Три десятиліття тому був створений український Народний фронт

Тридцять років тому, 8–10 вересня 1989 р., у Києві проходив Установчий з’їзд Народного Руху України за перебудову – потужної масової громадсько-політичної організації народнофронтівського типу, що вперше за роки радянської влади склала конкуренцію КПУ на політичній арені.

Три десятиліття тому був створений український Народний фронт

Сам факт проведення з’їзду здійснив величезний морально-психологічний, політичний злам у суспільстві. По монополії КПУ-КПРС як єдиної «керуючої та спрямовуючої сили» було завдано нищівного удару: «здригнувся увесь багатомільйонний організм КПУ – бойового загону КПРС, відчуваючи серйозну загрозу своєму абсолютизму».

У Народні фронти об’єднувався широкий загал людей, груп, товариств і організацій із часто різними, у. т. ч. – політичними уподобаннями (від ліберальних комуністів, космополітів до націоналістів). Єднальним чинником було розуміння — повалити таку потужну «машину», як тоталітарна «імперія зла» можна лише гуртом. Про це, чітко сказав, відкриваючи з’їзд, О. Гончар: «Ми – різні люди, ми не одинакові, але мета наша спільна побудова правової держави…». У  цьому була сила організацій народнофронтівського типу, бо єднались мільйони, але, водночас, у цьому була і їх недовговічність, адже після виконання своїх місій, вони приречені на розпад. Адже вони були аморфними щодо членства, недостатньо структурованими та дисциплінованими. Можна, навіть, сказати, що це були не стільки організації, а порив, рух народу. Українська назва «фронту» — Народний Рух — була, гадаю, дуже влучною, за передачею характеристики, назвою нашої організації.

Наслідком  діяльності НРУ у 1989 – 1991 роках стали крах тоталітаризму та проголошення незалежності України.

Нажаль НРУ, із-за об’єктивних причин не зміг прийти до влади та виконати до кінця свою другу історичну місію – провести необхідні демократичні перетворення. Особливого удару по ньому завдало вбивство лідера НРУ В. Чорновола, котрий намагався трансформувати НРУ у національно-демократичну, право-центристську партію, що йому, практично вдалося, і що найімовірніше і стало причиною його загибелі.

Все це викликала негативні наслідки у подальшому розвитку Української держави. Однак першу місію – здобуття Незалежності для нашої Вітчизни Рух виконав! Тож пам’ятаймо це, і бережімо Україну та її свободу.

Вагомий внесок у здобуття незалежності здійснила і Закарпатська крайова організація НРУ. Вона відіграла винятково важливу роль у проходження в краї процесів демократизації, відродженні історичної пам’яті народу, культури і традицій, духовності, легалізації Греко-католицької церкви, проведенні реформ, недопущенні будівництва Пістрялівської РЛС, боротьбі із «політрусинством», сепаратизмом та іншими антидержавними течіями. Сотні, тисячі членів та прихильників Руху області працювали на це самовіддано і жертовно.

Вітаю Вас, дорогі друзі, ветерани НРУ із тридцятиріччям створення організації. Бажаю міцного здоров’я, благополуччя, не втрачати громадської активності та завзяття, а головне, щоб ми, наші діти і онуки мали таку Україну, про яку мріяли, за яку завжди боролися українські патріоти, зокрема ті, котрих це об’єднало для боротьби тридцять років тому у Народний Рух України.

 

Володимир Піпаш,
голова Рухівського братства Закарпаття,
делегат Установчого з’їзду НРУ

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
08 вересня 2019р.

Теги: НРУ, Рух, Чорновіл


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
/ 6Щиро радію за Івана Васильовича
» Всі записи