До 100-річчя Народного єпископа

Напочатку лютого наступного року виповнюється сто років від Дня народження палкого Патріота України, видатного церковного та громадського діяча Закарпаття. владики Івана Маргітича.

До 100-річчя Народного єпископа

Беззаперечно, що українська громадськість Закарпаття «забути» про таку подію не може! Тож публікуємо наше звернення до новообраного керівника нашої Мукачівської греко-католицької єпархії із пропозиціями щодо відзначення ювілею Народного єпископа Івана Маргітича
 

Закарпатська греко-католицька спілка імені Івана Маргітича

№ 4-1, від     15 грудня 2020 р.

Преосвященному владиці Нілу,

Адміністратору Мукачівської

греко-католицької єпархії

 

«Про відзначення 100-річчя

від дня народження  Народного єпископа Івана Маргітича»

 

Преосвященний владико!

4 лютого 2021 року виповниться 100 років від Дня  народження Народного владики Івана Маргітича – незламного ісповідника віри, видатного релігійного, церковного і громадського діяча Закарпаття, який усе своє свідоме життя віддав служінню Христовій Церкві, народові й Україні.

Як підступно та брутально не принижувала й не переслідувала його богоненависницька влада, як безжально не гнула-пригинала, проте зламати не змогла. Добро Христової Церкви і народу – ці два святі поняття стали сенсом його життя, допомогли вистояти і вижити. Ані жорстоке нищення Греко-Католицької Церкви на Закарпатті, ані суворий вирок – 25 років позбавлення волі – не зламали його дух. Після дострокового звільнення він продовжує священичу діяльність у підпіллі, усі сили зосереджує на реабілітації прабатьківської Церкви, стає активним учасником її відродження. Важко хворий єпископ Іван Маргітич у поважному віці відвідує найвіддаленіші села, своїм досвідом і мудрістю сприяє розвою Греко-Католицької Церкви на Закарпатті. Власне, Владика Іван відійшов по вічну нагороду в опінії святості під час освячення престолу в храмі села Пилипець Міжгірського району. «Народний владика» – такий високий титул присвоїли йому вірники краю ще за життя, і такою незмінною повагою та молитвами його вшановують і досі.

Владика Іван Маргітич стійко переніс гоніння і переслідування за Христову Церкву, прославився чеснотами віри, надії і любові. Його подвижницьке життя – яскравий приклад для всіх його учнів і послідовників.

Вважаємо, що навіть в умовах пандемії, ми зобов’язані відзначити ювілей. З цією метою, просимо Вас утворити «Оргкомітет» під Вашим керівництвом, у склад якого б увійшли церковні та громадські діячі і науковці (рекомендований проект – додається) та затвердити «Заходи» із відзначення (рекомендований проект - додається)
 

о. Василь Данилаш, Голова Закарпатської греко-католицької спілки ім. І. Маргітича, декан Великоберезнянський

Голова управи Закарпатської греко-католицької спілки імені Івана Маргітича, голова Закарпатського ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, к.і.н.                            Володимир Піпаш

 

Додаток 1

«Оргкомітет із відзначення 100-річчя від Дня народження владики І. Маргітича»

Голова - Владика Ніл Лущак, Адміністратор Мукачівскої єпархії.

Заступник голови – Піпаш Володимир.

Заступник голови – о. Михайло Михайлець, адміністратор с. Глибоке
 

Члени оргкомітету:

Масляник Олександр, Заслужений журналіст України (за згодою);

О. Василь Носа, ставр. прот., керівник Рахівської філії імені Преосвященного владики Івана Маргітича Інституту історії Церкви МГКЄ;

О. Василь Данилаш, декан Великоберезнянський, співголова Закарпатської греко-католицької спілки імені І. Маргітича;

Вегеш Микола, доктор історичних, професор  (за згодою);

Зимомря Микола, доктор філологічних наук, професор  (за згодою);

Гаврош Олександр, письменник та журналіст (за згодою);
 
Маргітич Юрій, брат І. Маргітича;
 
О. ЧСВВ, Веніамін Довганич.
……
…….
…….
 
Додаток 2

«Заходи із відзначення 100-річчя від Дня народження Преосвященного владики Івана Маргітича»
 

  1. Проведення Вечорів Пам’яті владики І. Маргітича у Боржавському, Хусті, Рахові та Ужгороді тощо.

  2. Створення циклу теле-  і радіопрограм за участі викладачів Духовної семінарії, фахівців Інституту історії Церкви МГКЄ, Закарпатської  греко-католицької  спілки імені Івана Маргітича,    вчених, священиків і вірників,  а також публікація статей, спогадів у пресі та електронних ЗМІ й на сайті єпархії.

  3. Пожвавлення збору та опрацювання документів і свідчень для беатифікації владики І. Маргітича в МГКЄ і передача їх до Постуляційного процесу МГКЄ. Видання у 2021 році збірника усіх доступних статей, інтерв’ю, промов і проповідей владики Івана Маргітича.

  4. Проведення наукової конференції  в Духовній академії (після спаду пандемії та карантинних обмежень - орієнтовно навесні 2021 р.) (сценарій – додається)

 

Додаток 3

Орієнтовний сценарій наукової конференції

 а) панахида в храмі Перенесення мощей Блаженного Теодора, єп. Мукачівського;

б) вступне слово-привітання Преосвященного владики Ніла, Адміністратора Мукачівської греко-католицької єпархії;

в) доповіді та спогади про владику Івана Маргітича.

(Пропонуємо запросити, зокрема: доктора історичних наук, професора УжНУ Миколу Вегеша, доктора філологічних наук, професора  Миколу Зимомрю, о. Василя Данилаша, декана Великоберезнянського, Голову Закарпатської греко-католицької спілки ім. І. Маргітича, о. Івана Костака, о. Миколу Копича, декана Великобичківського,  Юрія Маргітича, брата владики,  о. Василя Зейкана, доктора богослов`я,  о. Юрія Бровді,  о. Василя Носу, ставр. прот., керівника Рахівської філії імені Преосвященного владики Івана Маргітича Інституту історії Церкви МГКЄ, Володимира Піпаша, кандидата історичних наук, голову Закарпатського обласного об'єднання ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, редактора-упорядника книги «Ви не вмрете єпископе Іване…», Олександра Гавроша, письменника та журналіста, Олександра Масляника, Заслуженого журналіста України, упорядника і редактора книги «Народний владика Іван Маргітич» та ін.).

г) прийняття Звернення про прискорення беатифікаційного процесу  владики І. Маргітича.

Уже бувши дуже немічним, Іван Маргітич у 2003 р. таки виступив перед громадськістю на Красному Полі 15 березня 2003 р

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
16 грудня 2020р.

Теги: Маргітич, сторіччя, беатифікація

Коментарі

Вірник, який володіє ПРАВДИВОЮ інформацією 2021-01-16 / 16:15:18
Я ніколи в ЖИТТІ, навіть збагнути не міг, що Людину, яка поклала на ВІВТАР ХРИСТОВОЇ ВІРИ і СВОГО НАРОДУ найцінніше що мала, ВЛАСНЕ ЖИТТЯ, можуть ненавиділи ті, яким ВІН, своєю клопіткою працею і постійним переслідуванням з боку БЕЗБОЖНИКІВ, залишив у СПАДОК ТЕ, що сьогодні мають, а це -- ЦІЛУ Мукачівську Греко-Католицьку єпархію, бо ЯК БИ не ВІН і ПОДІБНІ ЙОМУ, то я впевнений що ГРЕКО-КАТОЛИКІВ у ТАКІЙ КІЛЬКОСТІ, в Закарпатті ТОЧНО НЕ БУЛО Б. Зрозуміло, що владика Іван Маргітич був такий НЕ ОДИН, таких як він було декілька АКТИВНИХ, до прикладу отець Петро Орос, о. Іван Ченґері,о. Павло Мадяр, о. Іван Роман, о. Юрій Федака, о. Йосиф Штелиха, о. Віктор Чепа, о. Елемир Ортутай, о. Мондик, о. Горінецький, о. Мирон Бескід і ще декілька священиків, які НЕ БОЯЛИСЯ, що за їхню підпільну діяльність ЇХ МОЖУТЬ БЕЗБОЖНИКИ запроторити за ҐРАТИ, як політв'язнів, приписавши ЇМ ПОЛІТИЧНУ СТАТТЮ за якою термін ув'язнення давали МАКСИМАЛЬНИЙ.
Мене особисто, не те що дивує, в мене навіть слів обурення НЕМАЄ, як сьогодні назвати тих ЯНИЧАРІВ, які пробують ЗАПЕРЕЧИТИ ОЧЕВИДНЕ і знівельовувати та приписувати таку НАДЗВИЧАЙНО ВЕЛИЧНУ ПОСТАТЬ ІСПОВІДНИКА ХРИСТОВОЇ ВІРИ, як владика Іван Маргітич, в такий спосіб, як вони це РОБЛЯТЬ...
Панове, служителі невідомо якої секти, бо вас навіть назвати важко служителями церкви, які так вперто нав'язуєте нам тут СВОЇ БАЖАННЯ про якусь автономію, якийсь ваш "SUI JURIS", який ви отримали за рахунок ВІДВЕРТОЇ І ЦИНІЧНОЇ БРЕХНІ, ВСУПЕРЕЧ на ЦЕ будь яких КАНОНІЧНИХ ПІДСТАВ, СХАМЕНІТЬСЯ. Те, чого бажаєте ви, нам ЧУЖЕ, ми вас навіть розуміємо чому вам це так КОНЧЕ ПОТРІБНО, але ЦЕ НЕ НАШЕ бажання і НЕ ПРИКРИВАЙТЕСЯ НАМИ. Ми всі, вірними БІЛЬШОСТІ греко-католиків Закарпаття, БАЖАЄМО ЄДНОСТІ З БРАТАМИ ПО ТОЙ БІК КАРПАТ І ВИ НАМ У ЦЬОМУ НЕ ЗАВАДИТЕ НІКОЛИ, бо ми , на відміну від вас, МАЄМО ВЛАСНИЙ РОЗУМ і ВЛАСНЕ БАЖАННЯ і до Вашого відома ДОБРЕ РОЗУМІЄМО ЗМІСТ СЛІВ ІСУСА ХРИСТА: "ЩОБ БУЛИ УСІ ОДНО, ОДИН ПАСТИР І ОДНЕ СТАДО", а не так як Ви це МЕРКАНТИЛЬНО розумієте. Тому, якщо спробуєте нам ЗАВАЖАТИ в НАШИХ БАЖАННЯХ, то можете своїм вихованцям-яничарам УЖЕ від сьогодні шукати інші місця для РОБОТИ !!! Але маю надію, що вони, на відміну від вас, РОЗУМНІШІ.
І останнє, як би ви не старалися знівелювати ПОСТАТЬ і ВЕЛИЧ НАШОГО НАРОДНОГО ВЛАДИКИ Івана Маргітича, НІЧОГО у Вас НЕ ВИЙДЕ, бо він БУВ, Є І БУДЕ НАШИМ, МАЄМО НАДІЮ що з вашою допомогою чи БЕЗ НЕЇ, але ВІН БУДЕ НАШИМ СВЯТИМ, тому, що ВІН СВОЇМ земним, ревним І ДІЙСНО ХРИСТИЯНСЬКИМ ЖИТТЯМ, ДОВІВ СВОЮ на це ЗАСЛУГУ. І не Вам сьогодні давати ЙОМУ оцінку, бо ви не варті навіть знаходитися в ЙОГО тіні, хай Бог просить мене грішного.

Преосвящений владико Іване, молився за нас грішних.

АМІНЬ.

В. Піпаш 2021-01-15 / 22:07:28
Зміст статті - це звернення щодо належного відзначення сторіччя від Дня народження людини, яку ми шануємо - "Народного владики" - Івана Маргітича. Однак, у "когось" факт такого "звернення", тим паче - відзначення - викликає злісне несприйняття. Це помітно у "коментарях".
Бо, вони, мабуть, гадали, що ми "забудемо" за ювілей, а загалом - ім"я "Іван Маргітич", його ідеї, його ЗАПОВІТ про Єдність теж має забутий. Тому, вочевидь, така ненависть про звернення про відзначення ювілею б.п. Народного владики. Їхнє гасло: "забутьте за нього, забудьте його Заповіт, їх взагалі не було, вони не жили, не існували"

В. Піпаш 2021-01-15 / 20:13:09
Т. зв. "закарпаттю".
Пане, виявляїться, що ви не лише фарисей, але й брехач (загалом, це, до певної міри - синоніми). Я ніколи не був "секретарем Рахівського райкому комсомолу". Не треба вигадувати брехню. Повторюю: не був, це ваша брехня-вигадка.І не чіпайте мого покійного батька, котрий ЗАВЖДИ (навіть в умовах угорської окупації, у 19-річному віці зумів видати дві книжечки українською мовою, за що переслідувався угорською і радянською(!) владами) був українським патріотом.

Закарпаття 2021-01-15 / 19:20:04


Анонімний перехід на особистість автора. Коментар видалено. Коментуйте по суті публікації. Можете повтористи свій коментар без цього. Адмін


Греко-Католик 2021-01-13 / 03:52:11
Це адресую шановному пану під ніком "Закарпаття".
Ви шановний живете в якійсь уявній резервації, в яку самі себе загнали своєю відвертою БРЕХНЕЮ і навіть не маєте бажання почути ту ПРАВДУ, яка КІСТКОЮ стає Вам поперек ГОРЛА. Зрозумійте НАРЕШТІ, СТАЛІНСЬКІ часи уже в МИНУЛОМУ і через коліно ламати ні Ви, ні Вам подібні УЖЕ НЕ ЗМОЖУТЬ НІКОГО і НІКОЛИ, бо живемо СЬОГОДНІ, СЛАВА Богові, у ВІЛЬНІЙ І НЕЗАЛЕЖНІЙ ДЕРЖАВІ УКРАЇНІ, (а не в ОКУПАЦІЇ тих чи ІНШИХ ОКУПАНТІВ), ДІТЬМИ і ГРОМАДЯНАМИ ЯКОЇ МИ СЬОГОДНІ Є ! І, як тут уже писала людина, на БРЕХНІ ДАЛЕКО НЕ ЗАЇДЕШ, БО СКІЛЬКИ Б НИТОЧКА НЕ ТЯГНУЛАСЯ, АЛЕ КІНЕЦЬ ОБОВ'ЯЗКОВО ЗНАЙДЕТЬСЯ ! І, як тут уже писали, НЕ ВИДАВАЙТЕ БАЖАНЕ ЗА ДІЙСНЕ, а ГОЛОВНЕ-- НЕ ВВОДЬТЕ ЛЮДЕЙ В ОМАНУ, бо позиція СВЯТОГО ПРЕСТОЛУ Є БОЖОЮ І ХРИСТИЯНСЬКОЮ, на відміну від Вашої і ще декількох, ПОДІБНИХ Вам, яка обмежується ВИКЛЮЧНО певним колом осіб управління єпархії та їхніми СТАВЛЕНИКАМИ, СВОЇМИ деканами і УКРАЇНОНЕНАВИСНИКАМИ за етнічною ознакою. Всі РЕШТА, хоч і ВИХОВУВАЛИСЯ в дусі ЯНИЧАРСТВА, у тій вашій "кузні"де історію ЦЕРКВИ викладав НЕУК і УКРАЇНОНЕНАВИСНИК, А АЛЕ ДОБРЕ ПАМ'ЯТАЮТЬ ХТО ВОНИ Є І ІЗ ЯКОГО НАРОДУ. Та як тут уже наголошувалося, вони є ЗАЛЕЖНІ від керівництва у СВОЇХ БАЖАННЯХ, бо не для того вони вчилися стільки років за покликом СВОГО СЕРЦЯ, щоб висловивши СВОЇ ВЛАСНІ ПЕРЕКОНАННЯ, бути викинутими такими як Ви із СВОЇХ парафій, як це наводилося тут у приклад. Як це "лікується"? Я Вас здивую, ДУЖЕ ПРОСТО. Якщо "риба гниє з голови", то мабуть ЗВІДТИ ТРЕБА ПОЧИНАТИ І ЛІКУВАТИ ? Постає питання, як це ЗРОБИТИ ПРОСТІШЕ ? Так от, той ХТО припустився ПОМИЛКИ в 1990 му році, той і ВИПРАВИТЬ, бо МАЄ на ТО ВЛАДУ ! І Вам це ДОБРЕ ВІДОМО, тому й поширюєте НІСЕНІТНИЦІ у вигляді ВІДВЕРТОЇ та ЦИНІЧНОЇ БРЕХНІ, нав'язуючи нам СВОЮ
ВЛАСНУ ВОЛЮ і БАЖАННЯ ! Ви що, дійсно МАЄТЕ НАС за ДУРНІВ?

А тепер по суті.
Преосвящений владика Іван Маргітич був дійсно ДОБРИМ ПАСТИРЕМ ДЛЯ СВОГО ВЕЛИКОГО НАРОДУ, ЯКИЙ ЛЮБИВ СВІЙ НАРІД так САМО, ЯК і СВОЮ БОЖУ Віру, за яку був ГОТОВИЙ на САМОПОЖЕРТВУ, ЗА НЕЗРЕЧЕННЯ ВІД ЯКОЇ ОТРИМАВ У "НАГОРОДУ" 25-ть років СИБІРСЬКИХ ГУЛАГІВ КОНЦТАБОРІВ, та Бог про СВОЇХ ДІТЕЙ ДБАЄ, бо мав на НЬОГО ІНШІ ПЛАНИ-- ВИЖИТИ, ВИТРИМАТИ і ВИНЕСТИ НА СОБІ ВСІ ПРИНИЖЕННЯ І ЗНУЩАННЯ КАТІВ-БЕЗБОЖНИКІВ, а після виходу з підпілля "своїх", у митрах і рясах, які ненавиділи його ЛИШЕ за ТЕ, ЩО БУВ СПРАВЖНІМ СИНОМ СВОГО НАРОДУ. І той ПОБОЖНИЙ і люблячий ЙОГО наРід, ЩЕ за ЙОГО ЗЕМНЕ ЖИТТЯ ПРОЗВАВ ЙОГО НАРОДНИМ ЄПИСКОПОМ...Це саме ТОЙ наРід, про ЯКИЙ владика ЩОДЕННО ТУРБУВАВСЯ, ХОВАЮЧИСЬ від пильного ока КАТІВ-БЕЗБОЖНИКІВ, з яким ділився всім що МАВ і радістю і горем, а ГОЛОВНЕ - залишався і ЗАЛИШИВСЯ Людиною. Це дійсно НАДЗВИЧАЙНО велика постать в історії ВСІЄЇ Христової церкви, ВЕЛИЧ ЯКОЇ вимірюється не з ніг до голови, а ВІД ГОЛОВИ і ДО САМОГО НЕБА, який СВОЄ ЗЕМНЕ ЖИТТЯ закінчив у храмі Отця Свого, біля Божого Престолу, який тільки що ОСВЯТИВ у селі Пилипець Міжгірського району ! Це була Людина, до якої можна було звернутися із своїми потребами в будь який час доби, яка, попри свою надзвичайну зайнятість і ПОСТІЙНИЙ брак часу могла ЗНАЙТИ для будь кого з потребуючих ЧАС вислухати, порозуміти, дати добру батьківську пораду, нагодувати, прийняти на нічліг і зранку постаратися знайти транспорт відправити подорожнього. Це БУВ ЖИВИЙ ПРИКЛАД ЛЮБОВІ ДО БОГА, СВОГО БЛИЖНЬОГО ТА СВОГО ВЕЛИКОГО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ!
І зрозумійте шановний добродію, для того ЩОБ НАС ЗРОЗУМІТИ, то НАЙПЕРШЕ нас ТРЕБА ПОЛЮБИТИ, як Бог полюбив СВІТ... І владика Іван Маргітич це робив ТАК, як ЦЕ ЗАПОВІВ САМ ІСУС ХРИСТОС. Та я чомусь бачу, що Вам цього НЕ ЗРОЗУМІЄТЕ НІКОЛИ, або ж розумієте і САМЕ ЦЕ НАВОДИТЬ НА Вас СТРАХ, що ВІН через Боже ПРОВЕДІННЯ НАВІТЬ З ІНШОГО ВИМІРУ У ЧАСІ, ЯК ДОБРИЙ БАТЬКО ПІКЛУЄТЬСЯ ПРО НАС, і ПРО СВОЮ ЦЕРКВУ, ЯКУ ЗБЕРІГ У ЗАКАРПАТТІ В ЧАСИ БЕЗБОЖНОГО ПАНУВАННЯ КОМУНІСТІВ, (які сьогодні ВСІ є ДУЖЕ РЕВНИМИ ПРИХИЛЬНИКАМИ РПЦ МП та як не ПРИКРО нашої, нажаль, Мукачівської єпархії), ВИВІВ З ПІДПІЛЛЯ, НАВЕРНУВ "ЗАГУБЛЕНИХ", і навіть після СВОГО відходу на небо до Божого Престолу ПРОДОВЖУЄ ПІКЛУВАТИСЯ ПРО СВІЙ НАРІД І СВОЮ ЦЕРКВУ ХРИСТОВУ !!!

Тому, молімося до СВОГО НЕБЕСНОГО Отця, через заступництво НАШОГО НАРОДНОГО ВЛАДИКИ Івана Маргітича, щоб МИЛОСТИВИЙ і ЛАСКАВИЙ Бог ПРИЗРІВ на на НАШІ ЩИРІ МОЛИТВИ і відігнав ВІД НАС УСІХ ВОРОГІВ видимих і невидимих, ЩОБ НАРЕШТІ ЗАПАНУВАВ ДУХ СВЯТИЙ У ДУШАХ НАШИХ НЕДРУГІВ І ОСЯЯВ ЇХНІ СЕРЦЯ ЛЮБОВ'Ю ЗАМІСТЬ НЕНАВИСТІ ДО БОГА ТА СВОГО БЛИЖНЬОГО, АМІНЬ

В. Піпаш 2021-01-11 / 21:43:52
Ісус Христос засуджував фарисеїв. А те, що написала особа під ніком "закарпаття" є натуральної води фарисейством рівня 30-33 років від Різдва Христового. Пане -Ну, не фарисейсвуйте, не подобається Ісус, християнство, ідіть в юдаїзм, мусульманство, або у Московську церкву.

Закарпаття 2021-01-11 / 20:07:43
До Sui juris та інших
Не дивно, що декому не подобається тут написане, ( які і позиція Мукачівської греко-католицької Єпархії), та позиція закарпатців-греко-католиків, щодо наявного юрисдикційного статусу їх єпархії.
Позиція Святого Престолу, який прекрасно розуміє ситуацію її коріння і особливості вже викладена. І ним прийнято відповідні рішення, які і надалі не зміняться.
Цю позицію підтримував також і покійний Преосвященний владика Мілан (Шашік), єпископ Мукачівський, котрий теж розумів сутність і коріння ситуації та її особливості, а також діючий на даний час Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії владика Ніл (Лущак), і яка зокрема була висвітлена ним чітко та ясно у ЗМІ.
( Посилання для дописувача «sui juris» !!!, який безпідставно пише, що МГКЄ ніби-то не висвітлює свою позицію та немає діалогу ).
(сайт Релігійно-інформаційної служби України у вересні 2020 року. Інтерв’ю брав згаданий ним О. Гаврош)
https://risu.ua/vladika-nil-hochemo-zavershiti-rozpochati-spravi-vladiki-milana_n111688?fbclid=IwAR1_7nS3U-5TAs6-vy0L9LmouJYR1WSc28rYG8AItCC6VMy_J2vJeT6mCso

Олександр Гаврош — «Точиться дискусія про можливе в перспективі об’єднання Мукачівської єпархії з УГКЦ, адже в одній державі існують наче дві різні греко-католицькі Церкви. Римо-католики вже давно об’єдналися в одну структуру в Україні».
Владика Ніл (Лущак) — «Так, це непросте питання. Воно хвилює багатьох. Владика Мілан завжди захищав мукачівську традицію. Такою є позиція і Апостольської столиці. Я теж є прихильником цієї лінії. Це була наша відкрита позиція».
Тобто :
Мукачівська греко-католицька Єпархія - є заснована на основі своєї історичної традицїї та норм канонічного права, зберігає і буде зберігати (в силу своїх особливостей мультиетнічного складу ) наявний юрисдикційний статус - Церкви свого права (Ecclesia sui iuris), з прямим підпорядкування владі Святого Престолу, Святішому Отцю Папі Римському, а не Верховному Архиєпископу Києво-Галицькому, Отцю і Главі УГКЦ.
Наявний юрисдикційний статус МГКЄ - є як доконаний факт. І спроби чи намагання його змінити - справа даремна, і як даний час, так і перспективі, як би хто не подавав це і чим не прикривався. НЕ ставте під сумнів рішення Ватикану та не вигадуйте навколо цього якісь нісенітниці, якщо це рішення вам не подобається.
І, будь-ласка, не обхаюйте Мукачівську греко-католицьку Єпархію та і зокрема її управління , а також незгідних з вами та з вашою «трактовкою».
Велике прохання - не застосовуйте у цій ситуації різні політично спрямовані, націонал-радикальні висловлювання, репліки,натяки , а то і "звинувачення" : «донбас-2», "кремлівські куратори", «промосковські агенти», "кремлівський кошт", ковпак московитів - КДБ і ФСБ", «план Московії», "... в догоду ворогам" тощо, та і навішування провокативних ярликів на зразок : «сепаратизм», «перевірка на вошивість», «фарисеї» та відверто образливі чи хамські : «… як свині до неба», «Сепаратисти кончені», «рильце в пушку» і т. п. Також, нагадаю, що Церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави відповідно до Конституції.
Пам’ятайте, що написано у Писанні - « Якою мірою міряєте, такою і вам відміряють» (Мр. 4, 24-25 ).
Згадайте і слова Ісуса, який на Хресті сказав : «Прости їм, Господи, бо не відають, що творять, а якщо й відають — все одно прости», — І це потужна захисна формула від будь-якого негативу.
Хай простить Вас Господь, бо не завжди відаєте, що творите, а якщо і відаєте, то все одно хай простить !
Ad maiorem Dei gloriam .

Sui Juris 2021-01-10 / 23:14:21
Погано, що всі дописувачі як з одного боку, так і з другого пишуть під ніками. Покійний проф.Белей, Гаврош, той-же Піпаш чесно засвідчують свою позицію і належно аргументують. А всі інші якось скрито. Оце дуже погано, шр немає еліти яка відкрито стане на бік правди і власним прикладом сприятиме діалогу і порозумінню. Також прикро, що з боку управління МГКЄ немає діалогу і висвітлення своєї позиції.

Закарпатець - СВІДОК 2021-01-10 / 01:59:13
Читаючи коментарі, представника єпархіального управління Мукачівської Греко-Католицької єпархії, під НІКОМ "Закарпаття", який ДУЖЕ старається видати БАЖАНЕ за ДІЙСНЕ і нав'язати СВОЄ ВЛАСНЕ бачення, продаючи його ЯК ВОЛЮ і БАЖАННЯ ВСЬОГО священничого кліру та ВСІХ греко-католиків Закарпаття, при цьому НЕ СПИТАВШИ ВЗАГАЛІ у них ЇХНЬОЇ ДУМКИ ні ПЕРШИХ, ні ДРУГИХ, то чітко вимальовується НЕПРИРОДНЯ і НЕХРИСТИЯНСЬКА НЕНАВИСТЬ до братів у СОПРИЧАСТІ по ІНШИЙ бік Карпат, а зокрема до самого Верховного Архієпископа, ЯКИЙ згідно КЗСЦ (Кодексу Законів Східних Церков), МАЄ ТІ САМІ ПРАВА, що і ПАТРІАРХ. А це означає, оскільки Закарпаття є НА СЬОГОДНІ НЕВІД'ЄМНОЮ ЧАСТИНОЮ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ, то згідно КЗСЦ -- Є КАНОНІЧНОЮ ТЕРИТОРІЄЮ ВПЛИВУ і ЮРИСДИКЦІЇ ВЕРХОВНОГО АРХІЄПИСКОПА, якщо в ЗАКАРПАТТІ Є ТІ, ХТО МАЄ ПРИРОДНЄ БАЖАННЯ НАЛЕЖАТИ ДО СВОГО ПРИРОДНЬОГО КОРІННЯ -- ВОЛОДИМИРІВСЬКОГО ХРЕЩЕННЯ І ВИЗНАЄ Верховного Архієпископа УГКЦ, за СВОГО . Але оскільки в недалекому минулому, а ТОЧНІШЕ в 1990-му році, на ПЕРШОМУ післявоєному сеноді УГКЦ, який відбувся у Святій столиці - Римі, на ЯКИЙ Святішим Отцем Іваном Павлом ІІ, через Кардинала Івана-Мирослава Любачівського Главу УГКЦ, було запрошено і ВСІХ трьох підпільних владик із Закарпаття: Івана Маргітича, Івана Семедія та Йосифа Головача, як представників Мукачівської Греко-Католицької єпархії, вважаючи їх і їхню єпархію НЕВІД'ЄМНОЮ ЧАСТИНОЮ УГКЦ, яка до цього моменту знаходилася під ПРЯМИМ ПРОТЕКТОРАТОМ Естергомської Римо-Католицької єпархії, а згодом митрополії, з ЧАСУ початку Другої Світової війни в Європі. В 1937-му році Свята Столиця в особі Святішого Отця була надала ТИМЧАСОВИЙ статус "SUI JURIS" для Мукачівської Греко-Католицької єпархії з ТОЇ ПРОСТОЇ ПРИЧИНИ, АБИ В ТАКИЙ СПОСІБ ЗАХИСТИТИ РУСИНІВ-УКРАЇНЦІВ ПІДКАРПАТСЬКОЇ РУСІ, (яка в той час входила до території Австо-Угорщини), ВІД ТОТАЛЬНОЇ І ПОВНОЇ МАДЯРИЗАЦІЇ, як церковною так і державною ВЛАДОЮ і це є ДОКУМЕНТАЛЬНО ЗАСВІДЧЕНО ! Але з початком війни в Європі в 1939-му році ЦЕЙ статус БУЛО СКАСОВАНО Святішим Отцем і Мукачівська єпархія знову потрапила під колишній протекторат Естергомської Римо-Католицької єпархії. В 1990-му році, на тому ПЕРШОМУ післявоєному сеноді УГКЦ , який проходив у папських палатах, ОДНИМ із ПЕРШИХ питань на порядку денному, було створення СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ Мукачівської Греко-Католицької єпархії, в ПЕРШИЙ ДЕНЬ цього сеноду в ПЕРШІЙ половині дня, про що свідчать НАЯВНІ ДОКУМЕНТИ, в яких чітко записано із ОСОБИСТИХ СЛІВ КОЖНОГО з владик, ХТО, КОЛИ і в який спосіб та КОНКРЕТНО ВІД КОГО і ДЕ КОНКРЕТНО,(місце) ОТРИМАВ СВОЄ ЕПИСКОПСЬКЕ РУКОПОЛОЖЕННЯ - ЄПИСКОПСЬКЕ СВЯЧЕННЯ . Вже після обіду ДВОЄ з ТРЬОХ закарпатських владик, вл. І. Семедій і вл. Й. Говач, після утвореної структури Мукачівської єпархії ОТРИМАВШИ БАЖАНУ посаду і СТАТУС та НЕОБМЕЖЕНУ ВЛАДУ, на сенод ВЗАГАЛІ НЕ з'явилися АЖ ДО ЙОГО ЗАВЕРШЕННЯ ! Натомість, новопризначений ординарій, владика Іван Семедій, того ж дня після обіду, в супроводі Гайдудорожського єпарха-ординарія Сіларда Керестеша, який там тоді знаходився ІНКОГНІТО, але як обізнаний у всьому в ролі екскурсовода, відвідали Конгрегацію Східних Церков і з'ясувавши, що Мукачівська єпархія підпорядкована під протекторат Естергомського Римо-Католицького єпарха, владика І.Семедій висловив своє обурення і звернувся з відповідним зверненням уже як новопризначений ОЧІЛЬНИК для СКАСУВАННЯ цього підпорядкування, що і БУЛО ЗРОБЛЕНО з відповідним внесенням змін у РЕЄСТРАЦІЙНИХ ДОКУМЕНТАХ. Це його прохання було ЗАДОВОЛЕНО БЕЗ ВАГАНЬ, оскільки ПОПЕРЕДНЬО ВСІ вже ЗНАЛИ, що така зміна підпорядкування БУЛА УЗГОДЖЕНА з позицією Святішого Отця, Івана Павла ІІ, але НІХТО і ГАДКИ НЕ МАВ, що АНТИУКРАЇНСЬКІ ПРОМОСКОВСЬКІ АГЕНТИ мають СВОЇ ВЛАСНІ ПЛАНИ і ЧЕРЕЗ ЗАЛЕЖНИХ ВІД ЇХНЬОЇ ВОЛІ ОСІБ, яких мали ПІД КОВПАКОМ, ЗРЕАЛІЗУВАЛИ СВІЙ ЗЛОЧИННИЙ ЗАДУМ, всупереч волі і бажання Святої Столиці та наслідника Петра, Івана Павла ІІ, в порушення норм КЗСЦ.
Чому Святішим Отцем Іваном Павлом ІІ було надано Мукачівській єпархії ТИМЧАСОВИЙ статус "SUI JURIS "? Бо на Святу Столицю було здійснено ІНФОРМАЦІЙНИЙ ТИСК, у вигляді ВІДВЕРТОЇ І ЦИНІЧНОЇ БРЕХНІ, де за підписом ДВОХ із ТРЬОХ закарпатських владик, в ПЕРШИЙ ДЕНЬ цього сеноду, було випущено статтю у ВЕЧІРНІХ новинах УСІХ ЗАХІДНИХ країн на різних мовах, в якій звучало наступне:
"приєднання Мукачівської Греко-Католицької єпархії до Києво-Галицької митрополії (таку назву мала УГКЦ в Україні), буде великою трагедією для закарпатських вірників, Тиса буде текти ЧЕРВОНОЮ від крові, як це було колись у 1939-му році, бо галичини давно чекають можливість на помсту...". Чим і перелякали ВСІХ, хоч всі РОЗУМІЛИ, що ЦЕ НЕМОЖЛИВО, але згадаймо, тоді ще був радянський союз ...
Чи могли це організувати ДВОЄ осіб САМОТУЖКИ в такому масштабі, які НЕ МАЛИ грошей навіть на квиток на літак до Риму на сенод ??? Думайте...

З того часу Святіший Отець, розуміючи, що була допущена ВЕЛИКА ПОМИЛКА, впродовж усіх цих 30-ти років, шукав можливість ВИПРАВИТИ ЦЮ СИТУАЦІЮ і направити її в ПРИРОДНЄ ПРАВОВЕ РУСЛО, навіть було запропоновано Святішим Отцем ПРОЕКТ створення МИТРОПОЛІЇ у ЗАКАРПАТТІ в 1994-му році, ЗГОДУ на його реалізацію дали ВСІ ТРОЄ владик, скріпиши ЇЇ власними підписами в присутності ПАПСЬКОГО НУНЦІЯ в Україні, Антоніо Франко та ПАПСЬКОГО НУНЦІЯ з Москви, Акіле Сільвестріні. ЗА законами КЗСЦ, митрополія є тим найменшим церковним ОБ'ЄДНАННЯМ, яке у ЗАКОННИЙ СПОСІБ УЖЕ МОЖЕ МАТИ СТАТУС "SUI JURIS". Та це тривало НЕ ДОВГО, бо вл.І.Семедій та вл.Й.Головач, невдовзі від своїх підписів відмовилися. Після чого по всьому Закарпатті у 92 парафіях із 112-ти всіх були проведені під ПРОТОКОЛ ЗБОРИ ГРОМАД парафій, які 100 відсотково ЗАБАЖАЛИ ЄДНОСТІ З УГКЦ, про що свідчать НАЯВНІ копії ЦИХ протоколів завірених головами СІЛЬСЬКИХ і МІСЬКИХ рад з печатками. Ось як відреагували вірники НАШОЇ єпархії на відмову владик Семедія і Головача. Видно з усього цього, лише те, що кремлівські куратори НЕ БУЛИ згідні з таким розвитком ПОДІЙ. ЄДИНИЙ, ХТО СЬОГОДНІ і ВСІ ОСТАННІ 30-ть років БУВ ДУЖЕ ЗАЦІКАВЛЕНИЙ В ТОМУ, ЩОБ ВІДІРВАТИ ЗАКАРПАТТЯ ВІД УГКЦ БОДАЙ в РЕЛІГІЙНОМУ ПІДПОРЯДКУВАННІ Є САМЕ МОСКОВІЯ ! Спитаєте чому? Бо в недалекій перспективі, буде ЛЕГШЕ відокремити і ТЕРИТОРІАЛЬНО, саме такий план МАЄ МОСКОВІЯ ! ЦЕ І ДО ВОРОЖКИ ХОДИТИ НЕ ТРЕБА ! А бути під КОВПАКОМ МОСКОВИТІВ -- КДБ в часи СРСР, а згодом ФСБ і за КРЕМЛІВСЬКИЙ КОШТ та будь якої їхньої підтримки, ПОСТІЙНО обливати ВІДВЕРТОЮ і ЦИНІЧНОЮ БРЕХНЕЮ сусідів за Карпатами в ОЧАХ як свого кліру так і ПРОСТОГО ЛЮДУ нав'язуючи нам УСІМ байки про якусь унікальність, якусь особливість, якісь переваги..., навіть залякуючи, в тому числі І тут, ПОГРОЖУЮЧИ РОЗПРАВОЮ над усіма, ХТО СТАНЕ у НИХ на ШЛЯХУ, як до речі це РОБЛЯТЬ ВПРОДОВЖ УСІХ 30-ти років із тими священниками, які є ПРИХИЛЬНИКАМИ ПРИРОДНЬОЇ ЦЕРКОВНОЇ ЄДНОСТІ з УГКЦ, позбавляючи їх ЇХНІХ парафій та засобів і можливості до існування, знімають з посад деканів, а студентів ужгородської семінарії виключали на 5-му, 6-му, та НАВІТЬ 7-му роках навчань, ЗА ЇХНЮ УКРАЇНСЬКУ ПРИХИЛЬНІСТЬ або лояльність до українців чи УГКЦ . Фактів з ЦЬОГО ПРИВОДУ є ціла низка .

Згодом, через деякий час, мені як людині, яка володіє ЦІЄЮ ТОЧНОЮ інформацією здалося дуже дивним, коли в журналі "Благовісник" - видання Мукачівської Греко-Католицької єпархії, читаю про ЗОВСІМ НОВЕ МІСЦЕ висвячення, замість Караганди як це є записано у матеріалах того ПЕРШОГО сеноду УГКЦ в Римі, з'явилася НОВА адреса ЕПИСКОПСЬКИХ СВЯЧЕНЬ в Ужгороді в Оноківцях. Тепер ПРОСТЕ питання, що Є ПРАВДОЮ з цих варіантів, як і ВСЕ, що ЦЯ ОСОБА з Копані, як керівник ЗРОБИЛА для ДОБРА ввіреної його ОПІЦІ епархії окрім як ВЕЛИКОЇ ШКОДИ ???

Тому шановний дописувачу під ніком "Закарпаття", як би в Україні СЬОГОДНІ ДІЙСНО БУЛА Служба Безпеки України, яка би дійсно дбала ПРО УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВНУ БЕЗБЕКУ В УСІХ БЕЗ ВИНЯТКУ СФЕРАХ, в тому числі і РЕЛІГІЙНІЙ, то БУДЬТЕ ВПЕВНЕНІ, та ваша МЕНШІСТЬ, яка видає БАЖАНЕ за ДІЙСНЕ, могла би лякати ВЛАСНУ худобу в СВОЄМУ домашньому господарстві, а не ПОБОЖНИЙ і ГЛИБОКОВІРУЮЧИЙ ЛЮД НАШОЇ СРІБНОЇ ЗЕМЛІ !!!

А тих, кого Ви вважаєте "СВОЄЮ" антиукраїнською більшістю, то я Вас заспокою і розчарую, вони МАЮТЬ СВОЮ ВЛАСНУ ГОЛОВУ і СВОЇ ВЛАСНІ думки з цього питання, але поки що Є ЗАЛЕЖНІ від влади яка сьогодні є, бо мають ПРИРОДНИЙ і притаманний ЛЮДИНІ СТРАХ . Та коли настане ТОЙ ЧАС, а він НАЗРІВАЄ, ПОВІРТЕ, ВИ БУДЕТЕ РОЗЧАРОВАНІ. Такі як Ви, роблять з ЦЕРКВИ секту, ділячи ЛЮДЕЙ на СВОЇХ і ЧУЖИХ, прикриваючись іменем Христа, одягаючи ризи і митри . Уже Кирило ОТРИМАВ те, на що заслужив, Бог НЕ ЙДЕ бити ПАЛИЦЕЮ, він МУДРІШИЙ...
Уже ДВОЄ попередніх ієрархів складали ОБІЦЯНКУ-КЛЯТВУ, що докладуть МАКСИМУМ ЗУСИЛЬ для ОБ'ЄДНАННЯ грекокатоликів Закарпаття з УГКЦ, ЛИШЕ робили ВСЕ з ТОЧНІСТЮ ДО НАВПАКИ, як ОДИН так і ІНШИЙ, видно мали як у народі кажуть "рильце в пушку ". Чи як у тому прислів'ї: "ХОЧЕ ДУША ДО РАЮ, АЛЕ ГРІХИ НЕ ПУСКАЮТЬ" !!!
Пряма цитата останнього, еп. Мілана, тоді ще священика, перед своїм висвяченням на єпископа:
(( "ТО Є НОНСЕНС ЩО СЬОГОДНІ В УКРАЇНІ МАЄМО ДВІ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКІ ЦЕРКВИ. І САМЕ ЦЕ Є СЬОГОДНІ НАЙБІЛЬШОЮ ПЕРЕПОНОЮ НА ШЛЯХУ ДО ДІАЛОГУ З ЕКУМЕНІЧНОГО ОБ'ЄДНАННЯ В УКРАЇНІ . І САМЕ ЦЕ Є НАЙПЕРШИМ І НЕВІДКЛАДНИМ КРОКОМ. ВСЮ СВОЮ ДУШПАСТИРСЬКУ МІСІЮ Я СПРЯМУЮ НА ТЕ, ЩОБ ПРИМИРИТИ СВЯЩЕНСТВО З РІЗНИМИ ПОГЛЯДАМИ, ЩОБ СТЕРТИ МІЖ НИМИ ТІ ГОСТРІ КУТИ І ПОСТАРАЮСЯ ЇХ ПЕРЕКОНАТИ У НЕОБХІДНОСТІ ЦЬОГО ДОЛЕНОСНОГО КРОКУ, ЯКИЙ СТАНЕ ЗАПОРУКОЮ УСПІХУ ПОДАЛЬШОГО ЕКУМЕНІЧНОГО ОБ'ЄДНАННЯ НА КОРИСТЬ УСІХ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИСТИЯН І НА СЛАВУ БОЖУ" ))

І останнє!!!
Зі Святого Письма ЗНАЄМО, ЩО Бог Є ЛЮБОВ, знаємо також ПРО ДВІ ГОЛОВНІ ЗАПОВІДІ ЛЮБОВІ, ЛЮБИТИ БОГА ПОНАД УСЕ, А БЛИЖНЬОГО СВОГО, ЯК САМОГО СЕБЕ...!!!
В мене ПРОСТЕ запитання: " ЗВІДКИ у Вас ця НЕПРИРОДНЯ і ВЖЕ ТОЧНО НЕ ХРИСТИЯНСЬКА НЕНАВИСТЬ ДО БРАТІВ У СОПРИЧАСТІ ПО ТОЙ БІК КАРПАТ ???" Про ЯКИХ той самий будитель Олександр Духнович писав:
"...ЗА ГОРАМИ, ТО НАШІ НЕ ЧУЖІ ! І НІКОЛИ КАРПАТИ НАВІКИ НЕ РОЗЛУЧАТЬ НАС... !", З ЯКОГО ПОДІБНІ ВАМ, ЗА КРЕМЛІВСЬКИЙ КОШТ, ЗРОБИЛИ АНТИУКРАЇНЦЯ, бо московитам і їхньому ШТУЧНОМУ ПРОЕКТУ з так званого "русинства", треба ідеологічного МІСЦЕВОГО ідола, для реалізації в ЗАКАРПАТТІ плану "донбас -2", використовуючи для цього усі НАЯВНІ МОЖЛИВОСТІ та релігійні механізми, як РПЦ МП так і АНТИУКРАЇНСЬКІ настрої керівництва Мукачівської Греко-Католицької єпархії, яке БУЛО і Є у НИХ "НА ГАЧКУ". Тому Ви і подібні Вам поширюють подібну ВІДВЕРТУ, НАГЛУ і ЦИНІЧНУ БРЕХНЮ про БРАТІВ у сопричасті. Поясніть, як можна говорити ПРО ЛЮБОВ ДО БОГА, НЕНАВИДЯЧИ СВОГО БЛИЖНЬОГО ??? ХІБА ЦЕ НЕ ЦИНІЗМ ???

--- Бог Вам СУДДЯ...

сорри 2021-01-09 / 17:11:56


Закарпаття_, не фантазуйте. І тим більше, не брешіть. Мукачівська єпархія не є заснована на основі статусу sui juris. В різні часи вона мала різне підпорядкування. Мадяри крутили нею як чорт місяцьом. А тому завжди, як тільки МГКЄ входила до складу Модьорорсагу, вони політично відміняли цей статус і підпорядковували єпархію егерським єпископам, а як тільки потрапляло до складу Чехословаччини, або, тепер, України, через мадярське лобі в Римі повертали цей статус. Тоді таке пониження вас, мадяронів і сепарів, не хвилювало?

Не прикривайтеся вірниками, бо їх бажання ви не досліджували. А тим більше, не лякайте підпорядкуванням "Львівській греко-католицькій митрополії з осідком в сусідній історичній Галичині" - це така сама брехня, як все інше, що ви тут понаписували. Бо йдеться про Українську греко-католицьку церкву і осідком її очільника є Київ, а не Львів.

Про яке слугування Господу йдеться, якщо ви постійно брешете?

Не про вірників і Бога ви печетеся, не про Закарпаття і Україну, а про свій власний статус, який забезпечує вас грошима, будинками, машинами.

Фарисеї ви, а не служителі Господа, і перетворили Храм Господній на місце торгівлі.

Пам'ятаєте, як Христос поперевертав торгові прилавки в Храмі? Те ж саме треба зробити і з вами.


Закарпаття українське 2021-01-09 / 16:58:39
Закарпаття, реалії працюють не на вашу користь!Всі ваші аргументи до одного місця!Греко-католики українці Закарпаття згідно Законів мають право належати до УГКЦ, і це право від них ніхто не відійме.За погрози- відповісте, ми в Україні! Радимо вам залишити сепаратизм і в догоду ворогам не підставляти греко-католицьку спільноту Закарпаття!

Закарпаття_ 2021-01-09 / 16:33:53
Безумовно, слід свою позицію узгоджувати тако ж не тільки із словом Божим а із історією та реаліями сьогодення.

Історично Мукачівська греко-католицька Єпархія - є заснована на основі своєї історичної традиції та норм канонічного права, зберігає статус церкви свого права (Ecclesia sui iuris), прямо підпорядкована владі Святого Престолу.
Це становище викликало і викликає сильну критику з боку українських націоналістів всередині та ззовні Церкви і було причиною внутрішніх поділів в самій церковній єрархії.

Щожо історичного аспекту - У свій час одна частина священників – про-українців, проваджених помічним Мукачівським єпископом Іваном Маргітичем (1921-2003) – просила, щоб Мукачівська єпархія була підпорядкована юрисдикції українській - Львівській греко-католицькій митрополії з осідком в сусідній історичній Галичині.

Натомість, більшість священників, під проводом єпископа Івана Семедія (1921-2008), була проти зміни традиційного юрисдикційного статусу єпархії - як церкви свого права (Ecclesia sui iuris), з прямим підпорядкуваннмя владі Святого Престолу.

Після ознайомлення зі справою, Святий Престол встановив, що юрисдикційний статус Мукачівсько греко-католицької ї єпархії залишиться незмінним і два тогочасних помічних єпископи отримали уряд : один у справах вірних русинського та угорського походження (Йосиф Головач, 1924-2000), а другий – у справах Українців (Іван Маргітич).
Як визнання мультиетнічного складу єпархії, було затверджено в використання під час Богослужінь старослов’янської, української, угорської та румунської мов незалежно одна від одної.




Закарпаття українське 2021-01-09 / 16:26:38
Закарпаття від Закарпаття
Читаючи ваш комент вам до Бога, як свині до неба. Ви маєте дані референдума, опитування, чи чим ви оперуєте пишучи, що закарпатці за окремішній статус МГКЄ? Це все ваше аґписання, що має до Бога, Церкви, Віри? Який ви відаор хочете дати 80% з чимось українцям Закарпаття, які хочуть бути в єдності з іншими греко-католиками України! Щоб ви знали, що ми в своїй державі, і дивіться, щоб за погрози державотворчому народу не відповіли згідно чинного Законодавства! Українці, щоб ви знали мають чим відповісти на ваш вілпор, мають як відповісти, і мають як захиститись! Це вам не Угорське Королівство! Хочете суєти, другого Донбасу? Сепаратисти кончені, ще й Церквою себе прикриваєте!

Закарпаття_До_Михайла 2021-01-09 / 12:45:09
Шановний Михайле,
Мова йде не про абстрактні «об’єднавчі процеси між будь-якими єпархіями», а про конкретне прагнення повного перепідпорядкування Мукачівської греко-католицької єпархії до УГКЦ та її кардинала - тобто про приєднання Мукачівської греко-католицької єпархії чи її входження до складу УГКЦ, як підпорядкованої єпархії.І буде передбачати пониження статусу Мукачівської греко-католицької ї єпархії ( яка тепер є «церква свого права» («sui juris»). Тобто ліквідацію її прямого підпорядкування Святішому Престолу, і ліквідацію її автономності, Святішим Престолом колись надану.
Таке безумовно і насправді є неприйнятним для великого чи переважного числа її вірників та кліру.
У даний час відсутні активні та/або агресивні спроби певних «об’єднавчих» сил, з числа і «патріотично» настроєних» щодо активізації і активного просування цього «об’єднавчого» процесу, який у свій час мав місце і завдяки о. І.Маргітичу, по тій причині, що вищевказані «об’єднавчі» ,«патріотично настроєні» сили, і ті хто за ними стоїть бояться відповідного реагування на їхні дії в першу чергу з боку Святійшого Престолу та Святійшого Отця, Папи Римського Франциска, а також і з боку переважного числа вірників Мукачівської греко-католицької єпархії (мешканців Закарпаття), а також і кліру єпархії, які є задоволені існуючим статусом їхньої єпархії, як окремої «церкви свого права» («sui juris»), що має автономний статус і не підпорядковується УГКЦ та її кардиналу.
Більше того клір та вірники Мукачівської греко-католицької єпархії можуть дати дієвий і обґрунтований відпір і протидіяти подібним активним та/або агресивним спробам таких нав’язаних «об’єднавчих дій » з метою підпорядкування їхньої Єпархії та по суті пониження її статусу з відповідними наслідками.
Таким чином, слід зробити висновок, що вищезгаданий «об’єднавчий процес» приєдання (входження) Мукачівської греко-католицької єпархії до складу УГКЦ та перепідпорядкування єпархії її кардиналу УГКЦ не вбачається можливим.

Дійсно, вельмишановний Михайле, що свою позицію необхідно узгіднювати як з історією так і з Божою наукою – Святими Писаннями. Якщо розглядати це питання через призму слів із Священного Писання і Господа нашого Ісуса Христа «ЩОБ БУЛИ УСІ ОДНО, ОДИН ПАСТИР І ОДНЕ СТАДО» (Йоан. 10. 16), - то ці слова незаперечно відносяться до СТАДА - як усієї Церкви Христової, яка Господом Ісусом Христом заснована , і про яку Він сказав «Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (Скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають. (Евангеліє від Матфея 16:18 – Мф 16:18 .
Очевидно і беззаперечно, що під ОДНИМ СТАДОМ мається на увазі – Єдина Свята Соборна і Апостольська Церква (Католицька), у ЯКУ вірують усі християни-католики, які про це згадують у Символі Віри - Молитві «ВІРУЮ».
А під ОДНИМ ПАСТИРЕМ Стада (Церкви) - мається на увазі - ЇЇ видимий Голова, наступник святого апостола Петра і вікарій Ісуса Христа на Землі , святійший Отець Папа Римський.

Михайло 2021-01-07 / 17:48:16
Християнська наука навчає, що кожного, хто приходить в цей світ Творець обдаровує відповідними здібностями. Він уподібнив людину до себе, надавши при цьому їй свободу в прийнятті рішення, з єдиною метою, щоб мати від неї першочергову пошану. Таким чином, дії людини та її позиція завжди вказують на якому рівні людина виконує свої обов'язки перед Творцем. Зневага ж до об'єднавчих процесів між будь-якими єпархіями не має нічого спільного з християнством, принаймі це випливає з християнської науки і Божого ЗАПОВІТУ: "ЩОБ БУЛИ УСІ ОДНО, ОДИН ПАСТИР І ОДНЕ СТАДО". Суд Божий завжди є справедливим, і кожний на ньому в залежності від своїх вчинків і СВІДОМИХ чи НЕСВІДОМИХ
ДІЯНЬ або прославиться або посоромиться і ОТРИМАЄ В НАГОРОДУ ТЕ, НА ЩО ЗАСЛУЖИВ. То ж, щоб не помилитись доцільно свою позицію завжди узгіднювати з історією та Божою наукою.

Закарпаття_ 2020-12-30 / 17:42:40
галичани люблять навязувати своє всюди і в церковних справах тоже лізти у Закарпатті.

Ніколи закарпатські греко-католики не були і не будуть разом з галицькими і підкорятися галицькому кардиналу, як би це комусь не хотілося.
Це є історичний факт.
Закарпатська єпархія є в прямому підпорядкуванні Риму і Папи, і це бісить свідомих.

А з покійного о. Маргітича роблять якусь ікону, за те що він був за УГКЦ (читай галицька греко-католицька церква), хоча більшість закарпатців-вірних єпархії (як і єпископ покійний Мілан і новий Ніл) (за виключенням заперевальних галичан ) є за статус своїє єпархії як є - тобто за пряме підпорядкуання Риму.

сорри 2020-12-22 / 15:36:17
Це святкування - перевірка на вошивість. Тобто, перевірка на сепаратизм

Уніят 2020-12-22 / 13:05:32
не дуже хоче єп. Ніл відзначати ювілей вл. Маргітича, бо треба буде говорити про єдність з УГКЦ, а вони в курії цього не хочуть

сорри 2020-12-17 / 21:51:24
Вічна пам'ять, упокій душі і царство небесне владиці Іванові


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
/ 6Щиро радію за Івана Васильовича
» Всі записи