Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія

Різдвяне повстання, організоване Українською Народною Радою в Ясінях 1919 року у селі Ясіня на Рахівщині, було не стихійним бунтом одного села, а добре організованою акцією пробудженого до життя українського національно-визвольного соборницького руху Закарпаття, чи, як тоді називали, Угорська Русь. Тому військова операція планувалась як більш масштабна акція звільнення від угорської влади спочатку Рахівщини, а далі – цілого Марморошського комітату (назва адміністративної одиниці, що охоплювала терени теперішнього Рахівського, Тячівського та частково Хустського районів Закарпатської області.

Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія

Очевидно, що на звільненні Хуста військова визвольна акція не зупинилася б, а логічно покрокувала б далі теренами всієї Угорської Руси (Закарпаття) в етнічних межах проживання русинів-українців. Адже свої рішення Українська Народна рада в Ясінях координувала з провідними особами українського національного руху всього Закарпаття. Так, коли військо Гуцульської республіки зайняло Сигіт, пише свої споминах С. Клочуряк, «з Хусту до Ясінянської Ради прийшла просьба, щоб наше військо довго не затримувалося у Сиготі, а йшло далі до Хусту і перешкодило намірам мадярів розігнати збори, скликані до Хусту на 21-е січня 1919 року». Події та плани архітекторів того українського чину задокументовані у мемуарному описі голови Української Народної Ради в Ясінях, Президента Гуцульської Республіки, а в 1939 році Міністра оборони Карпатської України Степана Клочуряка «До волі».

Звичайно так не сталося. Із запланованого реалізувалася тільки перша його частка – звільнення населених пунктів теперішнього Рахівського району Закарпатської області та адміністративного центру Марамороського комітату – м. Марморош Сигіт (тепер Румунія). Після раптового нападу та роззброєння полку угорських сейкелів у ніч з 7 на 8 січня 1919 року у селах Ясіня, Лазещина та Чорна Тиса влада перейшла до рук Української Народної Ради в Ясінях. Відразу було вжито важливі заходи по організації господарського, соціального життя та правопорядку в населених пунктах. Одночасно були проведені мобілізаційні заходи до Гуцульської народної оборони (війська Гуцульської республіки).  І вже 13 січня, після отримання додаткової підмоги старшин і підстаршин з Коломиї,  розпочався визвольний похід. Того ж дня були звільнені Кваси, Білин та Устіріки (розвилка шляхів на Богдан і Рахів та злиття Білої і Чорної Тиси). Наступальні дії були стрімкі. Наступного дня було зламано опір угорського війська у Рахові, звільнено місто, а також село Костилівка і, далі, 15 січня, Ділове, Вишіву (тепер село на території Румунії Valea Vișeului), Луг, Великий Бичків, а через день – адміністративний центр Марморошського комітату (адміністративна округа Угорського королівства) місто Марморош Сигіт.

Це був блискучий тріумф, який вселяв оптимізм, будив нові плани щодо звільнення краю після багатовікового національного поневолення. У Великому Бичкові новобранці проходили підготовчий вишкіл для  походу  на Хуст. Та сталося непередбачуване. Новонароджене українське військо східної частини Закарпаття не мало належної розвідки, досвіду і проґавило наближення чисельного румунського війська, яке також мало претензії на володіння цим містом. В результаті, допустилися фатальної тактичної помилки. Румуни обійшли місто з флангів, розібрали колію в тилу, у так званій Сигітській Коморі. І, хоч Гуцульська народна оборона добровільно залишила місто, все одно потрапила у пастку. Потяг, на якому відходили бійці, з’їхав з колії і зупинився. Румуни з трьох сторін відкрили шквальний вогонь. В результаті багато бійців загинуло, було поранено та взято полон. Довідавшись про дану подію, ЗУНР, для уникнення конфліктів з румунами і угорцями, відкликала своїх старшин та стрільців. Це було особливо дошкульно. Про перспективу походу на Хуст довелося забути. Ця подія боляче вдарила по морально-психологічному стану війська. А до того румуни не зупинились на досягнутому. Вони виявили бажання взяти під контроль Великий Бичків. Для уникнення зіткнень, Українська Народна Рада в Ясінях дала команду покинути його. Військо Гуцульської Республіки відійшло аж поза Рахів. Українська Народна Рада в Ясінях до червня місяця локалізувала під своїм контролем лише населені пункти Ясінської та Богданської долини.

З описаного вище є зрозумілим, що визвольний похід Рахівщиною та взяття Гуцульською народною обороною адміністративного центру Марморошського комітату міста Марморош Сигіт було блискучою операцією. Але далі допущені військові помилки, загалом затримка війська у місті, привели також і до трагедії, до військово-політичного краху української державницької перспективи на Закарпатті у 1919 році. Та по при все, ми однозначно можемо ствердити, що то була героїчна сторінка з історії Рахівщини, а найперше – Ясіня, був заявлений військово-політичний, державницький, організаційний хист творців тієї, таки української, держави на Закарпатті у 1919 році.

Те, що сталося, відомо. Це описано  безпосередньо лідером Гуцульської Республіки Степаном Клочуряком, досліджено істориками. Минулого не змінити. Тому історія, як наука, цим не займається. Та все ж варто пропустити ці події через призму такого собі історіософського есеїстичного погляду. Спробувати порефлексувати та намалювати можливі альтернативні сценарії. Так, тут доречні закиди та звинувачення у гаданні на кавовій гущі. Та все ж нам варто глибше зрозуміти тодішні біжучі ситуації і спробувати спрогнозувати інші сценарії, якщо б не була допущена та фатальна помилка у Сиготі. Це дасть нам можливість розширити масштаб державно-політичного мислення, а отже – краще орієнтуватися і у складних ситуаціях сьогодення. Тому спробую викласти один з таких можливих сценаріїв.

З огляду тодішньої загальної геополітичної ситуації у Центральній Європі, внутріполітичної в Угорщині та низки інших чинників допускаю високу ймовірність успішного здійснення походу та швидкого звільнення від угорських військ Марамороського комітату, а на хвилі успіху – подальшого розгортання військового визвольного походу іншими теренами Закарпаття, який синхронізувався би з походом Стрийської групи УГА на Сваляву–Мукачево. Останій не був такий успішний, позаяк не був так опертий на місцеву людність, як похід Гуцульської народної оборони та самоврядно-державницька діяльність Української Народної Ради в Ясінях.

Безперечно, у планах румунів також була ідея окупації цілої Марморощини. Але в українців було вікно можливостей, це – максимально швидко розширити географію звільненої землі, що було цілком реально. Тому затримка українського війська у Сиготі була  смертельно небезпечною, позаяк дала можливість румунам підтягнути свої переважаючі військові сили для протидії українцям. За альтернативним сценарієм, вийшовши на простори теперішнього Тячівського і Хустського районів, Гуцульська народна  оборона могла провести швидку мобілізацію. Тамтешнє населення мало різко негативне ставлення до влади Королівства Угорщина і тому бажаючих вступити до лав українського війська (Гуцульської народної оборони) було б достатньо. З другого боку, Угорщина була дуже ослаблена програною війною (Першою світовою), диктатом Антанти (переможців у війні), синхронізованими національно-визвольними рухами неугорських народів, внутріполітичним хаосом і загальною деморалізацією. Взяття під військовий контроль великих територій краю паралельно з організацією української влади на місцях та утворенням загальних крайових політичних органів влади, рішень про злуку із ЗУНР, було б не чим іншим як політикою доконаних фактів, з якою мусіли б рахуватися тогочасні політичні гравці. Саме доконані факти, багато в чому, схилили учасників Паризької мирної конференції до прийняття відповідних рішень. Програш на полі бою військ УГА армії Галера в Галичині схилив його учасників до відмови делегації ЗУНР у підтримці (до представників УНР було ще більш упереджене відношення). У підсумку Галичину віддали полякам. Тому закарпатська «карта» делегації ЗУНР на Паризькій мирній конференції могла виявитися «золотою» та схилити його учасників до надання права українцям Австро-Угорщини на державність, хоч може і територіально обкраяну, тобто не по етнічних кордонах розселення українців.

Все це свідчить про те, що історія у час великих зрушень, поворотні моменти надає народам  можливості для реалізації своїх національно-державницьких планів, але одночасно для цього часто відводить дуже вузькі часові рамки, де треба пройти дуже стрімко і, водночас, тонко, оминаючи небезпечні місцини, круті повороти, вири. Десь так вона розпорядилася з українцями у 1919 році. Дошкульна пастка, у яку потрапили українські війська Гуцульської Республіки у Марморош Сиготі, фактичний їх розгром можливо і стали тією подією, який повернув історію в інший бік, зірвав плани національного визволення та державного становлення не тільки в масштабах Закарпаття, але і Західноукраїнської Народної Республіки загалом.

P.S. Безперечно, це є суб’єктивний авторський погляд, що побудований на фактах та певних припущеннях, що витікають із них. Питання, звичайно дискусійне.

18 січня 2024р.

Теги: похід, Сигіт, Ясіня, повстання, Гуцульська республіка

Коментарі

В.Піпаш 2024-01-19 / 19:36:12
Друже Петре. ЩОДО ІСТОРІОСОФІЇ. Галицьких старшин забрали назад у Коломию, на прохання-обурення Клочурака. Наступне, щодо історіософії: існування Гуцульської республіки забезпечило входження більшої частини Гуцуцульщини (окрім Вишівщини, що наразі у Румунії) у склад Чехословаччини (про це був меморандум Гуццульської н. р. від червня 1919 ро Масарика, із-за чого румуни Клочурака арештували, відсидів рік у їхньому концтаборі), а потім і у склад УРСР, наразі - в Україні.
Наступне: Друже, абсодютно впевнений, що без Гуцульської республіки, ну, не було б Карпатської України, з прогоолошенням її незалежності. У мене такі історикофілософські гадки

В. Піпашу, автор 2024-01-19 / 17:39:38
Це не історичне дослідження, а політологічне, історіософське. Тому на деталізації фактів не зупинявся. Історичні факти давно описані. Дана публікація більше аналізує та пробує висвітлити можливі альтернативні сценарії розвитку подіц.

В.Піпаш 2024-01-19 / 17:30:24
ПОПРАВКА - ВІДОРЩІ - 19 СІЧНЯ. ДАРУЙТЕ І ІШІ ГРАМАТИЧНІ ПОМИЛКИ - ДРУКУЮ НЕЗРУЧНО, З ТЕЛЕФОНУ, НА ЩО НЕ ЗВИК.

В.Піпаш 2024-01-19 / 17:26:02
п. Петре, хотів би дещо уточнити - деталізувати
Перше. Гуцудьське військо рухадося задізницею двома потягами ( трохи броньованими), з гарматами та кулеметами, з котрих у населенних пунктах висаджувалися десанти.
Друге. У Рахові, на підтримку, П Попенком (потім був обраний старостою міста)було організоване повстання місцевих мешканців. У В. Бичкові також - хтось виліз на дзвінницю Успенської церкви та обстрілював угоських вояків із кулемета.
Третє.
Сигіт був взятий без бою. Місцеве єврейсько-угорсько-українське населення вивісило синьо-жовті та білі прапори. Дода, що СигітЮ, на той час, за населенням було найбільшим містом Закарпаття, більшим за Ужгород та Мукачево, ЗНАЧНИМ ЦЕНТРОМ КУЛЬТУРНОГО ЖИТТЯ.
Четверте.
Причина поразки була також і в тому, що галицькі старшини (молоді хлопці) увечері від ейфорії перемоги, напилися та найшли собі дівок Їх вранці наступного дня ледве побудили...
Перший потяг із половиною війська вирвався з Сигота.Через пару годин добрався до Рахова, де у цей час у результаті заколоту, організованого місцевим мадяронським священником (особисто застрелив Попенка) владу захопили мадяри (Могилу Попенка віднайшов мій покійний тато). БУЛО ВБИТО 11 ГУЦУЛЬСЬКИХ СТРІЬЦІВ, ТІЛА КОТРИХ ВКИНУЛИ У КОЛОДЯ, ЩО РА ТЕРИТОРІЇ СУЧАСНОЇ СШ № 1. (КОЛИ Я У НІЙ НАВЧАВСЯ, НА ЙОГО МІСЦІ БУЛА КОЛОНКА). ЯК ПОВІДОМИВ, ОСТАННІЙ СВІДОК ГУЦУЛЬСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ, НА ДРУГІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ, ЩО ВІДБУЛАСЯ У РАХОВІ У СІЧНІ 1992 Р. - М. ВОРОХТА (ДО РЕЧІ - БАТЬКО ВІДОМОГО РАХІВСЬКО ЛІКАРЯ, ДІД РУХІВЦЯ М. КОВАЛЯ ТА ПРАДІД ЖУРНАЛІСТКИ, ЯКА. ЗОКРЕМА ПРАЦЮВАЛА І НА ІНТЕРІ - МАРИНИ КОВАЛЬ) ЦЕ ВІДБУЛОСЯ, ЦИТУЮ, "НА ВІДОРЩІ, СЕБТО 9 СІЧНЯ. ЦИТАТА ВЗА ІЗ ЙОГО ЩОДЕННИКА,КОТРИЙ У ТОЙ ЧАС ВІВ.
ГУЦУЛЬСЬКІ БІЙЦІ, ЩО ВСАДИЛИСЯ З ПОЇЗДА, ЗАКОЛОТНИКІВ РОЗІГНАЛИ. ТИМЧАСОВО, ГУЦУЛЬСЬКА ВЛАДА У МІСТІ БУЛА ВІДНОВЛЕНА. СТАРОСТОЮ ОБРАЛИ С. ДРЕБОТУ. ЛИШЕ ПІЗНІШЕ ВІЙСЬКО ВІДІЙШЛО ДО ПЕРЕДМІСТЯ РАХОВА --УСТЄРІК, ДЕ ПРОТРИМАЛИСЯ ДО ТРАВНЯ 1919 Р.


Петро Ференц
Публікації:
/ 12Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 3Підкуп був, підкупу не було
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
/ 12Гра на бідності
» Всі записи