Щиро радію за Івана Васильовича

Щиро радію за Івана Васильовича

Прочитав інформацію про реабілітацію Івана Васильовича Мирона – двадцятип’ятирічного в’язня радянських таборів 

Побратими по УПА І. Мирона – Микола Грицак, брати Василь та Андрій Скрипки померли, не дочекавшись реабілітації, бо, відповідно відповіді на прохання В. Скрипки про реабілітацію, від 24 січня 1995 р. за підписом заступника прокурора Закарпатської області В. Химинця, вказано, цитую: "...Повідомляю, що постановою № 44к-186/91 Президії Закарпатського обласного суду від 05.02 1993 року відмовлено вам у реабілітації...  У процесі вивчення справи встановлено, що ви літом 1949 року вступили у банду ОУН, були зв'язковим у банді, у грудні 1949 року приймали участь в убивстві працівника МДБ Тафій В., мали зброю…"

Щодо Тафія, то це був гебітський агент, що проник у боївку і у жовні 1949 р. видав трьох упівців, котрих розстріляли (про це нижче). Агента було викрито та покарано за смерть товаришів.

Відповідь із прокуратури надійшла, коли вже йшов ЧЕТВЕРТИЙ рік  Незалежності України. Така то була українська влада…

Тож може варто реабілітувати посмертно тепер, згідно з Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та визнанням вояків УПА борцями за Незалежність України, також і всіх інших учасників цієї Рахівської боївки та підпілля (а кілька чоловік полонених упівців, виданих, як зазначалося, агентом МДБ, було без суду розстріляно 23 жовтня 1949 р. Керівник боївки – директор школи, ковнерівець, рідний брат відомого закарпатського лексикогафа Миколи Грицака – Андрій Грицак, Михайло Молдован, Михайло Шведюк, а Олена Коперльос у 1951 р., загинула під час перестрілки, однак застрелила командира групи з її захоплення, лейтенанта МДБ Гриценка), засуджених «іменем СРСР» разом із І.Мироном до 25 років каторги – В. Скрипку, А. Скрипку, Олексу Павлюка, Івана Попадича, Івана Ткача, а Івана Мельничука, Славу Зумер, Миколу Попадича (помер у концтаборі), Прокопа Андрусевича, Миколу Грицака – на десять років, Марію Павлюк, Івана Томащука, Михайла  Коперльоса, Параску Стефанович – на вісім років, Юрія Бердара – на п’ять років.

…Серед засуджених були щонайменше троє поетів та один художник.

На світлині: пам’ятник, споруджений силами громадськості Рахіщини (ініціатор - архітектор М. Кравчук) на могилі А. Грицака, М. Шведюка та М. Молдована. Околиця Рахова.

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
19 липня 2019р.

Теги: реабілітація, підпілля, ОУН

Коментарі

Олена Федорова 2019-12-04 / 23:22:59
Слава великомученикам-героям Карпатської України!

Йоу 2019-08-24 / 20:36:52
Вітаю з Днем Незалежності! Але святкувати, з повноцінними парадами та фанфарами, повноцінно будемо тоді, коли отримаємо реальну Незалежність. Незалежність розпочинається не тільки з герба, прапора та гімну, але і з права Держави на суверенну емісію. Нині наша Вітчизна залежна від глобальних структур, від їх інформаційного та доларового впливу. Україна процвітатиме виключно як нейтральна Держава, що вміє грамотно співпрацювати з сусідами.

Пацієнту 2019-08-12 / 20:13:21
Підскажіть, будьте ласкаві, за що посадили Мирона - за антирадянську пропаганду чи за щось інше? Чому більшість репресованих реабілітовано давно, а Івана Васильовича ні?

Авт. 2019-08-09 / 11:01:04
Гадаю, що той, хто підписався під "рух-прес" має ж таке відношення до історичної НРУ, як я до компартії Китаю.

паціент 2019-08-09 / 00:33:30
якби не президентські вибори-2019, то Іван Мирон і далі був би "врагом народа". Хтос робив собі піар на сему старому чоловікови, згадали за него, коли була вигода. Не файно так поступати, не файно і не по-християнськи...

РУХ- інфо 2019-07-27 / 22:41:17
Не вірю в щирість В. Піпаша - за період керування Закарпатськимс РУХом ні чого не зробив для реабілітації рухівця Івана Мирона, та навіть ставив під сумнів його активну участь в русі опору. Мрон Іван ВАсильвич справжній незламний герой України.


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи