У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви (ФОТО, ВІДЕО)

27 січня 2024 року в катедральному храмі Святого Івана Хрестителя в м. Пряшів (Словаччина) за участі Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, близько 60 архиєреїв з України й усього світу, понад 250 священників, чисельно зібраних монаших згромаджень України та Словаччини і мирян відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з хіротонією та Чином інтронізації на архиєпископа та митрополита Пряшівського Словацької греко-католицької церкви владики Йони Максіма.

У Пряшеві за участі Глави УГКЦ відбулася архиєрейська хіротонія та інтронізація Глави Словацької греко-католицької церкви (ФОТО, ВІДЕО)

Про це повідомляє офіційний сайт Української греко-католицької церкви.

Моління очолив єпарх Кошицький владика Кирило Васіль — головний святитель. Співсвятителями стали: єпарх Чиказький УГКЦ владика Венедикт Алексійчук та апостольський адміністратор Пряшівської єпархії владика Петер Руснак.

Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію співом супроводжували три хори: KLIROS зі Львова, катедральний хор святого Павла Ґойдіча та учасники священничого хору святого Яна Дамаського.

Архиєрейська хіротонія почалася великою літургійною процесією на площі перед катедрою. У храмі владика-номінант склав визнання віри.

Відповідно до чину, головний святитель разом з усіма присутніми архиєреями прочитав молитву-благословення через покладання рук. Після чого владика Йона одягнув окремі частини єпископського одягу. Зокрема, омофор йому урочисто передав Апостольський нунцій у Словаччині монсеньйор Ніколь Гірасолі. Вдягнувшись у повні єпископські ризи, владика був інтронізований на Пряшівську митрополичу катедру. Йому передано митрополичий жезл як новому пастиреві, який має духовно опікуватися ввіреним народом. Від цього моменту владика Йона стає девʼятим єпископом Пряшівської архиєпархії та другим митрополитом Греко-Католицької Церкви у Словаччині.

У своєму слові Пряшівський митрополит з окремою подякую звернувся до Глави УГКЦ.

«Сьогодні я хотів би в особливий спосіб висловити свою глибоку вдячність українському народові та всій Українській греко-католицькій церкві в особі вас, її Глави і представника, Блаженніший Святославе», — сказав він.

«Ваше Блаженство, разом із багатьма єпископами, керівниками монаших чинів і вірними ви прибули з України до цього міста, Пряшева, щоб розділити зі мною та всією Греко-Католицькою Церквою у Словаччині нашу радість. Вам, ваше Блаженство, і всім владикам, настоятелям монастирів та всім тим, хто прибув з України, дякую від щирого серця! Для мене велика честь, що ви сьогодні тут. Для мене було привілеєм жити, трудитися, працювати й розділяти радощі та турботи за народ і Церкву в Україні, особливо в цей важкий і випробувальний час несправедливої, загарбницької та агресивної війни росії проти України», — зазначив він. І додав: «За 20 років мого перебування в Україні ви всі стали невід’ємною частиною моєї особистої історії. Я полюбив Україну, народ, різні міста й села. Ваша волелюбність і рішучість захищати свою, Богом дану, Батьківщину для мене неймовірні. Я також молився сьогодні за Україну і просив у Господа благодаті, щоби світло та правда перемогли темряву й обман, щоб життя перемогло смерть, щоби бажання жити, розвиватися і творити у свободі дітей Божих перемогло руйнування і знищення. Нехай всемогутній Господь Бог береже і благословляє Україну!» — наголосив митрополит Йона.

Слово Блаженнішого Святослава

«Владико-архиєпископе! Ви є духовним даром України для Словаччини. Ви є духовним даром Української Греко-Католицької Церкви для греко-католиків Словаччини. Ви є духовним даром Свято-Успенської Унівської лаври для Пряшівської архиєпархії», — наголосив Блаженніший Святослав.

Відтак згадав про тисячі біженців, які проживають у Словаччині, і попросив: «Заопікуйтеся ними! А їхня мати-Церква при Вашій помочі, при помочі Ваших співбратів-єпископів завжди готова разом із Вами їм послужити!».

Йона Максім став 9-м резиденційним єпископом і другим митрополитом Греко-католицької церкви в Словаччині.

До того єпископська хіротонія відбулася у Пряшівському соборі 77 років тому. Останнім єпископом, висвяченим безпосередньо в катедрі, був блаженний Василь Гопко 11 травня 1947 року, якого висвятив на єпископа-помічника блаженний єпископ Павло Ґойдич.

Новий митрополит Йона Йозеф Максім народився 21 листопада 1974 року в Левочі. Походить з греко-католицької парафії Ольшавиці. Навчався на греко-католицькому богословському факультеті в Пряшеві та в Папському Східному інституті в Римі. Священичі свячення прийняв у 1998 році в Пряшеві, де працював до 2004 року. Потім він поїхав в Україну і вступив до університетської лаври монахів-студитів. У 2011 році був обраний настоятелем монастиря у Львові, а в 2020 році, у віці 46 років, обраний ігуменом (наглядачем) Унівської Лаври.

Окрім рідної мови, володіє українською, італійською, англійською, російською та французькою мовами.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, 26 жовтня з Ватикану надійшла несподівана звістка про те, що Папа Франциск іменував ігумена Свято-Успенської унівської лаври високопреподобного о. Йону Йозефа Максіма архиєпископом і митрополитом Пряшівським Греко-Католицької Церкви Словаччини. Осідок очільника Греко-Католицької Церкви Словаччини був вакантним від квітня 2022 року, після зречення тодішнього митрополита Яна Баб’яка.

Українці Словаччини, Закарпаття онлайн.Спецпроєкти
30 січня 2024р.

Теги: Максім, УГКЦ, Пряшів, інтронізація, хіротонія, митрополит

Коментарі

Цікаво 2024-02-04 / 21:12:13
Всі Монахи погнали до Києва ниська на прощу

сорри 2024-02-01 / 00:48:09
Аврааму
А про Джублик забудьте. Його теж помалу сепаратизують і русинізують. А він і не дуже опирається. Як і василіани
https://www.facebook.com/mgce.uz.ua/posts/pfbid0nF55hr5rfqgAZMUJQXMfMA6J7uoZGfWYP7L6fcg3yAj1T6pk3FstYWzTTeCu8yDHl

сорри 2024-01-31 / 22:30:58
Знайшов. Був там Ніл. Але десь на задвірках хіротонії.
Ну і зверніть увагу про куце висвітлення події і його участі.
А ще, акцентовано, на те, що не згадано ні словом Блаженнішого Святослава, а про Унівську Лавру - що це УГКЦ. Так, ніби вона з Космоса )
https://www.facebook.com/mgce.uz.ua/posts/pfbid0XAWvCtAeHcF5aAfCnXcicf7R4RNxeXgGggnZD4e1GhozgEtsz7HrCJFVppHuSxgJl

вірниця 2024-01-31 / 18:24:09


То був владика Ніл на події у Пряшеві, чи ні?


Авраам 2024-01-30 / 23:51:14
цікаво чого нема жодної реакції що до Джублика, які ніби то позиціонується з УГКЦ то згадує, то не згадує Блаженнішого. То так я в тій приказці, про бабку яка класа свічку і Богу і чорту.... бо хто зна де буде...

руснак 2024-01-30 / 20:01:57
Як мінімум...

руснак 2024-01-30 / 19:54:25
Як міінім Лущак не згадується серед присутніх на хіротонії та інтронізації митрополита Йони
http://www.grkatpo.sk/?spravy&id=3933

Авраам 2024-01-30 / 18:19:01
переглядав хіротонію Митрополита Йони! Питань багато... але побачимо як він себе проявить, бо насправді в словаків там не все так просто, вони всі там перегризлись і не так то просто владика Бабяк написав зречення.... Там проблем маса, як духовних так фінансових. Те що словаки показали , де вони мають так звану матірню мукачівську єпархію, було видно яке мав місце Лущак. Коли вже Апостольський престол перестане займатись всякими голубими і спогляне на мукачівську єпархію і її роль в розвалі України. Ви думаєте, що вірники цього не бачать....? Бачать, розчаровуються і залишають Церкву....

закарпатець 2024-01-30 / 17:13:49
Повага владикови Йоні від закарпатців. Відразу видко мудрого, самодостатнього і високодуховного очільника

Унгвар 2024-01-30 / 16:33:43
А чому епископа Ніла незапросили
Чому МГКЄ ніколи нікуди незапрошує УГКЦ ????

Колі 2024-01-30 / 15:10:01
Знали чи не знали "про подвиги Шашікові з КГБ", то вже не має значення, але тепер помалі дізнаються про подвиги нілошистів і маємо те, що маємо.
Не треба списувати все на війну, в МПшників пастви повно і помалі відкриваються нові храми в ПЦУ.
А в МГКЄ скільки нових приходів за ваш час відкрилося, не тих, що були започатковані ще при Шашікові?

сорри 2024-01-30 / 14:53:12
Поясніть: то Юрка Лущака взагалі не запросили на інтронізацію владики Йони, чи запросили, але притримали десь на гальорці?

Коля 2024-01-30 / 14:40:33
При Шашіку ходили бо не знали про подвиги Шашікові з КГБ, і т.д., а зараз багато на фронті, багато виїхало, але багато і ходить до церкви, тому не треба приписувати Шашіку чуда, навпаки

форестер 2024-01-30 / 14:27:27
Ви уявляєте собі при нинішніх узурпаторах Мукачівської єпарпхії Главу УГКЦ митрополита Святослава запрошеним на якусь подію до Ужгородського Кафедрального Хрестовоздвиженського собору і запрошеним до слова з такою ж повагою, як у Пряшеві? Чи можете собі уявити з уст Ніла чи береша слова такої ж поваги до владики Святослава і УГКЦ, як та, що прозвучала від владики Йона?
От вам і характеристика всього, що відбувається в МГКЄ, всього, що роблять з нашою єпархією

злий 2024-01-30 / 13:55:33
Ну що, нілошисти, доґаздувалистеся зі своєю "єпархією-матір’ю єпархій, які від неї походять через територіальні поділи (Пряшів, Ґерла, Гайдудороґ) або через міграційні явища" (сайт МГКЄ)? Де ваш недоєпископ Ніл на інтронізації "дочірнього" митрополита (!) Йони?
Кажуть вже вам всі, але ви в своїх гордині і захланності поглухли і не чуєте, що ви самі мізерні і єпархію до рівня своєї мізерності звели. Не поважають вже вас всі довкола, які раніше ставилися до Єпархії і її ієрархів з відповідною шаною. Співвідносне до біди, яку ви принесли нашій єпархії, зробили хіба комуністи. Біда (

до "До нижніх" 2024-01-30 / 13:35:58
Ну і це не ми до церкви не ходимо, це ви у церкві заробляєте. Тому так, ходити туди, до вас, вже не хочеться.
Подивіться, скільки людей було в Соборі при Шашіку, і скільки тепер, при вас неошколованих і чорнодуших

до "До нижніх" 2024-01-30 / 13:31:43
А чого я маю щось інше вибирати, якщо МГКЄ - то моя єпархія, просто окупована паскудами, нездарами, мізерностями і українофобами? Чому МГКЄ роблять "Церквою" не для українців?
Йдіть ви вже з єпархії, яку поклали собі до кишені, потоптали, розкололи, марґіналізували, по суті - знищили. І тоді тут будуть мир, спокій, духовність. А не те мракобісся і занепад, до яких довели спадщину попередників

до "укр" 2024-01-30 / 13:20:49
От чому ви, сепари, хавжди любите підписуватися "укр", "патріот", "тарас" і т.д.? Це таке, як би я, спілкуючись з вами, підписувався "сепар".
Так от, якщо не розумієш, то треба було вчитися в школі, а потім не берешову бурсу для неуків закінчувати, а йти вчитися у серйозні і поважні заклади УГКЦ і в Римі.
А про розкол і переслідування проукраїнських священиків у єпархії всі знають, лиш ви з неедуйдавим Юрком Лущаком і сірим кардинпалом Берешом "не бачите". Думаєте, що якщо ви тут писати будете, що цього нема, то ніхто і не побачить. Особливо з Нунціатури і загалом Святого Престолу.
Жалюгідні. Ниці. Потворні

До нижніх 2024-01-30 / 12:25:50
Що вам ся не любить у МГКЄ??? Ніхто вас туди силою не тягне, вибирайте собі любу другу. Айбо тоті що май бризкають слиною - до церкви не ходять, а служат мамоні

укр 2024-01-30 / 12:25:17
До коментаторів: - де ви бачите розкол в МГКЕ, я не зрозумів.Уважно подивіться можливо у вас в оці "ціла колода і ви її не бачите, а в брата свого бачите дрібну скалку".

Музей української культури вже 60 років є перлиною міста Свидник у Словаччині
/ 5Архиєпископом і митрополитом Пряшівським іменовано ігумена Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ
На Пряшівщині втридцятьдруге пройшли туристично стежками будителя Олександра Павловича
Свято "перогів" пройшло у музеї української культури у Свиднику
Пласт відзначив 95-ту річницю перших гуртків на Пряшівщині таборуванням
Український народний хор із Кошиць завершив цикл різдвяних концертів
Через проблеми з фінансуванням у Пряшеві можуть закрити клас для українських дітей в місцевому дитсадку
Після річної перерви у Кошицях у рамках Днів України відбувся концерт хору "Карпати"
Табір "Карпати-2022" у Словаччині знов приніс дітям і молоді багато знань і забави
Музей української культури у Свиднику запрошує на "рекордні" та антивоєнні "Вишиті обійми"
У музеї української культури у Свиднику пройде День народних традицій зі змаганням у приготуванні вареників
У таборі Пласту "Карпати 2021" у Словаччині знов зустрілася майже сотня дітей і молоді
/ 2Микола Мушинка. Боротьба за "минуле"
/ 1Миколу Мушинку з Пряшівщини нагороджено найвищим орденом України
Після довгих місяців в Кошицях прозвучав традиційний концерт хору "Карпати"
/ 1На Пряшівщині на 89 році життя відійшов у вічність професор Юрій Бача
Ювілей визначного україніста. До 90-ліття Михайла Романа з Пряшівщини
/ 1Перший лемко, творчість якого визнали в Європейському Союзі
/ 335 років відзначає хор "Карпати" у Кошицях
У Кошицях вітали з ювілеєм Левка Довговича
/ 3Левко Довгович – "Заслужений діяч мистецтва України" та лауреат "Премії Пам’яті народа"
/ 2Зеленський зустрівся з українською громадою Словаччини
Українці Словаччини зберуться на День народних традицій та "Пероги-2020"
У Кошицях молодь знову зустрілася на ювілейному 25-му літньому таборі "Карпати 2020"
/ 1Українці Словаччини святкують цьогоріч День вишиванки онлайн
» Всі записи