У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка (ФОТО, ВІДЕО)

Інґа Петричка народилася у Мукачеві. У 1999 році приїхала до Чехії на навчання. Залишилася у Празі, зайнялася підприємництвом, а у 2017 році почала займатися політичною діяльністю на комунальному рівні у лавах партії християнських демократів - KDU-ČSL

У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка (ФОТО, ВІДЕО)

Підприємиця з Праги Інґа Петричка бере участь у передвиборчій кампанії в Чехії до Європейського парламенту. Це чи не вперше, мабуть, у новітній історії українка має шанс стати активною у чеській політиці. Вже те, що вона перебуває у кандидатському списку партії урядової коаліції — велике досягнення.

Інґа Петричка переконана, що жінок у чеській та європейській політиці мало, намагається змінити цю ситуацію. 2020 рік

Вона зустрічає нас у невеликій крамниці, поруч із фешенебельним готелем у центрі Праги. Пані з приємним, спокійним голосом розповідає, що це — її невеличкий бізнес. Ця унікальна кав’ярня пропонує переважно попкорн. «Ми пропонуємо близько сорока смаків солодкого та солоного попкорну, — розповідає Інґа Петричка. власниця магазину й водночас «кухар» попкорну в одній особі.

Мріяла навчатися у Празі

Інґа Петричка підтримала Україну і у своїй крамниці-кав'ярні з попкорном. Фото: Адела Богачкова

Вона народилася у 1978 році у Мукачеві на Закарпатті. “У свідоцтвах про народження моїх бабусь і дідусів місцем народження зазначається – “Чехословаччина”. Завдяки їхнім розповідям Прагу ми завжди сприймали як справжній центр демократії, що через неї ми насправді маємо більшу спорідненість із Заходом, а не зі Сходом. Тому, коли мені виповнилося 20 років, я поїхала до Праги вчитися. Ця моя давня мрія збулася. Задовго до цього я мріяла навчатися в консерваторії в Празі, в найкрасивішому місті Європи”, – розповідає пані Петричка.

Та вже невдовзі після приїзду, у 1999 році, вона народила доньку, потрібно було підтримувати родину. Пані Інґа отримала освіту в галузі економіки та менеджменту, працювала в кількох транснаціональних компаніях, в зовнішній торгівлі. Власний бізнес розпочала у 2017 році. Тоді ж вступила до Християнсько-демократичної партії — Чехословацької народної партії (KDU-ČSL), яка нині перебуває при владі у блоці SPOLU і є однією із політичних сил, які найбільше підтримують Україну.

Кандидатка у депутати до Європейського парламенту від чеської партії KDU-ČSL Інґа Петричка (верхній ряд праворуч)

Комунальна політика

“Своїм вихованням я завдячую в основному бабусі та дідусю, – пояснила вона свій політичний вибір. – Ми приділяли велике значення традиційним цінностям, таким як порядність, взаємоповага, уважність до інших, а також сміливість стояти на своїх ногах. Вони спонукали мене поважати себе та інших і не звеличувати себе ні над ким, куди б мене не занесло життя”.

Наступного року взяла участь у праймеріз KDU-ČSL на виборах до міськради Праги, допомагала кандидатам від партії на виборах до Європарламенту. Зараз пані Інґа є членкинею Комісії Ради мерії Праги у сфері національних меншин та інтеграції іноземців та членом Комітету національних меншин міськради чеської столиці, а також екологічної комісії. “Я закінчила аспірантуру в цій галузі в Кембриджському університеті, ознайомилася із цікавими міжнародними проектами у сфері поводження з відходами. Я хотіла би передати це ноу-хау до Праги”, – каже політикиня, і додає, що раніше вже популяризувала ці ідеї серед українців, наприклад, написанням презентації для семінарів та конференції на тему екології.

Обурена словами Окамури

Днями її сильно обурили слова лідера популістської партії SPD Томіо Окамури, які виходять за всякі рамки навіть для цього вкрай скандального політика. Він назвав українців “нацистами” та згадав про свою поїздку на Закарпаття у 2015 році. Мовляв, у 2015 році Окамура їздив на Закарпаття, мав три бесіди в Мукачеві, Сваляві та Ужгороді, “був там на запрошення русинів… Вони скаржилися, що їм там заборонено розмовляти русинською мовою, була заборона визнавати русинську національність, заборона викладати русинську мову в школах, це була недемократична країна і, на жаль, те ж саме сталося з іншими меншинами”, – заявив Томіо Окамура для видання “Новінки”.

"Це вже за межею! – відреагувала Петричка у соцмережі X (раніше twitter). – Українці вже понад два роки стикаються з російською агресією, вони намагаються захистити свою країну, тисячі з них втратили свої домівки… Окамура агент Кремля в нашому парламенті?” Вона нагадала, що Окамура приїжджав на Закарпаття із сумнівними особами, які тривалий час відкрито виступають проти незалежності України. Ці зустрічі Окамури на Закарпатті насправді не були жваво сприйняті тамтешньою громадою. Згодом людей, з якими приїжджав лідер SPD, притягували до відповідальності за несплату податків у Чехії

Кандидатка до Європарламенту Інґа Петричка у кандидатському списку SPOLU

Розраховує на голоси українців – громадян Чехії та країн ЄС

“Це такі люди, що продадуть і мати рідну. Вони, на жаль, руйнують політику цілісності України. А особи, як Окамура, користуються цим і ведуть свою політику нібито «за мир». Якби Україна не була демократичною, подібні зустрічі з громадськістю були б узагалі неможливими, а пан Окамура зі своїми приїжджими друзями-сепаратистами був би там заарештований. Саме так це відбувається у Росії, яка дійсно не є демократичною і де за критику уряду можна надовго потрапити за ґрати”.

Інґа Петричка говорить про жінок у політиці

Кандидуючи до Європарламенту, пані Петричка розраховує на голоси українців, які вже мають громадянство Чехії або іншої країни ЄС і проживають у Чехії. Вона перебуває у спільному списку SPOLU — об’єднаного блоку партій KDU-ČSL, ODS та TOP09.

Пригощає попкорном

На завершення від політичних тем пані Петричка повернулася до розповіді про свій невеликий бізнес у центрі Праги — продаж попкорну. Вибір справді великий. Тут можна скуштувати попкорн зі смаком карамелі, шоколаду, ірису, яблука, кавуна, апельсина, полуниці чи сливи, а також різні сири, піцу, а також, наприклад, крекери чи навіть штрудель. «Ми вже доставляємо в один ресторан. Він замовляє у нас попкорн із карамеллю, чилі та лаймом, – додає вона. – Ми можемо виготовляти попкорн за бажанням замовника, як за смаком, так і за кольором».

Інґа Петричка багато років працювала переважно у сфері ІТ-технологій та бізнесу для різних міжнародних компаній. Однак згодом вирішила спробувати щось сама. Вона провела невелике дослідження ринку, обійшла кілька супермаркетів і нарешті зупинилася на попкорні. «Дуже широкий асортимент різноманітних кондитерських виробів. Однак це не стосується попкорну. Крім того, це здоровіше і багатьом подобається», – пояснила пані Інґа причини свого рішення.

Інґа Петричка у своїй невеликій крамниці-кав’ярні в центрі Праги, яка спеціалізується на попкорні. Фото: Адела Богачкова

Натурально і екологічно

Вона готує попкорн тільки з якісної добірної кукурудзи, яка призначена для цього і вирощена саме для приготування цього продукту. Для виготовлення попкорну максимально використовуються натуральні інгредієнти та на 99 відсотків – також і екологічна упаковка. У нас ви можете придбати попкорн у класичних відрах, об’ємом до 5,5 літрів, або в стаканчиках чи коробках, у тому числі в подарункових. «Ми вже маємо перших покупців, які замовляють його, наприклад, на дитячі дні народження, сімейні свята чи, наприклад, весілля», — розповідає власник унікальної крамниці, де можна посидіти за кавою чи чаєм, а діти можуть погратися у куточку, обладнаному іграшками.

Пані Інґа вважає, що інтерес до попкорну, смаки якого постійно розширюються, зростатимуть стрімко. Перші місяці роботи підтверджують це. Зараз тут переробляють 50 кг кукурудзи на місяць. «Хотілося б поступово відкривати подібні маленькі магазини і в інших місцях. З весною плануємо пропонувати морозиво з попкорном на Панській», – запрошує вона до свого закладу.

 

Олекса Лівінський, ProUkrainu

16 квітня 2024р.

Теги: Петричка, закарпатка, Чехія, Європарламент

Коментарі

закарпатський українець 2024-04-25 / 13:46:17
Щиро бажаю п. Петричковій успіху. Лиш застерігаю її не стати такою, як п. Вікторія Спартц у Республіканській партії США, коли виступає проти України.
А так Інга най добре памнятать, уткіть она родом та де уросла !
Слава Україні !

Інквілік 2024-04-19 / 01:13:19
Пані Петричці - респект !
А реклама попкорна Інги у дописі - недоречна !

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 38
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини