Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику (ФОТО)

У неділю, 10 вересня, у скансені Словацького національного музею – Музею української культури у Свиднику з нагоди Днів європейської культурної спадщини у Словаччині пройшов День народних традицій та 28-й річник міжнародних змагань у приготуванні «перогів».

Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику (ФОТО)

Цьогорічний захід відбувся під патронатом Посла України в Словацькій Республіці Мирослава Кастрана та голови Пряшівського самоврядного краю Мілана Маєрського. Співорганізаторами були Місто Свидник та громадське об’єднання Русинсько-українська ініціатива. Від імені головного організатора СНМ – Музею української культури у Свиднику, відкрив урочисту програму дня директор музею Ярослав Джоґаник. З вітальним словом виступили Посол України в СР Мирослав Кастран та приматорка міста Свидник Марцела Іванчова. 

Виняткове свято пройшло за чудесної осінньої, сонячної, теплої погоди. Близько двох тисяч відвідувачів прийшло в цей день до скансену, аби в черговий раз проникнутись атмосферою улюбленного дійства, почастуватись у фурманській корчмі, порозглядати і купити різноманітні ремісничі вироби та продукти бджільництва, покатати дітей на конику, а головне посмакувати перогами. Різножанрова музична програма від співацького і танцювального фольклору аж по інструментальний фолк і джаз вокал задовольнила всі музичні смаки її любителів. На сцені скансену грали та співали наші гості з України – Заслужений академічний закарпатський народний хор під керівництвом Заслуженого працівника культури України Наталії Петій-Потапчук, котрих тепло і щирими оплесками вітала публіка. Колектив залишається унікальним явищем української культури як єдиний в Україні професійний колектив, що зберігає і пропагує не лише українське мистецтво, а й мистецтво всіх національних меншин Срібної землі – Закарпаття.

Безумовно, інтерес присутніх привернуло міжнародне змагання в приготуванні перогів, але чекали вони й коштовку перогів від жупана ПСК та приматорки м. Свидник. Було зварено і власноручно роздано близько десяти тисяч перогів, всіх бажаючих частували: приматорка Марцела Іванчова, посол Мирослав Кастран та директор музею Ярослав Джоґаник. Щодо змагання, так цього року взяло участь 6 команд: Закарпатські ґаздині (Ужгород, Україна), Закарпатські паленята (Ужгород, Україна), команда Турани (Турани над Ондавою), Ґимпляки Свидник, Ліга психічного здоров'я, ФСК Стропковчани. Журі було вибрано у складі Марія Пайзинкова – голова, Марцела Іванчова, Наталія Петій-Потапчук, Мирослав Кастран та Мирослав Сополига. Змагання видалось дуже смачним і веселим. Пероги були «татарчані», з «бандурками» і бринзою, «бандурками» і шкварками, капустою з грибами, з яблуками і корицею, сиром, «лекварові», «творогово-бандуркові з копрьом», тому сповнили очікування всіх поціновувачів і ласунів традиційної, надалі популярної страви. Журі похвалило всі приготовлені пероги, за їх словами, були оригінальні та неймовірно смачні. Смаки оцінила і публіка, котру після змагання пригощали команди. Учасники змагання отримали слова вітання від членів журі, подарунок від приматорки, грошові винагороди від директора СНМ – МУК а також цьогорічний знак змагань – «вариху» з написом.

Багата лотерея, близько 40 призів, між якими були й дуже цінні: від колективу і директора  СНМ – МУК – художня картина автора Михайла Ковбаснюка, від приматорки Свидника – швейна машина тощо, спонукала бажаючих спробувати щастя. 

На завершення свята на всіх чекав музичний сюрприз – концерт чудової українсько-польської співачки СУСАННИ ЯРОЇ. Композитор, аранжувальник, авторка і виконавиця пісень словацькою, польською та українською мовами. Феноменальний музикант, яка співпрацювала з групами HRDZA та HEĽENINE OČI. Як вокалістка гурту Hrdza у 2016 році вийшла у фінал талант-шоу Česko Slovensko má talent. Водночас вона – співачка з власним мистецьким шляхом. Широкий спектр інтересів привів її через церковний спів до фольклору, фолку, класичної музики та джазу чи театральної музики. Хоча Сусанна володіє кількома струнними інструментами, найважливішим для неї залишається голос. Співає шістьма мовами. Неймовірна майстриня імпровізації.

СНМ – Музей української культури у Свиднику, як головний організатор, висловлює щиру подяку за патронат Послу України в СР Мирославу Кастрану, Пряшівському самоврядному краю і його голові, співорганізаторам: Місту Свидник і приматорці Марцелі Іванчовій, громадському об’єднанню Русинсько-українська ініціатива в особі Міріам Божик, за підтримку акції: депутатам ПСК Яну Гірчку, Яну Вооку, Почесному консулу України в Словаччині Станіславу Обіцькому, VVS, a.s., závod Svidník в особі директора Володимира Новака, Свидницькій друкарні в особі Славка Ганика, Дмитру Рипелі.

Дякують організаціям, підприємцям та фізичним особам за призи до лотереї;

за участь - ремісникам, бджолярам, командам змагання, музикантам і співакам; конферансьє Людмилі Ражиній та Марошу Черному; за озвучення Станові Дупею; мас-медія – ТАSR, AKTUALITY.SK, RTVS, Rádio Patria, Піддуклянські новинки.

Людмила Ражина, СНМ – МУК

 
, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
18 вересня 2023р.

Теги: пероги, свято, Свидник

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 22У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи