Петро Ходанич представив книгу статей „Шляхом пізнання” (ФОТО)

У прес-центрі „Закарпаття” письменник Петро Ходанич презентував книгу статей „Шляхом пізнання”. Разом з автором книгу представили Василь Химинець - професор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти; Віктор Браславець - директор видавництва "Карпати"; Борис Кушнір - головний редактор видавництва "Карпати".

Петро Ходанич представив книгу статей „Шляхом пізнання” (ФОТО)

Книга статей формувалася, за словами автора, протягом 14 років і вміщує 32 статті та один виступ автора, який підсумував усю книгу. Книга унікальна тим, що вперше автор звертається до творчості письменників-педагогів через призму виховання, а не літератури. „Я намагався підібрати письменників, які працювали на зламі епох, – розповів Петро Ходанич. – коли ставилися нові завдання перед педагогікою та мистецтвом. Таким чином я бажав поєднати педагіку і мистецтво, як єдину духовну сферу, яка з одного боку формується особистостями, а з іншого – формується під впливом держави". Серед постатей, які  розглядаються в книзі – О. Духнович, М. Лучкай, які піднімали мовну проблему, І. Панькевич, В. Стефаник, які своєю творчістю та життям, пропагованими ідеями відкривали шлях до формування особистості.

Серед художників, про яких згадано в книзі – майстри, які формують уявлення про етнопедагогіку, сімейне виховання: Ф. Манайло, сучасні митці В. Приходько, Т. Чувалова, Т. Данилич. "Мені хотілося б, – додав автор, – щоб наше Закарпаття було сприйнято як культурна цінність, яка формується в центрі Європи".

Василь Химинець
нагролосив, що сьогодні однією з глобальних проблем для нинішніх освітян є відсутність науково-методичної та підручникової літератури, яка стосується історії рідного краю, проблем історичного розвитку. Цій проблематиці науковці інституту післядипломної педагогічної освіти намагаються присвятити свої зусилля і гостро потребують різного роду допоміжних друкованих видань. „За останній рік науковцями нашого інституту видано понад 70 найменувань", – наголосив Василь Химинець. Із праць діячів, які працювали на території нинішнього Закарпаття десятиліття тому і про яких йдеться в книзі „Шляхом пізнання", „можна „витягати" напрацьований матеріал, проектувати його на сучасного вчителя і запроваджувати в реальне життя".

Окрім того, Василь Химинець розповів про започаткований Інститутом проект видання книжкової серії „Від дитини до громадянина", який покликаний „довести до широкої педагогічної громадськості набутки педагогічної думки вчених-педагогів, вчителів-практиків, різного роду твори дитячої літератури." Проект, першим виданням якого й стала книга Петра Ходанича „Шляхом пізнання", підтриманий видавництвом „Карпати".



Віктор Браславець звкернув увагу й на інші, спільні зі ЗІПО, видання. Щодо презентованої книги, то пан Віктор сказав, що вона „на прикладах наших, закарпатських та й таких, що працювали в нашому краї, авторів наводить цікаві приклади виховання". В планах видавництва – 2-томник про історію Ужгородської гімназії, які через 2 роки виповниться 400 років.

Борис Кушнір
акцентував на поєднанні Петром Ходаничем педагогічного та філософсько-оповідацького таланту. Всі згадувані в книзі проблеми автор пропускає крізь призму сьогодення. „Це книга не тільки для вчителів, а й для всіх нас, які вміють думати", – сказаав пан Борис.

Василь Химинець

Віктор Браславець

Борис Кушнір

09 червня 2011р.

Теги: Ходанич, письменник, книга, виховання, педагоги, історія, Закарпаття, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Танюшка 2011-06-09 / 23:21:00
От тепер будуть іще одну книгу примусово пуляти вчителям в Інституті вдосконалення педагогічних кадрів... Бідні вчителі знову не матимуть вибору: хоч-не-хоч, а купуєш... Асортимент ширшає, бач...

русин 2011-06-09 / 16:40:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Вчіться спілкуватися у пристойному товаристві. Адмін

НОВИНИ: Культура

18:11
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини