У прес-центрі „Закарпаття” новостворений „Перший цех” презентував проект пам’ятника Яну Непомуцькому (ФОТО)

У понеділок у прес-центрі „Закарпаття” журналістів зібрала подвійна презентація: новостворене Творче об’єднання „Перший цех” презентувало свій перший проект – "Відтворення пам'ятника святому Яну Непомуцькому в Ужгороді".

У прес-центрі „Закарпаття” новостворений „Перший цех” презентував проект пам’ятника Яну Непомуцькому (ФОТО)

Головними учасниками зістрічі стали відомі в місті творчі люди, які об'єдналися в спілку – скульптор Михайло Колодко, коваль, голова асоціації ковалів Закарпаття Олександр Безик, та журналіст, прес-секретар ТО "Перший цех" Олександр Попович.

Меценатами першого спільного проекту Творчого об'єднання стали відомі підприємці Олександр Суханов та Іштван Борнеміссо.

У Меморандумі об'єднання, який зачитав Олександр Попович, митці висловлюють переконання в тому, що мають „у своїх руках достатньо досвіду та професійності, для того, щоб бути здатними втілювати справді цінні для нинішніх і майбутніх поколінь проекти. Проекти, які стануть культурним надбанням і обличчям наших міст і сіл, вулиць і дворів, площ і скверів, набережних і проспектів", – йдеться у документі. Саме поєднання ремісничих та творчих тенденцій стало підставою для назви об'єднання „Перший цех", і цей бренд „цеховики" прагнуть зробити свого роду знаком якості. „Нас поки що троє, але ми відкриті до співпраці", – додав Олександр.

Про саме ТО розповів відомий скульптор, „Постачальник інформаційних приводів 2010 року" за журналістським рейтингом Ужгородського прес-клубу реформ, Михайло Колодко. Він акцентував увагу на тому, що проекти об'єднання носитимуть не тільки матеріальну цінність і якість, а й „духовну, естетичну та освітню цінність". Як приклад, Михайло у двох словах згадав найближчі проекти ТО, як-от мистецько-туристичний проект "Вказівник-галерея" у центрі Ужгорода, де кожен з ліхтарів-вказівників матиме вмонтований аудіогід та зображення тієї чи іншої вулиці сто років тому. Також продуктом "Першого цеху" будуть не тільки мистецькі матеріальні твори чи вироби, а й ідеї, інсталяції, соціальні акції тощо. За словами "цеховиків" їхньою метою є зробити бренд свого ТО візитівкою якості і гарантією привабливості, а його кредо є "змінимо простір, який перемінить нас на краще".

Творче об'єднання "Перший цех"

Відтак розмова перейшла до створення пам'ятника святому Яну Непомуцькому. Передісторію відтворення пам'ятника розповіли натхненники і меценати проекту Олександр Суханов та Іштван Борнеміссо. „Старий пам'ятник, який ми знайшли зруйнованим на старому кладовищі, ми вирішили трохи видозмінити, – розповів пан Олександр. – Розвернути хрест, додати німб із зірочками. І оскільки святий Ян – покровитель річок, мостів, млинів, ми вирішили до нового пам'ятника підвести воду та зробити стилізований бювет". Міський голова підтримав проект підприємців. Дивовижним чином майбутні меценати зустрілися і розповіли про своє бажання Михайлові Колодку, який теж уже деякий час виношував ідею про відтворення пам'ятника Непомуцькому. Врешті-решт відкриття більш як 5-метрового бетонного святого у капличці в псевдобароковому стилі відбудеться на Великдень, 24 квітня, на вулиці Тихій, при вході на гору „Кальварія". Освячення ж його відбудеться у день Яна Непомуцького, 16 травня. До того часу ініціативна група має намір зустрітися з єпископом Міланом Шашіком та отримати його оцінку і, ймовірно, благословіння.


Святий Ян Непомуцький, за словами Іштвана Борнеміссо, був свого часу покровителем Ужгорода, „таким чином ми повертаємося до духовного коріння міста".

Фотоісторію пам'ятника „цеховики" показали через відеопроектор.

На кадрі – металеві колони, врятовані ледь не зі смітника після реконструкції старого ужгородського Вокзалу. Литво XIX століття. Завдяки майстерності Олександра Безика вони ще послужать в ансамблі пам'ятника Непомуцькому


Насамкінець винуватці презентації розповіли детальніше й про найближчі майбутні проекти „Першого цеху", зокрема про вказівники та благоустрій площі Лаборця в Ужгороді. Проект благоустрою площі уже розробив коваль Олександр Безик. Основною метою було зберегти автентичність та камерність площі і виконати це максимально якісно. „Кілька проектів наповнення площі будуть винесені на широкий загал, аби ужгородці мали можливість проголосувати за найбажаніший вигляд площі", – додав Олександр Безик.

Невдовзі "цеховики" пообіцяли з'явитися у віртуальному просторі із власним блогом та сторінкою у найпопулярнішій соціальній мережі світу Фейсбук, тож, будуть відкритими для ідей, співпраці, спілкування, критики. У інтернеті ж звітуватимуться про свою роботу та анонсуватимуть проекти, шукатимуть партнерів, однодумців та небайдужих людей.

Остаточний затверджений ескіз пам'ятника

Михайло Колодко

Олександр Безик

Меценати проекту Олександр Суханов та Іштван Борнеміссо

Під час перегляду фотоісторії пам'ятника "цеховики" коментували цікаві історичні моменти

 Фото Закарпаття онлайн та Володимира Токача

15 березня 2011р.

Теги: "Перший цех", Колодко, Безик, Ян Непомуцький, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Русин 2011-03-19 / 22:08:00
Молодці хлопці, так і далі, може хоть хтось буде робити не в дусі беленізму а в дусі адекватності.

2011-03-18 / 19:38:00
ну це так сказать "творчий скачок "з медведів до святих!

читач 2011-03-15 / 19:40:00
Взагалі то дозвілів мер не дає.

Зоряна 2011-03-15 / 09:54:00
Не тільки 8) Дав дозвіл на встановлення пам’ятника та на підведення водогону.

Луц 2011-03-15 / 09:23:00
"Міський голова підтримав проект підприємців". Це як ? Сказав - молодці, хлопці!?

НОВИНИ: Культура

18:11
/ 1
Андрій Любка написав книжку казок у "співавторстві" з 3-річною донькою
10:57
/ 1
В Ужгороді відкрито персональну виставку робіт художниці Нати Попової "Хранитель візерунка"
19:11
/ 9
В Ужгороді обговорюють проєкт спорудження на однойменній площі пам’ятника князю Федору Корятовичу
06:20
/ 1
Хустяни вразили
11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
» Всі новини