Адміністрація президента блокує визнання угорської мови регіональною на Закарпатті?

З адміністрації президента керівникам Закарпатської та Чернівецької обласних рад та адміністрацій дана сувора вказівка не проводити сесій з мовного питання. Про це народному депутату, колишньому головному міліціонеру і екс-губернатору Закарпаття Геннадію Москалю, як повідомляє його прес-служба, стало відомо "з достовірних джерел".

Адміністрація президента блокує визнання угорської мови регіональною на Закарпатті?

Москаль зазначає, що серед населення Чернівецької області більше 13% становлять румуни і більше 10% – молдавани, і згідно "мовного" закону ці дві мови мали бути оголошені регіональними. Крім того, на Буковині є села, де компактно проживають росіяни-старообрядці та поляки.

У Закарпатській області кількість етнічних угорців становить більше 12%, що є підставою для визнання угорської мови регіональною на території області. Крім того, в окремих районах компактно проживають румуни, є майже повністю словацькі, німецькі села, а також села, заселені представниками інших національностей.

Москаль також нагадує, що в Криму кримські татари становлять понад 13% населення.

Саме необхідністю визнати регіональною кримськотатарську мову депутат пояснює перенесення сесії Верховної Ради Криму, де мало розглядатися надання такого статусу російській мові, на невизначений термін.

"Саме тому я звернувся кримськотатарською мовою до голови Верховної Ради АРК та голів Чернівецької і Закарпатської обласних рад (румунською і угорською мовами) з вимогою провести сесії та визнати регіональними, відповідно, кримськотатарську мову в Криму, молдавську та румунську на Буковині та угорську мову на Закарпатті", - заявив Г.Москаль. - Якщо цього не буде зроблено, залишаю за собою право звернутися до окружних адміністративних судів згаданих регіонів, послів Угорщини, Румунії та Молдови, а також до структур ОБСЄ та Ради Європи, що опікуються правами національних меншин".

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, раніше Г.Москаль надіслав прем’єр-міністрові Миколі Азарову звернення мовою ідиш, а також секретарю РНБО Андрію Клюєву так званою "русинською" мовою.

19 серпня 2012р.

Теги: Москаль, ідиш, русин

Коментарі

-SS- 2012-08-20 / 22:55:56
Закарпаття є мультиязичним регіоном, тому тут не може бути однієї регіональної мови. Мені інтересно як будуть принимати закон про мови на Закарпаттю

Аноним 2012-08-20 / 14:39:20
" Все це перейде в нову якість. Так що, всьому свій час. Другий Майдан - не за горами..."

Я не "злопихаюсь", но может жестко оцениваю ситуацию, потому как мы с ВАМИ, в одной лодке /то, что ВЫ этого не понимаете, ничего не значит/.
"другого майдана" НЕ БУДЕТ, но "бунт кровавый и беспощадный" возможен.
Точно спрогнозировать как это произойдет не возьмется ни один аналитик, но скорее будут локальные и разделенные во времени вспышки насилия.
И все будет зависеть от того, как поведется себя разношерстная армия нацменов и "потерявшиеся" титульные.
Не буду расшифровывать, что выгодно КУКЛОВОДАМ.

сорри 2012-08-20 / 14:27:12
Анониме, життя - це смуга біла і смуга чорна. Тому не злопихайтесяю Для того, аби українство підняло голову, йому сперше треба було добряче дати по цій голові. Приблизно так, як було в 2004-му. Зайдіть в соціальні мережі і переконайтеся в рівні незадоволення діями нинішньої влади. Все це перейде в нову якість. Так що, всьому свій час. Другий Майдан - не за горами...

Аноним 2012-08-20 / 14:14:32
"...ніби Ви наступили на граблі, отримали по лобі, а потім ще і ще раз. Граблі можна назвати ВЕЛИКОЮ ПОДВИЖКОЮ В ЧАСТИ СОЗРЕВАНИЯ ?"

Во первых мы на "грабли не наступали".
Инициировали Закон КК, а не "нацмены".
Во вторых, никто не просчитывал конечного результата.
В третьих, Главная Задача Закона - вывести из орбиты влияния Украины юго-восток, что и происходит.
И насамкинец - то, что осталось от Украины, сам на сам с разинутой пащей московского удава.
Так что паны-патриоты вы еще позавидуете "нацменам", потому, что ваши дела похуже будут.

Аноним 2012-08-20 / 14:05:01
до опозиції 2012-08-20 / 12:24:46

Не будьте столь наивны и не считайте других дураками.
Москаль - политический ЛОХОТРОНЩИК и дешевый пиарщик.
Закон открыл новую ЭРУ в истории Украины и точно КОРРЕСПОНДИРУЕТСЯ с политикой ВВП.
Просто "некоторые" не способны или не хотят осознать РЕАЛИИ.
"титульные" в Новой Украине оказались в худшем положении чем презираемые ими русины или ромы.
Вот к чему гордыня приводит.

Філолог - "до опозиції" 2012-08-20 / 13:59:02
"..."опозиції", яка вже після прийнятя закону з шкіри вилазить, щоб захисти права тих же національних меншин, а до того була проти цього закону".
Ви і справді не розумієте, про що йде мова? Існує такий прийом у дискусії - довести ситуацію до абсурду, щоб показати неспроможність опонента. Москаль НАВМИСНО доводтить ситуацію до абсурду. Мовляв, якщо ви, регіонали, так опікувались мовами нацменшин, то чому тепер самі не виконуєте свій же закон. Самі не збираєтесь вивчати мови нацменшин, а ЦЕ КОНЧЕ ПОТРІБНО УСІМ ЧИНОВНИКАМ, БО ІНАКШЕ, ЯК СПІЛКУВАТИСЬ У ДІЛОВОДСТВІ, та ще й не збираються надавати ніякого статусу цим мовам відповідно до свого ж закону. Опозиція, насправді, і далі виступає проти цього безглуздого закону. Адже він жодним чином не відповідає європейським стандартам, бо не захищає мови, яким загрожує цілковите зникнення чи виродження під тиском тої ж російської. Конституція україни НЕ ЗАБОРОНЯЛА нікому спілкуватись на будь-якій мові. Але в державі МАЄ ПРАЦЮВАТИ НАЦІОУТВОРЮЮЧА МОВА ( в першу чергу для діловодства). Дайте відповідь, якщо можна по кожномі випадку - якою має бути націоутворююча мова в Болгарії, в Чехії, в Німеччині, в Угорщині, в Росії і т. д., нарешті в Україні?
P.S. До Анонима: "Но Закон огромная подвижка в части созревания ГРАЖДАНСКОГО ОБЩЕСТВА". Може воно й так, але виглядає, приблизно, ніби Ви наступили на граблі, отримали по лобі, а потім ще і ще раз. Граблі можна назвати ВЕЛИКОЮ ПОДВИЖКОЮ В ЧАСТИ СОЗРЕВАНИЯ ?

до опозиції 2012-08-20 / 12:24:46
А ще всі говорили, що владі потрібен цей закон про мови, щоб перед виборами набрати більше голосів, та все не так просто. Ви подивіться, де була псевдоопозиція, коли приймали закон? А тепер, після прийнятя закону, один з "опозиціонерів" Москаль використовує мовне питання як піар для себе перед виборами. Виникає логічне питання, так кому більше вигідний закон, владі, щоб привести закони до європейських стандартів, або "опозиції", яка вже після прийнятя закону з шкіри вилазить, щоб захисти права тих же національних меншин, а до того була проти цього закону.

Аноним 2012-08-20 / 11:30:02
"Угорську та румунську громаду Закарпаття ПРоффесіонали використали, коли йшли до влади. Тепер же поводяться з ними, як з використаним ПРезервативом."

Не все так печально. Никто и не сомневался, что Закон принят в угоду кремлевским шовинистам.
Не зря они зондировали почву в части навязать русинам "культурный" язык, а русинский оставить там же где и сейчас.
Но Закон огромная подвижка в части созревания ГРАЖДАНСКОГО ОБЩЕСТВА.
Нацменам нечего надеяться, что кто-то что-то им ДАРУЕТ, как в это УВЕРОВАЛИ украинцы.
Москва как даровала "волю долю" так и отберет.
Следующий шаг Москвы - восстановление в гражданства РФ, бывших граждан СССР.
И тогда с "патриотами" разговор уже будет без всякого сюсюканья.
Включайте мозги Господа, только в борьбе за свои ПРАВА можно чего то достичь.

Сирота 2012-08-20 / 09:32:41
Де опозиція?! Де Яценюк?! Де вони?!

Просто їм вигідно спілкуватися російською. Де вони?!

Філолог до Тери 2012-08-20 / 09:22:41
У тому то й річ, що НІЧОГО ПУТНЬОГО закон ківалоколісниченка не дає щодній національній меншині. Але ж регіонали "приймали" той закон з таким апломбом і з таким пафосом верещали про захист національних мов. "У нас на Закарпатті не буде жодних проблем з впровадженням закону" - заявляв головний регіонал Ледида. Йому вторили всі оті закурені шелевери. Спочатку згвалтували Конституцію, коли поставили на голосування всупереч регламенту без обговорення законопроект, а сотня піаністів-кнопкодавів під диригування клоуна-чечоткіна бігали по залу і натискали кнопки. Цивілізований світ у шоці від такої законотворчості. Тепер же плюють на нацменшини. Головне зроблено - російська стала регіональною. Українську можна не вивчати і не застосовувати. А угорці з румунами нехай обітруться. Москаль же показує усю абсурдність і недолугість
закону - мовляв, прийняли - то попробуйте виконати. Подивіться, що ви накоїли. За посади і крісла оті місцеві ПРегіонали продали мову. Коли буде треба - продадуть і маму.

Тера 2012-08-20 / 08:34:16
А з одного боку правильно і роблять треба трохи зачекати із цим законом! І я в принципі не розумію, що він вже такого дасть?! Ситуація така, що в Берегові і Виноградові скрізь є школи де населення вивчає угорську мову, в УжНУ є факультет де викладають угорською мовою, що потрібно ще цим угорцям - їм завжди кланялися!

Філолог 2012-08-20 / 00:30:15
Чи є тверезомислячі люди, які сумнівались, що лиш так і буде. Чи готові тепер усі оці ледиди у догоду ківалоколісниченкам засісти за підручники, щоб вивчити бодай декілька фраз по румунськи, декілька по угорськи, декілька по словацьки? Щоб, бодай привітатись і спитати - як справи, як здоров'я. А що чекає чиновників у виконавчій владі, чи самих громадян - угорців і румун. Перекладати потрібно не лише заклики до електорату голосувати за ПРоффесіоналів. Потрібно грамотно, юридично точно перекласти документацію: наприклад в БТІ,у нотаріаті, у відділах архітектури і земельних ресурсів. Найменша неточність тягне за собою майнові суперечки, які потрібно буде вирішувати у судах, де також немає перекладачів. Де ж набрати професійних перекладачів - із румунської на угорську, із угорської на українську і навпаки. Тепер клоун чечоткін заявляє, що лиш жменька людей розмовляє регіональними мовами. Для усіх них достатньо російської. Угорську та румунську громаду Закарпаття ПРоффесіонали використали, коли йшли до влади. Тепер же поводяться з ними, як з використаним ПРезервативом.

Cigány Bíró 2012-08-20 / 00:16:01

Прошу звернути увагу на трезуб:

На підставі цього закону про мови у 1991 році Україна отримала міжнародне визнання, тобто державний суверенітет - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/8312-11

Хто був зацікавлений у тому, щоб закон не відкорегувати згідно з визнанням незалежності України, а просто вичеркнути з нього весь зміст, який стосується мовних прав національних меншин.
Дивись далі:

З А К О Н УКРАЇНИ Про мови в Українській РСР

Україна визнає життєдайність та суспільну цінність усіх національних мов і беззастережно гарантує своїм громадянам національно-культурні та мовні права, виходячи з того, що тільки вільний розвиток і рівноправність національних мов, висока мовна культура є основою духовного взаєморозуміння, культурного взаємозбагачення та зміцнення дружби народів.

Кого в європейській країні Україна, цей закон не задовольняє?

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини