Русинська хартія

Комуністичний Голуб пропонує поглибити мовний хаос в Україні

Комуністичний "голуб миру" для Закарпаття
Комуністичний "голуб миру" для Закарпаття
Русинська тема, що призабулася останнім часом, знову спливла на поверхню, причому на найвищому законодавчому рівні. Минулого четверга (30.09) народний депутат від КПУ Олександр Голуб зареєстрував законопроект "Про внесення доповнення до Закону України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", у якому пропонує включити до переліку тринадцяти мов, що потребують в Україні охоронних заходів для збереження і розвитку, русинську мову. Як вказано в пояснювальній записці до законопроекту, "об'єктом правового регулювання є мова русинської національної групи, представники якої проживають на Закарпатті, її носіями є також русини в інших країнах світу (близько двох мільйонів чоловік). Русинська мова є рідною для більшості слов'янського населення Закарпаття, має загальновизнані творчі надбання, включає власні діалекти, потребує кодифікації і правового регулювання". На думку О.Голуба, застосування закону "сприятиме суспільно-політичній стабілізації в Південно-Західному регіоні України, задоволенню соціально-культурних потреб і громадських прав русинів, як одного з корінних народів нашої країни".
 
Чогось дивного в самій появі такого документу немає. Русинство отримало потужний поштовх на Закарпатті в 1991р. саме з подачі місцевих комуністів, котрі, виконуючи настанови старших товаришів із Москви, намагалися створити щось на противагу Народному Руху. Як видно, й через двадцять років КПУ залишається вірною своїй русинській традиції. Дивує інше — після ознайомлення з текстом законодавчої ініціативи складається враження, що її автор, намагаючись внести доповнення в український варіант Європейської хартії, саму Хартію не читав. Адже на її початку серед визначень чітко вказано, що термін "регіональні мови або мови меншин" не включає діалекти офіційної мови. Тобто, щоб застосувати положення Хартії до русинської мови, необхідно, щоб спочатку таку мову офіційно визнала Академія наук України. Спроби надати русинській мові офіційного статусу вже були, однак АН (до якої входять і вчені від Закарпаття) визначила, що мовлення закарпатців є діалектом української мови. Цей висновок, якщо дивитися на нього з наукової, а не політичної точки зору, був цілком прогнозований, адже з таким же успіхом окремою мовою можна визнати гуцульську, бойківську, литвинську, поліщуцьку мову т.д. Та справа не лише в офіційному визнанні мови Академією наук. У ряді сусідніх з Україною країн русинська мова дійсно існує офіційно, нею видають підручники й періодику. Однак для Закарпаття вона абсолютно непридатна, оскільки зазнала впливу інших сусідніх мов. Лідери русинського руху вже років двадцять говорять про необхідність кодифікації закарпатського варіанту русинської мови, однак далі слів справа не йде. І це зрозуміло, адже для кодифікації мови необхідна робота серйозних наукових інституцій, яких у провідників русинства немає. Усе, що є — гучні політичні заяви, постійний дрейф у фарватері центрів із Мукачева, Росії чи Америки, які переслідують на Закарпатті свої бізнесові чи політичні інтереси, боротьба за гроші, які виділяються цими центрами на розвиток русинства, а також непомірні амбіції та постійна міжусобна боротьба. Цими прикметними рисами русинські лідери якнайкраще доводять, що насправді є типовими українцями.

Щодо самої Хартії, то вона хоч і ратифікувалася в Україні вже двічі (востаннє у 2003р.), її положення де-факто так і не вступили в дію. Немає жодного законодавчого акта чи іншого правового документа для механізму реалізації Хартії. Сам текст українського варіанту документа містить чимало формальних і логічних огріхів. Так, у переліку тринадцяти мов відсутні кримчацька, караїмська, урюмська, ромейська та ромська мови, які дійсно потребують в Україні державної підтримки. Зате вказані дві мови, яких не існує — єврейська (замість їдиш) та грецька (замість новогрецької). Утім, це тема дещо іншої розмови. До речі, О.Голуб у своєму законопроекті акуратно скопіював вказані помилки, не дуже переймаючись змістом документа. А в його юридичній невідповідності не вбачає жодних проблем.

— Є люди, що вважають себе русинами, і їх права треба захищати, — сказав О.Голуб у коментарі "ДТ". — А процес офіційного визнання русинської мови може йти паралельно із внесенням змін у Закон про Хартію. Тим більше, що попереднє рішення Академії наук не було об'єктивним, це явна політика.

— А звідки наведені у вашому законопроекті дані про два мільйони русинів, про більшість слов'янського населення Закарпаття, яке вважає рідною русинську мову, про її загальновизнані творчі надбання?

— Я зустрічався в Ужгороді й Мукачеві з представниками русинських організацій, був у селах і вважаю, що люди навели переконливі докази для таких тверджень. До речі, я підготував проект постанови Верховної ради про визнання русинів, як окремої національності (правда, не знаю, чи помічник уже зареєстрував його). Так що процес триває...

До сказаного О.Голубом залишається додати, що питання про визнання русинів уже неодноразово вносилося на розгляд ВР. І кожного разу знімалося з тієї причини, що визнання чи невизнання національностей не є функцією парламенту. Україна в цьому сенсі пішла європейським шляхом, який передбачає національну самоідентифікацію без втручання державних органів. Це має й свої мінуси, так, під час перепису будь-який респондент у графі "національність" може назвати себе не тільки русином, гуцулом, поліщуком чи космополітом (такі випадки дійсно були, і зовсім не поодинокі), а навіть марсіанином. Що ж до подачі на розгляд Верховної Ради документів, які завідомо не можуть мати ніяких правових наслідків, — то це і є явна політика. Причому доволі низькопробна.

Володимир Мартин, Дзеркало тижня

09 жовтня 2010р.

Теги: русин, хартія, комуніст

Коментарі

Гість 2010-11-11 / 22:42:00
Ми Жаливо не твій народ твій тот, що ти з яиць випав. Розписуйся за нього ане за других.

Русини 2010-11-11 / 22:34:00
Аш Ви Русини та пишіт по русинськи бо по вашому писаню видко що сте щи партійні білеті не верли, а може ваші вітці забирали від люди худобу та зимлю в колгози, мордовали нас голодовков в 47, чи може Ви й самі? Типирь Вам пензії платят, та щи не ганьбетеся гарчати пердуни старі. Труни собі паруйте та місто на теметові, а не вполітику лізьте. Паскудота маскальсько-мадяронська.

Русин 2010-11-11 / 22:22:00
Долішняк- Ви під ким здолі?

2010-10-20 / 14:36:00
"Тільки ще менши чим 1% дебілів..."
З америцького інтелектуального ка-ка-ліки щодале відпадує і розум і культура.

KK 2010-10-18 / 16:19:00
Сранцю - уже більше 99% русинів уже себе вважають українцями. Тільки ще менши чим 1% дебілів ще не зрозуміли що вони і є українцями.

АНЦЯ 2010-10-18 / 11:01:00
Інтересно чим бы ся занимала ися КаКа, кить бы завтра ус1 русины( як ув1н бы вто хот1в) стали укра1нцями???

РУСИН 2010-10-17 / 20:14:00
Микола Староста - наш фаттюв, ми русини за нього!!

Нарід з Нікуди 2010-10-17 / 19:23:00
Пане Юрію - ще маєти можливість поділитися з читачами ще якусь русинську бутафорню перлину. Скоро двері замкнуться і бідні русини не будуть мати доступу до такої 'науки'. Твій 'нарід' тебе кличе і потребує! :)

KK 2010-10-16 / 22:12:00
Видно що цей 'інтелігент' русинського секту так само належить до школи підержки русинства як і його однодумець Жалива: Вищої школи русинської бутафорії Штепцуля і Тарапуньки!!!:)

KK 2010-10-16 / 18:21:00
Анонімчик, бутафорінчик і спадкоємець ґенів Одеакра - бачу що далі вам не вистарчає паливо? :)

KK 2010-10-15 / 17:39:00
Ще один русинський бутафоріст, який думає що хтось другий повинен йому помогти ввести свою не підставну бутафорію!:)
Цей русинський бутафоріст явить ще одну 'національну' рису всіх 'русинів' - лінивство! :)

2010-10-15 / 09:58:00
Ще один алгоритм хохлобуддиста - "мені не так цікаво"! А чого ж тоді пхати носа, якщо "мені не так цікаво"?

KK 2010-10-14 / 22:23:00
Ну що ананоміст - не маєти досить паливо щоби дальше тягнути вашу бутафорію? Щоби дальше тягнути 'нарід з нікуди в нігде'?? Гарі Крішна!:)

KK 2010-10-14 / 18:26:00
Дорогенький анономіст інтелектуаліст з будизьким коріння - мені не так цікаво знахідків ґенетики як ви собі являєти. Ви мабуть адепт школи Ґебелса в цйому галузі? Навіть якщо науковці би ствердили що цей маркер
вяже закарпатських русинів прямо до печерах в Австрії де сам Одеакер панував, то що із того? Як я уже писав: Щоби справді показати відміностів закарптських русинів від інших предствників українського народу, то було б більш акуратно зрівняти групи із закарпаття із галичиною, буковиною і ще мабуть волинів.' Якщо ви тим інтелектуалістом яким ви вдаєти, то чому ви сидите мовчки і не скритикуєти наукові знахідків Др. Мігая Кошіча де він явно звязує стару церковну письмову мову русинів із модерною українською мвою?

Селянин 2010-10-14 / 15:55:00

Микола Староста (Жалива), 11.10.2010 09:41

Пане Миколо Староста, Ваші твердження мають резон, вони абсолютно об"єктивні. Добре що ще є хтось, хто є в спромозі зухвальним та нахабним (підлим) галицьким націоналістам дати адекватну відповідь.

2010-10-14 / 15:39:00
Життєвий алгоритм хохлобуддиста:чому мені час тратити?
Та хоча б тому, що нам не вірите. Попробуйте перевірити самі, відкиньте лінь, ну хоч за українським принципом "не попробую - не повірю"!

KK 2010-10-13 / 17:14:00
Жалива - ви знов дурниці пишите. А хто вам казав що 'русинів' нема? ви самі опублікували листа якого ви отримали від канцеларії Президента України, Януковича, членом ПР як і ваш рідний брат Бушко, і партію яку ви самі себе являєти як прихильником, де ясно підкреслює що 'русини' є суб-етносом українського народу. Ану ще раз прочитайте цей славний вам написаний лист що би раз на завжді запамяталося вам! :)

Микола Староста (Жалива) 2010-10-13 / 17:03:00
Інтерсна заява В.Балоги цитую:
"Ще Президент Ющенко мав велике бажання ідентифікувати цю народність як націю, тому що це є в країнах ЄС: Сербія, Болгарія, Чехія, Словаччина, Канада, Австралія. Я думаю, коли Президент Ющенко підняв це питання, його почали бити по руках в першу чергу ті, хто входив у більшість, ті, хто входив у фракцію "Наша Україна". Президент це питання з порядку денного зняв."

Так якщо русинів нема, то що хотів ідентифікувати Ющенко????

KK 2010-10-13 / 16:27:00
До аноніма - чому мені час тратити, якщо вам відомо значіння цйого маркера?
Знаю що на картині воно ідентификоване як 'некласификованим'...Але що би воно не було, то не міняє моє зауваження що 'щоби показати відміностів закарпатських русинів від інших представників українського народу, то було б більш акуратно зрівняти групи із закарпаття із галичиною, буковиною і ще мабуть волинів'

2010-10-13 / 14:42:00
"Е1b1 маркер, мабуть репрезентує 'біло хорватського маркера' і би далі звязувало люд закарпатті із галичини і буковини".
Пане КК, по-перше, не Е1b1, а Е1b1b1, що є велика різниця, а по-друге, якщо ви дійсно американець у якомусь-там поколінні, то зясуйте у американських науковців, що то є за маркер, які має підмаркери і які народи були і є його носіями.

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини