Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів (ФОТО)

Останні кілька тижнів Український народний хор «Карпати» з Кошиць разом зі своїми прихильниками та гостями провів Різдвяні свята, наповнені колядками, віншуванням та побажаннями, а також думками про Україну, яка переживає жахи, спричинені вже майже рік триваючою російською агресією.

Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів (ФОТО)

Розпочалися імпрези 17 грудня 2022 року концертом «Різдво з Карпатами», а завершилися 6 січня 2023 року 20-ю ювілейною зустріччю «Святий вечір з Карпатами».

Після дворічної перерви, викликаної коронавірусом, Різдвяний концерт цього разу під назвою «Різдво з Карпатами», хор «Карпати» зреалізував уже чотирнадцятий раз. Концерт відбувся в рамках проекту «Лети наша пісне» за фінансової підтримки Фонду підтримки культури національних меншин «КУЛЬТМІНОР». Перед концертом, завдяки ініціативі радника прем’єр-міністра з питань співпраці з Україною та директора асоціації «Феман» Едуарда Бураша, здійснено збірку свічок – нових, а також використаних чи залишків воску від них, які були надіслані до закарпатського Ужгорода, де з них виготовляють спеціальні свічки для мешканців та бійців на Україні, яких російський агресор ракетними обстрілами свідомо позбавив електроенергії та тепла.

На початку концерту заповнена зала Історичної ратуші в Кошицях вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв війни в Україні, а також усіх жертв безглуздих війн у світі. На їх честь хор «Карпати» розпочав свою частину програми молитвою «Отче наш». Після цього  хор присутнім подарував блок колядок та віншувань, серед яких було й традиційне віншування з села Жакарівці у виконанні солістки та модераторки хору «Карпати» Марії Побегової. Диригували художній керівник і диригент Левко Довгович та хормейстер Святослав Довгович.

Після виступу «Карпат» модераторка концерту Людмила Гарянська запросила на сцену шановного гостя концерту – Хор хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи з українського міста Мукачево, який від заснування у 1983 р., під керівництвом засновника, художнього керівника, відомого диригента і композитора Володимира Волонтира та хормейстера Оксани Волонтир, подарував красу українського хорового співу та твори авторів світової класики глядачам двадцяти країн Європи.  Протягом останніх тридцяти років був кілька разів гостем на імпрезах, організованих хором «Карпати». Свою програму хлопчики розпочали духовним гімном України «Молитва за народ» Миколи Лисенка, який присвятили рідній Україні та всім стражденним народам світу. Після цього прекрасні голоси юних співаків потішили серця присутніх прекрасними обробками українських колядок, а також всесвітньовідомим «Щедриком» Миколи Леонтовича, який під час Різдва звучить у різних фільмах та інших телепрограмах в цілому світі. Заключна композиція їхньої програми, патріотична пісня Тараса Петриненка «Україна», під фортепіанний супровід Тетяни Колодяжної, викликала сльози на очах присутніх при думках про те, що відбувається в Україні.

Наприкінці концерту головний організатор заходів хору «Карпати» Олена Довгович подякувала від імені хору «Карпати» присутнім глядачам за щирий прийом концерту. Її слова доповнив Володимир Волонтир, який від імені хору хлопчиків подякував за можливість двічі виступити в Кошицях у ці важкі часи. На другий день, у неділю 18 грудня, хор хлопчиків був учасником Різдвяного гала-концерту Опери Державного театру Кошиці, який підготував диригент кошицької опери Ігор Довгович разом з солістами та симфонічним оркестром кошицького театру. Володимир Волонтир подякував Словаччині за підтримку України в ці важкі часи, коли навіть його хору часто доводиться проводити проби хору лише при світлі свічок і мобільних телефонів, і висловив переконання, що Україну московський агресор не зломить – «Перемога буде за нами».

В самому кінці концерту, у виконанні «Карпат» та усіх присутніх, прозвучала чи не найвідоміша у світі колядка «Тиха ніч». На подвір’ї Історичної ратуші подавався «Карпатський пунч», який, за підтримки головних спонсорів діяльності хору та молодіжної організації ПЛАСТ Петра Грінка та Марії Ольшавської, на передодні різдвяних свят і Нового року, уже традиційно дарує хор «Карпати» своїм глядачам та гостям. 

Перед різдвяними святами «Карпати» в рамках проекту «Лети наша пісне» завітали до села Бачков та підготували сюрприз для хористки Данки Коларчикової з нагоди її життєвого ювілею. Завдяки чоловікові Івану Коларчику вони заспівали частини літургії на урочистій святій літургії в церкві св. Архангела Михаїла, після чого пролунав короткий концерт різдвяних колядок. Програма в Бачкові продовжилася коротким концертом у муніципальному клубі, де хор привітав староста села Йосиф Нємчик.

Хор «Карпати» традиційно святкує Різдво і за юліанським календарем, тому, після дворічної перерви, 6 січня 2023 року відбувся в Клубі Регіональної ради СРУСР в Кошицях ювілейний 20-ий річник «Святий вечір з «Карпатами» за участі рідні членів хору, спонсорів, прихильників та гостей.

Жіночий склад хору підготував багате меню святої вечері з традиційними стравами. Звучали традиційні колядки та віншування з рідних сіл хористів, до яких приєдналося і декілька гостей. Всі разом провели дальший незабутній вечір, під час якого словами та думками зверталися з проханнями та побажаннями, особливо про припинення безглуздої війни та мир для України та всього світу.

Багата програма хору «Карпати» на зламі років завершиться у неділю, 22 січня 2023 року, о год. 14.00 у селі Орябина Старолюбовнянського району. «Карпати» хотіли порадувати її жителів спільним концертом із відомим місцевим фольклорним гуртом «Поляна» вже на початку грудня минулого року, та снігова напасть цьому завадила. І так хор «Карпати» вперше в його більш ніж 37-річній історії завітає в гарне українсько-русинське село тільки щойно. 

Початок концерту – "В Віфлеємі новина"

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Організатор збірки свічок, радник прем’єр-міністра з питань співпраці з Україною та директор асоціації «Феман» Едуард Бураш

Гостей вітає модератор Марія Побегова

Художній керівник хору «Карпати» Левко Довгович і хормейстер Святослав Довгович

Модератор концерту Людмила Гарянська

Співають «Карпати», диригує Левко Довгович

Радник прем’єр-міністра з питань співпраці з Україною та директор асоціації «Феман» Едуард Бураш

Віншування із Жакаровець принесла солістка хору «Карпати» Марія Побегова

 Публіка різдвяного концерту

 Співають «Карпати», диригує Левко Довгович, на клавірі супроводить Святослав Довгович

 Співає Хор хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи, диригує Володимир Волонтир

 Соловейки з Мукачева

Співає Хор хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи, диригує Володимир Волонтир

Диригує Володимир Волонтир

 Володимир Волонтир дякує за щире прийняття

Задоволена публіка

 Зібрали більш як 80 кілограмів свічок для України

Хор «Карпати» усіх концерту пригощав «Карпатським пунчом»

«Карпати» на святій літургії в селі Бачков

 «Карпати» і муніципальному клубі села Бачков

 «Святий вечір з Карпатами» за Юліанським календарем

 Віншування хористів

Віншування Едуарда Бураша

Святослав Довгович, Фото Мирослави Вацули

, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
13 січня 2023р.

Теги: концерти, цикл, хор, Карпати, Кошиці

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи