Театральне невігластво

Коли робочий тиждень закінчується і, нарешті, настає довгоочікуване пообіддя п'ятниці, одним із варіантів відпочити від усього є похід до театру. Тим більше, що це не просто відпочинок, а, так би мовити, культурне збагачення. Колись казали, що кіно витіснить театр. Прогноз не справдився. І це добре.

Минулого тижня до Ужгорода завітали із гастролями актори Київського академічного обласного муздрамтеатру імені Саксаганського з Білої Церкви. Показали дві ну просто шикарні вистави, від яких у більшості глядачів залишилися чудові враження.

А от дикунство у глядацькому залі вразило. Інакше назвати поведінку деяких присутніх важко. Невже так складно здогадатися, що під час вистави мобільний телефон слід або вимикати, або ж принаймні знезвучувати. Банальні речі, чи не правда?.. Так, але грати акторам частенько доводилося у супроводі рингтонів.

Дехто прийшов на виставу із 3-річними дітками. Чи то не було на кого їх залишити, чи батьки просто вирішили привчати чада до високого з дитинства, але малюк на виставі для дорослих почувається так, як студент на найнуднішій лекції. Тому діти весь час смикали батьків, заважаючи іншим глядачам.

Ще один приклад глядацького безкультур’я – ходіння залою під час вистави. Про грюкання дверей і казати нема що...

Та найбільший прояв культурного невігластва глядачі проявили одразу після вистави "Занадто одружений таксист": у час, коли актори на сцені дякували за увагу, знайшлося чимало розумників, що стали виходити із зали, показавши акторам свої зади! Мовляв, ось які ми ділові: часу почекати, доки опуститься завіса, у нас уже нема. Декому, очевидно, однаково, що стадіон покинути за 5 хвилин до закінчення матчу, що виставу – за дві хвилини до завіси. Саме так чимало краян подякувало театралам за 3-годинну комедію, під час якої зал сміявся і аплодував.

Окрема "вдячність" і керівництву Закарпатського облмуздрамтеатру. За те, що кожен, хто йде на виставу, ризикує бути збитим із ніг підлітками на роликах чи скейтбордах. Ну немає в Ужгороді місць, де б тренувалася молодь, – нехай це роблять перед храмом Мельпомени. Але ж не тоді, коли там починається вистава! Що заважає керівництву закладу домовитися з міліцією, аби патруль хоча б 30 хвилин перед початком вистави доглянув громадський порядок, – невідомо.

Ще варто "подякувати" дирекції й за те, що кожен, хто йде з вистави, ризикує бути збитим уже автомобілем, бо саме сюди приїжджають молодики "потусити" просто неба. Що заважає встановити при в’їзді на площу перед театром штучну перешкоду (наприклад, таку, як на набережній Незалежності)?

Отак і живемо. А потім дивуємося, чого в нас при владі стільки невігласів. Не можемо навчитися елементарних правил етикету самі. Чого навчимо майбутнє покоління, страшно й подумати.

27 травня 2010р.

Теги: Ужгород, театр, безкультур'я

Коментарі

Мія 2010-05-31 / 10:31:00
Евеліна,для якої галочки цікаво?

Евеліна 2010-05-30 / 16:04:00
Те, що людина ходить у театр, геть не означає, що вона культурна. Знаю таких, що ходять на оперетту для галочки.

Дума Сергій 2010-05-29 / 11:25:00
Привіт усім!!!

Дісно це є проблема і ролики, і авто припарковані перед драмтеатром, хоча сам з радістю катаюсь на роликах, але осуджую ту ситуацію коли перед "Меккою" театрального мистецтва краю, ганяють молодики погрожуючи збити людину котра виходить / заходить до храму драматургії. Адже ми йдемо до театру не для того щоб "вбити вечір", а для того щоб насолодитися грою акторіів, і отримати позитивні емоції,а після вистави ще дні зо 2 - 3 ми аналізуємо героїв вистави , їх вчинки, адже вистава це історія яку нам розповіли, і ми повинні зробити певні висновки.

Людина купуючи квиток, вже заздалегіть настроюється на виставу, отже вона йде підготована, морально і духовно піднесена та звеличена, а отой сопляк що сидить,п'є пиво і лаєтьсяна ступеньках "Драму", аж ніяк не сприятиме позитивним емоціям під час вистави.

А про автомобілістів взагалі нічого не хочу казати, з обидвох боків від драму є величезні парковки.....



Лядство творится у нашому місті......

Горват 2010-05-28 / 16:05:00
Просто чудово! П'ятихвилинки і штрафувати!!! А ще можна записувати в товариство анонімних невиключателів мобілок:) Я ж кажу - снобізм. Ви в театр приходите чи шукаєте привіт пальцем тикнути в менш культурного ніж ви?:) Якщо в людини задзвонив телефон - це не означає, що вона бидло - вона могла забути. Якщо людина виходить із залу під час овацій - їй могло просто не сподобатися. Якщо автомобіль стоїть перед театром, а діти там же катаються на роликах - значить в місті немає нормальних умов для парковки та відпочинку. Якщо людина не ходить в театр - це не означає, що вона безкультурщина. Я не виправдовую. Я кажу, що це не проблема...

Юрій Лівак 2010-05-28 / 15:49:00
0_0

Арніка, п'ятихвилинки, штрафувати?.. Та хто ж погодиться платити свої гроші за квитки, щоб вислуховувати лекції, та ще й отримати штраф "за поспішний вихід із залу"??

От що дійсно треба робити, так це перед виставою попереджати про необхідність відключати телефони. Не тому, що глядачі самі до цього не здатні дійти, а тому, що люди можуть просто забути про свій телефон, який задзвонить у непідходящий момент

Арніка 2010-05-28 / 15:34:00
Сама не раз була свідком "сцен", які згадує автор у матеріалі. Як вихід із безкультурної ситуації пропоную дирекції театру перед кожною виставою проводити для глядачів "п"ятихвилинки",щось на зразок правил КУЛЬТУРНОЇ поведінки у театрі. Винних штрафувати.

сорри 2010-05-28 / 14:29:00
На щастя, пані Єво, це було не у нас, а, як це не дивно, у Львові. Хоча я спочатку думав також, що у нас. Але перевірив себе в інтернеті...



Але суть не втому: рівень глядацько-театральної культури в Ужгороді, НА ЖАЛЬ, значно нижчий, аніж навіть в більшості інших обласних центрів. Знаю це від вражень інших театроманів, які мали змогу порівнювати...

Eva 2010-05-28 / 13:53:00
І що, якщо Ужгород не театральне місто, то вже дозволено по хамськи поводитися у театрі?

До речі, минулого року ( не пам'ятаю точно, в Ужгороді це було чи у Мукачеві) під час вистави "Персидская сирень" головна виконавиця Лія Ахеджакова перервала її саме через безперервні телефонні дзвінки у глядацькому залі. Хоча перед виставою настійливо просили вимкнути телефони.

Чому з таким треба змиритися? Це значить визнати, що ми всі хами, некультурні люди і на всякі правила поведінки нам начхати

Горват 2010-05-28 / 11:51:00
Для 264. Не лише букви знаю, але й вмію ними користуватися:) Я веду до того, що сам неодноразово бував у нашому театрі, більш того - не так багато вистав пропускаю. Немає там такого масштабного невігластва. Ну є поодинокі приклади - всюди є. Я ж веду до того, що текст Славіка схожий на бурчання 70-річного дідуся - молодьожжж на роліках, неправильно припарковані машини, хтось там повернувся не тим боком до акторів. Це дрібниці і не треба їх узагальнювати в якусь масштабну проблему. Ужгород - не театральне місто! З цим треба змиритися...

Юрій Лівак 2010-05-28 / 11:45:00
Ну не знаю, у тих випадках, коли в театрі бував я, нічого подібного не було. На "Сухішвілі" зал стоячи аплодував хвилин 15, не менше.

Урзус 2010-05-28 / 11:28:00
Стиль автора тут не важливий, головне - піднята проблема. Ну, що тут скажеш - рагулізація Ужгорода триває, от і результати. А в Берегсасі, у мадярському театрі, створеному Отілою Віднянським, глядачі культурні. Ведуть себе, як слід, в кінці вистави дякують тривалими оплесками. Варто ще навчитись квіти акторам дарувати - і буде повний ажур.

Eva 2010-05-28 / 11:25:00
Не знаю, що пенсіонерського дехто знайшов у статті. Ярослав написав з точки зору культурної, інтелігентної людини. Чи, може, хтось вважає, що культура властива лише людям старшого віку, а для молодшого покоління є нормою невігластво не лише театральне, а й повсякденне?

Мене теж дратує поведінка наших співгромадян і у театрі, з тими ж мобілками, і під'їзд на машинах мало не до вхідних дверей... Через це мені вже й не хочеться ходити до театру

264 2010-05-28 / 10:48:00
Горвату -- це не ти на мобілці грався увесь спекталь? Виявляється, й букви знаєш...

Горват 2010-05-28 / 09:12:00
Ха. Не читав коментарів. Виявляється не я один помітив )

Горват 2010-05-28 / 09:11:00
Славку, пишеш як пенсіонер у редакцію газети...

Пошановувач театрів 2010-05-28 / 07:53:00
А ти, Сергію, в театр сходи! Може в голові щось додасться!



Абсолютно підтримую автора у кожному згаданому пункті. Дикунство і невігластво! Театр -- це ознака культури у будь-якому місті.



Чомусь наше начальство в театрі не побачиш. Бо й культура у них -- нижче мура.

Сергій 2010-05-27 / 23:04:00
Дивно. На фото - молодий хлопець, а судячи з тексту, автор - пенсіонер.


Ярослав Гулан
Публікації:
/ 1«Хтозна-онлайн». На Закарпатті збільшується кількість анонімних сайтів
Право журналіста на інформацію. Захищати чи ігнорувати?
/ 10«Комунальна» журналістика Закарпаття:
/ 4Закарпатські джинсовики – банки, магазини, політики
Інтернет-ЗМІ Закарпаття: ситуація покращується
/ 9Редакція закарпатської газети – редактора та верстальника достатньо?
Журналіст знає, корупціонер боїться
/ 6На друковане слово грошей вистачає не усім
Газетна листівка під двері. Це краще, ніж джинса
«Реклама» обласної влади на Закарпатті обійдеться у 48 тисяч на місяць
На Закарпатті слово під загрозою контролю. Але вихід є
/ 2Державні і комунальні ЗМІ – у вільне плавання. Або ж в історію
/ 1Сайту Ужгородської міської ради «допомагає» приватний веб-ресурс. Чи це етично?
/ 2Мерський фінал в Ужгороді
/ 4Набережна Незалежності у приватній власності?
/ 10За скільки продали землю у центрі Ужгорода?
/ 5Ужгородські регіонали уже поклали око на дитячу вузькоколійку?
/ 12Чи скаже мер Ужгорода, де я живу?
/ 1Хто лукавить про автономне опалення – ужгородська влада чи регіонал?
/ 5Що приховує від людей сільський голова Поляни?
/ 9Украсти від ужгородців останню аптеку? Дозволено
/ 3Навіщо «Падіюн» подарували області?
/ 23Маршрутки й далі вирішують, як їм їздити
/ 16 Сміттєві афери в Ужгороді
/ 11Ужгород – приклад тепла?
» Всі записи