/ 4Скарбничка літніх вражень
/ 5Прийшов Спас - пішло літо від нас
/ 36Присяговідступники...
/ 9Каламутні води української феміди
/ 124Міліціонери – не "олов’яні солдатики"
/ 4Про життя
/ 25Про щастя
/ 4ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIIчастина -"Паломництво в святилище Афродіти")
/ 13ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIчастина)
/ 17ДВА ТИЖНІ В РАЮ (I)
/ 37Візит журналіста викликав переполох у Закарпатській обласній прокуратурі
/ 4Заплету віночок на щастя, на долю, на чорнії брови…
/ 10На Івана, на Купала…
/ 2ПРОФЕСОР
Інна Конар: Криза навчила людей не витрачати усе, що заробляють
/ 25Українська калина, чи японська сакура
/ 11Візерунки дитинства
/ 5Про популярність, марнославство, дуалізм та гумор
» Всі записи