Минуле Словаччини очима ужгородської дослідниці

У зв’язку з набуттям Україною та Словаччиною незалежності розвиток українсько-словацьких взаємин вийшов, поза сумнівом, на новий, якісно вищий, етап. Повною мірою це стосується й історичної словакістики, що раніше розглядалася вітчизняними науковцями переважно в чехословацькому контексті. Нині ж ідеться, передусім, про реанімацію правди факту, реабілітацію постатей і подій, загалом про вільний, незаангажований погляд на суспільно-політичні процеси, що відбувалися на теренах історичної Словаччини. З огляду на це, монографічне дослідження Товтин Яни Іванівни “Суспільно-політичне становище словацьких земель у складі монархії Габсбургів (1526–1610 рр.)” є на часі.

Минуле Словаччини очима ужгородської дослідниці

 В його основі лежить кандидатська дисертація, успішно захищена Яною Товтин 17 грудня 2010 на засіданні спеціалізованої вченої ради Державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет" (ДВНЗ "УжНУ"). На той момент за плечима молодої дослідниці вже було навчання в аспірантурі при кафедрі історії Стародавнього світу і Середніх віків нашого вишу, піврічне стажування у Словаччині (у Пряшівському університеті), упродовж якого вона мала змогу зібрати й опрацювати відповідні джерела та літературу для написання своєї наукової студії, участь у всеукраїнських і міжнародних конференціях та низка публікацій у фахових виданнях, географія яких охоплює Ужгород, Тернопіль, Черкаси, Суми і Донецьк.

Дисертація отримала схвальну оцінку в особі офіційних опонентів, відомих українських учених – доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії Центральної та Східної Європи ДВНЗ "Львівський національний університет імені Івана Франка" Михайла Михайловича Кріля та доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри Нової і Новітньої історії та історіографії ДВНЗ "УжНУ" Івана Олександровича Мандрика. Позитивні відгуки на автореферат дисертації Яни Товтин надійшли і від знаних словацьких учених, зокрема – директора Інституту історії Пряшівського університету у Пряшеві,  кандидата історичних наук, доцента Любиці Гарбульової та директора Пряшівського крайового архіву, кандидата історичних наук, доцента Милослави Боднарової.

Слід відзначити, що обрана Яною Товтин тема для дослідження не з легких. Адже вивчення суспільно-політичного становища словацьких земель у складі монархії Габсбургів у XVI – на початку XVII ст. вимагало від дослідниці доброго теоретичного підґрунтя, опанування відповідною термінологією, заглиблення у систему історичного та релігійно-культового онімікону тогочасся тощо. Бо ж, як відомо, важливими аспектами внутрішньополітичної історії словаків зазначеного періоду стало поширення ідей Реформації, поява кількох течій протестантизму й под.

В основній частині роботи дослідниця детально розглянула такі питання, як приєднання Угорського королівства (сюди, як відомо, входили і словацькі землі) до Габсбурзької монархії, хід турецької експансії та її наслідки для словацьких земель, простежила процес поширення реформаційних ідей та нових релігійних течій на теренах Словаччини. Одне слово, молодому науковцеві вдалося заповнити чималу лакуну у вивченні непростої, ба навіть трагічної сторінки в історії словацького народу.

Відрадно, що монографічне дослідження Яни Товтин є першою науковою публікацією Центру історичних студій з богемістики і словакістики, який було створено в ДВНЗ "УжНУ" у 2010 р. з ініціативи кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків (координатор доц.І.М.Ліхтей) та кафедри Нової і Новітньої історії та історіографії (координатор доц. І.О.Шніцер).

Наукова студія Яни Товтин засвідчує її вміння працювати з джерелами, аналізувати й узагальнювати фактичний матеріал. Очевидно, що підготовлена нею праця стане корисною не тільки для славістів, але й для дослідників історії раннього Нового часу країн Центральної Європи та Сходу (зокрема Священної Римської імперії німецької нації, Угорського королівства, Османської імперії), загалом для наукової гуманітарної спільноти. 

Ігор Ліхтей, завідувач кафедри історії Стародавнього світу і Середніх віків ДВНЗ "УжНУ"
 

03 жовтня 2011р.

Теги: Словаччина, дослідниця, історія

НОВИНИ: Соціо

18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
/ 1
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 39
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини