Підкуп був, підкупу не було

Підкуп був, підкупу не було

…В мережах використовуються люди,

відмінні від вашого складу характеру,

інтелекту, освіченості і т. ін… Вони як секта працюють…

( Romario Brut, уривок кометаря до посту у ФБ)

 

Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року викликали хвилю громадського обговорення про масовий підкуп виборців. Навіть народний депутат України Микола Княжицький заявив у своїй сторінці у Фейсбуці: «Урок цих виборів: корупція поки нездоланна, бо толерується суспільством. У Карпатах кандидати у малих громадах просто платили людям від 300до 1000 гривень за голос. Люди дякували і голосували». Але, з другого боку, логічно задати питання про те, де був той підкуп виборців. Так, в  селі Богдан, де я проживаю, на відміну від 2015 року, коли реально був відкритий масовий підкуп виборців (про це я писав у статті «Гра на бідності»), цього року нічого подібного не спостерігалося. І, дійсно, може справді не було підкупу виборців, все було чесно? А вказані розмови є лишень вигадками опонентів, що програли вибори?

Ззовні це справді так виглядає. Ніхто нікого за руку не зловив, що пропонував гроші, ніхто не склав протоколу про подібні явища, ніхто не зафіксував «каруселей». То звідки тоді взялися подібні чутки? І чи мають вони під собою підґрунтя? А я думаю, що мають. Просто мова йде не про класичний грубий підкуп, який робить багато галасу (був наявний у 2015 році), а м’який, прихований. Тож давайте разом спробуємо виявити схеми того «м’якого» підкупу.
 

Непрямий підкуп грошима платників податків

Регіон гірської Рахівщини в цілому і, зокрема, населені пункти Богданської долини можна віднести до депресивних територій. Тут має місце велика густота населення, масове безробіття, малоземелля і, зрозуміло, низький рівень доходів великої кількості громадян. Для багатьох осіб одним із джерел доходів є матеріальна допомога із місцевого бюджету. З одного боку це добре, бо справді є особи, які опинилися у важкому соціальному становищі. Але з іншого, це провокування соціального інфантилізму. Та саме основне те, що ця ситуація може свідомо використовуватися з політичною метою. Розпорядник коштів сільського бюджету перетворюється на таку собі «мати Терезу» благодійної діяльності. Відповідно, за роки утворився пласт людей, вдячних за таку допомогу. А коли ще нагадати, щоб не забули віддячитись, коли треба, то зрозуміло, що кількість таких людей як виборців у день виборів, за дуже низької загальної виборчої активності, є значною або і вирішальною. Так, за 2019 рік з місцевого бюджету с. Богдан було надано матеріальну допомогу громадянам у сумі 450 тис. гривень. Думаю, що у 2020 році практика не змінилася. Особливо цікаво було дізнатися про кількість наданих матеріальних допомог за останні два місяці перед виборами. Тому цю практику можна однозначно кваліфікувати як непрямий підкуп виборців. Соціальна допомога повинна йти через соціальні служби і не прив’язуватися до виборних посадових осіб. Але про це повинен подумати законодавець.
 

Мережі доброчинної діяльності

Двадцять першого липня 2019 року був присутній спостерігачем на виборах до Верховної Ради України в с. Богдан на дільниці в сільському будинку культури. От вразила мене тоді одна картина. Мешканець с. Богдан просто в залі для виборів почав голосно говорити на весь зал: «Де наш тут у бюлетені дорогий Василь Васильович Петьовка». Нічого, дали зауваження і виборець пішов у кабінку для голосування. Скажете, до чого це тут? Та ні до чого. А просто так. Чоловік вербально та емоційно виразив почуття вдячності народному депутату України.

І не в рюкзачках (шкільних ранцях) справа. Василь Петьовка у Рахівському районі і, зокрема в Богдані, налагодив систему, мережу доброчинної, або інакше, благодійної діяльності. Це і подарунки мешканцям до різних свят, матеріальна допомога соціально незахищеним громадянам для різних  потреб, така ж допомога до релігійних свят Різдва і Великодня. За десять років такої діяльності напрацьована база даних соціально вразливих людей (одиноких, багатодітних, хворих і т.п.), підібрані люди для соціальної волонтерської діяльності. Одним словом, це добре прокачана мережа. І те, що вона має політичну складову як майданчик під вибори, як технологія я зрозумів уже в 2011 році на День села Богдан, коли на святі мешканцям села дарували подарунки від Василя Петьовки.

Як уже було зауважено вище, грубий підкуп  працює погано та і скандалу багато. Це все одно, що вводити ліки, які призначені для внутрівенного введення, внурішньом’язово. Ефект буде малий. Підкуп на вулиці, в барах крім скандалу нічого особливо не дає. Він ефективний лише в мережах. І те, що ця мережа була здана в оренду кандидату і одночасно сільському голові с. Богдан С. Мільчевичу, уже багато чого говорить. Я не хочу говорити про те, що перед виборами Мільчевич прогнав через цю мережу гроші. За руку не зловив і тому цього говорити не буду. Але те, що сам факт, що мережа працювала на «Рідне Закарпаття» і С. Мільчевича, уже дала йому колосальну перевагу. Орієнтовані на мережу люди (виборці) правильно зрозуміли своїх волонтерів.

Отож, вітаю  Василя Васильовича Петьовку з перемогою на посаду Богданського сільського голови, багатьох депутатів сільської ради, здобутках по інших ОТГ Рахівщини, лідерства «Рідного Закарпаття» в районну і обласну ради. Новостворене під вибори «дитя» (політичний проект – Рідне Закарпаття) здобув перемогу. А насправді це не просто перемога на чергових місцевих виборах. Це стратегічна перемога в опануванні Рахівщиною. Ви витіснили на маргінес рахівські еліти 90 – 2000-х років.

Більше нічого не говорю, рецептів і прогнозів не даю. З мене, поки що, достатньо цього аналізу. А це вже немало.

02 листопада 2020р.

Теги: підкуп, вибори

Коментарі

Житель с.Богдан 2020-11-07 / 20:25:41
Петро Петрович ви не можете гідно програти як програли в 2015 тому що нічого не робили а леше все знищили нагадайте будь ласка при кому закінчили святкувати день села? Ви говоририте що хотіли зробити міст на щаволі чого незробили люди вібирають тих які шось роблять і роблять толково от чесно скажу не вірю шо ви такий правельний всім не вгодиш це так от я голосував з Мільчевеча ніякої соціальної допомоги немав і ніякі гроші він мені не давав людина зробила в Богдані багато тому і проголосували за него як би ви шось зробили то ви би були головою і тепер

Vasil 2020-11-05 / 21:21:47
Створення робочих місць - це престиж і компетенція депутата, а одноразові подарунки - це піар і підкуп.

Олександр 2020-11-02 / 23:03:02
У бідній країні з відсутністю культури, відчуттям особистої гідності громадянина, виборець купується елементарно, ще й з рабською вдячністю за мізерні подачі продається. Я б тих хто купляє виборців не відносив до еліти - це скоріше всього псевдоеліта, яка нічого спільного з демократією не має і своєю поведінкою робить все щоб ми опинились в авторитарній диктаторській країні. А люмпенізоване суспільство до цього і приведе.


Петро Ференц
Публікації:
/ 12Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
/ 4Сигітський визвольний похід. Тріумф і трагедія
/ 6Ухвала про злуку ЗУНР і УНР у Станіславі та представництво Закарпаття
/ 5Михайло Тиводар. П’яті роковини
Іван Жеґуц та його "Книжка і преса - їхні шляхи у Закарпаття протягом двох століть"
/ 7Як жити з "ворогом народу"?
/ 11Олекса Борканюк і декомунізація історії комуністичного руху Закарпаття
/ 12Погані українські президенти і добрий український охлос
/ 4Голодомори, політичні репресії, терор, погроми, депортації
/ 5Перші польові матеріали, або Записник бесід з батьком
/ 53Ти, дебіле, або Булінг учителя Богданської школи
/ 56Московське православ’я на Закарпатті як дітище МГКЄ
/ 13Родина Поповичів з Богдана
/ 10Богданські смереки, або Похвала глупоті
/ 5Освітній закон і Угорщина. Історичний контекст і завдання на перспективу
З літопису села
Український чин Закарпаття в період угорської окупації та початку встановлення радянського тоталітарного режиму (1939-1945 рр.)
/ 5Пам’яті батька
/ 2Юрій Ерстенюк. На таких тримається Україна
/ 1"Золотий" вересень
/ 1Хата Калинюка
/ 10Михайло Тиводар. Слово про Вчителя
/ 36Бібліотека, фітнес і комунальне майно
/ 2Старе гуцульське фото з ХІХ століття
/ 12Гра на бідності
» Всі записи