Політичне русинство як інструмент місцевого сепаратизму

Україна переживає важкі часи. Ще вчора не дуже вірилось в те, що так звана "братня країна" Росія виступить агресором проти України. Якби рік тому щось подібне й мені говорили, то я б думав, що він не сповна розуму. Однак зараз ми маємо зовсім іншу ситуацію: Російська Федерація спрямовує на наші східні території найманців-терористів та диверсійні групи. Вони не лише дестабілізують ситуацію в Донецькій та Луганській областях, а холоднокровно вбивають мирне населення, молодих хлопців, які служать в різних батальйонах Збройних Сил України та Національної гвардії.

Думаю, що ті люди на мітингах, які скандували "Росія" та бігали з триколорами, не задумувалися над тим, що можуть накликати біду, яка переросте в кровопролиття, смерть і розруху. Постає питання: а чи могло б подібне лихо прийти і до нас на Закарпаття? Багато хто стверджує, що ніколи, мовляв, ми мирний народ і війна нам ні до чого, у нас менталітет специфічний і люди на збройне протистояння ніколи б не пішли. Але до чого тут люди, їх би ніхто не питав? Якби для дестабілізації були привезені гроші й роздані місцевим "бандюкам", які є в усіх районах нашої області, декілька ватажків спецгруп на кшталт "Беса", "Бабая", Губарєва, Мотороли та інших і розказали нашому народові давно заготовлену ФСБ байку про "русинство"? Події останніх місяців вказують на небезпеку саме з цього прокремлівського джерела, і небезпідставно. "Русинське" питання на Закарпатті розкручувалося ще з часу розпаду СССР Компартією та КГБ як дестабілізуючий чинник. Імперська система опиралася процесам, які наближали проголошення незалежності України, і застосовувала старий антиукраїнський сепаратистський інструмент – політичне русинство.

Так, цей корінь зла започаткований у 20–30-х роках минулого століття агентами угорсько-фашистського диктатора Горті зрадниками Степаном Фенциком і Андрієм Бродієм, які під ширмою русинства спрямовували земляків до "Великої Угорщини". Козма Міклош, гортіївський комісар Закарпаття під час окупації 1939–1944 років, портрет якого донедавна висів у Закарпатській обласній держадміністрації, ще до анексії Карпатської України у 1938 році заявляв: "На землі русинів потрібен неспокій. Ми це зробимо. Європа буде мати русинське питання".

Не знаю як так Європа "потерпіла" від політичного русинства на нашій землі, але закарпатські українці таки дезорієнтовані понині, боляче, що через доморощених зомбашів (маргіналів) і запроданців. До цього руху, зокрема, причетний православний священик московського патріархату піп Сидор з Ужгорода, який був засуджений на три роки умовно за сепаратистські заклики. Тепер об'явився "народний мер Закарпаття" – самозванець Петро Гецко з Іршавщини із с. Кушниця, який декларує проросійські заяви, нещодавно закликав ввести війська Росії на Закарпаття, нині переховується на території Росії, даючи там численні інтерв'ю для ЗМІ, а нам звідти розказує, що Закарпаття не Україна, нарід наш іншої нації, і загалом ми до українців не належимо. Є ще такий-собі горе-писака Іван Петровці, теж родом з іршавського села Осій, який матірними словами та лайками пише "чудо-вірші". Певно він претендує на те, що їх будуть вчити в "русинських школах"? Мушу зізнатися, що сором за таких земляків.

До чого нам на Закарпаття привнесені ці сепаратистські рухи? Мета одна – "розділяй і володарюй". Хтось хоче, аби на Закарпатті був неспокій і наш мирний і трудолюбивий нарід охопили паніка і безлад, смерть і сльози. Як ми зараз спостерігаємо на Сході України, кулі не вибирають чи це старі люди, чи діти, чи жінки, – косять не озираючись.

Багато наших людей в автомобілях на лобовому склі возять триколори з гербом Закарпаття, мотивуючи, що то є наш закарпатський прапор. Довірливі закарпатці пристають на звабливі пропозиції антиукраїнських рухів, мимоволі стаючи заручниками сепаратизму. Чого варті маніпуляції на закарпатському діалекті, який дійсно є особливим через історичне минуле на противагу іншим областям України, або ж перекриття доріг міжнародного значення проти оголошеної мобілізації в АТО. Політичне русинство в нашій області паразитує на етнічному русинстві – старій самоназві всіх українців, яка в Закарпатті збереглася найдовше через політичне і географічне становище. Певне проблема є в тому, що ця тема не роз'яснена, не висвітлювалась у пресі. І цим користуються сепаратисти не лише із-за кордону, але і місцевого розливу.

Вважаю, що гуманітарна політика держави має змінитися в усіх ланках життя, особливо в освітній галузі. У ХХ столітті українці пережили голодомори, страшні репресії і ГУЛАГи, депортації з ознаками геноциду тоталітарним комуністичним режимом. Це було системне знищення українців як нації різними окупантами, один з яких – російський агресор, що, як виявилося в ХХІ ст., ніколи не переставав бути ворогом.

Я не хочу, щоб мій народ був обдурений інструментом політичного русинства, яким заманюють в пастку, що може призвести до паніки на нашій Срібній Землі. Ніхто не скаже, чим етнічно відрізняється закарпатський русин від галицького – русинів Івана Франка, Лесі Українки та історичної Роксолани, яка в архівних джерелах записана русинкою. Чеський письменник Іван Ольбрахт, після вивчення традицій Верховини в кінці ХІХ ст., відповідально приділив закарпатських русинів до українського етносу. Є ще висока наука, яка знає більше, але її голос до народу поки в дорозі.

Михайло Мочан, голова Іршавської районної організації ВО "Свобода"

14 серпня 2014р.

Теги: русин


ВО «Свобода»
Публікації:
Закарпатці ініціюють всеукраїнське відзначення подвигу героїв Карпатської України
/ 1На Закарпатті "Свобода" відзначить 78-му річницю Карпатської України (ПЛАН ЗАХОДІВ)
/ 10В Ужгороді в день вбивства Шухевича свободівці встановили таблички на перейменованій рік тому вулиці
В Ужгороді відбувся благодійний вечір по збору коштів пораненому бійцю "Карпатської Січі" Юрію Черкашину
На Закарпатті добровольців зі "Свободи" викликають в прокуратуру
/ 2Супровід від ДПС для однієї вантажної російської фури Закарпаттям коштує 40 євро
/ 15На Закарпатті "Свобода" блокує російські вантажівки на Верецькому перевалі і контролює два інші
Юрій Черкашин ("Чорнота"): "У влади немає сценарію перемоги в цій війні"
Закарпатець створив осередок "Сокола" у Мадриді
Ужгородські свободівці вшанували жертв геноциду 1932-33 рр. викладеним зі свічок надписом "Голодомор"
На Закарпатті вшанували полеглих січовиків
/ 3"Свобода" вимагає перевиборів на Закарпатті
/ 3Кандидат в мери від «Свободи» не проголосував за себе в Ужгороді через допит у Києві
В Ужгороді націоналісти привітали Україну зі святом Покрови концертом
В Оріховиці на Ужгородщині реконструюють монумент загиблим карпатським січовикам
/ 3У виборчий список політпартії "Наш Край" до Міжгірської райради "випадково" потрапили 6 свободівців
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода суд залишив під арештом
Кандидата-арештанта на посаду міського голови Ужгорода викликають на допит
Закарпатський «Сокіл» провів щорічний вишкільний табір «Верецький перевал – 2015»
/ 1Марш націоналістів у Мукачеві проходив під гаслом "Арсеній Петрович – другий Янукович"
На Воловеччині учасники російсько-української війни навчатимуть юнаків військовій справі і табірництву
/ 4Праві сили Закарпаття підписали меморандум про співпрацю у протидії сепаратизму
В Ужгороді відбудеться форум правих сил Закарпаття та онлайн-конференція з командиром на передовій Олегом Куцином
/ 1Скандальній "головисі" Тарнівців не вдалося прикрити громадськими слуханнями земельні проблеми в селі
/ 1До Дня вишиванки в Ужгороді "припарадились" навіть пам’ятники
» Всі записи