Закарпатська Україна вшанувала ювілей Юрія Костюка (ФОТО)

3 березня цього року минуло сто років від народження визначного українського диригента, етномузиколога та засновника багатьох музично-співацьких колективів Юрія Юрійовича Костюка (1912-1998), уродженця Закарпатської України, який майже все своє творче життя мешкав у Пряшеві (1948-1998).

Закарпатська Україна вшанувала ювілей Юрія Костюка (ФОТО)

На жаль, в рідному краї його ім’я довго не сміло навіть згадуватися, оскільки він – капельмейстер оркестру Армійського корпусу ген. Людвіка Свободи, після приєднання колишньої Підкарпатської Русі до Радянської України 1946 року, не повернувся „на родину”, а залишився „на еміграції”. Отже, з точки зору тодішньої радянської ідеології він був „зрадником батьківщини”.

Та й в умовах незалежної України згадки про Ю. Костюка в Україні обмежувалися дрібними статтями в енциклопедичних довідниках. Перелом у ставленні до цього визначного діяча культури настав у зв’язку зі століттям з дня його народження під значним впливом моєї розвідки, опублікованої в інтернет-виданні Закарпаття онлайн.

1 березня в Ужгородському державному музичному училищі ім. Д. Є. Задора відбулася науково-практична конференція, присвячена 100-річчю від дня народження Ю. Костюка. Головну доповідь на ній зачитала викладач школи Віра Мадяр-Новак, зупинившись на основних сферах діяльності етномузиколога. Вона підкреслила, що уродженець Закарпаття Ю. Костюк був педагогом, диригентом, скрипалем, фольклористом-музикологом, композитором та музикознавцем і в кожній з цих ділянок залишив помітний слід.

Автор цих рядків познайомив присутніх з біографією Ю. Костюка: його дитинством, навчанням в учительській семінарії та гімназії в Мукачеві, учителюванням в Росвігові, Кайданові та Старому Давидкові, здобуттям вищої музичної освіти в Празі та диригуванням там хорових колективів. В часі війни його було мобілізовано в Угорську армію, з якої він дезертував у Червону армію, а звідти його було направлено в Чехословацький армійський корпус. Детальніше я зупинився на пряшівському періоді його діяльності. В художній програмі виступили учні училища, а відкрив її поет Володимир Новак віршем „До століття Юрія Костюка”.

Приємно відзначити, що про окремі ділянки діяльності Ю. Костюка розповіли студентки училища – Олена Варга та Юлія Нечипорук. Теплим словом згадав про нього і довгорічний начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Василь Габорець, заслужений працівник культури України.

Підсумок конференції зробила директор училища Світлана Стегней.

Наступного дня з ініціативи голови Виноградівської районної ради Олега Любімова велике святкування ювілею Ю. Костюка відбулося в його рідному селі Дротинці (Сірма) Виноградівського (Севлюшського) району. Крім визначних представників району в ньому брали участь діячі культури обласного центру (Віра Мадяр-Новак, Іван Хланта, Наталія та Іван Ребрики), кілька журналістів обласних газет, радіо та телебачення.

Центральною подією святкування було відкриття меморіальної дошки на будинку загальноосвітньої школи, яку в дитинстві відвідував Ю. Костюк. Право відкрити пам’ятну дошку було надано двоюрідному братові Ю. Костюка Іванові Костю та Миколі Мушинці, якого було запрошено до слова тут же на імпровізованому багатолюдному мітингу. Після урочистого посвячення дошки двома священиками відбулася панахида за упокой душі Раба Божого Юрія та коротка проповідь одного із священнослужителів.

Після урочистих промов учасники святкування переселилися в найбільший зал школи, де продовжувалося святкування урочистою академією, якою керувала заступник директора Виноградівської дитячої музичної школи Наталія Краснай. І тут з головними доповідями виступили: В. Мадяр-Новак та автор цієї статті, який (як і в Ужгороді) свою доповідь ілюстрував автентичними спогадами Ю. Костюка в його власному поданні (радіо-запис 1997 року). І в Ужгороді, і в Дротинцях я після доповіді подарував організатором добірки пряшівської преси („Нове життя”, „Дуклю”) та кілька десятків книжок, головним чином, своїх власних.

І. Хланта у своєму слові підкреслив, що таким славним земляком може гордитися не багато сіл Закарпаття і запропонував створити в Дротинцях меморіальний музей Ю. Костюка та назвати його іменем місцеву школу.

В художній програмі з обробками пісень Ю. Костюка виступила студентка Дрогобицького музичного училища Наталія Гвоздик та Мішаний вокальний квартет Виноградівської дитячої школи мистецтв ім. Б. Бартока (С. Гнепшло, Н. Саркозі, Ю. Тесличко та В. Марушка – керівник). Обробки пісень Ю. Костюка („Заспіваймо собі двома голосами”, „Болераз, Болераз” та ін.) виконані на високому художньому рівні, були вагомим збагаченням програми святкування. Тут же в залі відбулася виставка про життя і творчість Ю. Костюка, в основу якої лягли репродукції фотографій із фондів Музею української культури в Свиднику та пряшівських видань про його життя і творчість.

В заключному підсумковому слові О. В. Любимов подякував виступаючим за їх внесок у відзначенні століття з дня народження славного сина Виноградівщини, а, привітавши пропозицію Івана Ханти зауважив, що спочатку потрібно видати книгу про життя і діяльність Ю. Костюка та збірник хоча би найголовніших його творів.

В суботу 3 березня урочистості продовжувалися екскурсією по місцях пов’язаних з перебуванням Ю. Костюка у Виноградові та визначних пам’ятках історії і культури цього древнього міста, яку на високому професіональному рівні провела екскурсовод районного відділу культури і туризму Єва Григора.

Святкування століття з дня народження Ю. Ю. Костюка в Ужгороді та Дротинцях було лише початком його повернення на рідну землю, але початком дуже обнадійливим. Віримо, що в короткому часі там появиться збірник музикознавчих праць, композицій, фольклорних записів та музичних обробок народних пісень Ю. Костюка, а основна школа в Дротинцях носитиме його ім’я.

5.03.2012.

Микола Мушинка. Фото Магда Мушинка

На науковій конференції в Ужгородському музичному училищі ім. Задора головну доповідь зачитала старший викладач училища Віра Мадяр-Новак

Частина учасників ужгородської конференції

На багатолюдному мітингу в Дротинцях право відкрити меморіальну дошку Ю. Костюка було надано його двоюрідному братові Іванові Костю та пряшівському співробітникові Ю. Костюка Миколі Мушинці

Меморіальна дошка

На мітингу в Дротинцях виступив М. Мушинка. Вправо від нього завуч школи (родичка Ю. Костюка)

Художню програму урочистої академії в Дротинцях збагатив квартет педагогів Дитячої музичної школи ім. Бартока у Виноградові

Частина учасників урочистої академії в Дротинцях

Організаторам, учасникам та спонсорам святкування подякував голова Виноградівської районної Ради Олег В. Любимов

Колишня учительська семінарія у Виноградові, в якій музику викладав Ю. Костюк

М. Мушинка та Є. Григора на фоні меморіальної дошки з іменамі учнів Ю. Костюка, що загинули на Красному полі біля Хуста в березні 1939 року

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
06 березня 2012р.

Теги: Костюк, Дротинці

Коментарі

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
» Всі записи