Криза по-закарпатськи

Падіння рівня зарплат і зростання заборгованості з їх виплати, а також рівень безробіття у нас нижчі, ніж у середньому по Україні.

Криза по-закарпатськи

Цифри, показники, особливо нині, у період кризи, мають потужний емоційний вплив – можуть свідчити, що все у нас ще гірше, ніж було вчора, або ж, навпаки, додавати оптимізму, бо найгірше вже позаду. Звичайно, будь-які показники важливі у тому сенсі, як вони вливають на людей. І статистичні підсумки першого півріччя свідчать, що фінансово-економічна криза на Закарпаття вплинула не так нещадно, як на багато інших регіонів України.

Отож про позитивне, але з деякими застереженнями, котрі свідчать – працювати є над чим.

За словами заступника начальника головного управління праці й соціального захисту населення облдержадміністрації Людмили Ляпіної, у краї вдалося зберегти темпи зростання зарплати, й нині у нас вони навіть вищі, ніж у середньому в Україні. Навіть незважаючи на кризу, проти відповідного періоду минулого року, середній рівень зарплат у галузях економіки зріс на 11,6 % і становить 1641,7 грн. Якщо порівнювати з 2005 роком, то зарплата середнього закарпатця зросла втричі. Звісно, треба пам’ятати й про зростання цін, купівельну спроможність людей. Хоча якщо ще на початку 2005-го ми стабільно займали передостанні місця серед областей України з величини зарплат, то нині вже тривалий час утримуємося в "золотій середині" – близько 15 місця. Середня зарплата в Україні нині становить 1980 грн.

Не є великим, якщо брати в загальній сумі, і борг із виплати зарплат – трохи більше 16 мільйонів гривень. За цим показником у кращому сенсі маємо 4–5 місця в Україні. Проте й область наша маленька, тож загрозливими є темпи зростання боргу. Скажімо, на економічно активних підприємствах борг із зарплат становить 11,8 млн – проти червня зріс на 1,8 млн, або на 18,9 %.

Найбільші обсяги боргу має Тячівський район, а також Ужгородський, Хустський і Берегівський. Але тривожать темпи зростання заборгованості із зарплат – найвищі вони в... Ужгороді – 462,1 %! За словами Людмили Ляпіної, на телефон "гарячої лінії" в управлінні соціального захисту постійно скаржаться на затримки зарплат працівники міської лікарні, закладів освіти, дитсадків. Іноді, каже, буває, що у статистичних звітах заборгованість не зафіксована, а реально вона є.

Через небажання міської влади вирішувати проблему люди не отримували зароблене, лише днями погасили борги медикам, працівники ж дитсадків дістали зарплату ще тільки за червень. Такого нема в жодному районі області – бюджетники вчасно мають зарплатню. Звичайно ж, органам місцевої влади доводиться йти на крайні заходи і брати позики з держказначейства.

Тривожним є й зростання боргів підприємств державної форми власності. Нині це 4,1 млн грн – проти червня зростання 13,2 %, а до початку року – 31,3 %. Загалом же з усіх невиплачених зарплат питома вага боргів саме державних підприємств – 33,3 %. Найбільші боржники – Солотвинський солерудник, Закарпатська геологорозвідувальна експедиція, лісогосподарські підприємства й підприємства комунальної форми власності, що перебувають у сфері управління житлово-комунального господарства.

44 % боржників із зарплати – підприємства інших форм власності, зокрема й малі, приватні й ті, що мають закордонних інвесторів. Є й такі, керівників яких уже розшукують правоохоронці. Наприклад, одне таке підприємство у Сваляві. Там кожному працівникові винні й до 3 тисяч гривень, а загалом їх було близько 300, хоча тепер уже менше, бо люди не чекають, а шукають іншу роботу.

Вплив кризи значно погіршив показники зайнятості населення, але якщо аналізувати рівень повної зайнятості, то у нас ситуація краща, рівень безробіття нижчий. Утім, каже пані Ляпіна, владу турбує те, що багатьох людей перевели в режим неповного завантаження. З одного боку, це дозволяє зберегти кадровий потенціал до кращих часів, є надія, що незабаром підприємства запрацюють повноцінно, але людям за неповну зар­плату або ж у неоплачуваних відпустках жити, зрозуміло, нелегко.

Ще один позитивний показник – за розрахунками рівня бідності, який ведеться на рівні держави, а не окремо в регіонах, середній в Україні – 27 %, на Закарпатті – 20,3 %. Тобто ми на 4 місці в державі. Одне слово, у нашому маленькому домі все ще не так і погано.

"Старий Замок "Паланок"
06 серпня 2009р.

Теги: криза, заробітна плата, заборгованість, безробіття

НОВИНИ: Соціо

18:25
Переправнику з Мукачева, що "заробив" на "ухилянтові" $8000, призначили заставу 151 тис. грн
17:37
Пасажирам потяга з Чопа до Праги загрожують штрафи до €5000 євро
11:43
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Тарасом Гаврішем
11:28
Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які виробляє в Ужгороді завод Jabil Circuit, масово імпортуються в росію – "Слідство.Інфо"
11:07
У Негрові Мукачівської громади прощатимуться з полеглим Героєм Миколою Батриним
19:00
/ 5
В Ужгороді суд підтримав "владний" "дерибан" понад 1 га землі із зеленими насадженнями на Кримській
16:24
/ 7
В оперативному командуванні "Захід" відреагували на заяву ФК "Хуст" щодо затримання футболіста
15:12
/ 38
Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу
11:44
/ 1
На Донеччині поліг Віталій Мацола з Лазів Тячівської громади
00:15
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Юрієм Семиряжком
22:11
Плюси, мінуси й підводні камені річки Тиса. Відеорепортаж із берегів "Стікса для ухилянтів"
12:05
Учора в Тисі знайшли тіла ще 3-х потопельників, що не добралися до Румунії
11:58
/ 2
В Ужгороді завтра попрощаються із Євгеном Белкіним
21:14
На Закарпатті житель Золотоноші хотів потрапити до Румунії в спідниці, з перукою та паспортом сестри
20:14
/ 1
На війні з росією поліг Василь Головчак з Міжгір'я
19:53
У словацькому ПП "Вишнє Нємецьке" полагодили сканер і відновили пропуск вантажівок
09:18
/ 3
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Юрієм Семиряжком
23:45
/ 1
Українська мова у шкільництві на Закарпатті австро-угорського періоду (ДОКУМЕНТ)
21:00
/ 5
"Хуліганки" з циганського табора в Оноку вибачилися за свої дії біля ТЦК у Виноградові, а інші учасники безчинств власноруч полагодили ворота
10:50
Великоднє привітання предстоятеля ПЦУ Блаженнішого Митрополита Епіфанія
21:41
/ 1
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
15:52
/ 14
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
14:04
/ 56
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
» Всі новини