Експерти радять не поспішати з покупкою нерухомості

З радянських часів Закарпаття славилось приватними будинками. Чого варте лише село Біла Церква Рахівського району, яке вже більше, ніж три десятки років вражає приїжджих своїми палацами. Близькість до європейських кордонів, неймовірне працелюбство краян, їх підприємницька жилка сприяли розквіту будівництва, котрий відзначився зведенням масштабних індивідуальних помешкань. Цьому також сприяли легкодоступні банківські кредити, що видавались навіть без підтвердження доходів позичальників і, звичайно ж, дешевизна енергоносіїв. Споживацька лихоманка захопила усі верстви населення. Ніхто не задумовувався про можливі наслідки. Здавалось, так буде завжди. Люди забули, що безкоштовний сир буває лише в мишоловці.

Експерти  радять не поспішати з покупкою нерухомості

Холодним душем для населення став кінець 2008 -початок 2009 років. Економічна криза – явище, котре поламало долі не одній сімї, поставивши їх на межу виживання. Спочатку люди за інерцією надіялись, що це тимчасово: пройде рік, півтора, і все налагодиться. Але минуло уже чотири роки, а «світла в кінці тунелю» не видно.

Що ж ми маємо тепер? Що нас очікує у 2013 році?

Девальвацію гривні та подорожчання іноземної валюти після парламентських виборів уже ніхто не заперечує. Думки експертів різняться тільки у цифрі падіння вартості національної валюти.

Збільшення доходів населення теж не очікується найближчим часом. Саме ж обезцінення гривні, відповідно, зменшить споживчі можливості людей.

Не є таємницею і те, що наразі спостерігається тренд зростання безробіття, зменшення кількості робочих місць.

Врешті в 2013 році наступає час максимальних виплат за боргами України. Росту ж ВВП та промисловості, виходячи з динаміки, теж не побачимо.

А тепер поглянемо, що відбувається і прогнозується на ринку нерухомості.

Ріелтор з багаторічним досвідом роботи Владислав прокоментував ситуацію наступним чином: «Люди майже не цікавляться покупкою. Якщо колись доводилось працювати понаднормово, то тепер бувають дні без жодного дзвінка потенційних покупців. Ті, що мають гроші, не поспішають з ними розставатись, прекрасно розуміючи невідворотність подальшого зниження вартості нерухомого майна. Ті, що не мають коштів, скаржаться на відсутність можливості отримати банківську позику, або невисокі і нестабільні власні доходи.

Продавці ж, складається враження, надіються на диво: в один момент прийде чарівник і ціни на нерухомість знову стрімко зростатимуть. Ніхто навіть і не задумується над тим, що економічного підґрунтя для таких марних сподівань не має. Квола економіка, переддефолтовий стан України, низькі доходи населення, безробіття, нестабільність курсу гривні – це ті чинники, котрі дають тверді підстави прогнозувати падіння цін на нерухомість на протязі найближчих років.

Не слід забувати і те, що передкризова вартість квадратних метрів була роздута в декілька разів легкодоступними кредитами та споживацькою жадібністю. Алогічна нерухомість у наших зарубіжних сусідів, Угорщини та Словаччини, коштувала в 2-а рази дешевше, ніж в Ужгороді. При тому, офіційні доходи угорців та словаків були в декілька разів вищі, ніж українців.»

В свою чергу Анатолій, співвласник ужгородської будівельної фірми, розповідає про переорієнтацію в роботі. Попит є на доступне житло: 1-2-о кімнатні квартири. Наразі фірма зводить два будинки, де не буде 3-х та більше кімнатних помешкань. Так у його колег по бізнесу уже декілька років як «зависли» двоярусні квартири площею від 140 кв.м. до 190кв.м. у новобудовах на вул.Климпуша, вул.О.Хіри та вул. Ів.Франка. Гроші вкладені і фактично заморожені у нерухомості, на котру немає покупців. Та й кому зараз цікаво витрачати на придбання «сирих» (штукатурка, стяжка) квадратних метрів 70 000-85 000 дол. США, а потім ще 20 000-30 000дол. США на внутрішні роботи. Адже за ці гроші тепер можна придбати хороший будиночок з ремонтом.

Забудовники також відзначають падіння на 40% продажу котеджів. Тому вони практикують ділити останні на окремі квартири. Помешкання в таунхаусі значно легше продати.

Великогабаритні індивідуальні будинки теж реконструюють, ділять на дві (а то й три) частини з окремими входами.

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості Сергій Злидень переконаний, що найближчі 10 років попит буде переважно на економ-пропозиції: практичне житло до 200кв.м.(будинки), 50-100кв.м. (квартири) (http://finforum.org/).

Неабияку роль в приорітетах покупців зіграло і зростання цін на енергоносії, а також перспектива сплати податку на нерухомість уже з першого січня 2013 року (за «надлишкові» квадратні метри: квартири – площею більше 120кв.м., будинки –площею більше 250 кв.м.) в розмірі не менше 1% від мінімальної заробітної плати, тобто не менше 10 гривень за один квадратний метр. (Див.внизу:(1***))

До прикладу, розкішний будинок у с.Минай площею 700 кв.м. ( http://dom.ria.ua/ru/realty-6215457.html) коштуватиме своїм власникам щорічно не менше ніж 22 300.00 грн. (250кв.м.*10грн/кв.м. (податок на нерухомість) +200 *27грн/кв.м. (податок на нерухомість) + 1200грн (енергоносії, поточні витрати на догляд) * 12 місяців = 22 300.00 грн. (Див.внизу: (2***))).

Попит і можливості населення породжують пропозицію, тому будівельники почали зводити невеличкі хатини площею від 100кв.м до 150кв.м. Але такий бізнес не є для них занадто дохідним.

Зявилось на ринку нерухомості чимало кредитних квартир, будинків.

Деякі з них продаються власниками, котрим несила платити щомісячні внески за позиками (переважно валютними) і які не хочуть генерувати борги і жити в пеклі постійного стресу і страху.

Деякі з них виставляють на продаж самі фінансові установи, які стали власниками такого майна, конфіскувавши його та вигравши усі можливі суди. Хочеться зазначити, що відібране помешкання переважно реалізується за суму меншу, ніж розмір боргу перед банком попереднього власника. Різницю ніхто не «списує» - її гаситиме (або примусово стягуватимуть виконавці) позичальник, його родина.

Проте, як вдалось довідатись від працівника одного з ужгородських банків, котрий попросив не називати його, що конфісковане майно люди купують дуже обережно і неактивно. З ним може виникнути чимало юридичної мороки і неприємних сюрпризів.

Сайти з продажу нерухомості переповнені пропозиціями. Але сам ринок перебуває в стані стагнації.

В будь-якому разі виграшну позицію має той, у кого на руках «живі» гроші. Експерти радять не поспішати з покупкою нерухомості. Адже, за їх прогнозами, уже в першому кварталі 2013 року можна здійснити відповідну оборудку на 10%-15% дешевше, ніж наразі. А якщо зачекати наступної осені, то й на усі 30% економніше.

Cлідуючи  “ментальності “ українця “Аби в сусіда було гірше — і на тому щастя...”, то можна себе лише “потішити ”, що аналогічні прогнози озвучуються для Австралії, Іспанії, Греції, Японії і т.д.

Власниця магазину брендового одягу Марина, котра ще весною інтенсивно шукала собі для придбання невеличкий, якісний, доступний за ціною будинок, проте не знайшла бажаного, вирішила за порадою подруги - фінансиста, розділити свої гроші між членами сім’ї по 20 000.00 дол.США на кожного ( аргументує сумою, котру покриває Фонд гарантування вкладів – 200 000.00грн та прогнозами можливої девальвації гривні) і потримати їх найближчий рік на строкових депозитних вкладах. Це приносить їй чималий щомісячний дохід. Що дозволяє акумулювати кошти і збільшувати їх об’єм, а отже робить більш реальною мрію купити з часом добротний сучасний новий будинок.

Звичайно, можна придбати квартиру і здати її в оренду, проте дохід буде значно менший, квартира сама по собі стає дешевшою, та й винаймачі помешкання не бережуть його, як власники.

Так, до прикладу, місячні відсотки за річним банківським депозитом із суми 55 000.00 дол. США ( приблизна вартість хорошої 3-х кімнатної квартири) складають 450дол.США., а місячний дохід від здачі помешкання відповідного гатунку в оренду становить 200дол.США -250дол.США (з меблями).

Щодо самих пропозицій оренди, то тут вражає діапазон і різноманітність: від 100 дол.США до 600дол.США (елітне житло з дорогим меблюванням) в місяць. Найбільший попит існує, звичайно, на квартири з щомісячною вартістю ренти 150-250дол.США.

Проте, як зазначають ріелтори, ціни зараз нижчі, ніж це було в до кризовий період. Одна з причин: власники кредитів переїжджають жити до батьків, а своє помешкання здають в оренду, цим самим забезпечуючи собі можливість сплачувати за позиками.

Цікавий той факт, що вартість оренди бізнес-нерухомості знизилась удвічі в порівнянні з 2008 роком. Так в елітному районі, у центрі міста, вона становить в середньому 35 дол.США. за квадратний метр. Більше того, якщо прогулятись, до прикладу, вулицею Корятовича, то можна побачити пусті приміщення, які очікують потенційних орендарів. У передкризовий період таке навіть уявити не можливо було – щось з області фантастики.

Це ще раз демонструє і підкреслює економічну ситуацію в країні, де дрібний та середній бізнес ледве животіє, де у людей більше ніж 50% місячного заробітку йде на харчування, що вже там говорити про придбання необхідного одягу, чи комунальні витрати, а тим більше про купівлю житла.

Ось такі вони сучасні реалії і непевні перспективи.

Чи слід нам очікувати появи “мертвих” міст з покинутими (відібраними за борги) пустими будинками, яких з'явилось чимало в тій же Америці, чи Іспанії? Час покаже. Проте уже зараз можна знайти  величезні, незавершені будинки, в котрі було вкладено у свій час багато грошей, однак тепер на доведення їх до ладу у власників не має коштів. Продати ці гіганти теж нереально — відсутній попит.

Один з таких прикладів уже понад  20 років височіє в Компотному районі. Власники виїхали на заробітки в Грецію. Там народились, виросли, облаштувались, обзавелись своїми сім'ями їхні діти. Жінка померла, а чоловік занадто старий, щоб повернутись в Україну. Безгосподна хата потрохи руйнується, перетворюючись в незграбний, громіздкий непотріб в престижному районі...

От і стоять собі недобудови мовчазними пам'ятниками людській нераціональності та марнославству.

 

 

(1***) http://finforum.org/page/index.html/_/property-market/nalog-na-nedvizhimost-tochka-otscheta-r44709)

(2***) http://www.zib.com.ua/ua/print/10301.html:

для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м., ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати.

08 жовтня 2012р.

Теги: нерухомість, обвал ринку

Коментарі

Інна-Слов'янину 2012-10-16 / 02:23:12
Я оприлюднила у популярній і доступній загалу формі фрагменти результатів роботи, виконаної на замовлення київської фірми.

Слов'янин 2012-10-15 / 20:46:26
Хоч Інна Конар є симпатичною жіночкою і, начебто рідновіркою, навіщо вона просуває інтереси однієї з комерційних структур?
Хочеться вірити, що сказане нею - всього-навсього крик душі, а не щось інше.

***** ***** 2012-10-15 / 10:45:54


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


проза життя 2012-10-13 / 16:04:43
Переживання? Суха аналітика. Переживання, емоції, палкі почуття знайдете вище, в поезії Любки.

чужинець 2012-10-13 / 15:18:01
Ваші безкорисливі переживання за народ пробивають на сльозу замилування... Чудово розвинений інстинкт самки богомола! Браво!Рухайтесь далі.

Ріелтер 2012-10-12 / 23:30:32
Погорелов уступив права на всю нерухомість в центрі Ужгорода ТОВ "Проект готель консалтинг ЛТД", тепер там мож придбати з скидкою 150 дол. м.2 при умові гроші вперед проблеми по переписці бере на себе покупець. Ціни реально падуть. Скидк діє до кінця виборів.

Каті 2012-10-12 / 15:29:37
До Погорєлова і депутатів місьради :)

Катя 2012-10-12 / 14:32:06
А до кого можна звертатись, щоб придбати квартиру за такою ціною?

Іван 2012-10-12 / 13:12:10
Да. Ціну встановлює мер Погорєлов. Тому і ціна 200 дол. м.кв

*** 2012-10-12 / 12:32:15
Ціна квадратного метру нерухомості в м. Ужгород становить 200 доларів за квадрат, про що свідчать результати продажу комплексу "Корона" ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

неужгородець 2012-10-11 / 19:02:26
Добре плакати за іноземними банками, які тікають з України та філософствувати про перспектики підняття доходів населення, сидячи в банку на кожаних меблях, отримуючи в декілька тисяч доларів зарплатню, та деручи 30-40 відсотків за кредити з нещасного населення. Голодний ситого не розуміє, а послухаєш ніби-то переживають.

Роман 2012-10-11 / 18:57:04
Відомості щодо вартості квадратного метра викладені в даній статті є недостовірними та застарілими і нетреба вводити людей в оману.
Ціна квадратного метру нерухомості в м. Ужгород становить 200 доларів за квадрат, про що свідчать результати продажу комплексу "Корона" та які грунтуються не на пустих словах а на експертній оцінці проведеній незалежним експертом. Крім того таку ціну також підтверджують депутати Ужгородьскої міської ради та і сам мер міста, а це Вам не пусте місце. Звідки в цій статті такі ціни взялися незрозуміло. А по яким реально цінам продаєтсья згідно укладених договорів (ціна договору)хто досліджував, ніхто.

Роман 2012-10-11 / 18:46:57
Наше суспільство не готове до стандартів західноєвропейських країн. Зайдіть в підїзд любої багатоповерхівки і ви в цьому глибоко переконаєтесь. Народ завжди має ту владу на яку заслуговує. І нічого чекати що хтось шось прийде і підніме, самим треба приходити і піднімати тільки для цього самим треба піднятись...

Роману 2012-10-11 / 18:41:09
Заробітні плати і рівень життя у мешканців цих міст такі ж, як і у громадян України?

Давайте почнемо з підняття доходів населення і рівня життя за стандартом західноєвропейських країн:)

Роман 2012-10-11 / 18:29:51
Не сумуйте вот вам трохи позитиву:
Самые дорогие города по стоимости покупки жилья данные для среднестатистической квартиры рядом с центром города
Рейтинг Город - Цена, долларов/м²
1 Женева - 11 860
2 Цюрих - 11 720
3 Нью-Йорк - 11 060
4 Париж - 10 810
5 Токио - 9 490
6 Гонконг - 8 330
7 Лондон - 8 070
8 Осло - 7 360
9 Стокгольм - 6 710
10 Тайбэй - 6 410

Таким чином ужгородським забудовникам є куди ціни піднімати.
Подробнее: http://agent.ua/review/articles/26294.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter1#ixzz290Lyt4g3
АГЕНТ.ua

Роману 2012-10-11 / 16:07:42
Іноземні банки усі зараз звертають діяльність. Скорочується кількість відділень, скорочуються штат працівників, функції централізуються, хто може перепродує свої дочки. Тому що український ринок зараз є занадто ризиковим і малоприбутковим. Кредити під 30-70% даються для фізосіб споживчі, але дуже вибірково (платіжна історія і платежоспроможність мають велике значення) і не в таких сумах, щоб купувати нрерухомість. Щодо кредиту на покупку нерухомості :) попробуйте взяти:)... хіба, що під конфіскат дадуть і то в лізинг.

Під 25-26% дають юр.особам під заставу з потрійним покритям.
Який же це рай? Чи багато є людей які спроможні брати такі кредити? А якщо і є, то їм кредити непотрібні.

Що конкретно тупа філософі? Аргументуйте? Те, що люди не можуть придбати житло, бо купівельна спроможність низька? Чи може те, що пропозицій маса, а пукупців одиниці? Чи може те, що наразі є маса кредитних будинків-велетнів, які нікому не потрібні? А може те, що ціни падають на нерухомість? Чи може є якісь обставини, що можуть давати надію зростання, або хорча б втримання цін на нерухомість?



Роман 2012-10-11 / 15:04:34
Підтримую Неужгородця 100% в тому числі що це тупа філософія. Кредити під 25-30% дають і даватимуть це полюбому, з нюансом що паперів треба більше в банк віднести.
Скільки іноземних банків пішло з України? Тут же рай для банківського бізнесу 25-30% компенсовують в повному обсязі пару тисяч неповернутих кредитів і залишиться банку скромні 15%

громадянин 2012-10-11 / 14:21:32
Так, коли не будете давати кредити, коли вас не влаштовує держава, коли немає роботи та маса безробітних, якого чорта тут слоблудствуєте. Для вас то може й будні, а для пересічних ужгородців це Космос.

Елементарно 2012-10-11 / 13:53:24
Для когось це філософія (він нерозуміння суті і елементарних речей навіть "тупа"), а для когось будні.

Кредити було б добре отримувати. Але для цього треба, щоб держава була нормальна і люди могли зароблячти гроші на погашення кредитів і на життя.
А так коли немає робочих місць, маса безробітніх, то й стоять пусті набудовані квартири і будинки. І не можуть їх ні купити, ні продати.

Кредити найближчі 5 -10 років на нерухомість ніхто не буде давати, навіть не надійтесь. Для цього потрібно, щоб держава була хоч у чомусь гарантом, щоб нац валюта була твердою, щоб просрочені кредити під нерухомість хоча б на 50% закрились (і не були проблемним баластом з під який потрібно формувати велечезнірезерви), щоб нерухомість не падала постійно в вартості (і її можна було б адекватно оцінювати, щоб брати в заставу), щоб врешті, люди мали постійний і нормальний заробіток.

Щож стосується якості набудованого і вартості, то без оцінки спеціаліста (бажано із старої когорти), я б не радив купувати жодну квартиру, жоден будинок в Ужгороді.

неужгородець 2012-10-11 / 13:23:34
Почитаєш вас тут, усі спеціалісти в галузі будівництва,
В жодній країні, ніхто, ніколи і нікому не дає безкоштовні квартири. Була одна така держава - СРСР, так ви її обси..те, навіть ті, хто не жив у той час.
Але безкоштовне житло мала шанс отримати кожна людина, а тепер 350 у.є. квадратний метр. Ось так друзі.
А Ваші аналітичні виклади у галузі будівництва та цін,пані Інно, зацікавлять тоді, коли Ваш банк буде давати на будівництво або купівлю житла кредити під 4-7 відсотки як на хваленому Заході, а так це лише тупа філософія.


Інна Конар
Публікації:
/ 5Лумшорська містерія на Івана Купала
/ 5У пошуках «землі обітованої»
/ 22Полювання на «щастя»
/ 9Теорія змови, або безперспективні бої з вітряками
/ 19Чи знімуть фільм про українського Джеймса Бонда?
/ 4Інна Конар: «Тільки той, хто чогось прагне у цьому житті, ладен перетворити сірі будні на яскраві свята»
/ 4Скарбничка літніх вражень
/ 5Прийшов Спас - пішло літо від нас
/ 36Присяговідступники...
/ 9Каламутні води української феміди
/ 124Міліціонери – не "олов’яні солдатики"
/ 4Про життя
/ 25Про щастя
/ 4ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIIчастина -"Паломництво в святилище Афродіти")
/ 13ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIчастина)
/ 17ДВА ТИЖНІ В РАЮ (I)
/ 37Візит журналіста викликав переполох у Закарпатській обласній прокуратурі
/ 4Заплету віночок на щастя, на долю, на чорнії брови…
/ 10На Івана, на Купала…
/ 2ПРОФЕСОР
Інна Конар: Криза навчила людей не витрачати усе, що заробляють
/ 25Українська калина, чи японська сакура
/ 11Візерунки дитинства
/ 5Про популярність, марнославство, дуалізм та гумор
/ 24Варіації на тему Кохання (до Дня Святого Валентина)
» Всі записи