ДВА ТИЖНІ В РАЮ (I)

«Ех! Поїхати б на Кіпр, острів Афродити, де чарівні Ероти граються пристрастями смертних...» (Евріпід “Вакхи”)

ДВА  ТИЖНІ  В  РАЮ  (I)

Прохолодна київська осінь залишилася десь там унизу під крилами сріблястого літака. Озброєна інформацією про те, що літо на Кіпрі починається в середині травня і закінчується в середині жовтня, я поспішаю впіймати останнє тепло та насолодитись усіма перевагами "оксамитового сезону".

Місто Ларнака привітно зустрічає 29-градусною температурою повітря, яскравим сонцем і рекламою кіпрського підрозділу рідного мені банку на величезному плазмовому кубі, який красується посеред багажного відділу головного міжнародного аеропорту.

Виловивши у загальному потоці речей свою валізу, відправляюся на пошуки потрібного автобусу, на ходу стягуючи із себе зайвий теплий одяг. Не зважаючи на м''якість середземноморського клімату, спека вимагає відповідного дрескоду.

При вході до готелю стикаюся з молодою парою з Запоріжжя. Далека відстань від рідної землі зближує людей. Тому на заваді не стають ні різниця у віці, ні відмінності у східній та західній ментальностях. Ми радіємо один одному як діти і одразу ж закладаємо фундамент приятельських стосунків.

Облаштувавшись у номері, біжу привітатись із морем та досліджувати територію готелю. Цей ритуал витримую в усіх своїх подорожах. Тим більше, що цього разу на мене чекав сюрприз у вигляді саду позаду готелю. Сріблясто-зеленолисті оливи, запашні апельсини, жовтувато-коралові гранати, стрункі фінікові пальми, інжир і т.д. тішили очі і обіцяли приємні перспективи смаковим рецепторам...

Під вечір разом з новими друзями відправляюсь знайомитись із нічним життям міста Ай-Напа.

Вузькі чистенькі вулиці, кафе, тематичні ресторанчики, різнокольорові і радісні сувенірні крамниці — усе прикрашене яскравими вогнями, неоновими вивісками та меню на російській мові. Остання звучить звідусіль. Виникає ілюзія, що завдяки "іронії долі" я потрапила у Крим. Тут можна не володіти іноземною мовою — реклама, проспекти, персонал — усе існує обов''язково і у російському варіанті. Та й тамтешній президент має особливі почуття до слов''янської держави, оскільки колись навчався у Москві і до влади прийшов за підтримки місцевої комуністичної партії. Більше того, друге за кількістю населення кіпрське місто Лімасол неформально величають острівною російською столицею. Така собі своєрідна окупація нишком.

Місто по справжньому оживає після шостої вечора. Молодь розважається у різноманітних нічних клубах, де для дівчат "вхід безкоштовно" і "усі коктейлі по 3 євро", або "усі коктейлі до 24-ї години безкоштовно". Публіка більш старшого віку чинно прогулюється набережною, вулицями міста, періодично зазираючи у магазинчики, або споглядає за броунівським рухом відпочиваючих, сидячи в кафешках та дегустуючи міцне кіпрське вино, чи попиваючи неймовірно смачне місцеве пиво під марками відомих брендів.

                                                                              ***

Сьома ранку. Розпечений полум''яний диск Сонця ліниво випливає із небесної кузні, яка сховалась за обрієм, де небо кутає землю своїми обіймами та поволі починає підійматись лазуровим безмежжям. Останнє чарує своєю блакиттю, на полотні якої так і кортить намалювати чудернацькі білосніжні маревні фігури-хмаринки. Аж ні! Зась! Чистота неба провокуючи цнотливо грає сапфіровими відтінками: від блідувато-блакитного з сонячною позолотою до насичено-глибокого.

На пляжі пусто. Лише тапчани вишикувались рівненькими рядами та парасолі над ними статечно помахують полями полосатих брилів в такт подихам легкого вітерця.

Стопи тонуть у м''якому, дрібненькому, білому піску, який просочується поміж пальцями ніг, лоскоче їх. Втягую ніздрями дурманячий запах моря, жадібно наповнюю ним легені. Від задоволення ледь не муркочу.

Вода кришталево прозора: видно кожен випадковий камінчик, усі нерівності піщаного дна. Вона ще не встигла прогрітися, тому обпалює тіло збуджуючою прохолодою. Жоден контрастний душ не спричинить такого підбадьорливого, наповнюючого енергією ефекту. Згодом насолодою розтираю з рушником тіло. Кожна клітинка набирається тепла, благодаті...

У мене є ще дві години, щоб побути наодинці із морем. Потім пляж заповниться гомоном відпочиваючих. Вода стане теплою, мов "парне молоко". Вона обійматиме чисельні людські тіла, пеститиме їх, не бажаючи відпускати із своєї купелі...

Обожнюю шум прибою. Ладна прислухатися до його мелодії годинами. Вона заколисує, дарує спокій, внутрішню гармонію.

Хвилі накочуються одна на одну, віддаючи під сонячними промінчиками дзеркальними бліками. Пінячись вони поспішають з обіймами до кпинливого красеня-берега, а потім розбиваються об нього із протяжними зітханнями-розчаруваннями, розсипаються на мілкі мерехтливі бульбашки, які скочуються назад та розчиняються у безмежному морі...

Це сонячне місце обране Богом. Воно створене для життя, для щастя, для душевної злагоди. Не дарма за легендами саме біля берегів Кіпру із піни морської народилась богиня краси та кохання Афродита, яка стала покровителькою цієї райської величної землі.

                                                  (Далі буде: "Шляхами древніх греків" )

                                                                   ЕМОЦІЇ  МОРЯ:

 Сонний світанок

 Радійсний ранок 

Денна гармонія

Блаженний полудень

 

Море грається. Легкий, ненастирний бриз.

 Море хвилюється

Захід сонця. Вечірня сонячна купіль моря.

Слов''янам тут раді:

На Кіпрі таверни, ресторани, кафешки  мають свій образ, свою тематику:

Фатальні перспективи

В гості до піратів

У подорож на Титаніку

Завітаймо на ферму

У фортецю крестоносців?

Плоди із райського саду:

Фініки

Гранати

У пошуках, загублених  скарбів

17 жовтня 2011р.

Теги:

Коментарі

Орій 2011-10-20 / 14:03:00
По доброму заздрю Вам пані Інно. Ви побували у такому чудовому місці. Наснаги і творчих успіхів!

Микола Староста (Жалива) 2011-10-19 / 12:29:00
Лиш за Жаливу не преживайте..

Фатьов 2011-10-19 / 12:09:00
Сарака Жалива дуже бідує. Чекає ож прокурор дашо му кине на їду. Конар дубрі накрався у Рахові і Березному но Жаливі нич не перепаде - прокурор удавиться за копійку.

Банкір 2011-10-18 / 22:12:00
А вам що Конaр винен якісь гроші що ви так цікавитеся, Жаливочку??

Жаливі 2011-10-18 / 22:11:00
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-88472-Inna-Konar-kazhe-shcho-prokuror-Zakarpattia-skazav-nepravdu
Інна Конар каже, що прокурор Закарпаття сказав неправду
17 жовтня 2011 року під час прес-конференції прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня заявив, що «...подружжя Конар таки знайшло спільну мову і їхній сімейний конфлікт вичерпався» та «...протягом останніх півтора місяця заяв від них до прокуратури не надходило».

Як повідомила Інтернет-виданню Закарпаття онлайн Інна Конар, зазначена інформація, м'яко кажучи, не відповідає дійсності: "Після резонансного інциденту, я ще двічі робила звернення в правоохоронні органи стосовно чергових нападів та завдання мені фізичних травм прокурором Великоберезнянського району Конаром В.І. Проте прокуратура, "рятуючи честь мундира", покриває злочини свого працівника, який, відчувши бекарність, продовжує мене переслідувати фізично, погрозами, а також моніторингом трафіку моїх телефонів.

Хочу заявити: мною наразі оскаржуються дії Закарпатської областної прокуратури в судах і я прагну добитися справедливості. Якщо українська Феміда виявиться сліпою, я буду добиватися справедливості у Європейському суді, на котрий корумповані правоохоронці не мають впливу".

"Я обурена неправдивою заявою Анатолія Петруні і його позицією, оскільки недопустимо, щоб людина, яка повинна слідкувати за дотриманням законності в суспільстві, сама становила небезпеку для здоров'я та життя оточуючих, - заявила Інна Конар.

Микола Староста (Жалива) 2011-10-18 / 21:20:00
Інна, ця ваша поїздка фінансувалася за рахунок колишнього вашого чоловіка, або банк так розщедрився? Маючи інформацію про вашу "діяльність" в банку думаю що ні.

Інна Конар 2011-10-18 / 20:16:00
Ваш сумнів радує-отже фотографії вдались. У кого сумніви, маєте можливість особисто переглянути світлини на моєму фотоапараті за адресою пр.Свободи, 2(16-и поверхівка, відділення А-Банку). Заходьте, буду рада усім.

lope de vega 2011-10-18 / 20:06:00
Всіх цікавить питання (у світлі останніх новин) - пані Інно - ви подорожували самі, або у супроводі? Це для матеріалу світської хроніки.

читач 2011-10-18 / 19:25:00
Ну і?????????????
Таких фоток - повний інтернет

Андрей 2011-10-18 / 15:41:00
2 Андрею, 18.10.2011 13:17:
помиляєтесь, таке ж бидло як і ви.
Розумію, що у вас "свободного времени" набагато менше - ви ж свій коментар писали з шахти, невміло тицяючи мозолистими руками по клавіатурі, чи з міськрадівських "галер", втрачаючи свідомість від вигадування чергового "конструктива-міколайчіка", тому коротенько - та нехай тобі буде смачно, лапочька, ще є старі підшивки "Тєхнікі-Молодьожі", там про те саме, тільки ще простіше, щоб тобі вже ну зовсім понятнєнько було.

Андрею 2011-10-18 / 13:17:00
Андрей, Вы - душка. Напишите уже сами хоть что-нибудь конструктивное. Наверное, Вы - талантливый, образованный интеллектуал-эрудит? Уж со свободным временем у Вас точно проблем нет.

Андрей 2011-10-18 / 11:41:00
2 ІВАН, 17.10.2011 20:33:
а чого це ви своїми присікуваннями затикаєте талановитій "журналістці" і поетесі рота?
Ви так пишете "безграмотність" ніби це щось образливе. Тим часом як "безграмотний журналіст" вже давно плеоназм, вчергове про це повторювати навіть якось нечемно, ги.

2011-10-17 / 22:44:00
"Сім годин ранку", "Сьома година ранку".
Українська мовна традиція схиляється до другого варіанту, тобто до порядкових числівників. Але якщо автор хотів визначити точну годину - "сім годин", а не приблизну- "сьома година", то це його право..

ІВАН 2011-10-17 / 20:33:00
Матеріал псує безграмотність. Прохання до авторів та Адміна (котрий, за освітою є філологом) - ПОВАЖАТИ себе, не допускаючи численних ляпсусів (включно із: "сім годин", а не "сьома година"). Безграмтність -"ріже" сприйняття загалом доброго матеріалу.

Вика 2011-10-17 / 18:20:00
Спасибо! Я словно снова побывала на море. Очень рада за тебя, узнаю твой оптимизм, умение радоваться жизни. Молодец!

2011-10-17 / 17:45:00
жити до 30 років, поряд з динозаврами і користуватись благами доісторичної цивілізації :)

Андрей 2011-10-17 / 17:34:00
шо такого "фатального" в "флінстоуновському" "bedrock inn" ?


Інна Конар
Публікації:
/ 5Лумшорська містерія на Івана Купала
/ 5У пошуках «землі обітованої»
/ 22Полювання на «щастя»
/ 9Теорія змови, або безперспективні бої з вітряками
/ 19Чи знімуть фільм про українського Джеймса Бонда?
/ 52Експерти радять не поспішати з покупкою нерухомості
/ 4Інна Конар: «Тільки той, хто чогось прагне у цьому житті, ладен перетворити сірі будні на яскраві свята»
/ 4Скарбничка літніх вражень
/ 5Прийшов Спас - пішло літо від нас
/ 36Присяговідступники...
/ 9Каламутні води української феміди
/ 124Міліціонери – не "олов’яні солдатики"
/ 4Про життя
/ 25Про щастя
/ 4ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIIчастина -"Паломництво в святилище Афродіти")
/ 13ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIчастина)
/ 37Візит журналіста викликав переполох у Закарпатській обласній прокуратурі
/ 4Заплету віночок на щастя, на долю, на чорнії брови…
/ 10На Івана, на Купала…
/ 2ПРОФЕСОР
Інна Конар: Криза навчила людей не витрачати усе, що заробляють
/ 25Українська калина, чи японська сакура
/ 11Візерунки дитинства
/ 5Про популярність, марнославство, дуалізм та гумор
/ 24Варіації на тему Кохання (до Дня Святого Валентина)
» Всі записи